Mportalik - forum dyskusyjne Strona Główna Mportalik - forum dyskusyjne
Super forum młodzieżowe.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Pozorna kontrola?
Autor Wiadomość
Source 
Zasłużeni
Niepoprawny Bajarz

Wysłany: 07-05-2008, 08:25   Pozorna kontrola?

Każdy zagadkę o kierowcy autobusu chyba zna.

Wyobraź sobie, że autobusem kierujesz ty, kiedy na pierwszym przystanku wsiada 11 osób, ale na następnym jest już 13 osób wysiada na trzecim przystanku czwartego nie lubisz, więc go omijasz 15 osób które chciały wsiąść na piątym przystanku wysiadło osób 20.

Jak nazywa się kierowca autobusu?

Co uważniejsi krzykną Ja, JA kieruje autobusem.

Naukowcy mówią na to, BULSHIT!

W latach 80 Beniamin Libet z Uniwersytetu Kalifornijskiego, przeprowadził pewien ciekawy eksperyment. Przy pomocy elektroencefalografu(EEG) i miografu(urządzenie mierzące drgania mięśni) udowodnił, że nawet proste ruchy wymykają się z pod kontroli świadomości. Grupie badawczej, wydawał krótkie polecenia typu "rusz małym palcem u prawej ręki". Od pojawienia się myśli rejestrowanej przez EEG do zmiany zapisu miografu mijało 200ms. Tzw Gotowość decyzyjna. Było jeszcze jednak coś dziwnego.Aktywność mózgu pojawiała się na ok 500ms od pojawienia się myśli. Zjawisko to uznano za przeczące istnieniu wolnej woli.

Wybitny naukowiec uniwersytetu Stanforda, niedawno zaprzęgnął najnowocześniejszą technologię do zbadania tej sprawy. Przy pomocy rezonansu magnetycznego postanowił prześledzić to, jak mózg podejmuje decyzje. Zdecydował się na eksperyment typu kupić-nie kupić. Pierw pokazywano produkt, potem jego cenę. Jeśli rzecz trafiała w potrzebę badanego, w jego mózgu "zapalało" się tzw. jądro półleżące przegrody, "jądro przyjemności". gdy cena okazywała się za wysoka, "uruchamiała" się wysepka, która jest związana z odczuwaniem bólu. Decyzja zapadała na zasadzie "co bardziej przeważa". Rozum i nasza świadomość zostawała postawiona przed faktem dokonanym. Umysł automatycznie znajduje 1000 usprawiedliwień "bo mi to nie potrzebne", "raz w życiu mogę sobie pozwolić na luksus" etc, gdy decyzja już dawno zapadła.

Nasz umysł dba o to, byśmy mieli wrażenie, że tym autobusem kierujemy MY, gdy decyzje są podejmowane bez naszej wiedzy.

Kontynuacja tematu o wolności. Pt.

"Jak odnosisz się do badań naukowych " i "Czy wierzysz w wolną wolą"

Pozdrawiam.
Source?

Piotrek

Dołaczył: Dawno

Odpowiedz do tematu