To sprawa indywidualna. Tabletki wywołują często różne skutki uboczne- bóle głowy, zmniejszony popęd seksualny i takie tam. Osoby mające problem z wątrobą nie powinny ich brać. Plastry się nie odkleją - tak twierdzi moja koleżanka, która z resztą bardzo zachwala tę formę antykoncepcji. 0 skutków ubocznych i wysoka skuteczność.
_________________ Ostatnio trochę OTuję o penisie!
Moim zdaniem plastry są lepsze, hormony w nich zawarte dostają się bezpośrednio do krwi, nie obciążają wątroby, ale co ważniejsze, nie trzeba obsesyjnie pilnować czasu i obliczać dni cyklu, przy tabletkach każda godzina jest ważna, a jeśli zdarzy się zapomnieć - wpadka gotowa.
Poza tym, wcale nie trzeba ich nosić w miejscu ogólnodostępnym
_________________ 'Eternal silence cries out for justice
Forgiveness is not for sale
Nor is the will to forget'
Ja używam plastry.. Wcześniej brałam tabletki . No więc tak:
Gabi napisał/a:
Przylepisz, odpadnie, i nawet tego nie zauważysz.
bzdura
jakkolwiek napisał/a:
Tabletki wywołują często różne skutki uboczne
plastry również
jakkolwiek napisał/a:
To sprawa indywidualna
Z tym się zgodzę..
Ja nie mogłam brać tabletek , przeszłam na plastry i jak na razie jest w porządku. Znam kobiety które źle czuły sięna plastrach , zaczęły używać tabletek i jest ok. Jeśli chdozi o plastry to zdania są bardzo podzielone.. Moja ginekolog zaleciła mi je żeby zminiejszyć dawke hormonów i oszczędzic wątrobę a tym czasem dowiaduję się że przez skórę wchłania się więcej hormonów niż dostarczały do organizmu tabletki co oczywiście jest bardzo dla nas szkodliwe no i wątroba zostaje oszczędzona tylko w jakimś stopniu..
Plastry polecane są dla kobiet które są zapominalskie. Hehe.. ja przyzwyczaiłam się do tego ze codziennie o 19 musze wziąć tabletke natomiast o plastrach zapominam i dodatkowo popadłam w paranoje " JAKI DZISIAJ DZIEŃ?!?!? A.. środa ok. "
Jeśli chodzi o zabezpieczenie to bardziej wierzyłam tabletkom.. Muszę jednak dodać że ja jestem bardzo ale to bardzo ostrożna jeśli chodzi o sex Większość kobiet ma do nich pełne zaufanie i jak na razie nie zawiodły się
_________________ "Trudno uwierzyć uwierz mi w to że ktoś kiedyś tutaj był, kto wielkie słowo, nazbyt wielkie.. kochał ją.."
ja przyzwyczaiłam się do tego ze codziennie o 19 musze wziąć tabletke natomiast o plastrach zapominam i dodatkowo popadłam w paranoje " JAKI DZISIAJ DZIEŃ?!?!? A.. środa ok. "
Ale co jakiś czas musisz go zmienić, bo przecież się myjesz. Zawsze pamiętasz, co ile?
Chyba, że myjąc się, omijasz to miejsce
Z Twojego postu wynika, że mają więcej wad, niż zalet.
Ja nie lubię być ostrożna, dlatego wolę tabsy
karoola napisał/a:
Moja ginekolog zaleciła mi je żeby zminiejszyć dawke hormonów i oszczędzic wątrobę a tym czasem dowiaduję się że przez skórę wchłania się więcej hormonów niż dostarczały do organizmu tabletki co oczywiście jest bardzo dla nas szkodliwe no i wątroba zostaje oszczędzona tylko w jakimś stopniu..
Ile lekarzy, tyle opinii.
Najbezpieczniej po kilku latach zmienić na chwilę metodę antykoncepcji i dać wątrobie odpocząć.
Biorę tabletki z minimalną dawką hormonów i przy tym proszki na migrenę, ale ciągle mam nadzieję, że po kilku latach nie zrobi mi się dziura w wątrobie.
Ale co jakiś czas musisz go zmienić, bo przecież się myjesz. Zawsze pamiętasz, co ile?
Chyba, że myjąc się, omijasz to miejsce
No więc tak..
Plastry zmienia się co tydzień , ja zmieniam w czwartki , nie ważna jest pora dnia..
Jeśli chodzi o samoczynne odklejanie to nigdy mi siedo nie zdarzyło ! Powiem więcej, są nie raz trudnosci z odklejeniem go po tygodniu Ale to akurat nie jest problem..
Z plastrem można się kąpać, pływać w basenie itp. nie odkleja się chociaż słyszałam że zdarzyły siętakie przypadki jeśli chodzi o pływanie.. Wg mnie ( i nie tylko) Wysztko zależy od umiejscowienia plastra, najważniejsze jest to by go przykleić w miejscu gdzie nie zgina ci się skóra.. Najlepiej na ramieniu czego nie polecam latem .. Po co się afiszować.. Na pośladkach często przyklejam ale tam się brudzi szybko..
A czy zawsze pamiętam.. Do tej pory pamiętałam.. Ale mam te "shizy" bo teraz są wakacje , siedzę w domu i często nie wiem jaki mamy dzień tygodnia
Może podałam same minusy ale nie wolno zapominać o tym że tabletki są szkodliwe tak samo jak plastry..
Ty łykasz tabletki.. Na początku sama chciałam do nich wrócić niestety na razie nie ma takich które byłyby dla mnie odpowiednie.. Puki co coraz bardziej przekonuję się do plasterków Nie ma sie czego bać
_________________ "Trudno uwierzyć uwierz mi w to że ktoś kiedyś tutaj był, kto wielkie słowo, nazbyt wielkie.. kochał ją.."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum