Mportalik - forum dyskusyjne Strona Główna Mportalik - forum dyskusyjne
Super forum młodzieżowe.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: **MJ**
10-03-2008, 13:35
Muzyczna nietolerancja
Autor Wiadomość
Katja 
*
Znikłam... Jestem...

Imię: Kasia
Wysłany: 29-12-2005, 20:17   Muzyczna nietolerancja

Z pewnością zauważyliście już, że są różne gusta, słucha się różnych typów muzyki. To normalnie zresztą, ale dlaczego panuje taka nietolernacja. Dlaczego metal wyśmiewa się z hiphopowca, słitaśnych panienek? Najgorsze jest to, że to akurat metale śmieją się najbardziej z innych. Tak przynajmniej zauważyłam. Czy nie mogłoby być, aby każdy był dla każdego kulturalny? Chyba trudne to w dziesiejszym świecie, ale warto wreszcie spróbować i zrozumieć inne gusta... :/
  Znak zodiaku: ryby

Ra 
Przyjaciel
Ironia

Wysłany: 29-12-2005, 20:19   

takie ludzie, ja gdy ktoś ładuje we mnie disco-nagrzmocanką, poprostu wychodze
  Znak zodiaku: koziorozec

Bimbo
Burak ;)

Wysłany: 29-12-2005, 21:46   

Ludzie nigdy nie beda dla siebie kulturalni, bo zawsze znajdzie sie ktos, kto bedzie chcial zmieszac z blotem druga osobe i udowodnic, jai jest lepszy ;)
Dopoki nie wykorzeni sie z ludzi zawisci, zuchwalstwa i poczucia wyzzosci, dopoty nie bedzie tolerancji, takze muzycznej. A Ra a dobry sposob ;) Po prostu jak dana muzyka nie podoba sie, to trzeba wyjsc z pokoju ;)

Shaezaar 
Pacyfikator

Wysłany: 29-12-2005, 21:52   

Katja napisał/a:
metale śmieją się najbardziej z innych.

No nie wiem, tacy true to na pewno nie... każdy kto słucha takiej muzyki jest z natury samotnikiem, a cała reszta ta pozostała chałastra to pozerzy, których wszyscy z metalem utozsamiają.
Najpierw był chaos... potem poszedłem do sklepu, kupiłem dwie nalewki, stworzyłem świat i było ok.
------------------

mr.night

Wysłany: 29-12-2005, 22:14   

taaa, niestety to częste w Polsce. Naprawde często czułem to na swojej skórze, bo słucham... disco polo. Szkoda tylko ze z tej muzyki wyśmiewają sie główni ci, którzy kojarzą ją z lat 90. a nie zdają sobie sprawy jak przez te 10 lat sie zmieniła... :( Ale mnie to szczerze gówno obchodzi:) Bo najwazniejsze zeby mi sie podobało to czego słucham

Michaś 
Przyjaciel
puerro muchacho

Imię: Michaś
Wysłany: 29-12-2005, 22:40   

Uważam, że takie zjawisko to chamstwo i objaw naszej prawie narodowej nietolerancji, normalnie jak Kaczyński w stosunku do homoseksualistów :/
Cytat:
metal wyśmiewa się z hiphopowca

Ja czegoś takiego nigdy nie widziałem (może dlatego, że u mnie na osiedlu są sami hiphopowcy i żaden metal by się nie odważył :P )
  Znak zodiaku: lew

Non Omnis 
Non Omnis Moriar

Wysłany: 30-12-2005, 07:35   

Katja napisał/a:
dlaczego panuje taka nietolernacja

tak było, jest i najprawdopodobniej tak już będzie.
Katja napisał/a:
Najgorsze jest to, że to akurat metale śmieją się najbardziej z innych. Tak przynajmniej zauważyłam.

coś mi się wydaje że źle zauważyłaś...

Znak zodiaku: rak

Antek 
Blow job

Imię: Damian
Wysłany: 30-12-2005, 07:57   

Praktycznie nie możliwe, żeby wszyscy się nawzajem tolerowali..a przynajmniej w jakiś sposób okazywali tolerancje..

Znak zodiaku: baran

zamyślona 

Wysłany: 30-12-2005, 13:41   

Katja napisał/a:
Najgorsze jest to, że to akurat metale śmieją się najbardziej z innych. Tak przynajmniej zauważyłam.

hmm... nie... to nie zalezy do jakiej subkultury czlowiek nalezy i jakiej muzyki slucha... tylko od charakteru... jak tos jest chamem to bedzie chamem... nawet jesli slucha muzyki klasycznej...

Non Omnis napisał/a:
Katja napisał/a:

dlaczego panuje taka nietolernacja

tak było, jest i najprawdopodobniej tak już będzie.

a ja mam nadzieje ze to sie kiedys zmieni... oby...

alter ego
+++++

Wysłany: 30-12-2005, 14:05   

To przykład klasycznego myslenia, tylko to co moje jest wartosciowe i fajne. Ludzie zapominaja tylko, że jesli wszyscy byli tacy sami i lubili to samo świat bylby przerażająco nudny.
Moim zdaniem wysmiewają ci, którzy nie identyfikują się ze swoja muzyką. Gdyby tak bylo, to nie kierowali by sie sterotypami, że każdy hiphopowiec to złodziej i ipt.
A tak niektórzy klasyfikuja ludzi na gorszych i lepszych, na podstwie muzyki, ktorej sluchają. Jedna wielka paranoja.

Katja 
*
Znikłam... Jestem...

Wysłany: 30-12-2005, 15:05   

alter ego napisał/a:
A tak niektórzy klasyfikuja ludzi na gorszych i lepszych, na podstwie muzyki, ktorej sluchają

Najszczersza prawda, tylko szkoda, że taka smutna. Przecież każdy człowiek człowiekowi równy... :/

alter ego
+++++

Wysłany: 30-12-2005, 15:18   

Katja napisał/a:
Najszczersza prawda, tylko szkoda, że taka smutna. Przecież każdy człowiek człowiekowi równy...

Tak, niby wszyscy to wiedzą. Freud twierdził, że w człowieku jest agresja, tak wielka z której istnienia nie zdaje sobie najczęsciej sprawy. Czlowiek ma w naurze cos takiego, ze lubi panować i mieć wladzę. Może przez takie wysmiewanie innych, czuje sie lepszy, bardziej wartościowy, przez dominowanie. Zwroćie uwage, ze bardzo często po zdobyciu wladze ludzie często zmieniaja sie na gorsze. Zawsze byli niewolnicy, chlopi i poddani, zawsze byli wlasciciele, pani, wladcy. I ludzie zawsze beda sie wywzszac, klasyfikować i poniżac. Zadne dekrety, konwencje i ustaty o rownosci tego nie zmienia.

Katja 
*
Znikłam... Jestem...

Wysłany: 30-12-2005, 15:27   

Freud, mój ulubiony psycholog, czy jak to się zwie :P Pzeczytałam jego książkę. Naprawdę mnie zainteresowała. Potrafił ciekawie odpowiedzieć na wiele zagadnień.
A jeśli chodzi o to co napisałaś alter ego to prawda, że w człowieku jest coś, że chce być lepszy od drugiego. W końcu my też tacy jesteśmy...

króliczek 
teraz London

Wysłany: 30-12-2005, 15:50   

Myśle, że skoro w tak wielu ważnych dziedzinach życia jesteśmy nietolerancyjni, to tym bardziej w muzyce to się nie zmieni ;'/ a szkoda...

(\_|)
(O.o)
(> <)

Shaezaar 
Pacyfikator

Wysłany: 30-12-2005, 16:05   

No to jest naturalny odruch... Jeżeli ktoś słucha danego rodzaju muzyki i to lubi, to wiadomo, że nagle nie zacznie lubić innego. I podświadomie ta muzyka, która mu nie podchodzi kojarzy się z osobą, która jej słucha (i ta osoba, a nie muzyka, staje się tak postrzegana... ale to działa w obie strony :/ )
Najpierw był chaos... potem poszedłem do sklepu, kupiłem dwie nalewki, stworzyłem świat i było ok.
------------------

Piotrek

Dołaczył: Dawno

Odpowiedz do tematu