Mportalik - forum dyskusyjne Strona Główna Mportalik - forum dyskusyjne
Super forum młodzieżowe.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: harlequin
31-08-2008, 18:24
konkubinat, życie "na kocią łapę"
Autor Wiadomość
dkf 
Administrator

Imię: Agnieszka
Wysłany: 18-05-2008, 16:27   

Erill napisał/a:
Grupa spoleczna zwana rodzina. I wlasnie nie. To nie jest twoja prywatna sprawa... Niestety. Jakby sobie czlowiek nie klal na to, to jest sprawa miedzy dwoma rodzinami a nie dwojegiem ludzi... Glupie to strasznie... ale niestety tak sie zbudowalo.

Erill większej głupoty to ja nie słyszałam i to jeszcze z ust młodej osoby. Tak dwie rodzinki przyjdą sobie do kościoła, pięknie sie powzruszają, potem pobawią i upiją na weselu i to będzie cała ich sprawa. A nie potem jeszcze od czasu do czasu ktoś sobie przypomni żeby zainteresować sie naszym życiem i z wyrzutem zapytać czemu jeszcze nie mamy dzieci.
NIE, to jest tylko moja sprawa i mojego faceta. To ja będę przezywała całe swoje życie, z tą albo inną osobą, a nie moja i jego rodzina. Potem nawet oni nie wiedzą co sie dzieje w związku, jeśli dzieje sie źle, jedynie umieją potem ganić, jeśli wszystko sie rozpadnie i dochodzi do rozwodu. No bo przecież tak nie można, nie wypada, po co była ta przysięga. No właśnie po co?? Chyba żeby sie ze sobą męczyć i sztucznie wszystko przeciągać.
A teraz możecie mnie wyzwać od cholernych egoistek, ale w kwestii ślubu nie uległabym nawet własnemu facetowi, z którym bym chciała spędzić resztę życia.

Znak zodiaku: strzelec

Erill 
Moderator
Zapracowana kobietka

Imię: Gabi
Wysłany: 18-05-2008, 16:40   

Cytat:
Erill większej głupoty to ja nie słyszałam i to jeszcze z ust młodej osoby. Tak dwie rodzinki przyjdą sobie do kościoła, pięknie sie powzruszają, potem pobawią i upiją na weselu i to będzie cała ich sprawa. A nie potem jeszcze od czasu do czasu ktoś sobie przypomni żeby zainteresować sie naszym życiem i z wyrzutem zapytać czemu jeszcze nie mamy dzieci.

Zaprzeczysz? Ze to własnie tak nie wygląda? Ze babcie są spokojne, ze wnuki zyja po Bozemu? Że muszą miec dzieci i wyrzuty, czemu wciaz ich nie mają.
dkf ja mowie o presji a nie o tym, ze rodzina decyzuje za nas. Rodzina wywiera presje na mlodych, ktorzy nie rzadko hajtaja sie byc miec spokoj od wiecznych pytan kiedy. Wiesz jak irytuja ciagle pytania a kiedy, a czemu tak, a bo to tak nie po bozemu, etc, etc..

Cytat:
NIE, to jest tylko moja sprawa i mojego faceta. To ja będę przezywała całe swoje życie, z tą albo inną osobą, a nie moja i jego rodzina. Potem nawet oni nie wiedzą co sie dzieje w związku, jeśli dzieje sie źle, jedynie umieją potem ganić, jeśli wszystko sie rozpadnie i dochodzi do rozwodu. No bo przecież tak nie można, nie wypada, po co była ta przysięga. No właśnie po co?? Chyba żeby sie ze sobą męczyć i sztucznie wszystko przeciąga

Ale ja się z Tobą zgadzam. Naprawdę. Doklanie tak samo mysle. Problem w tym, ze rodzina tego nie kuma. I im zalezy na tym, zeby bylo jak trzeba i ma w pewnien sposob w dupie to, ze to mlodzi maja decydowac a posuwaja sie do presji i maniupulacji no bo jak to tak....
Moja mama ma czasem tendecje do szantazowania mnie wiekowoscia i kruchoscia moich dziadkow. Strasznie mnie to wk*** bo niby ja mam swoje zycie w tej chwili ukladac bo oni sa wiekowi i chca byc na moim slubie.. No beeez przesady...
Ale oni i tak wywieraja na mnie irytujaca presje..

http://pleciony.blog.onet.pl/

Znak zodiaku: baran

dkf 
Administrator

Imię: Agnieszka
Wysłany: 18-05-2008, 16:59   

Erill tylko ze wcześniej napisałaś to w ten sposób jak by to była ich sprawa i ich decyzja.
Cytat:
To nie jest twoja prywatna sprawa... Niestety. Jakby sobie czlowiek nie klal na to, to jest sprawa miedzy dwoma rodzinami a nie dwojegiem ludzi...

Jak n lat temu, kiedy to rodzina wydawała dziewczynę za mąż za tego kto wg nich był odpowiedni, a ona z powodu szacunku dla rodziców, nie miała prawa się sprzeciwić.

Erill napisał/a:
Ale ja się z Tobą zgadzam. Naprawdę. Dokladnie tak samo mysle. Problem w tym, ze rodzina tego nie kuma. I im zalezy na tym, zeby bylo jak trzeba i ma w pewnien sposob w dupie to, ze to mlodzi maja decydowac a posuwaja sie do presji i maniupulacji no bo jak to tak....

Zdaje sobie sprawę że to jest problem i że niestety rodzice posuwają się do takich środków, ale wydaje mi sie ze tu najważniejsza jest konsekwencja i stanowcze postanowienie sprawy, np "Nie wezmę ślubu i koniec, ponieważ: .... Więc nawet nie próbuj już na ten temat mówić, bo zdania nie zmienię."

E5
*
...

Wysłany: 19-05-2008, 16:40   

Cytat:
Przecież rachunki (woda, gaz itd) płaci się oddzielnie.
Rozumiem, że jakby chłopak Gabi trzymał w domu 3 kozy i miał harem mogłoby to przeszkadzać sąsiadom, ale to, że mieszka z dziewczyną? Bez przesady.

Rozmawiamy o czynszu, a nie o rachunkach za media więc się nie podniecaj.

jakkolwiek 
+++++

Ostrzeżeń:
 1/5/10
Wysłany: 19-05-2008, 17:05   

E5 napisał/a:
Cytat:
Przecież rachunki (woda, gaz itd) płaci się oddzielnie.
Rozumiem, że jakby chłopak Gabi trzymał w domu 3 kozy i miał harem mogłoby to przeszkadzać sąsiadom, ale to, że mieszka z dziewczyną? Bez przesady.

Rozmawiamy o czynszu, a nie o rachunkach za media więc się nie podniecaj.

Rachunki za media zupełnie mnie nie podniecają. To, że ty masz osobliwe zboczenia nie znaczy, ze wszyscy je mają.
Na razie z twojej strony konkretnej rozmowy nie widzę. Rzucasz hasło "czynsz" tonem wszstkowiedzącym i na tym koniec. Liczę, że wiesz za co płaci się czynsz, więc policz sobie, jakiego rzędu straty spółdzielnia mieszkaniowa będzie miała przez Gabi.
Koszt prądu na klatce schodowej- mniej niż za 1 osobę, bo prawdopodobnie najczęściej przychodzi i wychodzi z chłopakiem niż sama.
Wywóz śmieci: też jest mniej niż za jedną osobę, bo nie mieszka tam faktycznie codziennie, z tego co zrozumiałam, poza tym 2 osoby razem śmiecą mniej niż 2 oddzielnie.
Koniec. Sprawy są groszowe, pewnie nawet niezauważalne dla spółdzielni, a tym bardziej mieszkańców bloku.

caessa 
Przyjaciel
**złośnica**

Wysłany: 19-05-2008, 17:16   

nie podoba mi się to, że konkubinat ma negatywny wydźwięk. mi to tam odpowiada. chociaż i w mojej rodzinie już niedługo będzie przypadek ślubu, tylko wlaściwie dlatego, że tak wypada.
wierzę w to, ze nigdy nie będe potrzebowała papierka, po to, żeby być z kimś.

Znak zodiaku: byk

E5
*
...

Wysłany: 19-05-2008, 22:36   

jakkolwiek napisał/a:

Koniec. Sprawy są groszowe, pewnie nawet niezauważalne dla spółdzielni, a tym bardziej mieszkańców bloku.

Zapewniam Ciebie, że 42 calowy Samsung dla takiego hipermarketu jak TESCO to też niezauważalna sprawa. Koniec.

PS
Byłem przekonany, że erotomanke podnieca nawet rusztowanie.

jakkolwiek 
+++++

Ostrzeżeń:
 1/5/10
Wysłany: 19-05-2008, 22:53   

E5 napisał/a:

PS

Przykro mi, że twój swiatopogląd legł w gruzach. Podnieciło mnie to.

E5
*
...

Wysłany: 20-05-2008, 10:12   

jakkolwiek napisał/a:
E5 napisał/a:

PS

Przykro mi, że twój swiatopogląd legł w gruzach. Podnieciło mnie to.

Aj... Fatalnie :/

**MJ** 
Moderator
martini bianco

Wysłany: 20-05-2008, 11:14   

E5, E5 taki nick jak Twój zobowiązuje do przestrzegania regulaminu. Ma niewątpliwie genezę punktowo regulaminową. Tak więc zaprzestańcie OTa w tym pięknym temacie

miyako 
Zasłużeni

Ostrzeżeń:
 1/5/10
Wysłany: 24-05-2008, 13:18   

jakkolwiek napisał/a:
Sprawy są groszowe, pewnie nawet niezauważalne dla spółdzielni, a tym bardziej mieszkańców bloku.

Zapewne tak, ale chodzi o zasadę. Mieszka -> płaci. Wobec każdego są takie same prawa i obowiązki. Jedyne co jest na korzyść Gabrieli to to, że niby nie mieszka tam na stałe, póki co. A jednak i tak uważam, że to nie jest zupełnie w porządku wobec innych mieszkańców.

Znak zodiaku: bliznieta

Żelowa 
tnemarepmet

Imię: Aneta
Wysłany: 27-05-2008, 18:21   

Hm, myślę, że określenie "na kocią łapę" było negatywnie odbierane przez naszych dziadków, rodziców. Teraz nie ma w tym nic złego. Co więcej, większość związków opiera się, choćby na początku na wspólnym mieszkaniu bez "papierka". Moja, konserwatywna w tych sprawach, mama nie może zrozumieć, dlaczego, jak po co (..) ludzie mieszkają ze sobą przed ślubem. Przecież to niewybaczalne, karygodne i.. i w ogóle jakieś niedorzeczne. Na szczęście dla niej. Nie dla mnie. Myślę, że kiedyś uznawano takich ludzi, będących w konkubinacie za, mówiąc krótko, puszczalskich.
Osobiście uważam, że słowo konkubent itp jest nacechowane negatywnie, dlatego dla mnie konkubinat nigdy się nie zacznie. To zwyczajne wspólne mieszkanie, które nie powinno nikogo dziwić.

Znak zodiaku: wodnik

Alicja 
+++++
Dziewczyna Juny

Imię: Alicja
Wysłany: 27-05-2008, 19:22   

miyako napisał/a:
Zapewne tak, ale chodzi o zasadę. Mieszka -> płaci.

Pomieszkuje - płaci połowę? Płaci za każdą dobę pomieszkiwania? Może niech zacznie podbijać kartę u dozorcy i płaci za ilość spędzonych godzin. -_- Poza tym, ekhm, ja zawsze myślałam, że czynsz płaci się od mieszkania, a nie od ilości osób w nim mieszkających.

Znak zodiaku: koziorozec

miyako 
Zasłużeni

Ostrzeżeń:
 1/5/10
Wysłany: 27-05-2008, 20:51   

Alicja napisał/a:
Poza tym, ekhm, ja zawsze myślałam, że czynsz płaci się od mieszkania, a nie od ilości osób w nim mieszkających.

Również tak sądziłam, ale z tego co przeczytałam w tym temacie wywnioskowałam, że jednak za osobę. Chyba, że tu większość popełniła błąd.

Alicja napisał/a:
Pomieszkuje - płaci połowę? Płaci za każdą dobę pomieszkiwania? Może niech zacznie podbijać kartę u dozorcy i płaci za ilość spędzonych godzin. -_-

Nie. Może niech się zdecyduje, gdzie chce mieszkać? O ile opłaty tam są zależne od ilości osób. Bo jeśli nie to sprawa jest już tylko kwestią umowy między Gabrielą, a jej chłopakiem i nie jest to niesprawiedliwe w jakikolwiek sposób dla sąsiadów.

Znak zodiaku: bliznieta

Alicja 
+++++
Dziewczyna Juny

Imię: Alicja
Wysłany: 27-05-2008, 20:55   

miyako napisał/a:
Również tak sądziłam, ale z tego co przeczytałam w tym temacie wywnioskowałam, że jednak za osobę. Chyba, że tu większość popełniła błąd.

Po wywiadzie środowiskowym śmiem twierdzić, że mam rację, iż czynsz płaci się od mieszkania. Ewentualnie opłata za wywóz śmieciuszków jest uzależniona od liczby domowników.

Znak zodiaku: koziorozec

Piotrek

Dołaczył: Dawno

Odpowiedz do tematu