A jak wy to odbieracie i jakim macie stosunek do satanizmu i satanistów, oraz szatanistów.
Kusi mnie satanizm ideologiczny, chociaż w sumie kieruję się tylko subiektywnymi słowami pasjonata. Przy odrobinie czasu zagłębię się w temat.
Co do szatanistów ... nie popieram. Przynajmniej tą "wersję", którą ja znam. Oddawanie czci szatanowi i składanie mu ofiar? To nie dla mnie.
_________________ Król bezgranicznie kochał swą małżonkę, królową, a ona całym sercem kochała jego. Coś takiego musiało skończyć się nieszczęściem.
Imię: Agnieszka
Wysłany: 26-03-2008, 22:19
kamasutra napisał/a:
Jakby tego nigdy nie robili ;D
Ale nie muszą mieć wyraźnego powodu, czyli niewiedzy.
kamasutra napisał/a:
tego jets tam w chuj i jeszcze troszke o_O
Wystarczy ze przeczytasz ten początek i najlepiej akapit o religii.
kamasutra napisał/a:
Ty mnie kobito zsyłasz na złą drogę ;P
Ja ci tylko mówię żebyś przeczytała a nie zaczęła iść tą drogę.
Czy jeśli wiesz np czym jest faszyzm, to jest to jednoznaczne z tym że jesteś faszystką??
miyako napisał/a:
Kusi mnie satanizm ideologiczny
Ja jak zaczęłam czytać na ten temat to bym mogła sie spokojnie podpisać pod tym i z większością się zgadzam i jak bym chciała mogłabym się nazwać satanistką.
Oryginalny Szatan nie był wcielonym złem. Był przeciwnikiem i oskarżycielem. Tym, który pomagał Bogu nie popaść w stagnację i zbytnie samouwielbienie.
tego to ja nie wiedzialam ,moze jednak sataniści nie sa źli.
Ja chyba myślałam o tmy typie satanizmu:
1. satanizm podwórkowy, zwany pseudosatanizmem. inspirowany muzyką blackmetalową, zakładający bunt wobec wszystkiego, religii chrześcijańskiej w szczególności. Antyklerykalny - najczęściej łączy się z kultem Szatana. Ze względu na swą ostentacyjność często uważany za satanizm właściwy, bo najbardziej widoczny, co szkodzi całej religii ogólnie.
Dobra to ja już zmieniam zdanie.
dkf napisał/a:
Czy jeśli wiesz np czym jest faszyzm, to jest to jednoznaczne z tym że jesteś faszystką??
No nie..
_________________ Pewnej nocy księżyc, widząc jej samotność, zapytał:
- Nie męczy Cię to czekanie?
- Trochę. Ale nie mogę się poddać...
Jak mialem 15-17 alt to sie interesowalem satanizmem i okultyzmem, dla mnie to tylko kolejne gowno wymyslone przez ludzi. Ci co byli skorzy uwierzyc w to zaczeli kombinowac i oczywiscie nie mogli byc porownywani do tych co chodza na cmentarze niszcza groby i robie inne pierdoly. Wiec potem pojawil sie satanizm jako filozofia, ktora tak naprawe jest pseudo-filozofia.
Nie widze w tym sensu jak w wiekszosci religiach i pseudo-religiach.
[ Dodano: 27-03-2008, 12:46 ]
miyako napisał/a:
Co do szatanistów ... nie popieram. Przynajmniej tą "wersję", którą ja znam. Oddawanie czci szatanowi i składanie mu ofiar?
Satanistow.
_________________ "Autorytet, rząd, władza, państwo - każde z tych słów oznacza to samo - środek nacisku i wyzysku..."
Imię: Agnieszka
Wysłany: 27-03-2008, 14:40
devir napisał/a:
Nie widze w tym sensu jak w wiekszosci religiach i pseudo-religiach.
Jako religii też nie widze w tym sensu, ale jako filozofii już tak, ale nie mówię że się tym zawzięcie kieruje w życiu, tylko widze wiele podobieństw zemną i moim postępowaniem.
Nie. Szatanistów. Fobia wyjaśnił różnicę w tym temacie.
Pierwszy raz sie z takim podzialem spotykam.
dkf napisał/a:
Jako religii też nie widze w tym sensu, ale jako filozofii już tak, ale nie mówię że się tym zawzięcie kieruje w życiu, tylko widze wiele podobieństw zemną i moim postępowaniem.
Jak wszedzie.
Satanim podbiera troszke tego i tamtego z innych pogladow filozoficznych, tworzac taki zbior, malo orginalny.
Ja ostatnio mysle nad przeczytaniem jakiegos dziela Markiza de Sade, do byl dopiero filozof, popierdo*** jak 150, podobno wkladal myszy do kobiecych pochw,a same pochwy zaszywal, do tego libertyn, mizoginista i pierwszy feminista...cala swoja filozofie wlozyl do ust kobiety...bardzo kontorwersyjna postac...i do kona nie wiadomo czy to co robil jest prawda, no ale od jego nazwiska pochodzi slowo sadyzm.
_________________ "Autorytet, rząd, władza, państwo - każde z tych słów oznacza to samo - środek nacisku i wyzysku..."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum