W najbliższej rodzinie jest teraz w miarę normalnie. Gdyby moja sis nie była rozpuszczonym bachorem, to raczej nie byłoby żadnych sprzeczek w domu.
W dalszej rodzinie różnie. Ze strony mamy normalnie. Ze strony taty chora sytuacja i dopóki pewna linia tej rodziny nie wyginie to normalnie nie będzie ];->
_________________ "Taka już jest niewiasta, lubieżności pełna. I w chuci nienasycona. Jak świat światem, tak było i tak będzie in saecula saeculorum."
dla mnie są one podstawą do zdrowej atmosfery panującej w domu, oczywiście mam na myśli te dobre. Złych emocji, relacji należy się wystrzegać, bo one do niczego nie prowadzą, no chyba, że nie ma z nich wyjścia.
_________________ Do wszystkich kobiet mów tak, jakbyś je kochał, a do wszystkich mężczyzn tak, jakby cię nudzili.
Imię: Wooof
Wiek: 20 Dołączył: 07 Lip 2006 Posty: 2019 Skąd: z okolicy
Wysłany: 02-01-2007, 17:28
dobre to takie ze mozesz z kazdym porozmawiac o swoich problemach
a zle to jak nie mozesz
_________________ Witam w rzeczywistości...
KOCHAM OLEŃKE :-*
Nie dbam o wasz szacunek...
Misja zyciowa: ignorowac prowokatorow i ludzi pustych, bo oni i tak zgina z wlasna glupota.
Nie jest najgorzej,
natomiast nie mam zbyt dobrego kontaktu z rodzicami.
Nie potrafie z nimi na niektore temety rozmawiac.
Ogolnie rzecz biorac nawet nie rozmawiamy czesto.
Jedynie co moge powiedziec, to to, ze moja
mama stala sie ostatnio bardzi wyrozumiala.
Wysłany: 04-01-2007, 13:35
mam dobry kontakt z blisko połową mooich rodziców, wzajemne zrozumienie jest jednak wystawiane na liczne próby takie jak wywiadówki, najczęściej następuje wtedy próba ratowania kontaktu, polegająca na zamknięciu mnie w domu, celem uswiadomienia mi znaczenia podstwowych wartości jakie niesie ze sobą życie rodzinne, na okres przynajmniej 2 dni (piątek i sobota nadają się do tego celu najlepiej)
_________________ Kiedy ludzie są tego samego zdania co ja, mam wrażenie że się pomyliłem - O. Wilde
u mnie w rodzinie najlepszy kontakt mam z ojcem i dziadkim(bo niestety mam tylko jednego).nie potrafie sie dogadac z mama i jej matka czyli moja babcia.uwazam ze matka powinna wiecej czasu poswiecac corce a ojciec synowi.a u mnie w rodzinie jest inaczej ja chodze wszedzie z ojcem natomiast moj brat czesto wychodzi gdzies z mama
Czym? Chodzi o to co za uwazam za dobre i za zle??
Jak dobre:
- rozmowy - dialog, konwerscaja - czyli po prostu dobra komunikacja
- otwartosc - na zmiany, na problemy
- szczerosc
- nie bagatelizowanie spraw - tlumaczac, ze dziecko jest za mlode by miec problemy, tudziez jest za glupie by zrozumiec problemy doroslych
- szacunek - zarowno mlodych do rodzicow, dziadkow, jak i rodzicow do dziecka, jego decyzji czy tego ze ma inne poglady i vice versa
- akceptacja
- zrozumienie
- wolnosc - ale nie taka, ze rob co chcesz, tylko taka rozsadna, troskliwa.
Złe:
- nadopiekunczosc - zaslepia, zanika logiczne myslenie i na dziecko patrzy sie z kategoriach nieporadnego szkraba
- ciagla namowa, ze by cos udowodnic- najczesciej swoja dojrzalosc
- ciagle zwracanie uwage i dyskredytowanie dziecka, ze sobie nie poradzi - tlumaczone dobra wiara i chcecia mobilizacji w skutkach raczej oplakane, bo dziecko wyrabia sobie opnie, ze nie jest do czegos zdolne i uzaleznia sie od rodzicow
- brak wiary w mozliwosci - dla obu stron
- usilna chcec zatrzymania dziecka przy sobie
- robienie cale zycie za mlodego, ktory sie do tego przyzywczaja a potem wypominane, ze nie granie sie do roboty..
dobre relacje ?? ... kiedy starsze osoby, a więc w tym przypadku rodzice traktują cię poważnie ... nie komentują gdy próbujesz im coś uświadomić ... i nie gaszą cię mówiąc, że jesteś za młoda, żeby się mądrować ... MUSZĄ SIĘ LICZYĆ Z TWOIM ZDANIEM !!!! złe relacje ... kiedy nie rozmawiasz z rodzicami, bo im nie ufasz ... i zamykasz drzwi od swojego pokoju nie chcąc by wtargnęli do twojego świata ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum