Mam pytanie... szukam zawodu w którym moge wykorzystać umiejętnośći plastyczne. ładnie maluje i potrafie namalować niezle obrazki. nie wiem jaki zawód sie nadaje....
_________________ Jeszcze nie jedna łza spłynie zanim wszystko zrozumiem....
Imię: Katarzyna
Wiek: 18 Dołączyła: 18 Cze 2008 Posty: 1246 Skąd: z raju...
Wysłany: 19-06-2008, 16:38
ja bym proponowala poszukac czegos w necie popytac...
_________________ "My ludzie umieramy na samą myśl o miłościach, które przepadły na zawsze, o chwilach które mogłyby być piękne a nie były, o skarbach, które mogłyby być odkryte, ale pozostały na zawsze niewidoczne pod piaskami. Obawiamy się sięgać po swoje największe marzenia, ponieważ wydaje nam się, że nie jesteśmy ich godni, lub że nigdy nam się to nie uda. "
Imię: Agnieszka
Wysłany: 19-06-2008, 17:03
paradies napisał/a:
popytac...
To właśnie się pyta.
Z tego co mi przychodzi teraz do głowy i jest raczej na czasie, to może grafik komputerowy, coś z reklamą, albo te wszystkie wizytówki, plakaty i tak dalej.
Jakie obrazki, jakiego typu, czym, jaką techniką etc.
Warto zapytać jeszcze ile już wiosen liczysz.
DKF napisał/a:
może grafik komputerowy
Bawiłem się w to. Blisko dwa lata straciłem na na "profeszjonalną" naukę, bo grafiką tak jakoś od pierwszych paint shopów pro się bawię. Zbyt rozległa dziedzina, by ją doradzać. Masz concept artis, ilustrator, speca od retuszów, speca od tekstur czy teksturowania. W grafice 3d, bo tu się bardziej orientuje, jest tego jeszcze więcej. Od generalistów, przez modelerów, riggerów i animatorów, specy od visualizacji, renderingu. W VFX dochodzi composting, efekty specjalne.
Poza tym grafik jest jak dziwka. Tworzy i sprzedaje to, na co jest aktualnie popyt. Nie ma czasu na prywatną twórczość i robienie tego co się lubi. Człowiek uczy się anatomii, perspektywy, zachowania światła w przestrzeni, animacji, modelowania, riggowania tylko po to, by robić animacje do reklamy domestosa(ta z animacja bakterii całkiem fajna, ta z kiepsko wyrenderowaną łazienką(spójrzcie tylko na ręczniki) to imho porażka) bądź wizualizacje płytek czy mebli IKA. Mnie to nie rajcowało więc zrezygnowałem.(robienie przycisków do storny www też fajne nie jest)
Stwierdzenie "zostań grafikiem komputerowym" można porównać do "zostań lekarzem", psychiatra z ginekologiem niewiele ma wspólnego.
Bziko napisał/a:
a może projektowaniem wnętrz lub mody?
Takie rzeczy trzeba lubić. W pierwszym przypadku lubić architekturę, co z historią się wiąże, w drugim jest gorzej, bo dochodzi cała znajomość historii mody, określeń wszystkich pierdół z 10 rodzajami kołnierzyka w koszuli, 100 rodzai toreb.
Jeśli nie masz pasji kochana, zginiesz, utoniesz, ugrzęźniesz we wszystkim gdzie ona się przydaje. Jeśli chcesz zostać rzemieślnikiem, obojętnie co wybierzesz będzie dobre, jeśli jednak chcesz być artystką, i tym co bazgrasz wyrażać siebie, brak pasji i zaangażowania Ci to uniemożliwi.
Zakładając, że jeszcze na studiach nie jesteś, a w rysunku szkolić się zamierzasz, tak. Za 5 lat kto wie czy nie będziesz porozumiewać się z pralką, a lodówka sama zakupów robić nie będzie.
Tak bardziej realistycznie. E-papier już jest. 10 lat i będziemy mieli e-gazety, e-obrazy i jeden ciul wie co.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum