Myślę, iż wegetarianizm to najbardziej zdrowa dieta dla człowieka, aczkolwiek nie powinniśmy rezygnować z mięsa bo też jest potrzebne organizmowi do poprawnego funkcjonowania i podziwiam tych ludzi, bo osobiście nie wytrzymam miecha bez mięska Także R.E.S.P.E.K.T
Imię: Justyna
Wysłany: 14-08-2007, 19:39
Do czesciowego wegetarianizowania sie przez moja skromna persone, przyczynia sie taki fakt, ze zyje z hindusami, w zwiazku z czym nie jadamy miesa przy pelni ksiezyca, konkretnych swietach i w poniedzialki (z poniedzialkami to jest taka kwestia, ze peelnoetatowa wegetarianka w tej rodzinie jest tylko babcia Santiki, a reszta rodziny jest raczej watpliwie religijna, jednak dla utrzymania fasonu praktykuja bezmiesne jedzenie przy pn.) Plus, ja osobiscie jako katoliczka, unikam miesa przy piatku jeszcze.
_________________ - wierzę w moje sny, idę dalej i... zapominam się -
Ostatnio zmieniony przez electricity 14-08-2007, 19:41, w całości zmieniany 2 razy
Imię: Marta
Wysłany: 14-08-2007, 19:53
kiedyś próbowałam, jednak mój organizm jest widocznie na to za słaby i trudno było mu się przyzwyczaić bo nabawiłam się anemii. teraz ciągle musze kontrolowac hemoglobinę i wcinać żelazo.
_________________ Nie chcę cię częstować śmiercią życie piękniejsze jest niż śmierć.
nie wiem czy dala bym rade przejsc na wegetarianizm..
Na krótki okres na pewno tak, ciekawe co by było z duższym. Dziwi mnie to, że ludzie jedzą mięso nawet w piątki, tak jakby jeden dzień bez mięsa był tragedią. Pf.
[ Dodano: 14-08-2007, 19:54 ]
cattivo napisał/a:
kiedyś próbowałam, jednak mój organizm jest widocznie na to za słaby i trudno było mu się przyzwyczaić bo nabawiłam się anemii. teraz ciągle musze kontrolowac hemoglobinę i wcinać żelazo.
Nawet jak jadłam mięso miałam anemię, więc w tą czy w tamtą...
Wysłany: 14-08-2007, 20:01
Darn napisał/a:
Dziwi mnie to, że ludzie jedzą mięso nawet w piątki, tak jakby jeden dzień bez mięsa był tragedią. Pf.
Prosta empatia sugeruje pomyslenie, ze piatkowy wegetarianizm nie ma znaczenia dla niekatolikow, w wyniku czego ni to tragiczne ni nietragiczne, tylko codzienne.
Prosta empatia sugeruje pomyslenie, ze piatkowy wegetarianizm nie ma znaczenia dla niekatolikow, w wyniku czego ni to tragiczne ni nietragiczne, tylko codzienne.
W tej chwili miałam na myśli moich znajomych i rodzinę.
Wysłany: 14-08-2007, 20:08
Darn napisał/a:
W tej chwili miałam na myśli moich znajomych i rodzinę.
Proponuje zatem subtelne zaznaczenie takiego faktu w swoich wypowiedziach, gdyz w wypadku przeciwnym, staja sie mylne i implikuja funkcjonowanie wobec calego rodzaju czlowieczego. ;> BTW, wciaz nie rozumiem co w tym dziwnego - nawet jezeli dotyczy jedynie Twojej rodziny i znajomych.
Mięsa nie jem już od jakichś 10 lat, ale nie podpieram tego żadną głębszą ideologią (choć oczywiście razi mnie to w jaki sposób są często traktowane zwierzęta idące na ubój)...mięso mi po prostu nie smakuje...jednak pełną wegetarianką nie jestem bo jem np jajka czy piję mleko...no i jem ryby.
_________________ "...we mgłę go wyprawiłam/ w deszcz co na rzęsach przysiadł/ samobójczymi kroplami/ żeby opaść i zniknąć/ wsiąknąć cieczą zieloną/ w spragnione ciało trawy/stoję niezmiernie sama/na nagiej obcej ziemi..."
Ja tez! Uwielbiam mieso, ale w kazdy piatek potrafie sie powstrzymac, choc czasami po prostu zapominam. Lubie tez roznego rodzaju salatki, sery czy inne bajery jednak nie wyobrazam sobie niedzielnego obiady bez schabowego Cala moja rodzina jest miesozerna, choc niektorzy czlonkowie "probowali" sie wylamac, no ale im nie wychodzilo i wrocili do mieska.
_________________ Kiedyś ktoś Cię opuści- uświadom to sobie, bądź na to gotowy, mniej boli...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum