Mportalik - forum dyskusyjne Strona Główna Mportalik - forum dyskusyjne
Super forum młodzieżowe.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: harlequin
31-08-2008, 18:34
Zawód : Ksiądz
Autor Wiadomość
kamasutra 
Użytkownik roku
baunsuj dziw**

Imię: Kamila Cecylia Klara
Wysłany: 24-03-2008, 11:15   Zawód : Ksiądz

Księża zaczynają traktować swoje powołanie jako zwykłą pracę – alarmują biskupi. Przyczyn kryzysu upatrują w zerwaniu Kościoła z Chrystusem.

(...)przyczyną tego może być „podejście do katechezy w szkole, w której wszystko jest oparte o umowę o pracę”; nie wszyscy przecież kapłani są katechetami, wątpliwe też, by tak łatwo przenosili wzorce z pracy w szkole do duszpasterstwa. Znacznie trafniejsze są słowa późniejsze: „Takie są skutki oderwania Kościoła od Chrystusa”. W Kościele zaginął duch służby według wzoru, jaki pozostawił Jezus: bezinteresownej i opartej na głębokiej więzi z Bogiem. Za mało jest w kapłańskim życiu Ewangelii. „Wyrazistość tego rysu musi być pierwszym punktem odniesienia formacji w naszych seminariach duchownych. Musi także stanowić podstawowe kryterium w dopuszczaniu kandydatów do święceń kapłańskich”.

więcej tu : http://tygodnik.onet.pl/3...iu,artykul.html

Co o tym sądzicie?
Czy ksiądz to też zawód?
Czy wyobrażacie siebie jako księdza, bądź zakonnice?
  Znak zodiaku: byk

Alicja 
+++++
Dziewczyna Juny

Imię: Alicja
Wysłany: 24-03-2008, 11:22   

Pamiętam dyskusję na lekcji wosu w gimnazjum, kiedy mieliśmy za zadanie przygotować krótką wypowiedź o swoim wymarzonym zawodzie - jego wadach i zaletach. Kolega przygotował o księdzu, "bo można się dorobić". Uch, ostro było. ^^
Myślę, że takie "funkcje społeczne" (myślę, że lepszym określeniem byłoby "ludzie obdarzeni społecznym zaufaniem") są generalnie coraz częściej pełnione przez ludzi bez prawdziwego powołania - nauczyciele, lekarze, policjanci - ilu z nich tak naprawdę czuje to co robi i robi to z prawdziwą pasją? Wystarczy się rozejrzeć... Przykre jest tylko to, że mimo, iż traktowane jest to jako zawód księża ciągle nie są traktowani tak przez prawo. Być może to przyczynia się do takiego postrzegania posługi kapłańskiej.
Btw. oglądałam niedawno programu o księdzu Popiełuszce i napisał w podaniu do seminarium, że chce zostać księdzem, "bo mam zamiłowanie do tego zawodu". ;)

Znak zodiaku: koziorozec

wronka 

Imię: Karolina
Wysłany: 24-03-2008, 16:11   

kamasutra napisał/a:
Czy ksiądz to też zawód?

W pewnym sensie...
kamasutra napisał/a:

Nigdy w życiu!

Znak zodiaku: lew

legalna 
Przyjaciel
nieprzeciętna

Imię: Ola
Wysłany: 24-03-2008, 17:56   

Ja uważam że ksiądz to nie zawód. Nie można wybrać go drogą eliminacji, dlatego że jest się dobrym w czytaniu i ładnie sie śpiewa, czy pod względem dobrych zarobków. Do bycia księdzem potrzebne jest powołanie. Do zawodów rowżnież, no bo przecież jeśli czegoś nie lubimy robic nie będziemy robic tego dobrze ale tu chodzi o inne powołanie. Powołanie do zawodu to posiadanie talentu, zamiłowania do jakieś czynności, rozwiajnie swojego hobby, posiadanie odpowiednich cech. A powołanie do kapłaństwa to "coś" co rodzi się w nas, bez tego nie dalibyśmy rady dokonać tylu wyrzeczeń i być tak posłusznym Bogu. Niestety ostatnio daje się zauważyć traktowania kapłaństwa jako zawodu. Księża przywiązują większą wagę do dorobku materialnego niż duchowego. Dane mi było poznać księdza z prawdziwym powołaniem. Chce on poswięcić swoje zycie Bogu i innym ludziom. A co do mnie jako zakonnicy to kompletnie sobie tego nie wyobrażam ale jeśli bedę miała powołanie to tylko życie w zakonie da mi szczęście więc wybrałabym tą drogę.

Znak zodiaku: wodnik

miyako 
Zasłużeni

Wysłany: 24-03-2008, 18:33   

legalna napisał/a:
Niestety ostatnio daje się zauważyć traktowania kapłaństwa jako zawodu. Księża przywiązują większą wagę do dorobku materialnego niż duchowego.

Niedawno na lekcji religii mój ksiądz powiedział, że zarabia 2500 zł i według niego nie jest to dużo. Gdy ktoś zapytał go o laptopa i samochód to odpowiedział, że ma, ale uważa to za swoje narzędzie pracy, a nie jako przyrządy do rozrywki.
Pomijam fakt, że w Polsce ogromna liczba rodzin za 2500 zł musi przeżyć w 4 osoby w ciągu miesiąca.

Znak zodiaku: bliznieta

Gabi 
Zasłużeni
Szara Eminencja

Wysłany: 24-03-2008, 20:02   

miyako napisał/a:
Niedawno na lekcji religii mój ksiądz powiedział, że zarabia 2500 zł i według niego nie jest to dużo.

Może i dużo zarabia, ale klasy nie ma za grosz.

Znak zodiaku: panna

kamasutra 
Użytkownik roku
baunsuj dziw**

Imię: Kamila Cecylia Klara
Wysłany: 24-03-2008, 20:15   

Cytat:
Niedawno na lekcji religii mój ksiądz powiedział, że zarabia 2500 zł i według niego nie jest to dużo

ała...

On jest sam..
a duże rodziny muszą z tego wyżyć..

Rozumiem może to nie łatwa praca bo muszą pisać kazania i w ogóle, ale bez przesady o_O
jakimi oni furami jeżdżą o_O
  Znak zodiaku: byk

Darn 
Zasłużeni

Wysłany: 24-03-2008, 20:18   

kamasutra napisał/a:
Rozumiem może to nie łatwa praca bo muszą pisać kazania i w ogóle, ale bez przesady o_O

To należy do ich obowiązków w pracy ;P

Schiza009 
Przyjaciel
Maurice

Imię: Johann Gottlieb Goldberg
Wysłany: 25-03-2008, 00:13   

kamasutra napisał/a:

Mogę to sobie wyobrazic.
Nudne zycie jak dla mnie.
Tak mi się wydaje.

Piotrek

Dołaczył: Dawno

Odpowiedz do tematu