Mportalik - forum dyskusyjne Strona Główna Mportalik - forum dyskusyjne
Super forum młodzieżowe.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Zmiana kanonu lektur.
Autor Wiadomość
G.a.p.o.n. 
+++++
Clint Eastwood

Wysłany: 31-05-2007, 23:33   

Didek napisał/a:
G.a.p.o.n. napisał/a:
Didek nie ma racji, wytłumaczyłem mu. Potem całą noc kochaliśmy się na terakocie.

To, że robiłeś laskę kilku wojskowym nie upoważnia Cię do pisania tego typu postów. Przyznaj się, że poszło o jeden wyraz. Mianowicie "Polska". Jeden mały skrót myślowy, a d*** rozjechana.

Posmarujesz maścią i przejdzie. Tak, chodziło o ten jeden wyraz.

Alearan 
+++++

Imię: Mala Cavilla
Wysłany: 01-06-2007, 07:21   

Załóżcie sobie inny temat o ministerstwie obrony.
  Znak zodiaku: ryby

Gumis 

Wysłany: 01-06-2007, 08:14   

Większości z forum pewnie to nie interesuje ponieważ skączyli szkołe. Ale ja sądze ze dobrze postąpili zmioeniając lektury. =)
  Znak zodiaku: baran

jakkolwiek 
+++++

Ostrzeżeń:
 3/5/10
Wysłany: 01-06-2007, 10:26   

ja nie "skączyłam".

Znak zodiaku: strzelec

_fon 
**
staś

Wysłany: 02-06-2007, 00:56   

Gumis napisał/a:
Ale ja sądze ze dobrze postąpili zmioeniając lektury

A ja nie, chociaż większości ucznion to rybka, bo i tak nie czytają.

Alearan 
+++++

Imię: Mala Cavilla
Wysłany: 02-06-2007, 11:02   

Gumis napisał/a:
Ale ja sądze ze dobrze postąpili zmioeniając lektury.

A słyszałeś chociaż o tych, które usuneli/dodali? Wiesz cos na ich temat?
  Znak zodiaku: ryby

Gumis 

Wysłany: 02-06-2007, 12:43   

tak! wiem.
  Znak zodiaku: baran

Tasha 
*

Wysłany: 02-06-2007, 14:42   

lektur było naprawdę dużo, a czasu na przeczytanie mało... chodzi po prostu o to, że usunięto książki, które jak widać, według większości uczniów powinny były zostać.

rozumiem, że "wywalono" Szewców, Trans-Atlantyk, czy też Proces - niech im będzie, jak już muszą... ale na przykład Dżuma? ...albo Zbrodnia i kara? według mnie to są bardzo ciekawe lektury (przynajmniej "Dżuma" :) )...

Roman G. jest ostatnią osobą, która nadaje się na ministra edukacji...
cała ta akcja z lekturami, zmianami kilka miesięcy przed maturą zasad (albo poziom rozszerzony, albo podstawowy...), te chore przeliczniki poziomów - ręce opadają!
  Znak zodiaku: rak

Alicja 
+++++
Dziewczyna Juny

Imię: Alicja
Wysłany: 04-06-2007, 14:18   

Kanon lektur szkolnych powinien uwzględniać całość polskiej literatury i dlatego bezsensowna jest wojna Sienkiewicza z Gombrowiczem, bo dla obu autorów jest miejsce - uważa minister kultury i dziedzictwa narodowego Kazimierz Michał Ujazdowski.
Ujazdowski zapowiedział na poniedziałkowej konferencji prasowej we Wrocławiu, że Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego (MKiDN) zgłosi swoje poprawki do projektu rozporządzenia zaproponowanego przez ministra edukacji Romana Giertycha. - Jest kilka zasad, które powinny obowiązywać przy konstruowaniu kanonu lektur i ich właśnie dotyczą nasze poprawki - oświadczył Ujazdowski.

Zdaniem ministra, kanon lektur szkolnych powinien szanować całość polskiej literatury i dlatego bezsensowna jest wojna Sienkiewicza z Gombrowiczem. - Dla obu autorów jest miejsce w kanonie lektur szkolnych. Argument iż patriotyzm wystawiony jest na jakieś ryzyko z uwagi na Gombrowicza jest całkowicie bezsensowny. Polska literatura jest wewnętrznie bogata. Jest w niej nurt tradycyjny, krzepiący serce i nurt krytyczny, niekiedy nawet obrazoburczy. Oba one mają prawo istnieć - tłumaczył Ujazdowski.
REKLAMA Czytaj dalej

Według ministra, konieczne jest zachowanie, a nawet wzmocnienie łączności z literaturą zachodnioeuropejską. - Dziś kiedy młodzi ludzie podróżują swobodnie po Europie, znajomość kultury Zachodu ma znaczenie znacznie większe niż kiedykolwiek wcześniej - powiedział minister. Dlatego nie zgadza się na to, by z listy lektur szkolnych skreślone zostały utwory Conrada, Kafki i Goethego.

Minister zaproponował też, aby w 6 klasie szkoły podstawowej czytane były "Bajki robotów" Lema, w gimnazjum poezja Gałczyńskiego, zaś i w gimnazjum, i w liceum - utwory Herberta. Zdaniem Ujazdowskiego, należy także bardziej precyzyjne określić kanon literatury dramatycznej romantyzmu. Dlatego MKiDN proponuje umieszczenie w spisie lektur wybranych scen z "Kordiana" Słowackiego i sceny z "Nie-Boskiej komedii" Krasińskiego.

Ujazdowski zaproponował "eseistykę" jako odrębny gatunek, a jako przykłady lektur podał wybrane dzieła Miłosza, Herberta i Jerzego Stępowskiego. Wymienił też "dzienniki" - jako odrębny rodzaj - ze wskazaniem na utwory Marii Dąbrowskiej i Andrzeja Bobkowskiego. Dotyczy to poziomu licealnego.

Minister odniósł się do propozycji MEN, aby w kanonie znalazły się trzy utwory Jana Dobraczyńskiego. "Nie ma naszej zgody na Jana Dobraczyńskiego, dlatego że nie był pisarzem pierwszoplanowym. Nie ma też zgody na taką dysproporcję, gdzie pojawiają się trzy dzieła Dobraczyńskiego a nie ma ani jednej powieści znakomitego polskiego pisarza Józefa Mackiewicza" - wyjaśnił.

Według propozycji MKiDN, należy przywrócić "Inny świat" Herlinga- Grudzińskiego, jako "jedno z najważniejszych dzieł pokazujących zło totalitaryzmu komunistycznego", a także pozostawić na liście lektur utwór "Szewcy" Witkacego.

Ujazdowski ubolewał, że "wyraziste a niekiedy skrajne podejście ideologiczne (...) powoduje szkody związane z ubożeniem polskiej literatury, czy kanonu lektur". Zdaniem ministra, właśnie zawziętości ideologiczna jest wrogiem racjonalności w tej sprawie. Podkreślił, że chociaż osobiście ma poglądy zdecydowanie konserwatywne uważa, że "ideologiczne obcęgi" nie mogą decydować w takiej sprawie i "to konserwatywny rząd powinien zadbać o to, by bez względu na ideową barwę zachować wszystko to co istotne w literaturze polskiej i powszechnej".

Pytany przez dziennikarzy o obecność w kanonie lektur Dobraczyńskiego odpowiedział, że jest to "albo efekt chaosu, albo efekt tradycji narodowej, ale w wersji peerelowskiej". Dobraczyński "był ważny dla środowisk narodowych, które postawiły na współpracę z władzą komunistyczną. Zakładam dobrą wolę, więc zakładam że to chaos a nie efekt podejścia ideologicznego" - dodał minister.

Ujazdowski wezwał do rzeczowej debaty publicznej na temat kanonu lektur.

Minister przyznał, że o projekcie rozporządzenia NEN dowiedział się w dniu publikacji tekstu w "Gazecie Wyborczej". - Gdybym miał wiedzę o tym rozporządzeniu znacznie wcześniej, to być może w drodze wcześniejszych prac rządowych można byłoby uniknąć wielu wpadek - powiedział Ujazdowski. Dodał także, że - jego zdaniem - prace nad ostatecznym kształtem listy lektur powinny zakończyć się do końca czerwca.

Zapytany o to, czy w projekcie MKiDN jest miejsce na cztery lektury Sienkiewicza proponowane przez Giertycha, Ujazdowski powiedział, że zdecydowanie tak, bo "w polskiej szkole czyta się znacznie mniej niż kilkanaście lat temu". - Nie ma tu matematycznie określonej puli i Sienkiewicz powinien pozostać. A jego obecność nie musi się dziać kosztem obecności Gombrowicza, bo ten program naprawdę nie jest przeładowany. To nie jest tak, że nakładamy na dzieci obowiązek "lekturniczej katorgi" - tłumaczył minister.

źródło: http://wiadomosci.onet.pl/1547581,11,item.html

Może ktoś nas jeszcze uratuje :P

Znak zodiaku: koziorozec

caessa 
Przyjaciel
**złośnica**

Wysłany: 04-06-2007, 14:47   

ogólnie to część z tych lektur które są powyrzucane są z rozszerzenia. i nie wiem po co. bo skoro już ktoś wybrał sobie ten rozszerzony polski to niech czyta! podstawie mogli wziąć te grubsze lektury, bo część ludzi ma polski w d.
Alicja napisał/a:
utwory Herberta.

my tam Herberta nawet na podstawie robiliśmy i jakoś nie musieliśmy z niczego rezygnować.
a wyrzucenie Gombrowicza to zło. mi się bardzo podobał.

Znak zodiaku: byk

Schiza009 
Przyjaciel
Maurice

Imię: Johann Gottlieb Goldberg
Wysłany: 05-06-2007, 14:45   

To dla mnie głupota. a najbardziej to usunięcie utworów Goethego. Jak można omwiać bez niego romantyzm? Niech zostawia samego Sienkiewicza tak jak Giertych chce, młodzież będzie jeszcze bardziej ograniczona niż jest teraz.

nelia 

Wysłany: 05-06-2007, 21:03   

Moja polonistka sie zalamala. I powiedziala ze nam i tak i tak niektore z nich kaze czytac :D I w sumie to ja sie ciesze :)

alter ego
+++++

Wysłany: 06-06-2007, 14:25   

nelia napisał/a:
Moja polonistka sie zalamala. I powiedziala ze nam i tak i tak niektore z nich kaze czytac

Moja rzekła, iż chyba zejdzie do podziemia i tam będzie nauczać. Zaiste.

wyzynarka 
fuck off

Imię: Tullia d'Aragona
Wysłany: 06-06-2007, 18:37   

niech wyrzuca "Ludzi bezdomnych", bo tego sie czytac nie da :/
  Znak zodiaku: byk

Charming 
Administrator

Imię: Kasia
Wysłany: 06-06-2007, 19:33   

wyzynarka napisał/a:
niech wyrzuca "Ludzi bezdomnych", bo tego sie czytac nie da

W sumie masz rację, ale mnie akurat spasowal temat na maturze z "Ludzi bezdomnych". Dobrze, że przeczytałam.

http://www.mportalik.com
  Znak zodiaku: waga

Piotrek

Dołaczył: Dawno

Odpowiedz do tematu