Wiec ca³y czas mi sie wydaje ze ktos na mnie patrzy i mnie ocenia... a jak juz sie smieja to wydaje mi sie ze to zemnie... strasznie mnie to stresuje, zawsze jak ktos sie zaczyna smiac to mam wrazenie ze pewnie cos jest nie tak w moim ubiorze ze moze cos mi sie przyczepi³o... wiem ze moze to wydac sie smieszne ale to strasznie mnie do³uje, czesto jak przechodze obok jakis fajnych dziewczyn to mysle sobie czy w³asnie czy z moim ubiorem jest wszystko wporzadku, czy nie jest smieszny... przez to czesto nie moge czuc sie pewnie... nawet podejmowa³em tak drastyczne srodki jakimi sa ogolenie sie na ³yso i na³ozenie dresu... co do tego nie jestem przekonany... i chcia³bym sie zapytac czy wy tez tak macie a jak juz to jak sobie z tym radzicie...
Wys³any: 07-05-2008, 17:23
Te¿ tak mia³am. Spróbuj zrozumieæ, ¿e ¶wiat nie krêci siê wokó³ Ciebie.
A ludzie na ulicy, nawet gdyby¶ za³o¿y³ bikini, nie zwróciliby na Ciebie uwagi.
ej ja tak czesto dresiwa nie nosze... od tak odswietnie w³oze... no moze w gim.. to nosi³em za czesto przyznam ale teraz to juz jeans a gora dresik pozosta³a... no a ze na ³yso to wiele osob sie tak goli ale musze przyznac ze od pewnie pory choduje w³osy na 3 do 5 mm
My¶lisz ¿e inni ludzie maj± wystarczaj±co du¿o czasu, by zajmowaæ siê Twoim ¿yciem? Muszê Ciê rozczarowaæ, ka¿dy ma swoje. Zdarzaj± siê wypadki kiedy ró¿ne kompleksy swoje braki rekompensuj± szukaniem braków u innych. Wszyscy to jednak zbyt du¿e uogólnienie. Nie b±d¼ pieprzonym egocentrykiem.
Tutaj zgrywasz jakiego¶ "twardziela", a w rzeczywisto¶ci boisz siê zwyk³ego spojrzenia czy ¶miechu. Nu nu.
Swego czasu podobne wra¿enie mia³am, ale przesta³am siê tym przejmowaæ. Nawet gdyby ze mnie siê ¶mieli to co mogê zrobiæ? Olaæ, bo przecie¿ nie zbijê tego kogo¶.
W±tpliwe, ¿eby kto¶ zwraca³ zbytni± uwagê na pseudodresiarza.
Imiê: Agnieszka
Do³±czy³a: 27 Sie 2005 Posty: 9634
Wys³any: 07-05-2008, 19:27
Ile masz ch³opcze lat??
PROSTO napisa³/a:
nawet podejmowa³em tak drastyczne srodki jakimi sa ogolenie sie na ³yso i na³ozenie dresu...
Zastanawiam sie w jakim to celu. Lepiej zacznij ubiegaæ siê normalnie to ludzie przestan± zwracaæ na ciebie uwagê.
Ale inni maja tu racje ¿e tylko ci sie wydaje ¿e siê na ciebie gapi± i oceniaj±. Wiêkszo¶æ nawet ciê nie zauwa¿a, albo patrz± siê tylko mimowolnie, a tek naprawdê nawet nie rejestruj± twojej osoby.
Ale z tego chyba trzeba najzwyczajniej w ¶wiecie wyrosn±æ.
Tutaj zgrywasz jakiego¶ "twardziela", a w rzeczywisto¶ci boisz siê zwyk³ego spojrzenia czy ¶miechu. Nu nu.
wiesz ale nie okazuje tego ze sie boje... tylko odczuwam taki dyskomfort... na mysl ze ktos moze sie ze mnie smiac... a ChWdP pisze bo do policji mam zal za kilka spraw i problemow ktore mam przez nich... piszecie tak na dresow i innych przed monitorami w domach... a tak naprawde to byscie sie bali to powiedziec prosto w oczy.
piszecie tak na dresow i innych przed monitorami w domach... a tak naprawde to byscie sie bali to powiedziec prosto w oczy.
Z t± ró¿nic±, ¿e ten "strach" ma uzasadnienie. Twój dyskomfort nie ma. Strach, który próbujesz mi wmówiæ, ma przyczynê w ¶wiecie zewnêtrznym, twój siedzi w twojej g³owie.
Do dyskomfortu z powodu nie mówienia "dresom prosto w oczy" nikt siê nie przyznaje, jedynym potrzebuj±cym pomocy, jeste¶ Ty.
Widaæ, ¿e masz kompleksy. Trzeba z nimi walczyæ albo u¶wiadomiæ sobie, ¿e ludzie tak naprawdê maj± gdzie¶ jak wygl±da Twoje ubranie i czy poczesa³e¶ w³osy.
Wiec ca³y czas mi sie wydaje ze ktos na mnie patrzy i mnie ocenia... a jak juz sie smieja to wydaje mi sie ze to zemnie...
Mam tak samo. Odk±d pamiêtam, zawsze wydawa³o mi siê, ¿e wszyscy siê na mnie patrz±, ¿e ¼le o mnie mówi± i siê ze mnie ¶miej±.
I nie pomo¿e tu gadanie typu:
Source napisa³/a:
Nie b±d¼ pieprzonym egocentrykiem.
Ja doskonale zdajê sobie sprawê z tego, ¿e to niedorzeczne... ¿e ludzie maj± ciekawsze rzeczy do roboty, ni¿ gapienie siê na mnie. Ale nie da siê ot tak zmieniæ swoich my¶li automatycznych, je¶li przez 20 lat ¿ycia siê w nie wierzy³o.
Dopiero podczas terapii powoli udaje mi siê z nimi walczyæ... ju¿ wiem, ¿e nie WSZYSCY na mnie patrz± - co najwy¿ej NIEKTÓRZY. A nawet je¶li patrz± w moim kierunku, to nie oznacza, ¿e od razu my¶l±, ze jestem g³upia i dziwna - nie mówi± mi tego, nie okazuj± swoim zachowaniem, wiêc nie mam podstaw ¿eby tak uwa¿aæ. Nie jest to ³atwe, bo ludzie z fobi± spo³eczn± maj± tendencje do "czytania w my¶lach" i uwa¿anie swoich wyobra¿eñ za prawdziwe... ale da siê to pokonaæ lub przynajmniej zmniejszyæ ten problem.
Je¶li nie potrafisz sam sobie z tym poradziæ, to skorzystaj z pomocy specjalisty.
_________________ Przez ¿ycie trzeba przej¶æ z godnym przymru¿eniem oka, daj±c tym samym ¶wiadectwo nieznanemu stwórcy, ¿e poznali¶my siê na kapitalnym ¿arcie, jaki uczyni³, powo³uj±c nas na ten ¶wiat. Jan Stanis³aw Lec
Dopiero podczas terapii powoli udaje mi siê z nimi walczyæ...
Tak a propos d³ugotrwa³ego leczenia. Jedno s³owo: BULSHIT.
Paul McKenna na BBC ma/mia³ program, w którym zg³aszali siê ludzie ze specyficznymi, czêsto leczonymi od kilku/nasu lat schorzeniami psychicznymi, fobiami itp. Sesja trwa³a max kilkadziesi±t minut. Wystarczy mi te¿ zrelacjonowana, spisana, przeanalizowana sesja Dr. Bandlera, z kobiet± która mia³a lêk przed samolotami(raczej Fobi± tego nazwaæ siê nie da³o, ale w naukowe pieprzenie nie ma co siê wdawaæ). By³a pasa¿erem porwanego samolotu. Przez blisko 20 lat nic i nikt nie by³ w stanie jej pomóc. Po 3 dniach z Bandlerem polecia³a na drógi koniec kraju do córki i jej mê¿a.
Powoli, szybko, to porównania i uogólnienia. Je¶li nam nie idzie, nie znaczy, ¿e inni tego samego efektu nie mog± uzyskaæ szybciej. Tak jak ze zrzucaniem wagi. Jedni zrzucaj± 2-3kg w tydzieñ, kiedy Jockey czy Bokser zrzucaj± powy¿ej 5 w jeden dzieñ.
Paul McKenna na BBC ma/mia³ program, w którym zg³aszali siê ludzie ze specyficznymi, czêsto leczonymi od kilku/nasu lat schorzeniami psychicznymi, fobiami itp. Sesja trwa³a max kilkadziesi±t minut.
A dla mnie ten program to jeden wielki "bullshit"! To trochê tak jak film przyrodniczy, gdzie na ekranie ro¶linka wyrasta nam w kilka sekund, podczas gdy sfilmowanie tej sceny trwa³o wiele tygodni.
Nie da siê wyleczyæ g³êboko zakorzenionej fobii w godzinê. Je¶li kto¶ przez kilkadziesi±t lat swojego ¿ycia ¿y³ w jakim¶ przekonaniu, to nie zmieni w kilkadziesi±t minut swoich my¶li automatycznych - a je¶li s± one ci±gle takie same, to raczej trudno powiedzieæ o ca³kowitym wyleczeniu.
Oczywi¶cie, w trakcie godzinnej sesji mo¿na wiele dokonaæ, ale jak dla mnie naiwne jest wierzenie, ¿e nast±pi cud i fobia nagle zniknie. Do tego potrzeba wiele naszej w³asnej pracy. Naszej - nie terapeuty!
Wszystko zle¿y te¿ od natê¿enia lêku i wielu innych czynników - jednemu przy stosowaniu tej samej metody wystarczy ma³a ilo¶æ czasu, drugiego bêdzie to kosztowa³o o wiele wiêcej.
Piszesz jakby¶ by³ wielkim ekspertem w sprawach terapii, wiêc wnioskujê, ze sam ¿y³e¶ przez wiêkszo¶æ swojego ¿ycia w g³êbokim lêku i ¿e wyszed³e¶ z niego dziêki jakiej¶ wspanialej metodzie - proszê wiêc napisz mi dziêki czemu pozby³e¶ siê fobii, chêtnie skorzystam z Twoich rad
_________________ Przez ¿ycie trzeba przej¶æ z godnym przymru¿eniem oka, daj±c tym samym ¶wiadectwo nieznanemu stwórcy, ¿e poznali¶my siê na kapitalnym ¿arcie, jaki uczyni³, powo³uj±c nas na ten ¶wiat. Jan Stanis³aw Lec
Lêk przed agresjom, bo w napadzie furii dosta³em piê¶ci± od ojca po twarzy. Lêk przed wysoko¶ci±, lêk przed p³ywaniem, bom siê topi³ 3x, fobia spo³eczna, bom siê j±ka³ do 15 roku ¿ycia. Etc, etc.
Je¶li o samo j±kanie chodzi, logopeda pracowa³ gdzie¶ tak przez 3 lata, psycholog przez rok. Efektów zero. Po przeczytaniu m±drych ksi±¿ek, które zazwyczaj zaczynaj± siê od literek NLP, wystarczy³ miesi±c samodzielnej pracy.
Leany napisa³/a:
Je¶li kto¶ przez kilkadziesi±t lat swojego ¿ycia ¿y³ w jakim¶ przekonaniu, to nie zmieni w kilkadziesi±t minut
Mózg wszystko robi szybko. Dos³ownie w u³amku chwili. Wolisz bym wyt³umaczy³ dlaczego opieraj±c siê na biologi cz psychologii?
Tak podwa¿aj±c "szybko¶æ zmian". Fobia to co¶, co powstaje nagle. Nie tworzy siê przez 50 lat, bzdur± jest wiêc zwalczanie tego w tak d³ugim czasie. Szybko¶æ? Ludzie ze zwielokrotnion± osobowo¶ci±. Oni siê nie prze³±czaj± z Barbie na Kena ca³y tydzieñ, robi± to w u³amku sekundy. Sztuk± jest korzystaæ z naturalnych procesów, jakie w g³owie zachodz±.
Je¶li sobie za¿yczysz, mogê daæ Ci opis wyleczenia Katatonika w 45 minut. Opis naukowy. By wyleczyæ cz³owieka, który na ciê¿kich psychotropach spêdzi³ blisko 20 lat na fotelu przed oknem, nie trzeba by³o miesiêcy. Wystarczy³a wiedza, pomys³ i perfekcyjne wykonanie.
Leany napisa³/a:
Naszej - nie terapeuty!
Dochodzi co¶ takiego jak JA. Mówisz o EGO? Zazwyczaj jak np chcê co¶ zrobiæ, zlecam to mojej pod¶wiadomo¶ci. Ot, np dzieñ przed matur± zleci³em pod¶wiadomo¶ci by sobie przypomnia³a materia³ z polskiego z trzech lat. Dzieñ spêdzi³em na piciu piwa, a w nocy wyk³ady z polskiego mi siê ¶ni³y. Pracowa³em JA czy kto pracowa³?
Leany napisa³/a:
jednemu przy stosowaniu tej samej metody wystarczy ma³a ilo¶æ czasu, drugiego bêdzie to kosztowa³o o wiele wiêcej.
Mnie uczony, ¿e jak co¶ nie dzia³a, to próbuje siê czego¶ innego. £opat± te¿ mo¿na gwo¼dzie wbijaæ, ale po co jak lepiej poszukaæ m³otka. Metody s± jak narzêdzia, których trzeba umieæ u¿ywaæ.
Masz takie wiele ograniczaj±cych przekonañ, ¿e nie sposób ich wymieniæ. Nie mogê, nie da siê, nie wolno. Do¶æ! To, ¿e sama siê blokujesz, nie znaczy, ¿e masz blokowaæ innych. Je¶li co¶ dla Ciebie nie dzia³a, nie znaczy, ¿e nie dzia³a w ogóle.
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum