Mportalik - forum dyskusyjne Strona Główna Mportalik - forum dyskusyjne
Super forum młodzieżowe.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
religia na maturze
Autor Wiadomość
kamasutra 
Użytkownik roku
baunsuj dziw**

Imię: Kamila Cecylia Klara
Wysłany: 27-01-2008, 18:44   

legalna napisał/a:
Gdyby coś takiego wprowadzili to na zasadzie kto chce a nie obowiązkowe. to w takim razie ja się czuję zdyskryminowana bo muszę zdawać obowiązkowo maturę z matemtyki.

to dla mnie akurat jest chore.. że matma ma być obowiązkowa o_O
Ile jeszcze chcą dowalić tych obowiązkowych?
może niech dadzą wszystkie przedmioty i dodadza WF o_O
  Znak zodiaku: byk

Alicja 
+++++
Dziewczyna Juny

Imię: Alicja
Wysłany: 27-01-2008, 19:14   

kamasutra napisał/a:

Twoi rodzice też zdawali 4 przedmioty, a przy tym zdawali np. ustnie również matematykę. Faktycznie mamy na co narzekać.

Znak zodiaku: koziorozec

kamasutra 
Użytkownik roku
baunsuj dziw**

Wysłany: 27-01-2008, 20:23   

Alicja napisał/a:
kamasutra napisał/a:

Twoi rodzice też zdawali 4 przedmioty, a przy tym zdawali np. ustnie również matematykę. Faktycznie mamy na co narzekać.

Co do rodziców to nie wiem nie orientuje się w tym tak jak Ty.
Po drugie po co zmieniać?
Niech się zdecydują o_O
To powinna jak dla mnie zostać tez amnestia, bo jest więcej przedmiotów.

Alicja 
+++++
Dziewczyna Juny

Wysłany: 27-01-2008, 21:42   

kamasutra napisał/a:
Co do rodziców to nie wiem nie orientuje się w tym tak jak Ty.

Już cię poinformowałam, więc teoretycznie wiesz.

kamasutra napisał/a:
Po drugie po co zmieniać?

Najlepiej nic nie zmieniajmy, albo w ogóle wróćmy do jaskiń. Fajnie mieli, bo w ogóle nie mieli matur.

kamasutra napisał/a:
To powinna jak dla mnie zostać tez amnestia, bo jest więcej przedmiotów.

Przypuśćmy, że zamierzasz pójść na studia i z wymaganego przedmiotu uzyskałaś 15%, czyli nie powinnaś zdać, bo to mniej niż 30%. Amnestia jednak sprawia, że zdajesz. Pytanie tylko, gdzie się dostaniesz z takim wynikiem? :]

kamasutra 
Użytkownik roku
baunsuj dziw**

Wysłany: 27-01-2008, 22:16   

Alicja napisał/a:
Najlepiej nic nie zmieniajmy, albo w ogóle wróćmy do jaskiń. Fajnie mieli, bo w ogóle nie mieli matur.

Bez przesady ,aż tak nie.

Alicja napisał/a:
Przypuśćmy, że zamierzasz pójść na studia i z wymaganego przedmiotu uzyskałaś 15%, czyli nie powinnaś zdać, bo to mniej niż 30%. Amnestia jednak sprawia, że zdajesz. Pytanie tylko, gdzie się dostaniesz z takim wynikiem? :]

fakt. ale niektórym do du** ratuję jeśli tak zdadzą.

Alicja 
+++++
Dziewczyna Juny

Wysłany: 27-01-2008, 22:19   

kamasutra napisał/a:
fakt. ale niektórym do du** ratuję jeśli tak zdadzą.

Możesz mi podać przykład, wyjaśnić jakoś, jak taka amnestia może uratować komuś du**?

dkf 
Administrator

Imię: Agnieszka
Wysłany: 27-01-2008, 22:25   

Alicja napisał/a:
Możesz mi podać przykład, wyjaśnić jakoś, jak taka amnestia może uratować komuś du**?

No np zdasz bardzo dobrze przedmioty które są ci potrzebne na studia, np na polskim z którym nie wiążesz w ogóle przyszłości polegniesz na całej linii. Nie blokuje cię taki wypadek an cały rok.

Znak zodiaku: strzelec

kamasutra 
Użytkownik roku
baunsuj dziw**

Wysłany: 27-01-2008, 22:34   

dkf napisał/a:
No np zdasz bardzo dobrze przedmioty które są ci potrzebne na studia, np na polskim z którym nie wiążesz w ogóle przyszłości polegniesz na całej linii. Nie blokuje cię taki wypadek an cały rok.

wyjęłaś mi to z ust.
a w ogóle mam kumpla który zawalił matmę i amnestia mu pomogła.
A tym bardziej teraz będzie dodana matma ,to jak ktoś się z niej włoży to zda.

Alicja 
+++++
Dziewczyna Juny

Wysłany: 27-01-2008, 22:52   

dkf napisał/a:

Fakt, może to niezły przykład. Chociaż zastanawiam się jak można stwierdzić, że nie wiąże się z językiem polskim żadnej przyszłości. Masz zamiar wyemigrować i przestać się nim posługiwać? Jeśli nie jest się w stanie zdać matury z języka polskiego to nie wiem czego się szuka w szkołach wyższych.

dkf 
Administrator

Wysłany: 27-01-2008, 22:56   

Alicja napisał/a:
Chociaż zastanawiam się jak można stwierdzić, że nie wiąże się z językiem polskim żadnej przyszłości. Masz zamiar wyemigrować i przestać się nim posługiwać? Jeśli nie jest się w stanie zdać matury z języka polskiego to nie wiem czego się szuka w szkołach wyższych.

Nie mówiłam akurat o swoim przykładzie, bo z polskim nie mam najmniejszych problemów. Bardziej by mnie to ratowało w kwestii języka obcego.

Alicja 
+++++
Dziewczyna Juny

Wysłany: 27-01-2008, 23:05   

Cytat:
Nie mówiłam akurat o swoim przykładzie, bo z polskim nie mam najmniejszych problemów. Bardziej by mnie to ratowało w kwestii języka obcego.

To wyobraź sobie, że piszę to co wcześniej tylko w odniesieniu do innej osoby. -.-'
Od posługiwania się językiem polskim, mieszkając w Polsce, ciężko będzie uciec. I cóż z tego, że będzie dobry w swojej dziedzinie, jak nie będzie umiał przejrzycie opowiedzieć o swoich osiągnięciach lub napisać chociażby pracy magisterskiej?

dkf 
Administrator

Wysłany: 27-01-2008, 23:12   

No dobra przyznaje polski jest na tyle ważny że powinien go chodź w pewnym stopniu znać każdy, ale znam przypadki ludzi po studiach którzy nie umieją sie poprawnie wysłowić, a maturę zdali z problemami. Lecz nie jest to raczej zaszczyt, a powód do wstydu, bo mowa silnie o nas świadczy.

caessa 
Przyjaciel
**złośnica**

Wysłany: 27-01-2008, 23:14   

legalna napisał/a:
Większość zpołeczeństwa w Polsce jest katolikami i co w tym złego że będzie możliwość zdawania tego na maturze? Nie wierzysz- nie zdajesz proste.

a dlaczego nie było planów wprowadzić matury z islamu, protestantyzmu, buddyzmu itd.
wszystkim po równo powinno być.
wkurwi* mnie określenie Polska katolicki kraj. może kiedyś tak, ale teraz? starsze pokolenie nadal chce pokazywać jak ważne są dla nas katolickie prawdy nie znając opinii młodzieży.

akurat matma była zawsze. możesz zdać ją byle jak, jeśli nie wiążesz z nią przyszłości.
kamasutra napisał/a:
to dla mnie akurat jest chore.. że matma ma być obowiązkowa o_O

przez lata matma była obowiązkowa i nikt się nie pluł. zrobili 3 lata bez niej i wszystkim się widzi matura bez matmy. a mi nie. przez to teraz muszę sama to wszystko nadrobić, bo wtedy nie wiedziałam, ze może mi być potrzebna.

kamasutra napisał/a:
A tym bardziej teraz będzie dodana matma ,to jak ktoś się z niej włoży to zda.

ale nie bierzesz pod uwagę, że z racji wprowadzenia matmy obowiązkowej zaniżono jej poziom. już teraz wycięto sporo z programu.
Ostatnio zmieniony przez caessa 28-01-2008, 11:15, w całości zmieniany 1 raz  

Alicja 
+++++
Dziewczyna Juny

Wysłany: 28-01-2008, 11:07   

Cytat:
ale nie bierzesz pod uwagę, że z racji wprowadzenia matmy obowiązkowej zaniżono jej poziom. już teraz wycięto sporo z programu.

To nie ja napisałam. ;)
Właśnie, na pewno poziom tej matury będzie dostosowany do możliwości wszystkich zdających, a nie tylko tych, którzy i tak by ją wybrali. Kiedyś czytałam artykuł, że w niektórych szkołach młodzież będzie dostawała na sprawdzianach zadania, które mogą pojawiać się na próbnej maturze z matematyki, żeby sprawdzić jak sobie z nimi poradzą. Tak bez uprzedzania. Poza tym, jeśli jest wiadomo, że dany rocznik będzie zdawał matematykę to tak ustawia się plan zajęć, żeby ich jakoś do tego przygotować.
Ja trochę żałuję, że mój rocznik nie ma obowiązkowej matematyki, bo mogłabym zdać ją w podstawie, tak jakbym chciała. A niestety nie mam w planach zdawać jej w ogóle, bo musiałabym zdawać rozszerzoną, a z tym bym sobie nie poradziła.

caessa 
Przyjaciel
**złośnica**

Wysłany: 28-01-2008, 11:14   

Alicja napisał/a:
To nie ja napisałam. ;)

błąd systemu
Alicja napisał/a:
a trochę żałuję, że mój rocznik nie ma obowiązkowej matematyki

ja bardzo żałuję, że mój nie miał. by się nami zajęto a nie wysłano na tył klasy, mówiąc uczcie się na swoje fakultety

Piotrek

Dołaczył: Dawno

Odpowiedz do tematu