Uprawiacie jakieś sporty ekstremalne? Ja bardzo chciałbym nauczyć się czegoś nowego. Zastanawiam się nad paralotniarstwem, ale to chyba dosyć droga zabawa Chociaż znalazłem fajny konkurs na stronce http://www.strong.pl/#ctx=home,contest,rules i nagrodą jest kurs paralotniarski na Słowacji. Fajnie byłoby wygrać...
A co wy myślicie o tym sporcie?
Wszystko jest dozwolone, kiedy robimy to z umiarem.
Ja bym się na sporty ekstremalne nie zdecydowała, bo bym sie bała
Czytałam o gościach, którzy np. zjeżdżają na rolkach z gór, wchodzą po górach bez sprzętu, skaczą z wysokich budynków, czy też nurkują bez butli z tlenem. Dla mnie to chore. Zycie im nie miłe? Zresztą, każdy lubi to co robi. Może jest to ich jakiś sposób na życie. Mi to imponuję, ale sama bym się na sporty ekstremalne nie zdecydowała, chyba, że by mi coś odwaliło. Polecam film: "Big blue". To o tych nurkach. Zawsze się wkur.wiam na końcówce filmu.
_________________ "Mówisz: wiem czego chcę, i że tego właśnie chcesz. W mieszkaniu brakuje powietrza,
więc połóż się przy mnie i zróbmy to teraz!
Pokażę Ci jak się spada z dachu, nauczę Cię jak się spada z dachu... "
Sama nie.
Nie zdecydowałąbym sie, ale mam z tym bezposrednio do czynienia.
Chlopak dlugo zajmowal sie downhill'em, obecnie sprzedał rower i pozostal biernym obserwatorem, bardzo mi to na reke. Dużo mnie zmartwień.
Ja uprawiam snowbordnig, może mało to ekstremalne, ale jak ktoś by się miał przejechać pierwszy raz to nazwał ekstremalnym Ja już jeżdżę od pięciu lat Prócz tego wspinam się po górach i jeżdżę na nartach
Ja też od dziecka jeżdżę na nartach. Ostatnio trochę nurkowałem, ale chciałbym spróbować czegoś zupełnie innego a pomysł z paralotniarstwem zaczerpnąłem z pewnego artykułu http://sport.interia.pl/s...nspiruje,926635
Kreska a na czym dokładniej polega ten downhill? Może to jest coś czego szukam
Downhill (DH) - indywidualny zjazd rowerem na czas po stromych, naturalnych stokach. Ścieżki zjazdowe są często bardzo wąskie, kamieniste czy poprzecinane wystającymi korzeniami. Nierzadko są też urozmaicone uskokami o różnej wysokości (dropami), które są najbardziej widowiskowe, lecz są też powodem najbardziej niebezpiecznych wypadków w downhillu. System rozgrywania zawodów przypomina zjazd narciarski. Zawodnicy używają ciężkich, bardzo solidnych rowerów posiadających pełne zawieszenie - czyli amortyzację obu kół. Geometria ramy uniemożliwia stosowanie tych rowerów do jazdy po płaskim terenie (jest to bardzo utrudnione i niewygodne), ze względu na nisko zamocowane siodło i wysoko zamocowaną kierownicę, co przesuwa znacznie środek ciężkości do tyłu. Z powodu dużych prędkości uzyskiwanych przez zawodników w trudnym terenie jest to sport bardzo urazowy, mimo stosowania specjalnych osłon ("zbroi"), pełnych zestawów ochraniaczy na ręce i nogi oraz kasków ze szczęką. Są one zbliżone wizualnie do motocrossowych, lecz są lżejsze, mniej wytrzymałe oraz nie dopuszczone do używania na motocyklach.
Downhill (DH) - indywidualny zjazd rowerem na czas po stromych, naturalnych stokach. Ścieżki zjazdowe są często bardzo wąskie, kamieniste czy poprzecinane wystającymi korzeniami. Nierzadko są też urozmaicone uskokami o różnej wysokości (dropami), które są najbardziej widowiskowe, lecz są też powodem najbardziej niebezpiecznych wypadków w downhillu. System rozgrywania zawodów przypomina zjazd narciarski. Zawodnicy używają ciężkich, bardzo solidnych rowerów posiadających pełne zawieszenie - czyli amortyzację obu kół. Geometria ramy uniemożliwia stosowanie tych rowerów do jazdy po płaskim terenie (jest to bardzo utrudnione i niewygodne), ze względu na nisko zamocowane siodło i wysoko zamocowaną kierownicę, co przesuwa znacznie środek ciężkości do tyłu. Z powodu dużych prędkości uzyskiwanych przez zawodników w trudnym terenie jest to sport bardzo urazowy, mimo stosowania specjalnych osłon ("zbroi"), pełnych zestawów ochraniaczy na ręce i nogi oraz kasków ze szczęką. Są one zbliżone wizualnie do motocrossowych, lecz są lżejsze, mniej wytrzymałe oraz nie dopuszczone do używania na motocyklach.
Nie latanie
Lubie na to patrzec, ale jak jeszcze nie uszkodziłem mojego roweru to równiez szalałem po lasach, gdzie mamy wykopane rowy do jeżdżenia, miałem kilka wypadków i stłuczen, ale to co oni przezywaja to juz koszmar, oglkadam czasem na extrime sport i podziwiam ich. Ci ludzie musza swietnie panowac nad swoim strachem.
_________________ "Autorytet, rząd, władza, państwo - każde z tych słów oznacza to samo - środek nacisku i wyzysku..."
Na tych fotkach widzę, że są w powietrzu, więc dalej będę się upierał, że to prawie jak latanie Dla rownowagi tez dorzucam filmik o glidingu:
http://www.youtube.com/wa...related&search=
Zobaczcie jak to wygląda z glajta:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum