a dla mnie panstwo i zasiłki dla nierobow to też co innego
Co to jest dla Ciebie, czy dla Twoich wielce zapracowanych rodziców nie jest żadnym argumentem, moja wypowiedź też by nim nie była, gdyby nie opierała się na konstytucji.
Konstytucja napisał/a:
my, Naród Polski - wszyscy obywatele Rzeczypospolitej,
zarówno wierzący w Boga
będącego źródłem prawdy, sprawiedliwości, dobra i piękna,
jak i nie podzielający tej wiary,
a te uniwersalne wartości wywodzący z innych źródeł,
równi w prawach i w powinnościach wobec dobra wspólnego - Polski
Nierób też obywatel, też część państwa. Warto wspomnieć, że jak to w demokracji bywa, odpowiedzialność spada za wszystkich obywateli, nie tylko tych co sobie przegłosowali. Płacimy za nasze błędy, bo albo tym narodem jesteśmy jako całość i jako całość ponosimy odpowiedzialność, albo podcieramy się konstytucjom jednocześnie psiocząc na tych co zrobili nam wielką krzywdę w postaci podatków.
Art. 25.2
Władze publiczne w Rzeczypospolitej Polskiej zachowują bezstronność w sprawach przekonań religijnych, światopoglądowych i filozoficznych, zapewniając swobodę ich wyrażania w życiu publicznym.
Niech mi ktoś powie, że władze publiczne są bezstronne wobec KK. z podatkami włącznie. KK jest faworyzowany, a gdy nie jest od razu jest wielka nagonka "JAK TO TAK" skoro na nim opieramy naszą moralność i z nim łączymy historie.
Już nawet nie chce mi się sprzeczać czy prawo jest dobre czy nie, powinno być egzekwowane.
Ja już cię uświadomiłam jak było, masz internet, ustosunkuj się.
to kiedyś może był, a teraz jest??
Cytat:
Do mojej kieszeni może sięgać państwo, które loży na więzienia, ponieważ dzięki temu jest bezpieczniej na ulicach itd, opieką socjalną, ponieważ może sama będę tego potrzebowała itd.Taki jest system i ja się z tym zgadzam, ale osobiście bardzo nie podoba mi się, że z mojej kieszeni wożą się księża, którzy nie są dla mnie nikim innym jak zwykłym człowiekiem, który powinien być wobec prawa tak samo równy jak ja. A nie jest.
a mi się nie podoba ze nieroby sie wożą za moje pieniądze. a poza tym to niby na co dostaja ci księża te pieniądze i jak od panstwa?
Cytat:
Weź pod uwagę, że w tej chwili ludzie, którzy normalnie pracują mogą nie wyrabiać finansowo, bo w takim świecie żyjemy. I nie trzeba być nierobem pijącym dzień w dzień i robiącym stado dzieci, żeby nie wiązać końca z końcem.
jasne jakoś w to nie wierzę. nie pieprz mi, w Polsce jest w miare dobrze, a byłoby lepiej gdyby nieroby na socjalu i na falszywych retach też pracowali.
Cytat:
A ateiści? życzę sobie darowizny.
też dostają jako organizacje pozarządowe różne granty!!! i to też jest złodziejstwo
Cytat:
Nie masz swojego zdania? Ja rozumiem, że w tak młodym wieku sugerujesz się tym, czym usłyszysz od dorosłych, ale nie przesadzaj. Zaproś tu rodziców, chętnie z nimi pogadam, bo nie lubię wymiany informacji z drugiej ręki. Najpierw wyrób sobie na ten temat własne poglądy, oparte na empirycznych przeżyciach, dopiero potem o tym debatuj.
mam swoje zdanie, a moi starzy raczej nie maja czasu na fora dla nastolatkow!!!!
Cytat:
A co ty masz do nich? Religia jak każda inna. W sumie nie ma się co dziwić, jak tak patrzę na ludzi religijnych to mnie odpycha ich nienawiść i obrzydzenie innymi religiami. Dlatego uważam, że najlepiej pozostać niewierzącym.
Jeśli oczekujesz szacunku od innych, najpierw Ty zacznij ich szanować.
Hare kryszna to sekciarze. a niewierzacy akurat sami są pelni nienawisci np. do KK
Cytat:
Rozumiem, że to Ty dokonujesz podziału na dobrych i złych duchownych. Jako specjalista w sprawie moralności, wiary i sumienia, masz jak najbardziej do tego prawo.
nie, ale ta opinia o Zycinskim jest raczej dobrze znana. on ma różne dziwne wypowiedzi.
Cytat:
Jak już mówiłem, jako wybitnemu specjaliście w dziedzinie socjologii i zachowań młodzieży, zaufam Ci i przyjmę twoje zdanie jako swoje motto życiowe.
nie, ale slucham opowiesci jak tam jest. chlanie , ćpanie ,kradzieże, demolowanie pociagów na woodstock itd.
Cytat:
Ktoś im każe? Ktoś ich do tego zmusza? Skoro tak bardzo cierpią, poświęcając swoje życie i Twoje dzieciństwo, to dlakurwaczego nie rzucą tego w cholere?
bo chyba muszą z czegoś utrzymać siebie i mnie m.in i zapewnic życie na poziomie rodzinie i byloby im latwiej gdyby ich panstwo tak nie okradało podatkami na wszystko możliwe żeby rozdać potem na socjal.
Cytat:
I bardzo dobrze. Powinni im jeszcze zabrać więcej. Porównaj sobie to z majątkiem innych instytucji kościelnych w naszym kraju. Powinno być to wyrównane, niezależnie od liczby wierzących. Każdy kościół powinien zarabiać wyłącznie na hojności wiernych, nie ssać pieniędzy od kraju.
Państwo ,kościół okradlo to państwo im oddaje. gminy żydowskie też dostają zwroty. Nikt tego nie bierze z kosmosu.
Cytat:
Możesz woleć i nie woleć, póki nie płacisz podatków, to gówno Cię obchodzi co idzie na co.
place vat!!! nawet jak kupuje chipsy łoże na socjal
[ Dodano: 15-04-2008, 20:37 ]
Do Sourca: !!!
wali mnie konstytucja, jest jeszcze konkordat, a Kosciół widać dostaje wszystko zgodnie z prawem. a łozenie na nierobow to dla mnie to samo co lozenie na koscioły, ale kościół przynajmniej coś robi np. dba o zabytki. najlepiej jakby nikt nie dostawal kasy a podatki bylyby minimalne. a pomoc charytatywną uprawialiby prywaciarze, wtedy tzeżmozna by bylo na tym zarobić na przykład!!!
Kaspian, jeśli kiedyś będziesz kandydował na prezydenta, masz mój głos
MJ
Krysznowcy od 18 lat są zapisani w Rejestrze Kościołów i Innych Związków Wyznaniowych w Polsce.
Cytat:
W czasie powodzi tysiąclecia we Wrocławiu Międzynarodowe Towarzystwo Świadomości Kryszny, jako jedyna organizacja, rozdawała na szeroką skalę gorące posiłki, rozdano ponad 25 tysięcy posiłków.
Co do obecności Przystanku Jezus na Woodstock'u - sam znajdź odpowiedź dlaczego już tam nie goszczą.
Kaspian napisał/a:
jasne jakoś w to nie wierzę. nie pieprz mi, w Polsce jest w miare dobrze, a byłoby lepiej gdyby nieroby na socjalu i na falszywych retach też pracowali.
Sprawdź ile wynosi minimalna pensja w Polsce. Policz sobie ile pieniędzy kosztuje utrzymanie przeciętnej czteroosobowej rodziny, w której 2 osoby pracują za taką płacę. Przedstaw ładnie swoje obliczenia i wtedy pogadamy.
Kaspian napisał/a:
nie, ale slucham opowiesci jak tam jest. chlanie , ćpanie ,kradzieże, demolowanie pociagów na woodstock itd.
A w Czerwonego Kapturka też wierzysz? Toż to również opowieść.
Kaspian napisał/a:
a łozenie na nierobow to dla mnie to samo co lozenie na koscioły
Jak czytam twoje wypociny to zastanawiam się czy efektywniejsze jest łożenie na złote klamki czy twoją edukację. Z klamki przynajmniej jest jakiś pożytek.
Nazywasz ludzi nierobami, nauczycieli wałkoniami, a tylko twoi rodzice są cacy. Idź się stuknij w ten pusty łeb.
Btw. skoro publiczne szkoły w Polsce są takie beznadziejne, to dlaczego nie chodzisz do prywatnej?
(!!!!!!!!!!!!!!!!!!)
_________________ "Taka już jest niewiasta, lubieżności pełna. I w chuci nienasycona. Jak świat światem, tak było i tak będzie in saecula saeculorum."
Sprawdź ile wynosi minimalna pensja w Polsce. Policz sobie ile pieniędzy kosztuje utrzymanie przeciętnej czteroosobowej rodziny, w której 2 osoby pracują za taką płacę. Przedstaw ładnie swoje obliczenia i wtedy pogadamy.
trudno. poza tym wiekszosc dostaje grubo pozywej minimalnej!! malo kto zarabia minimalną
Cytat:
Nazywasz ludzi nierobami, nauczycieli wałkoniami, a tylko twoi rodzice są cacy. Idź się stuknij w ten pusty łeb.
Btw. skoro publiczne szkoły w Polsce są takie beznadziejne, to dlaczego nie chodzisz do prywatnej?
sam nie chcialem. wiekszosc kolegow z podstawowki chodzi do rejonowego gim, zreszta nie jest takie złe ale mogloby byc lepsze. rodzice chcieli mnie poslac do społecznej ale miałbym dosc daleko i nikt ze znajomych tam nie szedł. do podstawowki też chodzilem normalnej bo było blisko.
[ Dodano: 15-04-2008, 21:11 ]
Cytat:
Kaspian, jeśli kiedyś będziesz kandydował na prezydenta, masz mój głos
MJ
poza tym wiekszosc dostaje grubo pozywej minimalnej!! malo kto zarabia minimalną
tu sie mylisz...
Ludzie żyja od "pierwszego do pierwszego"
Alicja napisał/a:
Nazywasz ludzi nierobami, nauczycieli wałkoniami, a tylko twoi rodzice są cacy.
Rzadko się zgadzam z Alicją ale z tego tak wynika..
Ja rozumiem ze Twoi rodzice mają firme i zarabiają szmal ale są ludzie którzy nie zarabiają tyle.
Zazywczaj ludzie chca pracować ale za minimalną pensje harowac jak woły to im się ewidentnie nie opłaca..
_________________ Pewnej nocy księżyc, widząc jej samotność, zapytał:
- Nie męczy Cię to czekanie?
- Trochę. Ale nie mogę się poddać...
trudno. poza tym wiekszosc dostaje grubo pozywej minimalnej!! malo kto zarabia minimalną
Ludzie dostający grubo powyżej minimalnej zazwyczaj nie łapią się w widełki przyznawania zasiłków. A z pensji minimalnej żyje wg związków zawodowych 350 tysięcy Polaków. Ale ciężko znaleźć dane ile osób ma pensję wyższą od minimalnej o 20 zł.
Zresztą, to chyba nie ten temat. ;]
_________________ "Taka już jest niewiasta, lubieżności pełna. I w chuci nienasycona. Jak świat światem, tak było i tak będzie in saecula saeculorum."
Imię: Albert Fish
Wysłany: 15-04-2008, 21:38
Kaspian napisał/a:
mam swoje zdanie,
Nawet kilka w jednej kwestii. Szarpią tobą nieokiełznane i bliżej niesprecyzowane emocje.
Kaspian napisał/a:
Hare kryszna to sekciarze. a niewierzacy akurat sami są pelni nienawisci np. do KK
Dla mnie KK też jest sektą, gorszą o wiele bardziej niż HK. Co takiego robią wyznawcy HK, że zasługują na Twoją pogardę?
Jak już mówiłem, nie oczekuj, że niewierzący będą Cię szanować, skoro Ty ich nie szanujesz.
Kaspian napisał/a:
A mi raz ktoś opowiadał, że w kościele ksiądz machał fiutem przy ołtarzu.
Przyjmujesz wszystko co Ci się opowie? Nie zazdroszczę.
Cytat:
place vat!!! nawet jak kupuje chipsy łoże na socjal
Nie płacisz Ty, bo Ty tych pieniędzy nie zarobiłeś. Proste.
Kaspian napisał/a:
Państwo ,kościół okradlo to państwo im oddaje. gminy żydowskie też dostają zwroty. Nikt tego nie bierze z kosmosu.
Po raz kolejny ja Ja JA. Taki patriota, a konstytucje ma w dupie. Twoje poprzednie wypowiedzi ni jak mają się do tego co teraz piszesz. Zawsze robisz wszystko by wyjść na swoje?
kaspian napisał/a:
to dla mnie
Dla Ciebie...My nie żyjemy DLA CIEBIE, tylko dla siebie. Niektórzy żyją dla tych, których kochają, a wątpię byś swoim pozbawionym empatii, współczucia, wrażliwości i przepełnionym hipokryzją i egocentryzmem podejściem zaskarbił sobie czyjąś miłość. Taką prawdziwą, szczerą, wolną od kokainowego haju.
Nieroby, zasiłki, renty. W wielu punktach się z Tobą zgadzam, ale człowieku, pilnuj formy wypowiedzi. Uogólniasz, gubisz odnośniki, stosujesz presupozycje, etc, etc. Nic dziwnego, że dużo osób czuje się zniesmaczonych, gdy przy okazji stawiasz własną dupę na piedestale.
Zajebiście, że masz jakieś zdanie, zastanów się jeszcze jak je sprzedać. Krzycząc, wydzierając się, rzucając obelgami nie zaskarbisz sobie niczyjej sympatii, nawet tych, którzy się z Tobą zgadzają. Wstyd się pod Twoimi słowami podpisać. Co jeśli nawet masz rację, skoro samym sobą wszystkich odrzucasz? Zastanów się dokąd zmierzasz i czy ta droga pełna gnoju jest odpowiednim sposobem na osiągnięcie celu.
Już nawet nie chce mi się sprzeczać czy prawo jest dobre czy nie, powinno być egzekwowane.
Owszem ze prawo jest dobre, tylko w rekach skurwy**** stanowi powazna bron.
Kaspian napisał/a:
też dostają jako organizacje pozarządowe różne granty!!! i to też jest złodziejstwo
Ateisci... ? pokaz jakis przyklad...
kamasutra napisał/a:
Oj nie do konca, w Polsce sa naprawde bogaci ludzie i nie jest ich tak malo. Ale sa tu tez bardzo biedni ludzie, ktorym faktycznie nie wystarcza i klasa srednia, ktora bez porzyczek z bankwo (jedna za druga) rady by sobie nie dala.
Cytat:
MJ:Kaspian, jeśli kiedyś będziesz kandydował na prezydenta, masz mój głos
Kaspian:dzieki:D
Kaspian, jeśli kiedyś będziesz kandydował na prezydenta, to przeczytaj co to jest sarkazm
_________________ "Autorytet, rząd, władza, państwo - każde z tych słów oznacza to samo - środek nacisku i wyzysku..."
kamasutra napisał/a:
Oj nie do konca, w Polsce sa naprawde bogaci ludzie i nie jest ich tak malo. Ale sa tu tez bardzo biedni ludzie, ktorym faktycznie nie wystarcza i klasa srednia, ktora bez porzyczek z bankwo (jedna za druga) rady by sobie nie dala.
tak tak
musze się zgodzić moj błąd.
tu sie mylisz...
jasne...nie jest tak zle skoro olewać prace!!! ja jestem np. z klasy sredniej i na duzo nas stac i zresztą widze po kolegach ze szkoly sa z normalnych rodzin i stac ich na wszystko.
Cytat:
Rzadko się zgadzam z Alicją ale z tego tak wynika..
Ja rozumiem ze Twoi rodzice mają firme i zarabiają szmal ale są ludzie którzy nie zarabiają tyle.
Zazywczaj ludzie chca pracować ale za minimalną pensje harowac jak woły to im się ewidentnie nie opłaca..
jakby im pozabierac zasiłki to by im sie zaczelo oplacać
Cytat:
Dla mnie KK też jest sektą, gorszą o wiele bardziej niż HK. Co takiego robią wyznawcy HK, że zasługują na Twoją pogardę?
Jak już mówiłem, nie oczekuj, że niewierzący będą Cię szanować, skoro Ty ich nie szanujesz.
ja moze niewierzacych szanuje jeśli sie nie czepiają KK, ale harekrysznowcy to sekta. poczytaj sobie na stronach o sektach.
Cytat:
A mi raz ktoś opowiadał, że w kościele ksiądz machał fiutem przy ołtarzu.
Przyjmujesz wszystko co Ci się opowie? Nie zazdroszczę.
chamski jesteś. akurat to potwierdza wiele osób co sie tam dzieje. nawet w tv pokazują te zdemolowane pociągi czasem.
Cytat:
Nie płacisz Ty, bo Ty tych pieniędzy nie zarobiłeś. Proste.
ja płace bo ja decyduje na co pojdą, czy schowam je do kieszeni czy kupie cos w sklepie i puszcze je w obieg i zaplacę podatek
Cytat:
A skąd wcześniej kościół wziął majątek?
wykupywał, dostawal w darze itd. to nie ma znaczenia skad, wazne ze mial i ukradło to panstwo wiec teraz oddaje i tyle.
Cytat:
Po raz kolejny ja Ja JA. Taki patriota, a konstytucje ma w dupie. Twoje poprzednie wypowiedzi ni jak mają się do tego co teraz piszesz. Zawsze robisz wszystko by wyjść na swoje?
ja moze jestem patriota i dlatego uważam, ze ta konstytucja jest do niczego i szkodzi panstwu. to jest socjalistyczny wytwor PRL by mogl miec taką samą.
Cytat:
Dla Ciebie...My nie żyjemy DLA CIEBIE, tylko dla siebie. Niektórzy żyją dla tych, których kochają, a wątpię byś swoim pozbawionym empatii, współczucia, wrażliwości i przepełnionym hipokryzją i egocentryzmem podejściem zaskarbił sobie czyjąś miłość. Taką prawdziwą, szczerą, wolną od kokainowego haju.
ja mam zdrowe podejście... ja nie mowie zeby nie pomagać, ale zeby to robic prywatnie a nie panstwowo... mam duzo empatii i wrazliwości, wlasnie wy nie macie, bo muyslicie ze panstwo cos zalatwia, a to dla was tylko wybieg zeby nic charytatywnego nie robić.
Cytat:
Nieroby, zasiłki, renty. W wielu punktach się z Tobą zgadzam, ale człowieku, pilnuj formy wypowiedzi. Uogólniasz, gubisz odnośniki, stosujesz presupozycje, etc, etc. Nic dziwnego, że dużo osób czuje się zniesmaczonych, gdy przy okazji stawiasz własną dupę na piedestale.
Zajebiście, że masz jakieś zdanie, zastanów się jeszcze jak je sprzedać. Krzycząc, wydzierając się, rzucając obelgami nie zaskarbisz sobie niczyjej sympatii, nawet tych, którzy się z Tobą zgadzają. Wstyd się pod Twoimi słowami podpisać. Co jeśli nawet masz rację, skoro samym sobą wszystkich odrzucasz? Zastanów się dokąd zmierzasz i czy ta droga pełna gnoju jest odpowiednim sposobem na osiągnięcie celu.
może masz racje, ale ja po prostu nie lubie obijac w bawełne....
Cytat:
Ateisci... ? pokaz jakis przyklad...
neutrum, krytyka polityczna. innych nie znam..
Cytat:
Kaspian, jeśli kiedyś będziesz kandydował na prezydenta, to przeczytaj co to jest sarkazm
Wysłany: 16-04-2008, 17:41
Kaspian napisał/a:
ja jestem np. z klasy sredniej
No kur.. mać.
Twoi rodzice są z klasy średniej, a nie Ty.
Będziesz w klasie średniej, jeśli kiedyś będziesz zarabiał tyle co oni.
Póki co, to tylko bierny z Ciebie konsument, nic więcej.
Kaspian napisał/a:
ja moze niewierzacych szanuje jeśli sie nie czepiają KK
Wszystko można KONSTRUKTYWNIE krytykować, póki mamy wolny kraj.
Również Twój "ulubiony" socjalizm.
Potrzeba więcej faktów, a nie emocji.
http://forum.mportalik.co...vt1129,2820.htm
Ten temat jest tego dowodem- ludzie na forum jeszcze się nie pozabijali, bo jeden wierzy w Allaha, drugi w Latającego Potwora Spaghetti, trzeci w Światowida a czwarty w Adonai.
Dzięki Bogu, mamy ruch ekumeniczny.
I nie trzeba nikogo personalnie obrażać, żeby coś skrytykować, mam nadzieję, że kiedyś w dyskusji do tego dojdziesz.
Inaczej zaczniesz dyskutować na pięści, z Twoją emocjonalnością.
Kaspian napisał/a:
ta konstytucja jest do niczego i szkodzi panstwu. to jest socjalistyczny wytwor PRL by mogl miec taką samą.
No nie wiem, chociażby patrząc na rozdział o wolnościach i prawach obywatelskich
Kaspian napisał/a:
mam duzo empatii i wrazliwości, wlasnie wy nie macie, bo myslicie ze panstwo cos zalatwia, a to dla was tylko wybieg zeby nic charytatywnego nie robić.
Robisz z nas wszystkich na forum socjalistów?
Jakim prawem?
[ Dodano: 16-04-2008, 17:43 ]
Kaspian napisał/a:
ja płace bo ja decyduje na co pojdą, czy schowam je do kieszeni czy kupie cos w sklepie i puszcze je w obieg i zaplacę podatek
Płacisz, ale pieniędzmi zarobionymi przez Twoich rodziców.
Nie własnymi.
dlaczego myślisz ze olewaja?
moja mama ciężko haruje za marne pieniądze myslisz zę to normalne?
żeby kobieta wykkonywała fizyczną i cięzka prace ?
Kaspian napisał/a:
ja jestem np. z klasy sredniej
Gabi napisał/a:
Twoi rodzice są z klasy średniej, a nie Ty.
dobrze mówi Gabi.
Kaspian napisał/a:
jakby im pozabierac zasiłki to by im sie zaczelo oplacać
nie!
co do tematu::
Cytat:
Interesuje mnie wasz stosunek do wiary? Czy chodzicie do kościoła, a jeśli tak to z przymusu czy z własnej woli? Czy lekcje religii są wam potrzebne?
Chodze ale cześto z przymusu dla mnie kościół nie jest po to aby być w nim co tydzien na niedzielnej mszy świętej.Ale moi rodzice sądzą inaczej i musze zazwyczaj chodzic choć czasme nie idę tak jak i oni ;] i za czaij ich ;P
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum