Mportalik - forum dyskusyjne Strona Główna Mportalik - forum dyskusyjne
Super forum młodzieżowe.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Co chcielibyście robić w życiu?
Autor Wiadomość
ananke_lingo 

Wysłany: 10-06-2006, 18:34   

To, do czego dążę - władać przynajmniej dziesięcioma językami obcymi. Plan jest taki: za pięć lat będę miała opanowany „pakiet podstawowy” (niemiecki, angielski, rosyjski, francuski, łaciński). Potem zacznę kolejne, jakiś szwedzki, fiński, jidysz, hebrajski, turecki...

Parys napisał/a:
co chcielibyście robić w życiu?

Jeśli chodzi o mój przyszły zawód - chciałabym nauczać języka. Chyba niemieckiego. Dlatego zamierzam studiować filologię germańską lub etnolingwistykę, w Poznaniu najlepiej.

Parys napisał/a:
plany na małżeństwo...

Nie planuję na razie wychodzić za mąż, ani mieć dzieci.

Parys napisał/a:
Myślicie coś już o tym?

Pewnie, ciężko dążyć do celu, nie znając go :P Osobiście uważam, że świetną rzeczą jest lista celów, sama mam taką, znajduje się na niej już czterdzieści pozycji...

KaliUma napisał/a:
Jesli chodzi o życie osobiste to nie ukrywam, że zalezy mi na pieniądzach, chcę miec na tyle kasy aby było mnnie stac na wszystkie ciuchy o których marze a teraz nie mam na nie funduszy, na perfumy, imprezy, samochód, mieszkanie, wakacje raz w roku...

omG o_O
::arrow:: sXe Forum

jaco rasta 
*
salam aleikum

Imię: Jacek
Wysłany: 10-06-2006, 22:52   

Co chcialbym w zyciu robic? Byc wolnym, odnalesc szczescie i najlepsza droge prowadzaca mnie przez zycie, nie martwic sie o pieniadze, zyc w spoleczenstwie pokoju i milosci ktore niezna bolu i cierpinia, glodu i nendzy... pieknie jest miec marzenia :053: :053: :053:

Znak zodiaku: skorpion

caessa 
Przyjaciel
**złośnica**

Wysłany: 10-06-2006, 23:07   

napisać bardzo dobrze maturę. dostać się na japonistykę na UAM. a potem... jakiś tłumacz, może coś jakiś marketing do tego itp. jestem materialistką, więc chciałąbym mieć dobrze płatną pracę.
nie wiem czy to mi wydzie bo na te studia trudno się dostać a ja mam psychicznie słabe łokcie i nie umiem walczyć o swoje. niestety innych planów na studia nie mam, więc porażka. jak się nie dostanę za pierwszym razem to wybyję na rok.
a co do życia osobistego: bez męża i dzieci. chce mieć partnera, i gdyby mu na tym zależało to mogłabym wziąć ślub- tylko cywilny.

ogólnie to wydaje mi się, ze nici z moich planów, bo posiadam zbyt małą siłę przebicia.
i... może to dziwnie zabrzmi, ale wydaje mi się, że będę zimna...

Znak zodiaku: byk

Aorie 

Wysłany: 11-06-2006, 15:45   

Ja większość tutaj chcę zdać dobrze maturę (roszerzone: biologia, chemia, angielski) i dostać się na jakieś fajne studia, najlepiej na farmację, albo weterynarię (na medycynę się nie dostanę niestety... a szkoda, bo bardzo bym chciała zostać lekarzem...). Poźniej mam nadzieję na znalezienie jakies pracy... Dopiero po tym pomyślę o ślubie i dzieciach... Po co mam zakładać rodzinę, gdy nie będę miała funduszy, by ją utrzymać?
  Znak zodiaku: strzelec

Parys 
swoboda słów i mysli

Wysłany: 11-06-2006, 16:24   

Cytat:
Pewnie, ciężko dążyć do celu, nie znając go

mimo wszystko niektórzy tak właśnie robią....

Znak zodiaku: lew

alter ego
+++++

Wysłany: 11-06-2006, 16:27   

caessa napisał/a:
nie wiem czy to mi wydzie bo na te studia trudno się dostać a ja mam psychicznie słabe łokcie

Aorie napisał/a:
dostać się na jakieś fajne studia, najlepiej na farmację, albo weterynarię (na medycynę się nie dostanę niestety... a szkoda, bo bardzo bym chciała zostać lekarzem...).

Z takim podejściem to wy się nigdzie nie dostaniecie.

Aorie 

Wysłany: 11-06-2006, 16:38   

Ja po prostu realnie oceniam swoje mozliwości - po 80% z rozszerzonej bioli i chemii nie będę miała i tyle...

anioł 
**
reggae, wieczna łąka

Imię: Ania
Wysłany: 11-06-2006, 17:19   

a ja w sumie nie wiem co chce :) plany na przyszłość każdego dnia ulegąją zmianie :)

I proszę nie mów mi,że nie ma aniołów...

Znak zodiaku: lew

**MJ** 
Moderator

Wysłany: 11-06-2006, 17:51   

-skonczyc LO :D
-napisac dobrze mature
-dostać się na UJ na dziennikarstwo i kontynuować tradycje rodzinne :P
-związać się z ukochaną osobą
-urodzić dziecko przed 30stką :D

caessa 
Przyjaciel
**złośnica**

Wysłany: 11-06-2006, 18:03   

alter ego napisał/a:

he?? no pewnie lepiej mówić, ze jest się cudownym i wsaniałym a cały świat leży u naszych stóp, a potem jak wszystko się spier**li nie wiedzieć jak to możliwe.

Aorie 

Wysłany: 11-06-2006, 18:06   

Może to zbyt mocno powiedziane, ale w sumie się z Tobą zgadzam. Lepiej się miło zaskoczyć, niż płakać później z powodu porażki... Mam kolegę, który w kółko powtarza, że się na pewno dostanie na medycynę... Zobaczymy co powie po maturze :/

Gabi 
Zasłużeni
Szara Eminencja

Wysłany: 11-06-2006, 18:09   

Zdać dobrze maturę, dostać się na kulturoznawstwo albo dziennikarstwo na UJ.
Pierwszy rok/ dwa lata w Polsce, reszta na uczelni zagranicznej: w Wlk B., Belgii, Francji albo Irlandii. Wolny zawód, pisanie do gazet, a może dziennikarstwo internetowe. Założyć własną gazetę- internetową albo papierową, najchętniej o tematyce kulturalno-społecznej.
Plan B - po roku/ dwóch latach na UJ zrobić dziekankę i rok pracować na statkach turystycznych zwiedzając świat i pisząc o tym artykuły do gazet / na strony internetowe.
Następnie na tej podstawie wydać książkę. Być z kimś ważnym dla siebie, niekoniecznie biorąc ślub.
Zostać wysłanniczką/ korespondentką jakiejś gazety, podróżować i jednocześnie pisać, zarabiając na życie.
Kupić loft albo jakieś przytulne mieszkanko w kamienicy (Paryż, Praga, jeszcze coś innego albo Kraków) :D
To wszystko na jakieś najbliższe 30 lat :D A potem zobaczymy, co dalej ;)
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - Stanisław Lem
Ostatnio zmieniony przez Gabi 11-06-2006, 18:13, w całości zmieniany 1 raz  

Znak zodiaku: panna

alter ego
+++++

Wysłany: 11-06-2006, 19:05   

caessa napisał/a:
alter ego napisał/a:

he?? no pewnie lepiej mówić, ze jest się cudownym i wsaniałym a cały świat leży u naszych stóp, a potem jak wszystko się spier**li nie wiedzieć jak to możliwe.

Pewnie lepiej jest powtarzać ciągle nam się coś nie uda. Jesli Ty nie wierzysz w powodzenie tego co masz zamiar osiągnąć to kto ma w to wierzyć? Nielepiej do tego podejść tak, ze bedzie trudno, ale będe się starć i mi się to uda?

Ja mam zamiar zostać przynjamniej doktorem w dziedzinie biochemii, tudzież chemii.

Męża ani dzieci nie planuję, ale ciągle pamiętam, że :jeśli chcesz rozsmieszyć Boga to powiedz mu swoje plany. :P

caessa 
Przyjaciel
**złośnica**

Wysłany: 11-06-2006, 19:28   

alter ego napisał/a:
Nielepiej do tego podejść tak, ze bedzie trudno, ale będe się starć i mi się to uda?

a jak się nie uda to co?? powiesić się czy coś??
skoro masz przypuszczenia, że Ci nie wyjdzie to przygotowujesz sobie drugą opcję, a jak święcie wierzysz, ze Ci wyjdzie to mozesz zostać bez planów, z uczuciem, że całe Twoje zycie legło w gruzach.

Aorie 

Wysłany: 11-06-2006, 20:50   

Ja jestem tego zdania: chcę się dostać na medycynę, wątpię, że mi się uda, ale jeśli jakimś cudem tak się stanie, to super. Wiem jakie mam możliwości i myślę, że z innymi kierunkami, na które chciałabym zdawać, nie będzie takiego problemu. Jeśli stawiałabym tylko i wyłącznie na pójście na "lekarski", to byłoby duże prawdopodobieństwo, że musiałabym poprawiać maturę - a w takim wypadku miałabym rok w plecy i tyle. A co by było, gdyby za drugim razem też mi się nie udało? Próbować w niekończoność? Ja chce przed 30-tką założyć rodzinę!

Piotrek

Dołaczył: Dawno

Odpowiedz do tematu