Mportalik - forum dyskusyjne Strona Główna Mportalik - forum dyskusyjne
Super forum młodzieżowe.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Darn
10-03-2008, 15:49
Zastrzyk antykoncepcyjny
Autor Wiadomość
adinka11 

Wysłany: 23-10-2006, 17:25   Zastrzyk antykoncepcyjny

Witam!! Chciałam się zapytać obecnych tu Pań na temat zastrzuku antykoncepcyjnego. Chciałabym zmienić moją antykoncepcję właśnie na taką, ale nie wiele info na jej temat znajduję, a jak wiadomo najlepsze są rady doświadczonych:) no więc chciałabym znać wasze zdanie an temat tej metody, czy macie z nią jakieś doświadczenia i wogóle wszystko!! z góry dziękuję za odpowiedzi pozdrawiam wszystkich :D

tamarka 
Przyjaciel

Wysłany: 23-10-2006, 17:28   

zaleta: 100% skuteczny
wada: będziesz miał tak rozregulowany cykl miesiączkowy, że zmąci to Twój spokój psychiczny. nie będziesz znała dnia ani godziny, kiedy możesz dostać okres.

kocham:*

Znak zodiaku: strzelec

Charming 
Administrator

Imię: Kasia
Wysłany: 23-10-2006, 17:31   

"Stosowanie zastrzyków antykoncepcyjnych jest jedną najskuteczniejszych metod zapobiegania ciąży. Zastrzyki antykoncepcyjne podawane są domięśniowo, podanie jednego mililitra leku zabezpiecza kobietę przez okres trzech miesięcy. Zastrzyki antykoncepcyjne, podobnie jak pigułki, zawierają hormony. W jednym mililitrze leku o nazwie Depo-Provera, znajduje się 150 mg octanu medroksyprogesteronu (syntetyczna pochodna naturalnego progesteronu wytwarzanego w organizmie kobiety). Kobiety decydujące się na ten rodzaj antykoncepcji, muszą liczyć się z tym, że przez okres działania tego leku mogą nie występować miesiączki ani żadne inne krwawienia z dróg rodnych. Przyjmowanie tych zastrzyków powoduje powstanie stanu niepłodności podobnego, do sytuacji gdy kobieta jest w ciąży lub w początkowym okresie karmienia piersią. Mechanizm działania polega m.in. na:
działaniu antygonadotropowym na przysadkę mózgową, dzięki temu przysadka nie stymuluje jajnika do wytwarzania komórek jajowych,
zmiany w składzie czopu śluzowego w szyjce macicy, utrudniające ruch plemników,
hamowaniu procesów wzrostowych w błonie śluzowej macicy,
zmianach fizyko-chemicznych w płynach znajdujących się w jamie macicy i jajowodach,
utrudnianiu poruszania się rzęsek, w które wyposażony jest nabłonek wyścielający ścianki jajowodów.
Zastrzyki antykoncepcyjne podobnie jak i inne leki, dostępne są wyłącznie na recepty lekarskie. Aby uzyskać receptę, kobieta powinna się zgłosić na badanie ginekologiczne i badanie piersi. W czasie wizyty u ginekologa przeprowadzane jest także badanie cytologiczne szyjki macicy oraz sprawdzane jest ciśnienie tętnicze krwi. Lekarz zwykle kieruje także pacjentki na badania laboratoryjne i zaleca systematyczne zgłaszanie się na badania kontrolne. BARDZO CZĘSTO LEKARZE, W TROSCE O PEŁNE ZABEZPIECZENIE SWOICH PACJENTEK, SAMI PODAJĄ ZASTRZYKI ANTYKONCEPCYJNE I WYZNACZAJĄ TERMIN W JAKIM NALEŻY SIĘ ZGŁOSIĆ NA NASTĘPNY ZASTRZYK.
Zastrzyki antykoncepcyjne mogą być bezpiecznie podawane także kobietom w okresie laktacji. Stosowanie tego rodzaju antykoncepcji przez kobiety karmiące piersią w niczym nie zmienia składu ani objętości wytwarzanego pokarmu. Dzieci kobiet stosujących Depo-Provera rozwijają się tak samo jak dzieci innych kobiet karmiących piersią. Sposób stosowania zastrzyków antykoncepcyjnych
Kobiety rozpoczynające stosowanie tego rodzaju antykoncepcji, pierwszy zastrzyk powinny przyjąć w pierwszym lub drugim dniu krwawienia miesiączkowego. Aby kobieta mogła rozpocząć stosowanie tej metody, musi mieć pewność że nie jest w ciąży.Możliwe jest także podanie zastrzyku antykoncepcyjnego Depo-Provera 150 w ciągu pierwszych sześciu tygodni po porodzie (czyli że nie trzeba czekać na wystąpienie miesiączki) a także bezpośrednio po poronieniu. "

