Kościół katolicki jest zbyt konserwatywny a jego zalecenia w niektorych dziedzinach życia stają sie już po prostu nieracjonalne a nawet niemożliwe do wprowadzenia przy współczesnym trybie życia.Dlatego tak wiele osób w innych krajach odeszło od kościoła katolickiego i nadal będzie odchodzić,a gdy umrze stare dzisiejsze pokolenie to zaczną odchodzić od Katolicyzmu i w Polsce jesli nic sie nie zmieni.
mizaan, a jesteście wierzący??? Trudna sprawa z tym Kosciołem
. Ja jestem osobą głęboko wierzącą, ale te wszystkie wymysły księży... Niedługo pocałunek bedzie grzechem cięzkim- juz prowadzone są dyskusje na ten temat... To co, mimo tego, ze wierze, ale uprawiam seks z prezerwatywą będę smażyła sie w piekle???
_________________ "życie jest piękne kiedy życ się potrafii"
Imię: Wszemiła
Wiek: 20 Dołączyła: 09 Sie 2006 Posty: 3212 Skąd: że znowu?
Wysłany: 19-01-2007, 15:36
markiza napisał/a:
Na moim forum zrobiłam taki temat, bo przeczytałam ciekawy artykuł na temat antykoncepcji według kościoła. Za najlepszy sposób i ba, jedyny możliwy(bo reszta to aborcja, zabijanie, itd) jest NPR(brzmi katolicko, wiem;)) czyli Naturalne Planowanie Rodziny. Co o tym sądzicie?Mam nadzieję, ze dyskusja bedzie ciekawa i znajdzie się paru katolików-obrońców postawy kościoła;)
NIe zgadzam sie z tym stanowiskiem kościola.Uwarzam ze seks- jeśli nie jest przypadkowy to bardzo zbliża ludzi do siebie. Pozatym jest przyjemnością. A jeźeli chodzi o zabezpieczenia, to chyba lepiej ich uzyć i nie dopuścic wcale do powstania życia,niż to zycie miało by juz byc i wtedy je zabic poprzez aborcję. Niektórzy ludzie gadaja o tym kalendarzyku- dni płodne i nie płodne. Ciekawe tylko jak ja bym umiała z niego wnioskowac gdy miesiączki potrafią mi się ponad miesiąc spoźniac lub nastawac z 2 tygodnie wczesniej-wiec to odpada i musze uzywac prezerwatywy co niby jest grzechem.
Imię: czterdzieści cztery
Wysłany: 19-01-2007, 17:39
Widzę, że niektórzy(nikogo nie urazając) nie mają pojęcia o metodzie proponowanej przez kościół-wcale nie chodzi o kalendarzyk.Naturalna metoda jest o wiele bardziej skomplikowana i polega na m.in. badaniu temperatury, sprawdzaniu śluzu pochwy itd.itp-więc jest skuteczniejsza niż kalendarzyk. Mimo to metoda zawodzi, ponieważ wystarczy gorączka, stres i wszystko idzie się j...Popiel, chciałabym poznać Twoje stanowisko w tej sprawie-rozwiń swoje wypowiedzi
Metoda naturalna po prostu laczy ze soba kalendarzyk, temperature, badanie sluzu.. A jak ktos jest bogaty to sobie moze kupic specjalny komputer informujacy o tym, czy kobieta jest w trakcie dni plodnych czy tez nie...
Moja mama kiedys, kiedys przywiozla bardzo uproszczona tego wersje z USA.. badalo sie sline bodajze i sprawdzalo przez specjalny aparacik a potem porownywalo wynik.
Kościół mówi, że życie zaczyna się w momencie kiedy plemnik połączy się z komórką jajową. Czy można więc uznać za zabostwo używanie prezerwatyw czy tabletek? Dla mnie zabójstwem jest jedynie skrobanka
a co jeśli mężczyzna jest bezpłodny i o tym wie, powiedzmy? on wtedy nikogo nie zabija. więc ma o jeden grzech mniej, uprawiając seks przed ślubem? (według Kościoła, oczywiście). jestem ciekawa jak to jest, może Wy wiecie?
jakoś tak to miało zabrzmieć
a tak swoją drogą - to każdy ma w tym temacie swoją rację. zostaliśmy wychowani w innych środowiskach, inne zasady moralne nam wpojono, inne towarzystwo, inny etap życia, wiadomo.
buziaki, Kochani
Ostatnio zmieniony przez Tasha 20-01-2007, 08:57, w całości zmieniany 1 raz
Imię: czterdzieści cztery
Wysłany: 20-01-2007, 12:01
Ja mam wiadomą opinię na ten temat, próbuję po prostu zrozumieć stanowisko kościoła. Osoba bezpłodna jest pozbawiona największego daru, ale nic nie może zrobić, więc nie grzeszy. ale stosując antykoncepcję sam się tego daru pozbawiasz,o to chodzi:/
Imię: Wszemiła
Wiek: 20 Dołączyła: 09 Sie 2006 Posty: 3212 Skąd: że znowu?
Wysłany: 20-01-2007, 12:50
markiza napisał/a:
Widzę, że niektórzy(nikogo nie urazając) nie mają pojęcia o metodzie proponowanej przez kościół
słabo sie nie interesuje bo nie mam najmniejszego zamiaru jej stosować,bo sa łatwiejsze sposoby. NIgdy bym nie usuneła ciązy ale nie mozna znowu popadać w obłęd i co roku rodzic dziecko- bo metody kościoła są nie pewne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum