Mportalik - forum dyskusyjne Strona Główna Mportalik - forum dyskusyjne
Super forum młodzieżowe.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Darn
09-03-2008, 19:06
techno
Autor Wiadomość
chmk

Wysłany: 23-06-2006, 12:12   techno

Chciałabym sie czegoś dowiedzieć o tej muzyce :P No wiec jak to jest z tym technem? Jak jest jakaś piosenka i zrobią z niej remix to to jest techno? Każda? czy techno to tylko remixy czy powstają jakieś piosenki które że tak powiem od początku są technem? i czy są jakieś zespoły czy to tylko dj tworzą techno?

Nynka 
+++++
i'm unkind

Imię: Ninek
Wysłany: 23-06-2006, 12:14   

chmk napisał/a:
Chciałabym sie czegoś dowiedzieć o tej muzyce :P No wiec jak to jest z tym technem? Jak jest jakaś piosenka i zrobią z niej remix to to jest techno? Każda? czy techno to tylko remixy czy powstają jakieś piosenki które że tak powiem od początku są technem? i czy są jakieś zespoły czy to tylko dj tworzą techno?

kurde. czy Wy wszyscy musicie uogólniać.. że niby jak jakiś DJ wyprodukuje jakiś utwór to jest techno? :|

80% z Was nie słyszało NIGDY muzyki techno. to nie jest to co grają w klubach.. ;]

Znak zodiaku: rak

bassia 
**
kontra i basistka :)

Imię: Asia
Wysłany: 23-06-2006, 13:23   

z tego co wyczytałam to ona po prostu chciała poszerzyć swoje muzyczne horyzonty - nie miej do niej o to pretensji. ogromnie się cieszymy, że wiesz czym się cechuje muzyka techno, ale są ludzie (i ja do nich należę), którzy są w tych 80% nieświadomych...

Nynka 
+++++
i'm unkind

Wysłany: 23-06-2006, 14:33   

bassia napisał/a:
ogromnie się cieszymy, że wiesz czym się cechuje muzyka techno, ale są ludzie (i ja do nich należę), którzy są w tych 80% nieświadomych...

nie mów za kogoś ;O

chmk napisał/a:
Chciałabym sie czegoś dowiedzieć o tej muzyce

Kod:
'W Polsce pod terminem techno rozumie się zwykle muzykę o następujących wspólnych cechach:

* stosowanie wyłącznie sztucznie generowanych brzmień elektronicznych
    * tworzenie muzyki przez miksowanie tych brzmień z całkowitym pominięciem zapisu nutowego, lecz tylko przy zastosowaniu specjalizowanych urządzeń, takich jak miksery, gramofony ze zmiennym tempem odtwarzania, samplery i zniekształcacze dźwięku, wywodzące się od dyskotekowych diskjokeyów
    * taneczny i "psychodeliczny" klimat - osiągany przez regularnie powtarzane tło rytmiczne, na które są nakładane zwykle dość atonalne i również regularnie powtarzane główne brzmienia
    * teksty ograniczone do absolutnego minimum lub zupełny brak wokalu

Techno dzieli się na wiele innych podstylów, które różnią się sposobami aranżacji, tempem i najczęściej stosowanymi rytmami podstawowymi. Stylów tych jest wiele i ciągle powstają nowe. Do najważniejszych można zaliczyć:

* 4-Beat
    * Acid techno - szybka, energiczna, "pompująca" odmiana, pochodzi z Londynu.
    * Ambient techno - wywodzący się z ambientu styl relaksujący, ze spowolnionym tempem, fragmentami "rozmytego" wokalu i miękkich brzmień głównych.
    * Detroit techno - najbardziej klasyczny ze stylów techno, kontynuujący tradycję pierwszych nagrań powstałych w Detroit
    * Freetekno
    * Gabber - ekstremalny styl, liczba uderzeń na minutę osiaga nawet >200 BPM
    * Ghettotech
    * Happy hardcore
    * Hardcore techno - Ciężka odmiana techno. Powiązana lub niekiedy nawet utożsamiana z Gabberem.
    * Hardstyle - Styl wywodzący się z Hardcore'u i Trance'u, choć nieco łagodniejszy od tego pierwszego, często bliższy nawet Hard Dance. Charakteryzuje się stosunkowo twardym beatem.
    * Minimal techno - gatunek w którym brzmienie jest ograniczone do samego czystego podkładu rytmicznego, który jednak charakteryzuje się większą złożonością niż w house i rave
    * Schranz - Bardzo ciężkie, mroczne i undergroundowe techno. Niezwykle popularne w Niemczech. Twórcą słowa i najbardziej znanym przedstawicielem tego gatunku jest Chris Liebing.
    * Speedcore - ekstremalny styl muzyki Hardcore Techno, liczba uderzeń osiąga minimum 360 BPM
    * Terrorcore - >250BPM, duża ilosć sampli mających wzbudzać dreszcz
    * Tekno'

Historia techno

Na ogół przyjmuje się, że techno powstało z post-dyskotekowej muzyki house, popularnej w Detroit i Chicago, w połowie lat 80. Za początek techno uważa się założoną w 1984 przez grupę kilkunastoletnich, głównie czarnoskórych DJ'ów, uczących się w średnich szkołach w Detroit, polową, nielegalną dyskotekę, pod namiotem, o nazwie "Techno City". DJ'e ci grali tam muzykę opartą na rytmach House, ale tworzoną na bazie wymyślonych przez siebie, całkowicie syntetycznych brzmień. Dyskoteka ta zyskała szybko bardzo liczne grono stałych bywalców, którzy zaczęli się do niej przenosić z bardziej tradycyjnych dyskotek. Po osiągnięciu takiego sukcesu wielu z tych DJ'ów zaczęło jeździć po całych Stanach Zjednoczonych i organizować podobne dyskoteki polowe pod innymi wielkimi miastami.

W 1988 roku Neil Rushton zebrał na jednej płycie pt: "Techno! The New Dance Sound Of Detroit" zbiór najbardziej charakterystycznych brzmień tej muzyki. Od tego czasu rozpoczął się żywiołowy rozwój techno na całym świecie.

W Anglii, brzmienia te zaczęli wykorzystywać londyńscy DJ'e i na wzór kolegów z Detroit zaczęli organizować polowe dyskoteki na pustych placach wokół autostrady M1, które jako nielegalne były początkowo rozganiane przez policję, aby się po dwóch latach przyjąć jako stały element "londyńskiego krajobrazu".

W Niemczech techno natrafiło również na bardzo podatny grunt. Jego rozsadnikiem stała się Love Parade w Berlinie, zorganizowana po raz pierwszy we wrześniu 1989 roku, jako początkowo niewielka impreza plenerowa przez grupę londyńskich i niemieckich DJ-ów. Impreza ta rozrosła się po kilku latach do największej na świecie imprezy techno przyciągającej rokrocznie setki tysięcy ludzi.

Techno w Polsce zostało zapoczątkowane przez klub "Alcatraz" w Łodzi, który w październiku 1989 zorganizował pierwsze w kraju "rave party", prowadzone przez ściągniętych z Love Parade niemieckich i brytyjskich DJ'ów. Od 1997 do 2003 roku w Łodzi odbywała się co roku Parada Wolności, wzorowana na berlińskiej Love Parade, organizowana przez byłych właścicieli klubu Alcatraz.

Szczyt popularności techno przypadł na lata 1997-1999. Od roku 2000 zaczyna się na całym świecie obserwować spadek popularności tego stylu, głównie na korzyść hip hopu. Od 2005 roku techno staje się znowu popularne i zaczyna powoli powracać.

chmk napisał/a:
Jak jest jakaś piosenka i zrobią z niej remix to to jest techno?

to zależy z jakiej piosenki, kto przerobi, w jaki sposób i w ogóle.. ble ble ble :P

I3ziko 
+
polisz dziołk

Wysłany: 23-06-2006, 17:36   

Nynka, bardzo trafnie opisalas cala sprawe :)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Techno

chmk, muzyka o ktorej piszesz w swoim poscie to raczej ogulnie pop/dance niz techno

Whizz. 
*
SouLassassinS

Wysłany: 24-06-2006, 12:56   

Cytat:
80% z Was nie słyszało NIGDY muzyki techno. to nie jest to co grają w klubach.. ;]

A Ty odwiedzasz kluby w ogóle ??

Cytat:

Chciałabym sie czegoś dowiedzieć o tej muzyce No wiec jak to jest z tym technem? Jak jest jakaś piosenka i zrobią z niej remix to to jest techno? Każda? czy techno to tylko remixy czy powstają jakieś piosenki które że tak powiem od początku są technem? i czy są jakieś zespoły czy to tylko dj tworzą techno?

Techno to nie żadne remixy. Remixy to przetwarzanie jednego oryginalnego wałka w inne brzmienie, bass , "reflektor". Remix można zrobić z każdego wałka. Techno to nic innego jak gatunek muzyczny właśnie złożony z brzmień elektronicznych. DJ nie Tworzy kochana , muzyki tylko ją mixuje. CJ To osoba która Tworzy i ewentulnie może mieć jeszcze staż DJ-a.
Tam ktoś wyżej dobry tekst wkleił - poczytaj.

Tu jest stronka do odsłuchu gatunków muzycznych

Nynka 
+++++
i'm unkind

Wysłany: 24-06-2006, 12:59   

Whizz. napisał/a:
A Ty odwiedzasz kluby w ogóle ??

no.. ;|

Whizz. 
*
SouLassassinS

Wysłany: 24-06-2006, 13:22   

To odwiedz kiedyś taki klub w którym własnie grają hard trance/techno. Wystarczy wpisać w google" klub techno " mase stronek z reklamą klubu.

Cytat:
- po tym wnioskuję że jeszcze się w takim nie znalazłaś.

Cytat:
80% z Was nie słyszało NIGDY muzyki techno.

Być może słyszało , jednak nie potrafią jej rozrózniać.

Pozdrawiam

Nynka 
+++++
i'm unkind

Wysłany: 24-06-2006, 13:30   

Whizz. napisał/a:
To odwiedz kiedyś taki klub w którym własnie grają hard trance/techno. Wystarczy wpisać w google" klub techno " mase stronek z reklamą klubu.

Ta. u nas jest Protector.. i na jedną salę mówią 'sala TECHNO' a nie grają tam wcale takiej muzyki :] i dzięki właśnie takim sytuacjom, ludzie nie potrafią rozróżniać gatunków muzyki.
Ostatnio byłam w klubie i leciał jakiś fajny kawałek Marcela Woodsa i kumpel do mnie 'ale tu zajebista muzyka techno leci' :] <loleq>

Whizz. napisał/a:
- po tym wnioskuję że jeszcze się w takim nie znalazłaś.

nie znalazłam się w takim klubie.. ale słyszałam utwory, które można zaliczyć do gatunku zwanego 'technem' :]

Whizz. 
*
SouLassassinS

Wysłany: 24-06-2006, 13:46   

I otóż to:

Cytat:
i na jedną salę mówią 'sala TECHNO' a nie grają tam wcale takiej muzyki

dokładnie, też kwestia tego ze właściciel klubu powienien był wiedzieć jakich DJ-ów zatrudnia a każdy DJ powinien się dobrze objaśnić , co gra, kiedy, jak, ile, za ile itd. ale przedewszystkim osoba nadzorująca powinna się tym porządnie zająć. Każda sala jest osobno i nie powinno być zadnych nieporozumień. Ja rozumiem DJ przychodzi do klubu facet go zatrudnia, jest jedna wolna sala , techno, DJ nie specjalizuje się w tym gatunku jego pułka jest skromna, winyle które posiada to same offtracki. Każdy chce pracować , szuka tej pracy. Za operacje wykonane na sali już ewidentnie powinien jednoznacznie tylko i wyłacznie właściciel klubu odpowiadać.

Kamyk
[Usunięty]

Wysłany: 24-06-2006, 13:55   

Techno, nie techno, trudno sie w tym połapać. Czym różni się techno od muzyki elektronicznej? Bo to podobno nie to samo... nie dziwcie sie że laicy tacy jak ja tego niue rozróżniają :P
Poza tym - nie znosze wszelkiej elektroniki :)

labanda 
ostra paranoja

Wysłany: 25-06-2006, 21:01   

czytając o tym, czym jest techno, a co nim nie jest stwierdziłam, że g*w*o wiem o tej muzyce... :| nie czuje sie z tym za dobrze;)

Znak zodiaku: lew

kaskamax=) 
*

Wysłany: 14-10-2006, 21:34   

Nynka napisał/a:
kurde. czy Wy wszyscy musicie uogólniać.. że niby jak jakiś DJ wyprodukuje jakiś utwór to jest techno? :|

Hehe jak ja to lubię ;]
Zauważyłam, że większość ludzi uogólnia house, trance, clubbing itp. to Techna ;]
Nie mam nikomu tego za złe (mimo iż ja kocham tę muzykę), bo wiadomo, że nie każdy interesuje się tą samą muzyką, więcej tolerancji. ;)

manieqq 

Wysłany: 14-10-2006, 22:05   

chmk napisał/a:
No wiec jak to jest z tym technem?

Nie jest tak źle moim zdaniem. Powstają nowe ciekawe kawałki, które nawet mi się podobają.

chmk napisał/a:
Jak jest jakaś piosenka i zrobią z niej remix to to jest techno?

Nie. Niedawno słuchałem remix Elvisa Presleya i to z techno nie miało nic wspólnego.

chmk napisał/a:
i czy są jakieś zespoły czy to tylko dj tworzą techno?

No ja osobiście nie znam zespołu techno ;)

Madritian 
Przyjaciel
Blah blah blah !!

Imię: Marek
Wysłany: 14-10-2006, 22:11   

Tak apropo wyodrębnienia remiksów ... ostatnio cłyszałem coś takiego jak "kolorowe kredki technoremix"
A elektronicznje muzyki w tym nie było ... było kilka basów ...

Znak zodiaku: skorpion

Piotrek

Dołaczył: Dawno

Odpowiedz do tematu