Mportalik - forum dyskusyjne Strona Główna Mportalik - forum dyskusyjne
Super forum młodzieżowe.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
wirtualni ludzie-przyjeciele z rozsądku, czy pomoc konieczna
Autor Wiadomość
^Kasia^ 

Wysłany: 30-09-2006, 12:36   

w necie mozna sie otworzyc bardziej niz w realu, mozna sie wygadac, poradzic, doradzic. Takie znajomosci sa okej, ale wazne jest to zeby nie zastepowaly znajomosci z reala.
Ale zeby przyjaznie netowe? ee nie, chyba nie. ja nienazwalabym takiej znajomosci przyjaznia.
Mam kilku dobrych znajomych w necie i sie ciesze ze sa, bo bez nich bylo by nudniej ;) doradza, wysluchaja ( wyczytaja raczej O.o ),mozna wymienic z nimi rozne pogdlady jak i pogadac na calkiem lajtowe tematy. Fajne jest takie cos.

Znak zodiaku: rak

Gabi 
Zasłużeni
Szara Eminencja

Wysłany: 30-09-2006, 12:48   

Mam wrażenie że ludzie nie umieją już ze sobą normalnie rozmawiać, niz smsami, mailami czy na GG.
Gdy rozmawiam z kimś przez internet, jest zupelnie inaczej niz gdy widzę się z tą osobą na żywo. Na GG zawsze mozna urwac rozmowe i wylaczyc komputer, rozmowy na zywo wymagaja wiekszego wysilku umyslowego. I zaangazowania emocjonalnego.
ciało pielęgnuję bo jest domem duszy
a gdy jest mi dobrze moja dusza mruczy

Znak zodiaku: panna

Parys 
swoboda słów i mysli

Wysłany: 30-09-2006, 23:47   

Alicja napisał/a:
Jeśli darzysz osobę poznaną przez net

zastanów się na ile tak naprawde można poznac osobę przez sam net

Alicja napisał/a:
Jeśli traktujesz tą osobę jak przyjaciela to nie jest ci obojętne co sobie o tobie pomyśli.

kogoś komu nigdy nawet nie uścisnąłem ręki i nie stałem twarzą w twarz ciężko byłoby mi nazwać przyjacielem.... znajopmość to bardziej odpowiednie słowo

Alicja napisał/a:
A jak masz w realu znajomego, który jest tylko znajomym to chyba też niewiele cię obchodzi co on o tobie myśli.

tak, tylko że przy rozmowie ze znajomym musisz uważać aby nie zdradzić czegoś co może obrócić się przeciw Tobie....

Znak zodiaku: lew

Kamiluska 
Przyjaciel
Umrzeć,jedząc lody.

Wysłany: 01-10-2006, 00:40   

wydaje mi sie jednak ze tacy e-znajomi nie znaja nas do konca bo przez literki nie moga nas tak dobrze poznac jak w realu, zobaczyc jak sie zachowujemy w danej sytuacji, czesto w necie tez nie jestesmy soba kreujemy sie na kogos innego, lepszego, kim czesto nie jestesmy, dlateog jestem uwazam ze takich osob nie mozna nazwac naszymi przyjaciolmi, bo przyjaciele wiedza ona wszystko a to sa co najwyzej znjaomosci

Znak zodiaku: bliznieta

Alicja 
+++++
Dziewczyna Juny

Imię: Alicja
Wysłany: 01-10-2006, 11:57   

Parys napisał/a:
zastanów się na ile tak naprawde można poznac osobę przez sam net

Zastanów się na ile znasz swoich realnych znajomych. Bo mi się wydaje, że przynajmniej niektórych internetowych znajomych niż moje koleżanki w realu.

Parys napisał/a:
tylko że przy rozmowie ze znajomym musisz uważać aby nie zdradzić czegoś co może obrócić się przeciw Tobie....

Jak ktoś nie jest mi na tyle bliski, żebym nie musiała przy nim uważać na to co mówię, to rozmawiam z nim tylko o pogodzie i ewentualnie szkole.

Znak zodiaku: koziorozec

lika 
Życie jest snem...

Imię: po prostu lika
Wysłany: 01-10-2006, 12:04   

fajnie jest mieć kogoś przyjaznego w sieci. Rozmowa z takim kimś całkiem inaczej wygląda niż z znajomymi na żywo. Możemy wtedy więcej powiedzieć - nie trzeba tak bardo zwracać uwagi na to co się mówi. Fakt, że dobrze mieć zaufaną osobę w realu, ale wydaje mi się, że wirtualny przyjaciel może być czasem lepszym przyjacielem niż ten na żywo.

Znak zodiaku: byk

Parys 
swoboda słów i mysli

Wysłany: 01-10-2006, 13:18   

Alicja napisał/a:
Zastanów się na ile znasz swoich realnych znajomych. Bo mi się wydaje, że przynajmniej niektórych internetowych znajomych niż moje koleżanki w realu.

znajomych? bo ja wiem... znam ich raczej pobierznie, ale mówiliśmy o przyjaciołach z realu.. a tych skoro nazywam ich przyjaciółmi znam doskonale
Alicja napisał/a:
Jak ktoś nie jest mi na tyle bliski, żebym nie musiała przy nim uważać na to co mówię, to rozmawiam z nim tylko o pogodzie i ewentualnie szkole.

to że uwarzasz na słowa w rozmowie w ze znajomymi z realu potwierdza jedynie moja teorie

Alicja 
+++++
Dziewczyna Juny

Wysłany: 01-10-2006, 13:25   

Parys napisał/a:
to że uwarzasz na słowa w rozmowie w ze znajomymi z realu potwierdza jedynie moja teorie

Nie uważam na słowa, tylko po prostu nie czuję potrzeby na głębsze rozmowy z nimi - to jest różnica.

Parys napisał/a:
mówiliśmy o przyjaciołach z realu.. a tych skoro nazywam ich przyjaciółmi znam doskonale

Przyjaciele? - nikogo w realu staram sie nie nazywac przyjacielem, bo nie wiem jak to kiedyś będzie. Też mi się wydawało, ze znam kogośtam doskonale i jest moim przyjacielem a później okazywała się zwykłą szmatą, która potrafi tylko obrobić komuś dupę za plecami.

Julia 
**
Si vis amari, ama

Imię: Julia
Wysłany: 01-10-2006, 13:38   

lika napisał/a:
fajnie jest mieć kogoś przyjaznego w sieci. Rozmowa z takim kimś całkiem inaczej wygląda niż z znajomymi na żywo. Możemy wtedy więcej powiedzieć - nie trzeba tak bardo zwracać uwagi na to co się mówi.

z tym się zgadzam

Znak zodiaku: ryby

Parys 
swoboda słów i mysli

Wysłany: 01-10-2006, 16:20   

Cytat:
Przyjaciele? - nikogo w realu staram sie nie nazywac przyjacielem, bo nie wiem jak to kiedyś będzie. Też mi się wydawało, ze znam kogośtam doskonale i jest moim przyjacielem a później okazywała się zwykłą szmatą, która potrafi tylko obrobić komuś dupę za plecami.

o rany, jakie pokrzywdzone biedactwo...

Alicja 
+++++
Dziewczyna Juny

Wysłany: 01-10-2006, 18:48   

Parys napisał/a:

o rany, jakie pokrzywdzone biedactwo...

Czy ja się wyżalam? Mówię tylko jacy są ludzie. Ty może jesteś pokrzywdzone biedactwo O.o

Parys 
swoboda słów i mysli

Wysłany: 01-10-2006, 19:14   

Alicja napisał/a:
Ty może jesteś pokrzywdzone biedactwo O.o

w moim własnym prywatnym interesie jest to by się nie dac krzywdzić....

paradies 
Alles ist Unsinn!

Imię: Katarzyna
Ostrzeżeń:
 2/5/10
Wysłany: 26-09-2008, 19:37   

Stahu masz zamiar wszedzie to wklejać???
"My ludzie umieramy na samą myśl o miłościach, które przepadły na zawsze, o chwilach które mogłyby być piękne a nie były, o skarbach, które mogłyby być odkryte, ale pozostały na zawsze niewidoczne pod piaskami. Obawiamy się sięgać po swoje największe marzenia, ponieważ wydaje nam się, że nie jesteśmy ich godni, lub że nigdy nam się to nie uda. "
  Znak zodiaku: baran

paradies 
Alles ist Unsinn!

Imię: Katarzyna
Ostrzeżeń:
 2/5/10
Wysłany: 26-09-2008, 21:18   

jestes na tym forum,po to aby kurwa te obrazki wszedzie wstawiac??????????? to juz jest żenujące!
"My ludzie umieramy na samą myśl o miłościach, które przepadły na zawsze, o chwilach które mogłyby być piękne a nie były, o skarbach, które mogłyby być odkryte, ale pozostały na zawsze niewidoczne pod piaskami. Obawiamy się sięgać po swoje największe marzenia, ponieważ wydaje nam się, że nie jesteśmy ich godni, lub że nigdy nam się to nie uda. "
  Znak zodiaku: baran

Bezsenna_Krolewna 
*
Po prostu Ideał :)

Wysłany: 26-09-2008, 21:53   

^Kasia^ napisał/a:
w necie mozna sie otworzyc bardziej niz w realu, mozna sie wygadac, poradzic, doradzic. Takie znajomosci sa okej, ale wazne jest to zeby nie zastepowaly znajomosci z reala.

Właśnie.. Ważne, żeby się nie zatracić w przyjaźniach internetowych i mieć również przyjaciół w życiu realnym..
Żyjemy w czasach, gdy szczera rozmowa jest sztuką, jeśli nie nawet sama rozmowa. Boimy się krytyki, ostrych dyskusji, uciekamy się [ my jako cywilizacja] do smsów, komunikatorów internetowych, chatów..
Może i stąd biorą się te coraz częstsze depresje, przecież komputerowy znajomy nie otrze zły, nie przytuli.. Nie powstrzyma przed próbą samobójczą.. i nawet nie dlatego, że nie chce, po prostu nie może.
Tylko autentyczność przyjaźni realnej można sprawdzić.

Piotrek

Dołaczył: Dawno

Odpowiedz do tematu