http://www.mportalik.com
  Znak zodiaku: waga

adinka11 

Wysłany: 23-10-2006, 17:37   

a więc tak według Was warto je stosować?

tamarka 
Przyjaciel

Wysłany: 23-10-2006, 17:38   

to zależy. ja jestem na nie.

kocham:*

Znak zodiaku: strzelec

Charming 
Administrator

Imię: Kasia
Wysłany: 23-10-2006, 19:10   

adinka11 napisał/a:
warto je stosować

Nie

http://www.mportalik.com
  Znak zodiaku: waga

FiFi 
*

Wysłany: 23-10-2006, 19:24   

Antykoncepcja jest indiwidualnie dobierana do każdej kobiety, najleppiej poradź się ginekologa, on dobierze odpowiedni sposób antykoncepcji dla Ciebie. Moja doświadczenie jest bardzo małe, ale takie jest moje zdanie na ten temat.

Znak zodiaku: byk

Erill 
Moderator
Szczęśliwa dzoiucha

Imię: Gabi
Wysłany: 23-10-2006, 20:53   

Jak dla mnie to lipa.. nie wiesz czy, kiedy dostaniesz okres.. eee tam.. ja wole jednak pigułki.. lub to co się wszczepia pod skórę.. i ile nie ma takigo samego dzialania jak zastrzyg.. jak tam przeczytałąm to co wkleiła Charming to srednio to brzmi dla mnie i juz wole co 24 godziny pamietac o tej pigułce..

http://pleciony.blog.onet.pl/

Znak zodiaku: baran

manieqq 

Wysłany: 24-10-2006, 18:35   

To jest dość mocne ingerowanie we wnętrze organizmu. Może spowodować nieporządane wyniki, dlatego najlepiej pozostać przy gumkach :P
tamarka napisał/a:
zaleta: 100% skuteczny

Chyba lekka przesada. Mi się wydaje że żaden środek antykoncepcyjny nie jest 100% skuteczny.

akukaracza 
Zasłużeni
Say I.

Wysłany: 24-10-2006, 19:45   

Erill napisał/a:
Jak dla mnie to lipa.. nie wiesz czy, kiedy dostaniesz okres.. eee tam.. ja wole jednak pigułki.. lub to co się wszczepia pod skórę.. i ile nie ma takigo samego dzialania jak zastrzyg.. jak tam przeczytałąm to co wkleiła Charming to srednio to brzmi dla mnie i juz wole co 24 godziny pamietac o tej pigułce..

Ja też tak myśle.
I trzeba byłoby zrezygnować z białych spodni. O nieee. :P !
  Znak zodiaku: wodnik

Erill 
Moderator
Szczęśliwa dzoiucha

Imię: Gabi
Wysłany: 24-10-2006, 19:45   

manieqq napisał/a:
Mi się wydaje że żaden środek antykoncepcyjny nie jest 100% skuteczny.

to nawet potwierdza wspolczynnik pearla :)

http://pleciony.blog.onet.pl/

Znak zodiaku: baran

Piotrek

Dołaczył: Dawno

Odpowiedz do tematu