Wysłany: 25-09-2007, 20:38 religa w szkole, ślub kościelny.
Takie pytanie mam. Mam bierzmowanie, ale czy jesli nie uczęszczam na lekcje religii do szkoły, to czy będę mogł miec slub kościelny? Znajomi moi mają odmienne zdanie na ten temat, wiec postanowiłem Was zapytac : )
_________________ Zostaw to, nie szukaj problemów we wszystkim
Znajdź szczęście i daj je swym bliskim
Zostaw to, mija cenny czas, za kilka lat
Znów w tym samym miejscu powiesz - miałem zły start
No to jest problem z tym papierkiem. Jednak wypisze sie tak jak rok temu. Gdyby te lekcje jeszcze jakos w miare ciekawie prowadzony by były.. a tak to lipa.
Cóż, wśród dokumentów potrzebnych do ślubu konkordatowego wymieniana jest kserokopia świadectwa z ostatniej klasy (dane z zeszytu od religii ). Tak teoretycznie, bo zawsze można powiedzieć, że się je zgubiło, albo jest na uczelni, więc sądzę, że tu nie ma problemu (z resztą wątpię w to, że ksiądz pytałby np. 30-latka o świadectwo z licka)... Musisz mieć jednak zaliczone nauki przedmałżeńskie, ale niekoniecznie w szkole (nie każdy katecheta/ksiądz się w nie "bawi"), bo prowadzi się je również w kościele (czasem każą na nie chodzić mimo "papierka" ze szkoły).
Takie pytanie mam. Mam bierzmowanie, ale czy jesli nie uczęszczam na lekcje religii do szkoły, to czy będę mogł miec slub kościelny? Znajomi moi mają odmienne zdanie na ten temat, wiec postanowiłem Was zapytac : )
to zależy jak bardzo masz portfel wypchany, mój znajomy nawet brał kościelny ślub drugi raz po rozwodzie...
co temat ma wspólnego z dojrzewaniem?
_________________ Siostra zbiera aktorów, brat wycina piłkarzy... A ja tylko gołe baby, jesli gdzies zauważę.
Ostatnio zmieniony przez I3ziko 25-09-2007, 22:10, w całości zmieniany 1 raz
Ale dostac rozwod koscielny to nie jest aaaaaz taka sztuka w sumie. Jesli ma sie dobrze udokumentowane powody
A co do pytania. Kiedys byla gdzies o tym mowa i wydaje mi sie, ze dobrze jest miec na swiadectwie zaswiadczenie, tudziez zaznaczenie, ze sie na religie chodzilo. Aczkolwiek potem w razie problemow mozna sie dogadac na cos na ksztalt zaliczenia
Oj, ja czytałam, że z uznaniem małżeństwa za nieważne są kłopoty. Z tą sprawą należy się zgłosić do samego Papieża i trzeba mieć właściwe argumenty (nie wystarczy powiedzieć o niezgodności charakterów:P Tutaj jest bardziej rygorystycznie).
żeby wziąć ślub, trzeba mieć bierzmowanie, a żeby mieć bierzmowanie trzeba chodzić na religię. Oczywiście za opłatą drobną można się wybierzmować przed ślubem jak się postara Zawsze można powiedzieć, że się człowiek nawrócił, nie? ^^
_________________ "Taka już jest niewiasta, lubieżności pełna. I w chuci nienasycona. Jak świat światem, tak było i tak będzie in saecula saeculorum."
Zawsze można powiedzieć, że się człowiek nawrócił, nie? ^^
taki aspekt tez rozważałem : D i mi tam taki pasuje : P
Oj, ja czytałam, że z uznaniem małżeństwa za nieważne są kłopoty. Z tą sprawą należy się zgłosić do samego Papieża i trzeba mieć właściwe argumenty
Kiedyś trzeba było do papieża - teraz u biskupa załatwia się takie sprawy.
Alicja napisał/a:
Oczywiście za opłatą drobną można się wybierzmować przed ślubem jak się postara
Bierzmowanie można przyjąć w każdym wieku bez żadnych opłat - i przygotowanie jest krótsze, niż takie szkolne
Co do świadectwa - zdaje się, że bez zaświadczenia, że chodziłeś na religię, możesz mieć problem przed przystąpieniem do nauk przedmałżeńskich, ale na pewno nie przekreśla to możliwości wzięcia ślubu kościelnego!
_________________ Przez życie trzeba przejść z godnym przymrużeniem oka, dając tym samym świadectwo nieznanemu stwórcy, że poznaliśmy się na kapitalnym żarcie, jaki uczynił, powołując nas na ten świat. Jan Stanisław Lec
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum