Mportalik - forum dyskusyjne Strona Główna Mportalik - forum dyskusyjne
Super forum młodzieżowe.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Bardzo ważne pytanie
Autor Wiadomość
jakkolwiek 
+++++

Wysłany: 20-02-2008, 20:23   

Roy, na dzień dzisiejszy potrzebują architektów. Ale DOBRYCH architektów, bo po co im ktoś, kto nie zna się zupełnie na tym co robi? To na prawdę duża odpowiedzialność i wiedz, że jak coś pójdzie nie tak mogę Cię za zwykły błąd do więzienia wsadzić, nie mówiąc o kwestiach finansowych. Tak więc potrzebne jest na prawdę dobre wykształcenie, a takie da Ci tylko dobra uczelnia/ Osoby uczące się w Katowicach na pewno nie powiedzą Ci nic złego. Popatrz na to obiektywnie: ile jest kandydatów, jaki jest tam poziom (porównaj do innych uczelni) i wyciągnij wnioski. My za Ciebie nie zdecydujemy, ale zobacz ile masz jeszcze czasu. Po 3 latach raczej biznesu nie rozkręcisz. Najpierw trzeba zdobyć uprawnienia, co trwa kilka lat oraz jakąś renomę, bo inaczej nikt nie przyjdzie do Ciebie. Mojej mamie zajęło to około 10 lat (najpierw robiła uprawnienia w pracowni projektowej, później pracowała w urzędzie miasta i projektowała w domu, a kiedy stwierdziła, że nie opłaca jej się pracować w Urzędzie, bo więcej by zarobiła robiąc projekty w domu wtedy założyła "firmę"- jednoosobową ;) Zarobki są dobre, patrząc na to w jakiej dziurze mieszka. Ja mam nadzieję dostać się po studiach do jakieś dobrej pracowni i poźniej projektować na własną rękę.

Znak zodiaku: strzelec

Roy
*

Wysłany: 03-03-2008, 17:53   

Dobra, w sumie wybór studiów jeśli będzie wchodził w grę czeka mnie za spory czas dopiero... Ale w sprawie technikum, bo zdecydowałem, że tam idę i pójdę na 100%...
Na jakie przedmioty skupić największą uwagę? Myślę, że skoncentruję się głównie na matematyce, fizyce, sztuce i na przedmiotach zawodowych. Czy coś mam jeszcze dodać? Oczywiście będę się uczył wszystkiego w miarę możliwości, ale chcę wyznaczyć moje główne przedmioty...

Sakura 

Wysłany: 03-03-2008, 18:39   

Zależy jaki jest poziom tego Twojego technikum. Z reguły licea są lepsze, więc zmarnowałbyś się chyba w tym technikum, mając tak dużo punktów z gimnazjalnego. Chyba, że jesteś ecie pecie, że tyle kujesz. Wtedy dasz radę wszędzie. Moja kuzynka zdaję na architekturę i chodzi na rusunek kilka razy w tygodniu. Ty nic o tym nie wspomniałeś, a zdaje się, że to też jest wymagana.
  Znak zodiaku: ryby

fobia 
Zasłużeni
Antichrist Superstar

Imię: Albert Fish
Wysłany: 03-03-2008, 18:46   

Sakura napisał/a:
mając tak dużo punktów z gimnazjalnego.

Phi, z samego testu miałem 98. Nie żebym się chwalił czy coś.

Znak zodiaku: skorpion

Sakura 

Wysłany: 03-03-2008, 18:53   

fobia napisał/a:
Sakura napisał/a:
mając tak dużo punktów z gimnazjalnego.

Phi, z samego testu miałem 98. Nie żebym się chwalił czy coś.

Też miałam dużo ku swojemu zdziwieniu ;D I tak wronka Cię pobije z tą swoją pilną nauką do 12 w nocy ;X

fobia 
Zasłużeni
Antichrist Superstar

Wysłany: 03-03-2008, 19:00   

Sakura napisał/a:

Też miałam dużo ku swojemu zdziwieniu ;D I tak wronka Cię pobije z tą swoją pilną nauką do 12 w nocy ;X

Nie zgadzam się, ona nie zna mojego tajnego sposobu na wyluzowanie się przed egzaminem.

Sakura 

Wysłany: 03-03-2008, 19:07   

fobia napisał/a:
Sakura napisał/a:

Nie zgadzam się, ona nie zna mojego tajnego sposobu na wyluzowanie się przed egzaminem.

No jaki ten sposób? Coś mocnego, otrzeźwiajacego umysł? ;D Ona jest taka niepozorna, tajemnicza, z takimi to nigdy nie wiadomo xD

fobia 
Zasłużeni
Antichrist Superstar

Wysłany: 03-03-2008, 19:47   

Sakura napisał/a:
Coś mocnego, otrzeźwiajacego umysł?

Ano. Seta wyborowej przed wejściem do sali.

Fend3r 
*

Wysłany: 03-03-2008, 22:26   

Roy napisał/a:
Na jakie przedmioty skupić największą uwagę? Myślę, że skoncentruję się głównie na matematyce, fizyce, sztuce i na przedmiotach zawodowych.

W technikum matma traktowana jest po macoszemu. W LO na profilu matematycznym masz ją codziennie,a w jednym dniu co najmniej 2 razy. To solidne przygotowanie do matury rozszerzonej z matmy,którą każdy przyszły inżynier musi zdać ;-) .

Sprawdź to Gość :) .
  Znak zodiaku: byk

jakkolwiek 
+++++

Wysłany: 06-03-2008, 20:23   

Fend3r napisał/a:
Roy napisał/a:
Na jakie przedmioty skupić największą uwagę? Myślę, że skoncentruję się głównie na matematyce, fizyce, sztuce i na przedmiotach zawodowych.

W technikum matma traktowana jest po macoszemu. W LO na profilu matematycznym masz ją codziennie,a w jednym dniu co najmniej 2 razy. To solidne przygotowanie do matury rozszerzonej z matmy,którą każdy przyszły inżynier musi zdać ;-) .

Przecież TECHNIKUM to szkołoa techniczna, jak sama nazwa wskazuje, więc matmy i innych ścisłych powinno być najwięcej...

Nadal uważam, że technika i inne szkoły, które są po gimnazjum, a nie są liceami śmierdzą.

ps
Zaliczyłam geometrią :D Taka jestem wspaniała. Łoho.

Znak zodiaku: strzelec

Piotrek

Dołaczył: Dawno

Odpowiedz do tematu