Tak dla początkujących polecam Mandrive, jeszcze niedawno nazywała sie ta dystrybucja Mandrake, ale po polaczeniu z jakas firma zmienili nazwe, jednak zawsze to bedzie Mandaryna .
Ja wole Fedore
_________________ Pamietaj Gość
1. Mam zawsze racje
2. Jesli twierdzisz, że nie mam racji, patrz punkt 1
Podoba wam sie Linux tak ogolnie, bo ja słyszałem ze trudno sie tam połapać i jest napewno inny od Windowsa. Ja sam zbytnio sie nieznam na takich systemach, od dziecinstwa Windows...:p Za to Lubie eksperymentować z przeglądarkami WWW...
aaa, i jeszce mam pytanie czy większośc gier mozna zainstalować na Linuxsie ??
Imię: Paweł
Wysłany: 11-04-2005, 16:00
Cytat:
Z tego co wiem tez mandarynowales do niedawna.
Tak, ale chcę się czegoś nauczyć i w ogóle byłem ciekawy czym różnią się pozostałe dystrybucje.
Krysiu, jeżeli lubisz kombinować z przeglądarkami to zapewne nie używasz IE, jeżeli nie używasz IE to twoja przeglądarka zadziała pod linuksem. No cóż, programy instaluje się troche inaczej bo najczęściej ściągamy kod źródłowy i musimy go samemu skompilować ( najczęśśćiej wpisujemy tylko w Terminalu : ./configure, make, make install ), ale są oczywiście gotowe paczki, które instalujemy jedną komendą. W przypadku mojego systemu to mam takie coś jak apt-get gdzie przykładowo Firefoksa instaluję tak
Kod:
sudo apt-get install mozilla-firefox
teraz wpisuję tylko "mozilla-firefox". Większości gier nie można zainstalować na Linuksie.... z popularnych to można kilka np. Doom 3, Wolfenstein, Quake, ale mamy równie fajne, darmowe jak TuxRacer ;D
Spis gier pod linuksa (oczywiście nie wszystkich) masz tutaj:http://www.icculus.org/lgfaq/gamelist.php
Wysłany: 18-04-2005, 15:35
^_^ Linux to tylko jądro (niektórym może się kojarzyć nieco inaczej), jest ponad 300 dystrybucji linuksa (systemów operacyjnych opartych na tym jądrze) a więc z graficzką to jest różnie, raczej żadna dystrybucja nie sprawia wrażenia systemu dla dzieci...
Wysłany: 19-04-2005, 20:50
3.4 też jest ładne Niedługo wyjdzie 4.0. Pozatym są też w pełni konfigurowalne 'iksy' a więc możemy sobie sami decydować o tym jak będzie wyglądać nasz system.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum