Mportalik - forum dyskusyjne Strona Główna Mportalik - forum dyskusyjne
Super forum młodzieżowe.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Zemsta
Autor Wiadomość
powerbass
leniuch

Wysłany: 22-06-2007, 21:17   Zemsta

Mój kolega chodził rok z pewną dziewczyną. Bardzo ją kochał, a ona chyba też go. Przyszły wakacje i on pojechał zarobić do Anglii a ona do Holandii. Dwa tygodnie przed końcem wakacji napisała do nego smsa, że zrywa z nim i że poznała Polaka tam. On bardzo to przeżył, dziś jeszcze mówi, że nadal ją kocha i żeby wróciła to z otwartymi ramionami ją by przyjął. Niestety ona już wzięła z tamtym kolesiem ślub. Rzecz tkwi w tym, że jego najlepszy kolega, wiedział w wakacje, że ona już kogoś tam sobie w tej Holandii poznała. Mój kolega obiecuje zemstę za to, że jego przyjaciel go oszukiwał i nic nie mówił. Chce rozwalić związek jego z pewną dziewczyną, z którą chodzi. Powiedziałem mu, że nie warto bo co to by zmieniło, że gdyby wiedział wcześniej i tak był w Anglii.

Znam jeszcze inne przykłady, że koleś miał jechać na sylwester w góry ze znajomymi w ostatniej chwili się wycofał i ten kolega co organizował musiał zapłacić za te brakujące miejsce.
Obiecał on że się kiedyś zemści.

Dlaczego ludzie tak pragnął zemsty. Ja np. nie pragnę zemsty, że ktoś ze mnie zrobił idiotę itp. Jakoś nie czuje takiej potrzeby, bo myśle że to i tak nic nie naprawi.
  Znak zodiaku: skorpion

akukaracza 
Przyjaciel
Say I.

Wysłany: 22-06-2007, 21:32   

Cytat:
Rzecz tkwi w tym, że jego najlepszy kolega, wiedział w wakacje, że ona już kogoś tam sobie w tej Holandii poznała. Mój kolega obiecuje zemstę za to, że jego przyjaciel go oszukiwał i nic nie mówił. Chce rozwalić związek jego z pewną dziewczyną, z którą chodzi. Powiedziałem mu, że nie warto bo co to by zmieniło, że gdyby wiedział wcześniej i tak był w Anglii.

Pytanie, czy on przyjaźnił się tez z jego byłą dziewczyną? Bo jeśli to był kolega zarówno jego jak i jej, pewnie po prostu wolał nie mieszać się w ich prywatne sprawy i nie donosić jednemu na drugiego.
Jak dla mnie idiotyczny powód zemsty -.-
I co on by zrobił, gdyby wcześniej wiedział? Pojechałby do Holandii i walnąłby w twarz jej nowemu narzeczonemu? W końcu to z kim chcemy być to nasz wybór, jeśli ona tak zdecydowała, widocznie tak chciała.

Idiotyczny jest tylko sposób w jaki zerwała. Smsem się nie zrywa. Chyba, że ma się 12 lat i pstro w głowie.

powerbass
leniuch

Wysłany: 22-06-2007, 21:37   

akukaracza napisał/a:

Pytanie, czy on przyjaźnił się tez z jego byłą dziewczyną? Bo jeśli to był kolega zarówno jego jak i jej, pewnie po prostu wolał nie mieszać się w ich prywatne sprawy i nie donosić jednemu na drugiego.

ten koleś co mu nie powiedział chodzi z siostrą tej dziewczyny, więc przez nią sie dowiedział wcześniej,

akukaracza napisał/a:

tak, też tak uważam ale on mówił zupełnie serio :/

akukaracza napisał/a:
Idiotyczny jest tylko sposób w jaki zerwała. Smsem się nie zrywa. Chyba, że ma się 12 lat i pstro w głowie.

a co miała pojechać do niego do Anglii, lub po 2 tyg gdy on przyjechał to ona specjalnie miała jechac mu oznajmic że zrywa? zadzwonić nie dobrze bo jak chcesz od kogoś odciąć to w najmniej nieprzyjemy sposób, a przez tel to zaraz byłby krzyk itp.
  Znak zodiaku: skorpion

caessa 
Przyjaciel
**złośnica**

Wysłany: 22-06-2007, 21:40   

powerbass napisał/a:
Dlaczego ludzie tak pragnął zemsty.

bo mają nadzieję, że to podbuduje ich samoocenę. że to nie oni będą tymi przegranymi.
poza tym ze złości, bezsilności i słabości.
może głównie właśnie z racji słabości.

Znak zodiaku: byk

Wiedźmikołaj 
*
4 8 15 16 23 42

Imię: Rafał
Wysłany: 22-06-2007, 21:46   Re: Zemsta

powerbass napisał/a:
Ja np. nie pragnę zemsty, że ktoś ze mnie zrobił idiotę itp. Jakoś nie czuje takiej potrzeby, bo myśle że to i tak nic nie naprawi.

Mam tak samo.
Co powoduje chęć zemsty? Bo ja wiem...może ludzie nie potrafią poradzić sobie z różnymi sytuacjami,szukają winnych i chcą ich ukarać,odegrać się lub sprawić żeby poczuli się jak oni sami w tych ciężkich momentach. Albo szukają okazji do skrzywdzenia kogoś, i chęć zemsty ma robić za pretekst.
Możliwe,ze napisałem same bzdury,w końcu to tylko moje domysły :)

Schiza009 
Przyjaciel
Maurice

Imię: Johann Gottlieb Goldberg
Ostrzeżeń:
 2/5/10
Wysłany: 23-06-2007, 11:40   

powerbass napisał/a:

Żeby ta osoba co nas skrzywdziłą poczuła to samo. Żeby zrozumiała, że to bolało.
Najgorzej jak ktos żyje tylko nienawiścią. Można ześwirować.

kreska 
Przyjaciel
make a wish.

Imię: Catherine
Wysłany: 23-06-2007, 12:02   

caessa napisał/a:
bo mają nadzieję, że to podbuduje ich samoocenę. że to nie oni będą tymi przegranymi.
poza tym ze złości, bezsilności i słabości.
może głównie właśnie z racji słabości.

Myślę, że najbardziej z bezsilności, że nie panują nad sytuacją, że coś nie od nich zależy.
  Znak zodiaku: wodnik

Meggi 

Wysłany: 23-06-2007, 13:22   

Głównym powodem chęci zemsty jest krążąca w głowie myśl: jeżeli on przyczynił się do mojego nieszczęścia, to niech też cierpi.
Niektórym ciężko jest patrzeć na szczęście innych, podczas swojego cierpienia. Nie chcą by ktoś znalazł się w lepszej sytuacji od nich, więc są wstanie zrobić wszystko, żeby spotkał ich ten sam los, lub gorszy. Kieruje nimi złość i zazwyczaj działają pod wpływem impulsu.

Nimfomanka_ 
Stuknięta

Imię: zemra
Wysłany: 23-06-2007, 14:41   

hmm, ja np na nie mszcze się na kimś kto mnie wkurrr.
po prostu uważam ,że po pewnym czasie i tak się to odbije na tej osobie. z reguły tak jest ,że zło które wyrządziłeś wraca z podwójną siłą.
caessa napisał/a:
powerbass napisał/a:

hmm bo myślą,ze poczują się przez to lepiej, ale ktoś z sumieniem uświadomi sobie potem,że zemsta i tak była głupia.

akukaracza napisał/a:
Cytat:
Rzecz tkwi w tym, że jego najlepszy kolega, wiedział w wakacje, że ona już kogoś tam sobie w tej Holandii poznała. Mój kolega obiecuje zemstę za to, że jego przyjaciel go oszukiwał i nic nie mówił. Chce rozwalić związek jego z pewną dziewczyną, z którą chodzi. Powiedziałem mu, że nie warto bo co to by zmieniło, że gdyby wiedział wcześniej i tak był w Anglii.

gdyby był jego przyjacielem, to by się wysilił i porozmawiał z jego dziewczyną,żeby nie zwodziła chłopaka za nos. a on nawet palcem nie kiwną
powerbass napisał/a:
Chce rozwalić związek jego z pewną dziewczyną, z którą chodzi. Powiedziałem mu, że nie warto bo co to by zmieniło, że gdyby wiedział wcześniej i tak był w Anglii.

troche głupio myśli, hmm to,że u niego się nie udało, to czemu innym ma rozwalać szczęście??
ja osobiście umywam rece od zemsty

Aorie 

Wysłany: 23-06-2007, 16:13   

Zazwyczaj myśli się o zemście w przypływie złości. Większości to na szczęście mija po pewnym czasie. Wystarczy chwila uspokojenia, ostudzenia nerwów.
Ja już nie raz myślałam o różnych formach zemsty na różnych osobach. Ale mam dość łagodny charakter (jak na choleryka:P), więc nigdy tego nie zrobiłam. Miałabym wyrzuty sumienia. Ktoś musiałby zrobić mi coś naprawdę strasznego i okrutnego, żebym przez dłuższy czas była żądna zemsty;)
  Znak zodiaku: strzelec

Rajan 

Imię: Marcin
Wysłany: 26-06-2007, 08:16   

Nie ma najmniejszego sensu się mścić, nic to nie da jak ktos i tak nie chce byc z nami, niech sobie daruje zemstę bo jeszcze narobi sobie kłopotu.

Lucky 
Przyjaciel

Imię: Bartek
Wysłany: 26-06-2007, 08:37   

akukaracza napisał/a:
I co on by zrobił, gdyby wcześniej wiedział?

Zerwałby pierwszy - męska duma ;/
I am the Captain of my soul."

Darn 
Zasłużeni

Wysłany: 21-07-2007, 09:03   

Po co? Żeby się odegrać, żeby ktoś cierpiał tak jak skrzywdzona osoba.

miyako 
Zasłużeni

Wysłany: 21-07-2007, 14:38   

Schiza009 napisał/a:
Żeby ta osoba co nas skrzywdziłą poczuła to samo. Żeby zrozumiała, że to bolało.
Najgorzej jak ktos żyje tylko nienawiścią. Można ześwirować.

A tak właśnie.
Ja czuję taką nienawiść. Sama widzę, że niszczy to mnie. Po trochu, po trochu.

Znak zodiaku: bliznieta

fala~14 
**

Imię: Wiktoria
Wysłany: 21-07-2007, 16:33   

czasem czuję potrzebę zemsty, większość ludzi tak ma i to całkiem normalne.
Cytat:
Po co? Żeby się odegrać, żeby ktoś cierpiał tak jak skrzywdzona osoba.
Właśnie po to, zanim się zada ból powinno się pomyśleć, a jak się nie pomyśli to niech cierpią oby dwie strony i po sprawie.

Znak zodiaku: baran

Piotrek

Dołaczył: Dawno

Odpowiedz do tematu