Mportalik - forum dyskusyjne Strona Główna Mportalik - forum dyskusyjne
Super forum młodzieżowe.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: harlequin
31-08-2008, 18:21
Rasizm
Autor Wiadomość
jakkolwiek 
+++++

Ostrzeżeń:
 1/5/10
Wysłany: 07-06-2008, 11:44   

master_snake, naucz się poprawnej pisowni. Żydów piszemy z wielkiej litery, niezależnie od naszej sympatii czy też jej braku.

Rumunów też nie lubię. Mieszkają na mojej ulicy i jedna dziewucha się mnie czepałia. W ogóle jacyś agresywni są. I sikają pod siebie na trawniku w środku miasta- widziałam na własne oczy. no, i to złodzieje.

Znak zodiaku: strzelec

dkf 
Administrator

Imię: Agnieszka
Wysłany: 07-06-2008, 15:02   

Mnie w Rumunach denerwuje tylko to że żebrzą, chodź już dawno ich nigdzie nie widziałam u mnie w mieście.

Gabi 
Zasłużeni
Szara Eminencja

Wysłany: 07-06-2008, 19:12   

jakkolwiek napisał/a:
Żydów piszemy z wielkiej litery, niezależnie od naszej sympatii czy też jej braku.

Jeśli chodzi o wyznawców judaizmu- z małej, jeśli chodzi o naród- z wielkiej.

Master, poczytaj cokolwiek, zanim palniesz następną głupotę:
http://www.consul-romania.../synthesis.html
http://www.money.pl/gospo...7,0,247825.html

Polacy nie żebrzą, nie sikają w miejscach publicznych, nie kradną?
Widziałam wszystkie przypadki na własne oczy.

[ Dodano: 07-06-2008, 21:16 ]
PS Master, czy któryś z żydów czy Rumunów zrobił Ci jakąkolwiek krzywdę?
Znasz chociaż jakiegoś osobiście?
Rozumiałabym Twoją niechęć (nienawiść?), gdyby była na tle osobistym.
To bardzo mocne słowo, więc zakładam, że jakiś żyd / Żyd osobiście Ci podpadł. :]
ciało pielęgnuję bo jest domem duszy
a gdy jest mi dobrze moja dusza mruczy

Znak zodiaku: panna

Source 
Przyjaciel
Niepoprawny Bajarz

Wysłany: 07-06-2008, 22:51   

Gabi napisał/a:
Rozumiałabym Twoją niechęć (nienawiść?), gdyby była na tle osobistym.

Czy jakikolwiek przypadek zezwala na ocenianie ogółu przez pryzmat jednostki? Czy ocenianie oceniania ma jakikolwiek sens?

Pozdrawiam
Source.

master_snake 
Przyjaciel
cizia

Wysłany: 07-06-2008, 22:59   

Gabi napisał/a:
Mało wiesz o życiu.

Ciesz się że Ty dużo wiesz
Darn napisał/a:
master_snake, opanuj się dzieciaku.

Dobrze mamo już nie będę.

Gabi 
Zasłużeni
Szara Eminencja

Wysłany: 07-06-2008, 22:59   

Source napisał/a:
Czy jakikolwiek przypadek zezwala na ocenianie ogółu przez pryzmat jednostki? Czy ocenianie oceniania ma jakikolwiek sens?

Chcę poznać punkt widzenia i argumenty drugiej strony, ponieważ nigdy jeszcze nie było mi dane poznać żadnego rasisty.
I wybacz, ale nie mam ochoty być do końca obiektywna w tej kwestii- stąd moja ocena.
Ostatnio zmieniony przez Gabi 07-06-2008, 23:00, w całości zmieniany 1 raz  

jakkolwiek 
+++++

Ostrzeżeń:
 1/5/10
Wysłany: 07-06-2008, 23:01   

Gabi napisał/a:

Jaki odsetek Polaków kradnie, a jaki Rumunów?

Gabi 
Zasłużeni
Szara Eminencja

Wysłany: 07-06-2008, 23:04   

master_snake napisał/a:
Ciesz się że Ty dużo wiesz

Bardzo się cieszę, wujku cięta riposta.
Zanim napiszesz cokolwiek innego, napisz mi, ilu znasz Rumunów czy żydów.

Niechęć do Arabów też bierze się, po prostu, z nieznajomości.
To co wpadnie do ucha w TV, "wyrabia" opinię całemu narodowi.
A że rzeczy złe są bardziej dla widza interesujące, tym się takie poglądy szybciej krystalizują.

[ Dodano: 07-06-2008, 23:06 ]
jakkolwiek napisał/a:
Jaki odsetek Polaków kradnie, a jaki Rumunów?

Szczerze, to nie wiem.

Jestem natomiast wyczulona na uogólnienia.

[ Dodano: 07-06-2008, 23:10 ]
PS Source, czy częściej rozmawiasz o czymkolwiek, wymieniasz poglądy, czy tylko rzucasz tego typu "psychologiczne" pytania, nie ujawniając swojego punktu widzenia?

master_snake 
Przyjaciel
cizia

Wysłany: 07-06-2008, 23:11   

Gabi napisał/a:
Master, poczytaj cokolwiek, zanim palniesz następną głupotę:
http://www.consul-romania.../synthesis.html
http://www.money.pl/gospo...7,0,247825.html

A co Ty mi tu z jakąś gospodarką wyskakujesz? Co ma piernik do wiatraka?
Mi chodzi o tych Rumunów którzy to siedzą pod Jasną Góra i żebrzą na jedzenie aby poźniej rozbijać się mercedesami po alejach.

Gabi napisał/a:

Zdarza się bo również widziałem takie przypadki. I co mam z tego powodu napisać że nie lubię Polaków? Jesteśmy u siebie więc możemy robić co nam się podoba a taki Rumun jest mniejszością więc powinien się podporządkować a jak mu nie pasuje to niech wypier... do Rumunii.
Gabi napisał/a:
PS Master, czy któryś z żydów czy Rumunów zrobił Ci jakąkolwiek krzywdę?
Znasz chociaż jakiegoś osobiście?

Na szczęście krzywdy mi nie zrobił bo udało mi się prze\\d nim obronić. Więc mam powód aby ich nienawidzić.

[ Dodano: 07-06-2008, 23:16 ]
Gabi napisał/a:
Niechęć do Arabów też bierze się, po prostu, z nieznajomości.

O przepraszam bardzo bo tu akurat znam jednego Araba i bardzo sympatyczny człowiek więc w tym przypadku nie sugeruję się mediami.

Wyrażając swoją opinie na temat Rumunów i żydów kieruje się własnymi przeżyciami a nie tym co zobaczę bądź usłyszę w radiu lub telewizji. Więc mam ku temu jakieś powody by tak sądzić

Po za tym pracując w Czechach spotykałem mnóstwo nacji od Czechów zaczynając kończąc na Wietnamczykach. I z tego wszystkiego to właśnie Rumuni (niestety nie Polacy jak wielu uważa) uchodziło za największych złodziei i nierobów.
Więc być może w porównaniu do Ciebie miałem z tym styczność co utwierdza mnie dalej w moim przekonaniu.
I nie próbuj mi wmawiać że są dobrzy skoro sam przekonałem się na własnej osobie że tak nie jest.
Ostatnio zmieniony przez master_snake 07-06-2008, 23:21, w całości zmieniany 1 raz  

Gabi 
Zasłużeni
Szara Eminencja

Wysłany: 07-06-2008, 23:20   

master_snake napisał/a:
A co Ty mi tu z jakąś gospodarką wyskakujesz? Co ma piernik do wiatraka?
Mi chodzi o tych Rumunów którzy to siedzą pod Jasną Góra i żebrzą na jedzenie aby poźniej rozbijać się mercedesami po alejach.

Nie chcesz, to nie dawaj im pieniędzy, żebrzącym Polakom czy Romom też.
Gdyby nikt się nie litował (sytuacja czysto hipotetyczna), pewnie poszliby do pracy, albo wynieśli z Polski, żebrać gdzie indziej.
Polska nie ma żadnego programu wdrażającego tych ludzi do normalnego życia w Polsce, zgodnie z polskim prawem.
Niby jest urząd ds emigrantów, ale kto słyszał o jego działalności?
Co do gospodarki, chciałam Ci pokazać, że żebracy Rumuńscy to margines, bo kraj zaczął się rozwijać.
Zbił kilkusetprocentową inflację, udało im się zupełnie, jak nam.

master_snake napisał/a:
Zdarza się bo również widziałem takie przypadki. I co mam z tego powodu napisać że nie lubię Polaków?

Ale możesz z tego powodu spokojnie napisać, że nie lubisz Rumunów?

master_snake napisał/a:
Na szczęście krzywdy mi nie zrobił bo udało mi się przed nim obronić. Więc mam powód aby ich nienawidzić.

A co, jeśli pobije Cię Anglik, Włoch, Niemiec albo Grek?
Będziesz nienawidził połowy Europy?
Jaki sens ma patrzenie całościowe na naród, jeśli to jednostka, a nie on, zrobiła Ci krzywdę?

[ Dodano: 07-06-2008, 23:22 ]
master_snake napisał/a:
O przepraszam bardzo bo tu akurat znam jednego Araba i bardzo sympatyczny człowiek więc w tym przypadku nie sugeruję się mediami.

Bo wśród Rumunów nie ma sympatycznych ludzi.
Analogicznie, Niemcy to naród morderców, Belgia- pedofilów a Austria- kazirodców :]

[ Dodano: 07-06-2008, 23:23 ]
master_snake napisał/a:
I z tego wszystkiego to właśnie Rumuni (niestety nie Polacy jak wielu uważa) uchodziło za największych złodziei i nierobów.

Bo stereotypy są międzynarodowe.
Nie tylko Niemcy mają NAS za złodziei.

master_snake 
Przyjaciel
cizia

Wysłany: 07-06-2008, 23:33   

Gabi napisał/a:
Co do gospodarki, chciałam Ci pokazać, że żebracy Rumuńscy to margines, bo kraj zaczął się rozwijać.

Polscy żebracy to też margines i w każdym państwie znajdziesz takie "wyjątki".
Gabi napisał/a:
A co, jeśli pobije Cię Anglik, Włoch, Niemiec albo Grek?
Będziesz nienawidził połowy Europy?
Jaki sens ma patrzenie całościowe na naród, jeśli to jednostka, a nie on, zrobiła Ci krzywdę?

Mam już wyrobione zdanie na ten temat które ukształtowało się przez liczbę lat kiedy odwiedzam Częstochowę i widzę ich i na ich widok robi mi się nie dobrze. Nie spotkałem się z wrogim nastawieniem z ludźmi innych narodowości. I gdyby taka sytuacja się zdarzyła nie przejmowałbym się tak samo jak w stosunku do Rumunów o których mam już wyrobioną opinię (nie)stety.
Ale ta jednostka zalicza się do tego narodu. I ta jednostka cały czas popełnia te same błędy i właśnie te błędy wyrabiają we mnie niechęć do danego kraju. Gdyby taka sama sytuacja spotkała mnie ze strony Anglików i powtarzała się to również bym czuł do nich niechęć i nienawiść.

Nie jestem porywczy i to nie jest skutkiem jednej zaistniałej sytuacji tylko to kształtowało się przez pewien czas aż w końcu osiągnęło punkt kulminacyjny czym jest nienawiść.

[ Dodano: 07-06-2008, 23:43 ]
Gabi napisał/a:
Bo wśród Rumunów nie ma sympatycznych ludzi.
Analogicznie, Niemcy to naród morderców, Belgia- pedofilów a Austria- kazirodców

Ja się niestety tym nie kieruje. Uczę się na własnych błędach i dzięki nim wyrabiam sobie opinię na temat innych narodowości. Nie sugeruję się stereotypami.

I dlatego właśnie moja nienawiść do Rumunów i żydów jest efektem własnych doświadczeń a nie tym co pokazują w telewizji bądź puszczają w radiu.
Ostatnio zmieniony przez master_snake 07-06-2008, 23:45, w całości zmieniany 1 raz  

jakkolwiek 
+++++

Ostrzeżeń:
 1/5/10
Wysłany: 08-06-2008, 09:44   

Gabi, Rumuni utrzymują się z kradzieży. Widziałam jedną osobę - kobietę Rumunkę pracującą uczciwie. Była nauczycielką w mojej szkole. Co z tego, jak na wycieczce jej córka na moich oczach okradała jakiś stragan z półszlachetnymi kamieniami?

Poza tym taka dalsza znajoma miała "bliskie" kontakty z Rumunami. Po seksie ich okradała i się zmywała. Oni nie zauważali braku kilkuset zł. w portfelu, tyle mieli kasy. Opowiadali jej skąd te pieniądze brali- taka praca do uczciwych zdecydowanie nie należy.
Ostatnio zmieniony przez jakkolwiek 08-06-2008, 09:47, w całości zmieniany 1 raz  

master_snake 
Przyjaciel
cizia

Wysłany: 08-06-2008, 10:22   

jakkolwiek napisał/a:
Gabi, Rumuni utrzymują się z kradzieży. Widziałam jedną osobę - kobietę Rumunkę pracującą uczciwie. Była nauczycielką w mojej szkole. Co z tego, jak na wycieczce jej córka na moich oczach okradała jakiś stragan z półszlachetnymi kamieniami?

Poza tym taka dalsza znajoma miała "bliskie" kontakty z Rumunami. Po seksie ich okradała i się zmywała. Oni nie zauważali braku kilkuset zł. w portfelu, tyle mieli kasy. Opowiadali jej skąd te pieniądze brali- taka praca do uczciwych zdecydowanie nie należy.

A gdzie tam przecież oni są tacy uczciwi i nawet im się gospodarka poprawiła poprzez okradanie Polaków i nie tylko nas. :okulary2:

[ Dodano: 08-06-2008, 10:27 ]
Cytat:
master_snake, naucz się poprawnej pisowni.

naumiałem się już dawno temu w podstawówce :D Po za tym mam jeszcze Mozillę która poprawia mi błędy.
Ostatnio zmieniony przez master_snake 08-06-2008, 10:25, w całości zmieniany 2 razy  

jakkolwiek 
+++++

Ostrzeżeń:
 1/5/10
Wysłany: 08-06-2008, 11:24   

Ale Żydzi z dużej.

Piszesz tylko o Rumunach, a podsumowujesz, że nie lubisz Żydów i Rumunów. Co jest nie tak z tymi pierwszymi?

caessa 
Przyjaciel
**złośnica**

Wysłany: 08-06-2008, 22:03   

jeju jeju, wam wszystkim o Romów chodzi a nie o Rumunów.
mój kolega z Rumunii- blond włosy, niebieskie oczka, bardzo jasna cera i wkurw** się jak wszyscy mieszkańców Rumunii mylą z Romami.
ludność Rmunii to w 90% Rumuni i w 2.5% Romowie.
a u nas to chyba z racji, że brzmi podobnie wszyscy uważają ich za jedno i to samo.
master_snake napisał/a:

Romów kur**, kur** Romów.
master_snake napisał/a:
Wyrażając swoją opinie na temat Rumunów i żydów kieruje się własnymi przeżyciami a nie tym co zobaczę bądź usłyszę w radiu lub telewizji. Więc mam ku temu jakieś powody by tak sądzić

wyrażasz opinię a Romów od Rumunów nie odróżniasz!

Znak zodiaku: byk

Piotrek

Dołaczył: Dawno

Odpowiedz do tematu