Mportalik - forum dyskusyjne Strona Główna Mportalik - forum dyskusyjne
Super forum młodzieżowe.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: harlequin
31-08-2008, 15:30
seks a kościół katolicki
Autor Wiadomość
riba-21 
*

Wysłany: 13-12-2006, 10:19   

Kościołowi zależy by mieć dużo wiernych i trzepać kase za chrzty, komunie , śluby pogrzeby itp. a to przecież są ich chrześcijańskie obowiążki. Kościół dobrze wie że
Bango napisał/a:
"Naturalne planowanie to ruletka"
i ja sie z tym zgadzam!!!!!

Bango

Wysłany: 13-12-2006, 10:34   

Kolejny katofob który usłyszał kilka madrosci z pod budki z piwem jakiegoś żula i kreci to dalej.

G.a.p.o.n. 
+++++
Clint Eastwood

Wysłany: 13-12-2006, 11:09   

Bango napisał/a:
Nic nie pisałem tu o gejach wrzucasz mi coś czego nie powiedziałem to chyba juz któraś wypowiedz w której ktos mi zarzuca wonty do gejów podczas gdy nic o nich nie pisałem, to juz jakaś homomania

Chodziło mi o to, że w twoich wypowiedziach musi znaleźć się przynajmniej jedno zdanie potępiające jedną z tych grup. Akurat w tym przypadku padło na komunistów, mimo, że ten argument mogłeś sobie darować.

Bango napisał/a:
Kłamstwem jest że kościól pcha się do łożka, kościół chce tylko aby ludzie zweryfikowali swe poglądy i zastanowili się dlaczego robią to co robią.
Cięzka sytuacja dzieci w dzisiejsyzm świecie nie jest spowodoana nieuzywaniem prezesa tylko po prostu ciagłym atakiem na rodzine który zacza sie juz w poczatkach XXw.
Na poczatku robili to komuniści dla których rodzina była sola w oku bowiem dzieci bardziej niz Wodza słuchały sie ojca i matki, toteż powstawały wszelakie metody tego aby te rodzine rozbić, po to aby dzieci były wychowywane przez państwo, już lenin mówił "Dajcie mi dzieci a zrobie z nich komunistów"
Hitler, stalin, Pol-pot wszystkie potęzne siły tamtych czasów prowadziły ofensywe na rodzie, matki wysyłano do robót, dzieci zabierano do kołchozów a tatusiów na fron aby gineli za stalina.
W połowie XXw zaczęto demonizowac rodziny wielodzietne ukazując je jako siedlisko chorób, jako zwykłe pospólstwo, pojawiła sie moda na posiadanie jednego dziecka, oczywiscie wszystkie organizacje antykoncepcyjne od razu zatarły rece gdyz zniwo do zebrania było OGROMNE.

Organizacje antykoncepcyjne demonizują obraz rodziny w celu zarobienia dużej kasy - to fakt. Jednakże porównanie ich działań z działaniami Stalina jest mocno naciągane. To, że firma produkująca prezerwatyty pokazuje dziecko jako małego potwora z którym są tylko wieczne problemy to zwyczajne zjawisko marketingowe. Podobnie jak np. firma Nike, która w reklamach pokazuje sportowców grających w ich ubraniach jako bohaterów bez skazy na tle zwykłych ludzi. I jedno i drugie ma ten sam cel - tam brak zabezpieczenia i wynikające z tego konsekwencje ukazane w bardzo przerysowany sposób, tu zaś pokazanie gwiazd światowego sportu w porównaniu ze zwykłymi śmiertelnikami - przyciąganie klientów. Porównanie zaś do Stalina czy Pol - pota jest mocno naciągane. Wątpie by byli oni inspiracją dla producentów prezerwatyw, chyba, że dla ciebie antykoncepcja i ludobójstwo to jedno i to samo.

Bango napisał/a:
Chyba że za "nienawiść" uznałeś napisanie prawdy o epidemii HIV w środowiskach gejowskich, mialem tu przedstawić stanowisko KK i je przedstawiłem,

Chyba nie zaczniesz nagle przekonywać, że homoseksualiści są ci obojętni. Nie spotkałem dotąd innej osoby która z uporem maniaka próbowałaby przekonać wszystkich wokół, że homoseksualizm jest czymś nienormalnym.

Bango napisał/a:
mialem tu przedstawić stanowisko KK i je przedstawiłem, niestety nie masz żadnych kontrargumentów aby coś jna poradzić i jęczysz gatka "Typowy Polak" "Katol" itd,

To znaczy kontrargumentów na co? Na stanowisko Kościoła wobec antykoncepcji? Chyba wyraźnie napisałem ci, że to co na ten temat myśli Ratzinger i spółka to akurat mój najmniejszy problem. W pewnych punktach się zgadzam, w innych nie. Co nie znaczy, że muszę ten problem rozkładać na czynniki pierwsze, tym bardziej, że niczego to nie zmieni, a ludzie i tak będą z antykoncepcji korzystać. Nawet jeżeli mieliby być z tego powodu skazani na wieczne potępienie.

Bango napisał/a:
prawdą tez jest że działalnośc komunistyczna wciąz odciska ogromne piętno na ludzkiej mentalnośći, swego czasu ta ideologia pochłaniała umysły ogromnej ilości ludzi na całym globie i efekty jej działania widzimi do dziś, dlatego często to co dzieje się dziś ma swoje początki głęboko zakorzenione w historii.

No, jeżeli jesteś w stanie przekonać mnie, że to ideologia komunistyczna jest jedną z przyczyn popularności środków antykoncepcyjnych i takiego, a nie innego stanowiska KK wobec całej sprawy to byłbym skłonny przyznać ci w tym momencie rację. Ale nie jesteś, to ci od razu mogę powiedzieć. No, ale możesz spróbować.

Bango napisał/a:
Typowy to jaki ? po prostu pokazałem jakie jest stanowisko KK, moje jest troche inne, jednak z szacunku dla tej instytucji nie atakuje jej agrsywnie jak większośc młodych ludzi, gdyż nasza cywilizacja jest zbudowana na fundamentach chrzescijańskich, po prostu dobrze jest czasem się głębiej zainteresować na czym ten świat stoi i stał.

Typowy Polak i katolik to homofob, antysemita, antykomunista, pałający nienawiścią do wszystkiego co jest odmienne od jego przekonań. Oczywiście zawsze musi się podpierać KK i religią chrześcijańską. Człowiek taki zachowuje się jak wybraniec Boży i w przypadku gdy ktoś nie zgadza się z jego poglądami gotów jest nawracać go ogniem i mieczem. Z wymienionych przeze mnie ośmiu cech, u ciebie zauważyłem jak na razie 6. Czyli do pdoanego przeze mnie określenia jest ci bliżej niż dalej.

Bango napisał/a:
Czym sie kierował Kościół w takcie podejmowania swych decyzji, ja wole analizowac problem głeboko niz powtarzać płytkie teksty z teleiwzji czy gazet. Jesli wszyscy by tak jak ja , wzgłebiali dany problem to fajnie by było gdyby było tylu typowych polaków

Fajnie masz, ale co to ma wspólnego z tym co napisałem?

Bango napisał/a:
PRzepraszam ale tu był poruszany problem dlaczego KK mówi sprzeciw, i ja to chyba dobrze opisałem, jak mówiłem mój pogląd jest lekko inny, chociaż uważam że podejscie KK do prezerwatyw nazbyt krytyczne to jednak zauważa pewne wady i zagrożenia z tym związane, dla ciebie jest śmieszne to że wysuwam jakąs swą ideologie(pomijam że nie swą tylko KK), to się nazywa posiadanie pogladów, a posiadanie poglądów pozwala nam na świadome działanie, zastanowienie się dlaczego robie to co robie, co mi to da, jakie bedą tego skutki, człowiek bez poglądów zawsze będzie chorągiewką.

Śmieszy mnie to co opisałem wyżej, nie stanowisko KK wobec antykoncepcji. Co o tym myślę też napisałem.

markiza 
sztuka sama w sobie

Imię: czterdzieści cztery
Wysłany: 13-12-2006, 11:20   

Cytat:
Obecnie tez choroby weneryczne dobrze się mają i nic nie zapowiada aby prezerwatywy z tym skończyły.

Dobrze, zacznijmy od problemu chorób wenerycznych. Oczywiście, wszystko można zwalić na HIV, środowiska gejowskie i na tj podtsaie udowodnić, że jest źle, pomimo iź są środki antykoncepcyjne. Po pierwsze środowiska homoseksualne nie zabezpieczały się i raczej teraz też wielu nie stosuje prezerwatyw właśnie dlatego, że szerzy się jej jedyne zastosowanie, że zapobiega ciąży,a homoseksualiści raczej o ciążę martwić się nie muszą.Teraz jest znacznie lepiej, bo problem HIVa jest znany, prezerwatywy lepsze i nawet w środowiskach hmoseksualnych stosuje się je.
Oprócz HIVa istnieje wiele innych chorób wenerycznych, o których nikt nie wspomniał. Może mówi wam coś nazwa syfillis albo kiła?No właśnie-jakoś teraz nie spotykamy się z tymi chorobami tak często, natomiast w XVIII i XIX wieku obie te choroby, nazywane też "chorobami arystokracji":) szerzyły się tak jak XIVwieczna dżuma. Normą było, że przyczyną śmierci była gruźlica albo syfillis.
Jednak tej chorobie w jakiś sposób zapobiegnięto...chyba oczywiste jest, że propaganda prezerwatyw zadziałała.

Bango napisał/a:
sterylizacja

Rzeczywiście, wybór dobry-zabieg przewidziałam już dawno i chciałabym to zrobić za trzy lata. Kościół traktuje dar życia jako największy i dlatego sterylizacja również postrzegana jest jako ogromny grzech. Zostaliśmy stworzeni, żeby kontynuowac dzieło boże, a tak sobie pozbawiamy się tej możliwosci.

Bango napisał/a:

Szkoły powinny byc owlne od ministerstwa edukacji

:559: to czym w takim razie zajmowałoby się Ministerstwo Edukacji?

Bango napisał/a:
Zatem wychodzi z tego prosty wniosek że to zabezpieczenia zawodzą.

Rzeczywiście, bardzo prosty wniosek, ja bym się jednak trochę zagłębiła. Oczywiście, że aborcję wykonują tylko osoby niewierzące bądź agnostycy, ale nie dlatego, że zawodzą zabezpieczenia, tylko dlatego, że nikt im tego nie zabrania. Czy sądzisz, że gdyby kościół zezwolił na aborcję, to matka sześciorga dzieci nie pomyślałaby o usunięciu siódmego?

Dużo w swoich postach piszesz o wierności i zdradzie, jednak ja uważam, że frustracja spowodowana brakiem seksu, frustracja wynikająca w regularności i braku spontaniczności w łóżku, wynikająca z tego, ze czasem musimy zmuszać się do stosunku, bo potem przez długi okres czasu są dni bezpłodne i nie możemy,wynikająca z tego, że seks staje się uciążliwy i wymuszony, nic do naszego związku nie wnosi-to one są przyczynami zdrady. Przecież osoba wierząca, zdradzająca nie musi się zabezpieczyć, wystarczy, że zrobi to ta, z którą będzie zdradzać i w tym przypadku z teorii kościoła wynika, że jedynym grzechem popełnianym jest cudzołostwo, a to jest pikuś w porównianiu z zabijaniem. Kłóciłabym się więc,czy wprowadzenie seksualnej rutyny zapobiega zdradzie i czy kobieta, która ma już kilkoro dzieci będzie z wdzięcznością przyjmować kolejny dar boży czy raczej zrezygnowałaby z seksu w ogóle. Doszłam do moich największych obaw:czy kościół chce ograniczyć seks do czynności prokreacyjnej?Jeżeli tak, to cel rzeczywiscie zostaje osiągnięty
Ostatnio zmieniony przez markiza 13-12-2006, 11:20, w całości zmieniany 1 raz  
  Znak zodiaku: waga

Erill 
Moderator
Zapracowana kobietka

Imię: Gabi
Wysłany: 13-12-2006, 14:04   

Bosz.. 2 pelne strony ping ponga. Ale przynajmniej ping ponga na jakies rgumenty a nie po to zeby gdac... to tyltulem malego offtopa. Lubie kreatywne dyskusje.

Teraz do mojego zdania. Po pierwsze uwazam, ze wyrazanie opinii i hasel mowiac o wstrzemiezliwosci w zwiazku, naturalnych metodach zapogiegania ciazy sa troche nie na miejscy w ustach osob, ktore nie do konca wiedza - mowie o autopsji a nie o wiedzy teoretycznej! - o czym mowia. Bo jak siebie pamietam z czasow kiedy bylam dziewica a bylo to jeszcze nie tak dawno temu to tez bylam przekonana ze te metody sa skuteczne i ze latwo jest sie powstrzymac i wystarczy chciec. Opinia zweryfokowala mi sie po doswiadczeniu o czym wlasciwie wyglaszam opnie. Co nie znaczy, ze czlowiek musi wszytsko srawdzic na wlasnej skorze - zeby mi tu nikt takiego wnisoku nie wyciagnal - przylad to byl na ta jedna sytuacje.
Dwa, kiedys czytalam katechizm kosciola katolickiego. I tam dosc dobitnie jest pokazane, ze milosc fizyczna nawet miedzy malzonkami musi spelniac dwa warunki jakimi jest wiernosc i plodonsc bo w przeciwnym razie moze podchodzic pod niemoralnosc jesli rowadzi glownie do przyjemnosci. Co ciekawe w tym samym dziale gdzie mowa o plodnosci i otwarciu sie na nia jest tez mowa o tym, ze Bog dal nam ta przyjemnosc i trzeba z niej korzytsac kilka akapitow nizej, jest zastrzezenie zeby nie bylo to ze zbytniego egoizmu i wciaz przewijajce sie okreslenie otwracie na plodnosc i rodzicielstwo. Wszytsko to rozumiem - w przyadku malzenstwa rozwazajac - ale przeciez mozna to tez zinterretwoac tak, ze skoro para zawiera zwiazek malzenski i zdaje sobie sprawe ze nie ma srodkow materialnych na utrzymanie dzicka to znaczy, ze powinna preferowac wsrzemiezliwosc raczej? Mozna to tak zinterpretwac.. zalezy jak sie kto nastawi. Rozumiem tez, ze malzenstwo sie zawiera wlasnie w celu zalozenia rodziny, ale czy sztuka faktyczna jest miec rodzine a nie miec z czego jej wykramic? Czy dodatkow nalezy sobie dodawac problemow w zwiazki poprzez wstrzemiezliwosc?
Okej, sa naturalne metody. Ale one sa najskuteczniejsze dopiero po ciazy chyba, albo w przupadku kogos kto jest bardzo zdrowy. W dzisiejszym swiecie, gdzie stres czeka czlowieka na kazdym kroku, podatnosc na choroby - bynajmniej nie weneryczne - czy tez wyjazdy za praca.. wszytsko to sa czynniki, ktore maja wplyw na regularnosc okresu i zmiennosc plodnosci.
Czasem mozna odniesc wrazenie - opozycyjne troche do Bango, ze kosciol troche demonizuje sex. Nie jestem antykoscielna czy cos w tym stylu, bo zostalam wychowana w wierze katolickiej i staram sie rozumiec, ze takie stanowisko kosicola wynika z tego, ze znaiza sie wiek inicjajci sexualnej i coraz mniej ma ona wspolnego z prawdziwa miloscia.
Rozumiem argumenty Bango, choc stronnicze i rozumiem tez argumenty markizy i jakkolwiek. Staram sie jakos to wszystko wyposrodkowac.. aczkolwiek soba - dla kosciola katolickiego - przykladem nie moge byc, bo zabezpieczam sie ingerujacymi w moje cialo tabletkami, ktore sie pokazuje prawie, ze jako zlo najwyze, co wiecej nie umialam byc wstrzemiezliwa w stosunku do czlowieka ktorego kocham prawdziwie co wiem, i w stosunku do kogos kogo wydawalo mi sie ze kocham czego dzis zaluje.
Wydaje mi sie po prostu ze nie mozna radykalizowac w swoim spojrzeniu na ta dosc kontrowersyjna kwestie. Nawet ksieza weryfikuja swoje zdania na ten temat. Znam takich co nie daja rozgrzeszenie dopoki sie nie wyglosci formulki zaluje - nawet jesli bedzie to juz spowiedz swietokracka, lub brak rozgrzeszenia, a znam i takich ktorzy zadaj pytanie - czy go kochasz i czy jest twoim partnerem zyciiwym...

http://pleciony.blog.onet.pl/

Znak zodiaku: baran

jakkolwiek 
+++++

Wysłany: 13-12-2006, 15:42   

Bango napisał/a:

Cytat:
Daj mi dowod, ze rzeczywiscie bylo tak jak mowisz. Zarzucasz mi, ze nie kontrargumentuje, a robisz to samo. To, ze napiszesz, ze "to bzdura" naprawde niczego nie dowodzi. Wiec podaj mi "obiektywne" zrodlo, w ktorym jest napisane, ze w tamtych czasach prezerwatywy nie chronily przed chorobami.

Hehehe, ni to ty daj mi dówód ze za górami za lasami w odległych starozytnych krainach posiadano lepsze środki zabezpieczające niż w czasach dzisiejszych, nie musze podawać zródeł, wystarczy skupić sie na teraźniejszosci i co mamy.

Najpierw probujesz mi udowodnic ze prezerwatywy sa wspolczesnym wymyslem, po czym twierdzisz ze masz to w dupie. Dałam Ci dowód, podalam linka. Mysle, ze jakikolwiek on by nie byl, przyczepilbys sie do wiarygodnosci. Wiec podaj mi prosze wiarygodne zrodlo, na podstawie ktorego mozesz ocenic czy to prawda, czy nie.

Bango napisał/a:

daj mi dówód ze za górami za lasami w odległych starozytnych krainach posiadano lepsze środki zabezpieczające niż w czasach dzisiejszych

Nie dam dowodu, bo takiego nie ma. Nigdzie nie napisalam, ze wtedy znano lepsze srodki antykoncepcyjne niz teraz. I znow problemy z czytaniem?

Bango napisał/a:

To co nazwałaś "Wiele się zmieniło" to jest czynnik którym mozna sterować, tak naprawde kilku ludzi cos zmieniło, nie zmieniło się samo :)

Sterowanie tym czynnikiem to nie kwestia kilku postow na forum. I nie kilku reklam gumek. Bo podazajac tym tropem kazdy z nas po obejrzeniu reklamy etopiryny szukalby Goździkowej.

Bango napisał/a:

Cytat:
skad masz takie informacje? poza tym jaka pewnosc ze te osoby sie zabezpieczaly? Pytam z ciekawosci.

chocażby na wikipedii masz informacje o tym że ilość abrocji rośnie, Francja jest krajem Laickim tam juz w szkołach są prezesy, państwo refunduje je więc możesz go sobie wziąć "za darmo" przy reklamowaniu prezesów i wspieraniu kampanii przez panstwo, wciskaniu prezesa dzieciom od małego nie ma sił aby go nie uzywały.

wikipedia nie jest wiarygodna, czesto pisza tak ludzie, nie majacy wiekszego pojecia o tym co pisza.

Bango napisał/a:

aborcji zresztą dokonują osoby niewierzące, co wyklucza aby aborcje wykonywały osoby które się niezabezpieczały(a takie z reguły sa religijne)

Bzdury gadasz. To ze ktos jest niewierzacy nie oznacza ze nie moze byc idiotą nie patrzacym na skutki sexu. uwazasz, ze kazda osoba niewierzaca sie zabezpiecza? a to ciekawe..

Bango napisał/a:

Nie sexu a rodziny, w pierwszym poście podałem stanowisko KK i dlaczego to jest grzech, mozesz uszanowac ich zdanie albo gryźć jak dzieciak nie mogac znieśc że ktoś punktuje oczywiste wady prezerwatywy.

Akceptuje ich zdanie. Ale glupota jest ze kosciol miesza sie w kazda sfere zycia, nawet ta najintymniejsza.

Pierwszego posta pisałem między innymi z wiaodmości które uzyskałem po przeczytaniu wywiadu z

Znak zodiaku: strzelec

Bango

Wysłany: 13-12-2006, 17:59   

Uff nie mam siły na to wszyskto odpisac, jest was za duz i każdy z was miesza i lawiruje odpisze tlyko na jedno.

Cytat:
Typowy Polak i katolik to homofob, antysemita, antykomunista, pałający nienawiścią do wszystkiego co jest odmienne od jego przekonań

Przykto mi że wypaczono tobie to kim jest polak, przykto mi że cierpisz na katofobie i brak racjonalnego myślenia a każdy argument który rózni sie od głownego dmeoliberalnego nurtu nazywasz paląca nienawiścia do wszystkie co inne, prawda jest jednak taka że ci co wyszukują nienawiści są najzwyczajniej w świecie sami nią przesiąknieci do szpiku kości.

Nie jestem homofobem bo homofobia to wymysł marketingu politycznego, nie jestem antysemita chyba że za antysemityzmem nazywasz otwarte krytykowanie żydów za ich działalnośc międzynarodową, jestem antykomunista, ale antykomunista jest każdy zdrowomyślący człowiek nie tylko polak, tak czasami szukam podparcia w religii ale to jest normalne, w przeciwienstwie do ciebie nie uważam Kościoła za zło wszelakie bo to Kościół stał na strazy wolności przez wiele setek lat w Polsce.

Przykro mi że nie odrózniaz patriotyzmu od ksenofobii, trwania przy wartosciach tradycyjnych od zaściankowosci, oraz zdrowego rozsądku od głupoty i łatwo rzucasz wyzywając od antysemitów, homofobów i innych sloganów, nie zastanawiając się nawet nad tym co mówisz. Przykro mi że nie odrózniaz asertyzmu i bronienia swoich racji od nienawiści, wynika to poprostu z braku mozliwosci prowadzenia przez ciebie rozmowy z innymi, wolisz powiedzieć "typowy polak" zamknąc dyskusje i wmówić komuś że jest przesiąkniety nienawiścią.

Cytat:
Chyba nie zaczniesz nagle przekonywać, że homoseksualiści są ci obojętni. Nie spotkałem dotąd innej osoby która z uporem maniaka próbowałaby przekonać wszystkich wokół, że homoseksualizm jest czymś nienormalnym.

Wykazuje że homoseksualizm jest nienormalny tylko wtedy gdy ktoś próbóje mi na siłe wmówić że jest normalny, oczywiście z braku argumentów lepiej mówić mi że ich nienawidze :558:

Cytat:
Chodziło mi o to, że w twoich wypowiedziach musi znaleźć się przynajmniej jedno zdanie potępiające jedną z tych grup. Akurat w tym przypadku padło na komunistów, mimo, że ten argument mogłeś sobie darować.

Każda grupa społeczna ma zawsze w jakimś działaniu swój interes, tak się składa że ci co dziś propagują prezerwatywy czesto utozsamiają siebie z ruchami skrajnie lewicowymi w tym komunistycznymi(np markiza) i to jest jasny dowód na powiązanie działań komunistów którzy atakowali rodzine, gdy komunizm zacza słabnąc poprostu rodzaj walki z rodzina przybrał inny wymiar, zobacz że tylko organizacje lewicowe na siłe wpychają wszystkim prezerwatywy, mają w tym cel, a celem na dłuzśzą mete jest zalegalizowanie aborcji.

Cytat:
Organizacje antykoncepcyjne demonizują obraz rodziny w celu zarobienia dużej kasy - to fakt.

I włąsnie dlatego KK jest przeciw i chyba o to chodziło w tym temacie prawda ?
To nie jest reklama butów tu chodzi o dzieci na miłośc Boską.
Tutaj demonizuje się istote ludzką, grupe społeczną, dzieci.

Cytat:
No, jeżeli jesteś w stanie przekonać mnie, że to ideologia komunistyczna jest jedną z przyczyn popularności środków antykoncepcyjnych i takiego, a nie innego stanowiska KK wobec całej sprawy to byłbym skłonny przyznać ci w tym momencie rację

Mieszasz, pisałem jak komunisci wpłyneli na osłabienie struktur rodzinnych, po czym poprostu na rozbita rodzine rzuciły się koncerny prezesowe, jako rozwiązanie wszelkich problemów rodzinnych zaczęto ukazywać prezerwatywe, o dziwo własnie te prezerwatywe reklamuja usilnie grupy lewicowe, co jest swoistą kontynuacją osłabiania więzi rodzinnych, problem lezy gdzie indziej.

łatwiej tobie jest oczywiscie powiedzieć katol, homofob antykomunista, ja przedstawiłem stanowisko KK, uwazam ze dobrze punktują słabosci prezerwatyw a to że niektóryz mają zbyt ciasne umysły na niektóre sprawy i wolą ludzi wrzucać w schematy myslowe narzucone im przez media to ich problem.

Cytat:
Może mówi wam coś nazwa syfillis albo kiła?No właśnie-jakoś teraz nie spotykamy się z tymi chorobami tak często, natomiast w XVIII i XIX wieku obie te choroby, nazywane też "chorobami arystokracji":) szerzyły się tak jak XIVwieczna dżuma. Normą było, że przyczyną śmierci była gruźlica albo syfillis.

Nie podam żródeł, ale własnie słyszałem że kiła wraca i to wraca w wielkim stylu.
choroby weneryczne istnieja stare znaikaja pojawiają sie nowe.
Gruźlica to inny typ choroby niż syfilis nie wiem skąd to porównanie :)

Cytat:
to czym w takim razie zajmowałoby się Ministerstwo Edukacji?

Rozdysponowywaniem bonów oświatowych, ewentualnie po czasie powinno byc zlikwidowane.

Cytat:
Oczywiście, że aborcję wykonują tylko osoby niewierzące bądź agnostycy, ale nie dlatego, że zawodzą zabezpieczenia, tylko dlatego, że nikt im tego nie zabrania. Czy sądzisz, że gdyby kościół zezwolił na aborcję, to matka sześciorga dzieci nie pomyślałaby o usunięciu siódmego?

mylisz normy prawne z normami moralnymi, to że coś jest dozwolone, nie znaczy że jest dobre, ja np jestem za legalizacją WSZYSTKICH narkotyków, jednak do konca zycia będe potepiał ich branie, gadanie że ktoś coś robi bo nikt mu nie zabrania jest puste, to że coś jest dozwolone i moge to robić, nie znaczy że jest to dobre, osoby które dokonują aborcji uznają że aborcja nie jest zła, ze jest to sposób na pozbycie się problemu, ja widze ty i jakkolwiek popieracie aborcję więc łatwo to wszystko możne ocenić przeanalizowac i wcyiągac wnioski.
Gdyby mordowanie było dozwolone to też nie każdy by mógł mordować, mimo że jest zakazane to i tak ludzie siebie zabijają.
Prawo nie jest wyznacznikiem moralności, to że na coś pozwala, nie znaczy że jest to dobre, kierując sie takim myślenie możemy uznać że eugenika która była dokonywana w szwecji do konca lat 70 XXw była dobra, że wiwisekcja na ludziach w starozbytności też były dobre bo pozwalało na to prawo.
Dlatego aborcji dokonują ludzie o mentalnosci podobnej do twojej czy jakkolwiek, inni by jej nie dokonali, nawet katoliczka z 6ciorgiem dzieci.

Cytat:
jednak ja uważam, że frustracja spowodowana brakiem seksu, frustracja wynikająca w regularności i braku spontaniczności w łóżku, wynikająca z tego, ze czasem musimy zmuszać się do stosunku, bo potem przez długi okres czasu są dni bezpłodne i nie możemy,wynikająca z tego, że seks staje się uciążliwy i wymuszony, nic do naszego związku nie wnosi-to one są przyczynami zdrady.

A ja uwazam że Kościół przegina w jedną strone a ty w drugą, nie podoba mi sie restrykcyjne podejscie koscioła ale takze nie podoba mi sie twoje, kazdy problem według ciebie wynika z frustracji seksualnej tak jakby to był niezbędnik życia, już w starożytności istnieli asceci którzy odrzucali uciechy miłosne i jakoś byli to bardzo wyważeni ludzie.
JEsteś erotomanka i dla ciebie zmuszanie się do abstynencji jest uciązliwe, jednak pamiętaj że nie dla każdego to jest taki problem.

Cytat:
Doszłam do moich największych obaw:czy kościół chce ograniczyć seks do czynności prokreacyjnej?Jeżeli tak, to cel rzeczywiscie zostaje osiągnięty

Alez wszystko doskonale opisał Ratzinger w swej encyklice, podzielił on miłośc na sfere erotyczną i te nieerotyczną związana z przywiązaniem, po czasie ta pierwsze przemienia się w drugą, Kosciołowi chodzi o to aby miłośc nie ograniczała się tylko do tej pierwszej sfery.

Cytat:
Najpierw probujesz mi udowodnic ze prezerwatywy sa wspolczesnym wymyslem, po czym twierdzisz ze masz to w dupie

Gdzie napisałem ze prezrwatywy sa wspólczesnym wymysłem ? bo nie wiem, może ty cos zle odczytałaś.
Z toba nie rozmawiam bo pyskujesz, nie masz wiedzy i nie potrafisz wyciągac wniosków z otaczajacego ciebie świata, twój mózg to zaścianek wiedzy, jak mnie uczono na filozofii, osoba o ograniczonych horyzontach nie wygrasz gdyż nie będzie rozumiała tego co się do niej mówi.

Na więcej nie mam czasu odpisywać, jak mówie przedstawiłem tutaj pogląd KK, własciwie to powinien tu byc ktoś z Frondy to dopiero by was zagią :) .
Ja Kościół darze szacunkiem i w przeciwieństwie do GAPONA nie uważam koscioła za zło wcielone ale za księge mądrości z której można czerpać wiele pozytywnych wzorców.
Ostatnio zmieniony przez Bango 13-12-2006, 18:04, w całości zmieniany 2 razy  

Didek
[Usunięty]

Wysłany: 13-12-2006, 18:03   

Lepiej sobie Quiz rozwiążcie i powiedźcie ile macie punktów :D Mam jakieś dziwne wrażenie, że sporo osób nie wie nawet co to jest. Link ---> http://www.npr.prolife.pl/quiz.htm

markiza 
sztuka sama w sobie

Wysłany: 13-12-2006, 18:46   

Bango napisał/a:
Przykro mi że nie odrózniaz asertyzmu i bronienia swoich racji od nienawiści,

Bango, chcę zauważyć, że Ty nie wyrażasz opinii innej, Ty używasz słów naładowanych emocjami i dlatego można Cię odebrać jako osobę nienawistną. W innym temacie powiedziałeś, że brzydzisz się homoseksualizmem-to jednak nie jest sucha opinia.

Bango napisał/a:
organizacje lewicowe

to liberałowie, a Ty uważasz się za jednego z nich...

Bango napisał/a:

Nie podam żródeł, ale własnie słyszałem że kiła wraca i to wraca w wielkim stylu

na pewno nie z medycznych

Bango napisał/a:
Gruźlica to inny typ choroby niż syfilis nie wiem skąd to porównanie :)

popularność porównywalna

Nie będę przetaczać tu Twojego długiego wywodu-prawo rzeczywiście nie jest wyznacznikiem moralności, ale daje pewne wskazówki dla tego, co jest złe, a co dobre. Wniosek co do zachowań katolików, którzy mieliby wybór wysnuwasz na podstawie własnych przypuszczeń i własnej moralności, ale aborcja jest zabroniona właśnie dlatego, że wiele osób mogłoby z niej skorzystać nawet mając świadomość, że jest może niemoralna.Kościół w to ingeruje, bo właśnie jego owieczki mają problem ze znalezieniem właściwej drogi...

Bango napisał/a:
JEsteś erotomanka i dla ciebie zmuszanie się do abstynencji jest uciązliwe,

Nie, po prostu kocham mojego partnera i kocham seks z nim.Pan myli pojęcia, bo erotomania to zupełnie co innego.Nie rozumiem, dlaczego mam być estetką, jeżeli jest człowiek, którego kocham, chcę sprawiać mu przyjemność i chcę cieszyc się nim i z nim.

Didek, bardziej stronniczego quizu nie było?;)

Alearan 
+++++

Imię: Mala Cavilla
Wysłany: 13-12-2006, 19:31   

Przednia komedia. Piszcie więcej ;D

Wciąż mnie zastanawia, skąd Bango jest tak pewien, że prezerwatywy powstały tylko by zapobiec ciąży. Był starożytnym egipcjaninem, w poprzednim życiu czy jak?

Co do tematu. Uważam, że KK powinien zając się łóżkami niektórych księży aniżeli zwykłych wiernych. :P
Bardziej podoba mi sie podejście do tego ze strony Kościoła Anglikańskiego - Promowanie normalnej rodziny na przykładzie księży.
  Znak zodiaku: ryby

Erill 
Moderator
Zapracowana kobietka

Imię: Gabi
Wysłany: 13-12-2006, 19:48   

Ja zaczynam odnosic wrazenie, ze temat jest glownie dla Bango, markizy i jakkolwiek ;)
Ale i tak sie niezle czyta te wszytskie ping pongowe wypowedzi :)

http://pleciony.blog.onet.pl/

Znak zodiaku: baran

markiza 
sztuka sama w sobie

Wysłany: 13-12-2006, 19:58   

Jeszcze tylko przyczepię się do tego nieszczęsnego komunizmu. Bango, wytłumacz mi jak to się stało, że propaganda prezerwatyw na taką skalę o jakiej mówisz rozpoczęła się w Ameryce-mało komunistycznym panstwie?

jakkolwiek 
+++++

Wysłany: 13-12-2006, 19:58   

Bango napisał/a:

Cytat:
Najpierw probujesz mi udowodnic ze prezerwatywy sa wspolczesnym wymyslem, po czym twierdzisz ze masz to w dupie

Gdzie napisałem ze prezrwatywy sa wspólczesnym wymysłem ? bo nie wiem, może ty cos zle odczytałaś.

tu napisales:
Bango napisał/a:

Samo powstanie prezerwtywy i antykoncepcyjne powstało z założenia że nasze dziecko to zło, które trzeba wykarmić, które będzie nam brudzić w domu, które zniszczy nam kariere zawodową i które nam będzie ylko przeszkadzać. Przez cały czas do końca XIXw i początku XXw dziecko było uważane za skarb, dopieró póxniej zaczeły kręcić się wokól nich negatywne emocje

Twierdzisz, ze prezerwatywa powstała z przeswiadczenia, ze "dziecko to zło", a takie załozenie utarło sie w XX wieku. czyli za czasow wspolczesnych. Cytujac fragment o powstaniu prezerwatywy udoodnilam ci, ze sie mylisz, bo glownym celem prezerwatywy byla ochrona przed chorobami. Ty natomiast stwierdziles, ze moje zrodlo jest malo wiarygodne i jak zwykle masz racje ^^

Bango napisał/a:

Z toba nie rozmawiam bo pyskujesz,

Masz jakies kompleksy? Zauwaz, ze to ty wciaz probujesz mnie atakowac, nie ja ciebie. Pierwsze agresywne slowa wyszly z twoich ust. Panuj troszke nad soba :562:

Bango napisał/a:

nie masz wiedzy

A ty trzymasz sie kurczowo swoich przkonan, nawet wtedy gdy ktos pokazuje ci wyraznie gdzie sie mylisz.

Bango napisał/a:

i nie potrafisz wyciągac wniosków z otaczajacego ciebie świata,

bzdury pleciesz. Dziwne, ze nie widzisz, ze twoje przekonania nie maja zadnych odniesien do realnego swiata. Popierasz cos, co nie jest mozliwe do wprowadzenia w zycie (kazdy ma stalego partnera, stosuje naturalne metody itd).

Bango napisał/a:

twój mózg to zaścianek wiedzy,

:D

Bango napisał/a:

jak mnie uczono na filozofii, osoba o ograniczonych horyzontach nie wygrasz gdyż nie będzie rozumiała tego co się do niej mówi.

Bango, to ty jestes ograniczony. Doskonale wiem co do mnie mowisz. Juz w poprzednich tematach zauwazylam, ze to po prostu nie potrafisz rozmawiac. Ciagle dopatrujesz sie w czyiś postach zakamuflowanych wyzwisk itd. Naturalnym jest, ze wiekszosc na agresje reaguje rowniez agresja, wiec nie dziw sie, ze po twoich glupich komentarzach na moj temat powiem: pierdol sie :D

[ Dodano: 13 Gru 2006 07:58 pm ]
tak, taki wlasnie jest moj poziom :562:

Alearan 
+++++

Imię: Mala Cavilla
Wysłany: 13-12-2006, 20:03   

jakkolwiek napisał/a:
Juz w poprzednich tematach zauwazylam, ze to po prostu nie potrafisz rozmawiac.

Najbardziej powala mnie to, że jak mu nie pasuje treśc - to przyczepia się do formy. ;p
  Znak zodiaku: ryby

jakkolwiek 
+++++

Wysłany: 13-12-2006, 20:12   

Alearan, zmien podpis! On swiadczy o tym, jaki jest Twoj poziom! Byc moze jestes gejem-komunista i na dodatek uzywasz prezerwatyw! Na domiar zlego najprawdopodobniej pochodzisz z Egiptu, gdzie wynaleziono to szatanskie narzedzie.

Zaprawde powiadam Ci stosuj metody nautralne, mierz temperature w pochwie swej i badaj kolor, smak i konststencje sluzu.

Piotrek

Dołaczył: Dawno

Odpowiedz do tematu