Mportalik - forum dyskusyjne Strona Główna Mportalik - forum dyskusyjne
Super forum młodzieżowe.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: kamasutra
12-03-2008, 22:49
Autoagresja... Tak? Nie?
Autor Wiadomość
devir 
Przyjaciel
killed by distortion

Wysłany: 20-12-2006, 20:58   

No jeszcze gdyby to było podczas seksu to spoko ale tak to już lipnie, pozatym własnie seks rozładowuje napiecie i takie tam, same miłe i dobrze rzeczy ogólnie :D

http://www.myspace.com/r3dm0th
  Znak zodiaku: ryby

jakkolwiek 
+++++

Wysłany: 20-12-2006, 22:45   

devir, ja sobie te paznokcie wbijam, to temat o autoagresji :P I raczej podczas sexu sobie paznokci nie wbijam. nigdzie. o.

Znak zodiaku: strzelec

wluczykij 

Wysłany: 21-12-2006, 09:39   

no ale to tez nie zdrowe...ja mowie o prawdziwej i powaznej... :562:

Znak zodiaku: skorpion

jakkolwiek 
+++++

Wysłany: 21-12-2006, 09:42   

a. no chyba ze. myslalam ze to komentarz do mojego postu. posta? postu? posta? e?

wluczykij 

Wysłany: 21-12-2006, 12:07   

devir napisał/a:
No jeszcze gdyby to było podczas seksu to spoko ale tak to już lipnie, pozatym własnie seks rozładowuje napiecie i takie tam, same miłe i dobrze rzeczy ogólnie :D

no tu masz racje swietnie rozladowuje ale gorzej dla tych co nie mają z kim...albo są cnotliwi...

Znak zodiaku: skorpion

devir 
Przyjaciel
killed by distortion

Wysłany: 21-12-2006, 13:01   

Cytat:
devir, ja sobie te paznokcie wbijam, to temat o autoagresji :P I raczej podczas sexu sobie paznokci nie wbijam. nigdzie. o.

Łeeee...

Cytat:
no tu masz racje swietnie rozladowuje ale gorzej dla tych co nie mają z kim...albo są cnotliwi...

No baaa...;to powinni poszukać...

http://www.myspace.com/r3dm0th

jakkolwiek 
+++++

Wysłany: 21-12-2006, 14:20   

devir napisał/a:
Cytat:

Łeeee...

czemu łeee?

kreska 
Przyjaciel
make a wish.

Imię: Catherine
Wysłany: 23-10-2007, 20:52   

Autoagresja?
Nigdy nie probowalam. Jakoś nie potrafie sama sobie zadawac bolu. Kiepska ze mnie cierpietnica.

Totalna glupota jak dla mnie. Mozna inaczej rozladowac emocje.

Wkurza mnei gdy ktos zamiast dzialac i rozwiazywac problem, robi z niego jeszcze wiekszy. A jak ktos sie uzala nad soba, to w ogole wychodze :D
  Znak zodiaku: wodnik

kamasutra 
Użytkownik roku
winter

Imię: Kamila Cecylia Klara
Wysłany: 23-10-2007, 20:56   

kreska napisał/a:
A jak ktos sie uzala nad soba, to w ogole wychodze :D

ja kiedyś tak mialam już chyba przestałam się użalać nad soba chociaż cholera go wie..

kreska napisał/a:
Nigdy nie probowalam.

gut :)
  Znak zodiaku: byk

Monisia 

Imię: Monika
Wysłany: 23-10-2007, 22:28   

Nie próbowałam jeszcze sie okaleczac, mysle że to trzeba miec w sobie, to tak jak choroba psyciczna.

wronka 

Wysłany: 24-10-2007, 07:49   

Monisia napisał/a:
Nie próbowałam jeszcze sie okaleczac, mysle że to trzeba miec w sobie, to tak jak choroba psyciczna.

dokładnie

Source 
Przyjaciel
Niepoprawny Bajarz

Wysłany: 24-10-2007, 10:38   

Monisia napisał/a:
mysle że to trzeba miec w sobie,

Każdy ma to w sobie. Gdy doświadczamy bólu wydzielane są endorfiny. A co to takiego?

Wikipedia napisał/a:
Endorfiny - grupa hormonów peptydowych, które kształtują odczucie zakochania, wywołują doskonałe samopoczucie i zadowolenie z siebie (tzw. hormon szczęścia) oraz generalnie wywołują wszelkie inne stany euforyczne. Dzięki nim nie odczuwa się np. drętwienia, a nawet bólu. Są endogennymi opioidami.

Tak mówiąc językiem prostym - opiaty(opium, heroina są opiatami) wytwarzane przez nasz organizm.

Wikipedia napisał/a:
Wkrótce odkryto kilkanaście różnych endorfin produkowanych w mózgu i rdzeniu kręgowym, wpływających na odczuwanie bólu, stan uczuć i świadomości. Nazwano je molekułami emocji. Najwięcej receptorów emocji znaleziono w mózgu, w obszarach uważanych za siedzibę uczuć i ośrodki odczuwania przyjemności. W latach 60. w eksperymentach na szczurach pokazano, że elektryczna stymulacja tych miejsc budzi w zwierzętach doznania tak intensywnej ekstazy, że wolą paść z wyczerpania niż przerwać doświadczenia.

Przeprowadzono badania na ludziach zaraz po ich praktykach samookaleczających. A religijnych praktyk takich jest wiele, że wspomnę tylko o biczowaniu się filipińczyków podczas drogi krzyżowej. Ludzie tacy wykazywali wszystkie objawy zażycia opiatów.

Elektroniczna 
Przyjaciel

Wysłany: 24-10-2007, 12:26   

Source napisał/a:
Monisia napisał/a:
mysle że to trzeba miec w sobie,

Każdy ma to w sobie. Gdy doświadczamy bólu wydzielane są endorfiny. A co to takiego?

No ale przecież nie każdy człowiek samookalecza się wyłącznie dla czerpania z tego jakiejś przyjemności...u ludzi, którzy dopuszczają się na sobie aktu samookaleczenia często wykrywa się jakiegoś rodzaju nerwice...czytałam gdzieś, że ludzie samookaleczają się również, by się w pewien sposób ukarać...przynosi im to z jednej strony ulgę ale z drugiej strony wiąże się z poczuciem niechęci powtarzania tych zachowań.
"...we mgłę go wyprawiłam/ w deszcz co na rzęsach przysiadł/ samobójczymi kroplami/ żeby opaść i zniknąć/ wsiąknąć cieczą zieloną/ w spragnione ciało trawy/stoję niezmiernie sama/na nagiej obcej ziemi..."

Source 
Przyjaciel
Niepoprawny Bajarz

Wysłany: 24-10-2007, 13:03   

Elektroniczna napisał/a:
przynosi im to z jednej strony ulgę

Nie musimy sobie przecież zdawać sprawy z tego co nam tą ulgę sprawia, prawda? Endorfiny działają po cichu.

Elektroniczna napisał/a:
drugiej strony wiąże się z poczuciem niechęci powtarzania tych zachowań.

Jeśli chodzi o niechęć do okaleczania się: Może być to wywołane świadomością własnej odmienności czy kosztów jakie ponosi nasze ciało. Narkomani też zdają sobie sprawę ze szkodliwości jakie wywołuje w nich np heroina. Wielu chce zerwać ale nie potrafi. Endorfina wywołuje niemalże identyczną reakcję organizmu jak inne opiaty - równie mocno uzależnia.

Jeśli natomiast chodzi o niechęć do czynności przez którą pokutujemy. Zawsze się w jakiś sposób karzemy, człowiek uczy się na zasadzie kar i nagród.

Skłaniam się do uzależnienia od euforii wywołanej endorfinami. Swoją drogą miałem okres w życiu w którym lubiłem robić sobie krzywdę.

Pozdrawiam
Source.

Elektroniczna 
Przyjaciel

Wysłany: 24-10-2007, 13:31   

Source napisał/a:
Elektroniczna napisał/a:
przynosi im to z jednej strony ulgę

Nie musimy sobie przecież zdawać sprawy z tego co nam tą ulgę sprawia, prawda? Endorfiny działają po cichu.

To, że endorfiny działają po cichu nie oznacza, że nie możemy sobie zdawać sprawy z ich istnienia czy też (jeśli spojrzeć na to pomijając tę pośredniość endorfin) że nie możemy zauważać relacji między zadaniem sobie bólu/ wzięciem narkotyku itd z jednej i uczucia ulgi/ przyjemności/ chwilowej euforii z drugiej strony.
"...we mgłę go wyprawiłam/ w deszcz co na rzęsach przysiadł/ samobójczymi kroplami/ żeby opaść i zniknąć/ wsiąknąć cieczą zieloną/ w spragnione ciało trawy/stoję niezmiernie sama/na nagiej obcej ziemi..."

Piotrek

Dołaczył: Dawno

Odpowiedz do tematu