Caritas jest w mediach, ale nie na zasadzie cyrku. a Owsik jest na zasadzie cyrku. caritasu nie widzisz bo udziela pomocy po cichu nie w swietle fleszy, a szef caritasu nie jest szowmenem ktory sobie zdobywa popularnośc na pomocy
Owsiak nie organizuje finałów, żeby zdobyć sobie popularność, tylko żeby zebrać pieniądze na sprzęt i programy medyczne. I bardzo dobrze, że robi to przy pomocy telewizji, że biega w żółtej koszuli i czerwonych spodniach, że potrafi choć na jeden dzień zjednoczyć rzeszę Polaków w takiej akcji. Ja go za to podziwiam, bo widzę efekty jego działalności - widzę naklejki na sprzęcie w szpitalach, znam ludzi, którzy brali udział w szkoleniach itd. Btw. twoje owsikowanie nie jest zabawne.
Czy Caritas nie działa przy pomocy dużych sponsorów finansujących ich obecność w mediach?
Kaspian napisał/a:
a jeszcze powiem że Caritas to nie jedyna koscielna organizacja charytatywna.
Więcej się tego namnożyło? Musimy być niezmiernie bogatym społeczeństwem, skoro katolików stać na tak hojne wspieranie Caritasu, dawanie na tacę i jeszcze dawanie na inne organizacje.
_________________ "Taka już jest niewiasta, lubieżności pełna. I w chuci nienasycona. Jak świat światem, tak było i tak będzie in saecula saeculorum."
Wysłany: 14-04-2008, 11:15
Kaspian napisał/a:
poza tym przychodzi rodzina i tak jak tu się domaga pogrzebu i cieżko odmowić jak sie nie jest pewnym co to był za człowiek.
Była to sytuacja, w której ksiądz przyszedł na pogrzeb i nagle oznajmił rodzinie, że był to człowiek niewierzący i nie będzie go chować. Owszem, brawo za nonkonformizm i odwagę, coś potrzebnego obecnie w KK, ale jakbyś się czuł, jako żałobnik?
Mógł już powiedzieć przed ceremonią, że nie zamierza go chować.
Przecież pogrzeb to już i tak wystarczająco stresująca i okropna sytuacja dla rodziny.
Zero wyczucia sytuacji.
Kaspian napisał/a:
kosciol dba też o narodzone dzieci, zakonnice prowadzą wiele osrodkow pomocy, przedszkoli, szkol prywatnych itd. Kosciol to nie jest wielka instytucja charytatywna, a wspolnota wiernych, pomaga sie, bo tego wymagał Chrystus, ale to nie jest glowna rola Koscioła. Koscioł ma wykładac wiare katolicką to jest jego głowna rola. W zamian za ofiary daje ludziom pomoc duszpasterska, sakramenty, msze do tego jest powolany.
Paczki ze słodyczami na święta, kuchnia brata Alberta i oaza to za mało.
Za szkoły i przedszkola prywatne się płaci.
Podstawą chrześcijaństwa jest miłosierdzie. Dlaczego jest taka dysproporcja między modlitwą, sakramentami i błogosławieństwem, a rzeczywistymi działaniami, żeby faktycznie wszystkim żyło się lepiej?
Wiarą dzieci ludzie nie wykarmią.
Jak dotąd, dopóki jeszcze przyjmowałam ks. po kolędzie, tylko jeden nie wziął koperty, wszyscy inni brali, widząc, że nie wiedzie mi się najlepiej.
Najfajniejsze jest to, że w ogóle nie wiadomo, co się z tymi pieniędzmi dzieje.
Przez 15 lat większość zbiórek pieniężnych u mnie w kościele przeznaczanych było na nowy kościół, zbudowany zaraz koło starego.
Faktycznie, jest to nagląca potrzeba, a wszystko, łącznie z pozłacanymi klamkami, dla Boga.
Kaspian napisał/a:
Caritas wydaje rocznie na pomoc ponad 200 mln zlotych czyli kilka razy wiecej niz Owsik , a na niego pewnie zlego slowa nie powiesz. kuchnie brata Alberta to tez domy pomocy i jest wiele malych inicjatyw. do tego caritas europa, misje w Afryce i Azji. Kosciol bardzo duzo robi tylko sie malo na to zwraca uwage lepiej napisać o pedofilach........
i co jest niby manipulacją???
Skąd wziąłeś te chore liczby?
I dlaczego mam ja, czy ktokolwiek inny mówić cokolwiek złego o Owsiaku, który nikomu krzywdy nie robi?
Napisz, co robią misje w Afryce i Azji.
Bo, szczerze mówiąc, nic o tym nie słychać.
Kaspian napisał/a:
wiec widzisz, caritas jest lepszy, bez tego calego cyrku medialnego jaki jest wokoł WOSP.ciekawe ile by owsik zbieral jakby go za darmo caly dzien nie obslugiwala tv i jakby miasta nie wydawaly kasy na organizacje koncertow.
Nie sądzisz, że "cyrk medialny" jest potrzebny?
Ze bardziej skuteczna w tych czasach jest jednorazowa, medialna akcja oparta na zasadach marketingu i widoczna w TV, zamiast zbierania pieniędzy pod kościołami?
Nie wiem, dlaczego aż tak bardzo gardzisz, jak to piszesz, "Owsikiem". Możesz mi to wytłumaczyć? Zebrałeś sam więcej pieniędzy, ufundowałeś więcej sprzętu, że możesz sobie na to pozwolić?
Po chrześcijańsku...
Kaspian napisał/a:
Źródło: Raport roczny Caritas 2006
Aha- szczerze mówiąc, nie chce mi się w to wierzyć. Polacy nie są narodem skłonnym do działalności charytatywnej. Gdyby byli, to plakaty typu "Oddaj 1% podatku na Podaruj dzieciom słońce" nie byłyby potrzebne.
Nie neguję jednak żadnej działalności która pomaga innym- chodzi tylko o to, która jest bardziej skuteczna i ma większy wydźwięk.
Była to sytuacja, w której ksiądz przyszedł na pogrzeb i nagle oznajmił rodzinie, że był to człowiek niewierzący i nie będzie go chować. Owszem, brawo za nonkonformizm i odwagę, coś potrzebnego obecnie w KK, ale jakbyś się czuł, jako żałobnik?
Mógł już powiedzieć przed ceremonią, że nie zamierza go chować.
Nie wiem jak bylo i mi to wisi. Ksiądz ma prawo odmówić ateiście, i co by mial powiedzieć na tym pogrzebie?- że w świetle nauki Kościoła on nie bedzie zbawiony? to by dopiero sie poobrażali
Cytat:
Paczki ze słodyczami na święta, kuchnia brata Alberta i oaza to za mało.
Za szkoły i przedszkola prywatne się płaci.
Podalem Ci liczby z ich raportu rocznego, ja w nie nie wierzysz to twoj problem. ale to Ty musisz udowodnić ze to nieprawda co piszą. To sa olbrzymie liczby 229 mln zlotych rocznie.
Cytat:
Podstawą chrześcijaństwa jest miłosierdzie. Dlaczego jest taka dysproporcja między modlitwą, sakramentami i błogosławieństwem, a rzeczywistymi działaniami, żeby faktycznie wszystkim żyło się lepiej?
Wiarą dzieci ludzie nie wykarmią.
bo Kościół jest od sakramentów, błogosławieństw i modlitwy, a od pomagania dzieciom masz panstwo. Caritas dokarmia codziennie 150 tys dzieci a to wedlug ciebie nie sa rzeczywiste działania
Kościół to nie instytucja charytatywna, Jezus tez sie nie zajmowal organizowaniem pomocy socjalnej dla biedoty
Cytat:
Przez 15 lat większość zbiórek pieniężnych u mnie w kościele przeznaczanych było na nowy kościół, zbudowany zaraz koło starego.
Faktycznie, jest to nagląca potrzeba, a wszystko, łącznie z pozłacanymi klamkami, dla Bog
tak bo jest to okazanie szacunku Bogu w taki sposob na jaki nas stać. odprawianie mszy w chlewie i udawanie że to ok to obraza dla Boga. Kościół ma byc ladny i tyle.
Cytat:
Skąd wziąłeś te chore liczby?
I dlaczego mam ja, czy ktokolwiek inny mówić cokolwiek złego o Owsiaku, który nikomu krzywdy nie robi?
Napisz, co robią misje w Afryce i Azji.
Bo, szczerze mówiąc, nic o tym nie słychać.
Prowadza szkoły, przytułki, jadłodajnie. W Indiach jest np. tylko 7% katolikow a prowadza 22% dzialalnosci charytatywnej w tym kraju. ale nie gadaj o tym cale dnie jak o owsiku wiec dle ciebie to nie istnieje bo nie ma tego w tv
a liczby sa z raportu caritas. caritas co roku sklada taki raport,
Cytat:
Nie sądzisz, że "cyrk medialny" jest potrzebny?
Ze bardziej skuteczna w tych czasach jest jednorazowa, medialna akcja oparta na zasadach marketingu i widoczna w TV, zamiast zbierania pieniędzy pod kościołami?
Nie wiem, dlaczego aż tak bardzo gardzisz, jak to piszesz, "Owsikiem". Możesz mi to wytłumaczyć? Zebrałeś sam więcej pieniędzy, ufundowałeś więcej sprzętu, że możesz sobie na to pozwolić?
Po chrześcijańsku...
po chrzescijansku go nie lubie bo popiera sekty hare krysznowcow, pieprzy glupoty i czepia sie koscioła. jakby tego nie robił to byłoby ok. chodzi mi o to, ze gadacie na Kościół i caritas, ktore rocznie zbierają prawie 10 razy wiecej niz owsik, a owsik to dla was prawie Bóg.
w dodatku owsik zeby cos zorganizować musi mieć ten medialny cyrk, ktory kosztuje miliony.
Cytat:
Aha- szczerze mówiąc, nie chce mi się w to wierzyć. Polacy nie są narodem skłonnym do działalności charytatywnej. Gdyby byli, to plakaty typu "Oddaj 1% podatku na Podaruj dzieciom słońce" nie byłyby potrzebne.
Nie neguję jednak żadnej działalności która pomaga innym- chodzi tylko o to, która jest bardziej skuteczna i ma większy wydźwięk.
no po to są reklamy zeby ludzie wiedzieli komu dać pieniądze i chętnie oddaja. nie kłam że Polacy sa niechetni pomocy. Jak komuś sie spali dom zaraz polowa miasteczka albo wsi pomaga. Jak w telewizji pokaza ze jakas rodzina cos potrzebuje to zaraz tam setka paczek. WOSP zbiera 35 mln, Caritas ma 200 mln, a jest jeszcze Pah i PCK, a Polacy przeciez nie sa za bogaci, wiec moim zdaniem sa chetni do pomocy.
tylko ze maja malo czasu i pieniędzy niestety, wiec nie obrażaj ludzi, którzy coś robia. WOSP moze jest glosniejsze bo to medialny cyrk, ale obiektywnie Caritas robi dużo więcej. podalem jakie organizuja akcje i co prowadza.
a do tego sa takie osrodki jak brata alberta czy KAMILIANOW. ich wogole nie ma w mediach to dla ciebie pewnie nie istnieją.
Cytat:
Owsiak nie organizuje finałów, żeby zdobyć sobie popularność, tylko żeby zebrać pieniądze na sprzęt i programy medyczne. I bardzo dobrze, że robi to przy pomocy telewizji, że biega w żółtej koszuli i czerwonych spodniach, że potrafi choć na jeden dzień zjednoczyć rzeszę Polaków w takiej akcji. Ja go za to podziwiam, bo widzę efekty jego działalności - widzę naklejki na sprzęcie w szpitalach, znam ludzi, którzy brali udział w szkoleniach itd. Btw. twoje owsikowanie nie jest zabawne.
to niech nie gada o polityce i nie wspiera jakiś sekciarzy to bedzie ok. btw. Owsik fajnie brzmi
Cytat:
Więcej się tego namnożyło? Musimy być niezmiernie bogatym społeczeństwem, skoro katolików stać na tak hojne wspieranie Caritasu, dawanie na tacę i jeszcze dawanie na inne organizacje.
nie jestesmy bogaci, ale ofiarni tylko że Polacy sie tym nie afiszuja nie licząc owsika
Nazywanie kogoś pasozytem z dupy nie jest chrześcijańskie, sam Jezus mawiał "nie nazywaj Jurka ogórkiem a ogórka sznurkiem - wszystko ma juz swe nazwy"
bo popiera sekty hare krysznowcow, pieprzy glupoty i czepia sie koscioła.
Póki co to bardziej kościół czepia sie jego. Przypominać wspaniały film TV Trwam? Nie było Przystanku Jezus na Woodstock'u? Nie było zaproszenia do któregoś z biskupów czy tam arcybiskupów na przystanek? Jak na razie spotkałam się tylko z wyganianiem z okolic kościoła wolontariuszy Wielkiej Orkiestry i nawoływanie z ambony do bojkotowania zbiórki, bo Owsiak to złodziej. Poza tym, masz coś do osoby Owsiaka czy do fundacji? Nawet jeśli wg ciebie pieprzy głupoty jako osoba prywatna, to należy to rozgraniczać od fundacji, którą zajmuje się kilka osób oprócz niego.
_________________ "Taka już jest niewiasta, lubieżności pełna. I w chuci nienasycona. Jak świat światem, tak było i tak będzie in saecula saeculorum."
tak bo jest to okazanie szacunku Bogu w taki sposob na jaki nas stać. odprawianie mszy w chlewie i udawanie że to ok to obraza dla Boga. Kosciol ma byc ladny i tyle.
Ok, ale dlaczego za moje pieniądze? W dupie mam kościół. Jak dla mnie możecie sobie msze i w kurniku odprawiać. Jak was stać na pozłacane klamki i posadzki 500zł za metr kwadratowy (dane z łomżyńskiego kościoła to proszę bardzo- płaćcie. Nie rozumiem natomiast czemu tyle kasy z państwa, czyli pieniędzy nie tylko osób wierzących, idzie na kościół.
Kaspian napisał/a:
to niech nie gada o polityce i nie wspiera jakiś sekciarzy to bedzie ok.
Ten Twój Albert czy jak mu tak też popiera sekciarzy, którzy gadają o polityce. Nie widzę różnicy.
Ostatnio zmieniony przez jakkolwiek 14-04-2008, 18:43, w całości zmieniany 1 raz
Póki co to bardziej kościół czepia sie jego. Przypominać wspaniały film TV Trwam? Nie było Przystanku Jezus na Woodstock'u? Nie było zaproszenia do któregoś z biskupów czy tam arcybiskupów na przystanek? Jak na razie spotkałam się tylko z wyganianiem z okolic kościoła wolontariuszy Wielkiej Orkiestry i nawoływanie z ambony do bojkotowania zbiórki, bo Owsiak to złodziej. Poza tym, masz coś do osoby Owsiaka czy do fundacji? Nawet jeśli wg ciebie pieprzy głupoty jako osoba prywatna, to należy to rozgraniczać od fundacji, którą zajmuje się kilka osób oprócz niego.
On to głosi jako szef fundacji bo wykorzystuje swoją pozycje ktorą tak zdobyl. Jako coś mowi bp to jako bp a nie jako Józef Kowalik np!!!!. nie wiem czy byl ten przystanek wiem ze byl chyba abp Życinski na woodstocku, ale jego nie lubie za bardzo. byli tez za to hare krysznowcy
a ten film pokazal co sie dzieje na brudstocku
Cytat:
Ok, ale dlaczego za moje pieniądze? W dupie mam kościół. Jak dla mnie możecie sobie msze i w kurniku odprawiać. Jak was stać na pozłacane klamki i posadzki 500zł za metr kwadratowy (dane z łomżyńskiego kościoła to proszę bardzo- płaćcie. Nie rozumiem natomiast czemu tyle kasy z państwa, czyli pieniędzy nie tylko osób wierzących, idzie na kościół.
Kościół dostaje to jako rekompensate za grabież ziem kosciola i majątku, a po drugie jest w Polsce 90% katolikow, wiec to głównie ich pieniądze ida na kościół. A jak chodzi o podatki to nie tylko ty placisz na coś czego nie chcesz.
może nie ja, ale moi rodzice placą podatki na zasilki i renty dla nierobów i alkoholikow i na ich bachory, na utrzymywanie morderców w wiezieniach albo na zabijanie dzieci nienarodzonych i tez z tym nic nie mogą zrobić!!!!! wiec nie tylko placisz na cos czego nie chcesz.
Cytat:
Ten Twój Albert czy jak mu tak też popiera sekciarzy, którzy gadają o polityce. Nie widzę różnicy.
chyba nie wiem kogo.
Cytat:
Nazywanie kogoś pasozytem z dupy nie jest chrześcijańskie, sam Jezus mawiał "nie nazywaj Jurka ogórkiem a ogórka sznurkiem - wszystko ma juz swe nazwy"
to tylko przekręcenie nazwiska.
[ Dodano: 14-04-2008, 19:46 ]
i jeszcze dodam ze moi starzy placą od groma podatkow jako przedsiebiorcy, olbrzymią kase dla ZUSu na wszystko trzeba sie rejestrować!!! moi rodzice wola żeby ta kasa jak coś poszła na kosciół bo jest z tego jakis pozytek, a nie na nastepne renty dla oszustow!!!
W Polsce jest jak po wojnie, tylu mamy rencistow, a potem dorabiająch sobie na czarno jak juz dostaną rente. do tego socjal nie wiadomo po co, jakieś obiadki w szkolach za darmo, becikowe, zasilki na mieszkania i potem jest zdziwienie ze nie ma rąk do pracy, jak każdy woli siedziec na zasilkach i miec jak pączek w masle. Wiec sie tak nie nadstawiaj, że musisz placic na KK, jest wiele rzeczy na ktore idzie bez sensu kasa. panstwo zdziera takie pieniadze z ludzi, że to co idzie na KK to jest mały promil........
Był przez kilka lat. Wtedy nikt się nie pluł, prawda?
Kaspian napisał/a:
wiem ze byl chyba abp Życinski na woodstocku, ale jego nie lubie za bardzo.
A co kogo obchodzi, że ty go nie lubisz? Był i tyle.
Kaspian napisał/a:
byli tez za to hare krysznowcy
Na stos z nimi. -.- Były też warsztaty artystyczne. Był pokojowy patrol - ludzie, którzy przechodzą szkolenie pierwszej pomocy dzięki fundacji.
Kaspian napisał/a:
może nie ja, ale moi rodzice placą podatki na zasilki i renty dla nierobow i alkoholikow i na ich bachory, na utrzymywanie morderców w wiezieniach albo na zabijanie dzieci nienarodzonych i tez z tym nic nie mogą zrobić!!!!! wiec nie tylko placisz na cos czego nie chcesz.
Z tym, że nieroby, więźniowie i bachory są chcąc nie chcąc elementem społeczeństwa niezależnie od religii. A faworyzowanie jakiejkolwiek religii przez państwo jest z dupy. Państwo powinno być świeckie, a jak ktoś chce być katolikiem / muzułmaninem / świadkiem Jehowy czy cholera jeszcze wie czym, to niech daje z własnej kieszeni na złote klamki, a nie sięga do cudzej.
[ Dodano: 14-04-2008, 20:41 ]
Kaspian napisał/a:
moi rodzice wola żeby ta kasa jak coś poszła na kosciół bo jest z tego jakis pozytek, a nie na nastepne renty dla oszustow!!!
A moi nie wolą. Fajnie?
kosciol dostaje to jako rekompensate za grabież ziem kosciola i majątku,
Teraz Kościół ma dużo większy majątek niż przed wojną chociażby. To co im zabrali za komuny już dawno zostało zwrócone. Nie widzę powodu, dla którego rządzący mieliby oddawać działki w środku miasta warte kupę kasy, "bo tak".
Kaspian napisał/a:
a po drugie jest w polsce 90% katolikow, wiec to glownie ich pieniądze ida na kosciol.
Kolejna głupota. Jest 90 procent ochrzczonych, nie katolików. Ja zostałam ochrzczona, nie jestem katoliczką. Nie ja jedna, zapewniam.
Kaspian napisał/a:
A jak chodzi o podatki to nie tylko ty placisz na coś czego nie chcesz.
może nie ja, ale moi rodzice placą podatki na zasilki i renty dla nierobow i alkoholikow i na ich bachory, na utrzymywanie morderców w wiezieniach albo na zabijanie dzieci nienarodzonych i tez z tym nic nie mogą zrobić!!!!! wiec nie tylko placisz na cos czego nie chcesz.
Co to są dzieci nienarodzone?
Rozumiem, że przemawia przez ciebie chrześcijańskie współczucie i takie tam? ^^ Tutaj sprawy wyglądają inaczej. Należy oddzielić sprawy przyziemne od duchowych. Tak jak nikt nie ma prawa narzucić mi religii tak nie powinien mieć prawa narzucać mi płacenia pieniędzy na instytucje religijne, z którymi nie mam nic wspólnego. Płacąc podatek wiesz, że płacisz na utrzymanie państwa, więc też więzień, dajesz na zasiłki itd, ale te pieniądze nie mają prawa iść na cele religijne (tak jest w konstytucji). To żałosne, że Rząd, który powinien reprezentować wartości zapisane tam omija ją jak może, dając darowizny. Nie wiem szczerze mówiąc co nimi kieruje. Nie żyjemy w średniowieczu, klątwa rydzyka też pewnie by nie zadziałała, w ogniu piekielnym smażyć się też nie będą.
Bierzmowanie przyjmowałem jako ateista. Po co? Bo nie widziałem w tym nic złego, dalej nie widzę. Kilka osób przykleiło mi etykietkę "zdolny do ślubu" i mam całą resztę religijnego życia z głowy. Niedługo zostanę apostatą jak dobrze pójdzie, by mojej brance czasem do głowy nie przyszło małżeństwo czy chrzest dzieci. Moje życie to nie demokracja.
Jakkolwiek napisał/a:
Jak was stać na pozłacane klamki i posadzki 500zł za metr kwadratowy (dane z łomżyńskiego kościoła to proszę bardzo- płaćcie.
Kościół uwielbia posiadać, choć obłudnie zaleca życie skromne, czy wręcz ubogie.
Jeśli chodzi o religię jako taką. Chrześcijaństwo jest zbytnio faworyzowane. W sprawiedliwość nie wierzę, ale przymuszany do płacenia na rzecz "jedynej słusznej" religii być nie lubię. Widzę, że nie tylko ja. Porównywanie administracji do religii mija się z celem. O ile obywatelstwo zobowiązuje do pewnych działań na rzecz państwa, to o przymusie wyznaniowym nic nie ma w konstytucji. Jakim prawem się pytam płacimy na coś, co nas nie dotyczy. Kościół i państwo to dwie różne rzeczy.
O ile pamiętam, że przegłosowaliśmy sobie sami naszych reprezentantów do sejmu, to nic o głosowaniu na najlepsze wyznanie nie słyszałem. Ponosimy odpowiedzialność za to, co Ci urzędnicy tam wyprawiają(w końcu to nasi przedstawiciele) o tyle nie widzę powodu czemu łączy się mnie z KK? Czemu wszystkich obywateli się łączy z KK?
Najbardziej odpowiadające wartością chrześcijańskim była wypowiedź alanho.
"nie nazywaj Jurka ogórkiem a ogórka sznurkiem - wszystko ma juz swe nazwy"
„Nie sądźcie!" mówią oni, lecz posyłają do piekła wszystko, co im w drodze stoi."
Najzabawniejsze, że dla religii ludzie zrobią wszystko: będą się kłócić, pisać, walczyć, umierać, zabijać, tylko nie będą zgodnie z nią żyć, a ten temat jest najlepszym przykładem.
Bierzmowanie przyjmowałem jako ateista. Po co? Bo nie widziałem w tym nic złego, dalej nie widzę. Kilka osób przykleiło mi etykietkę "zdolny do ślubu" i mam całą resztę religijnego życia z głowy. Niedługo zostanę apostatą jak dobrze pójdzie, by mojej brance czasem do głowy nie przyszło małżeństwo czy chrzest dzieci. Moje życie to nie demokracja.
Jakbyś dalej nie widział, to apostazja by Ci nawet do główki nie przyszła. Etykieta "zdolny do ślubu", jak sam mówisz Ci nie potrzeba. Bez bierzmowania łatwiej byłoby Ci z wystąpieniem z KK, bo jak pewnie wiesz księża mogą robić problemy. W każdym razie powodzenia życzę, ja się w wakacje zabieram do mini-walki
Jakbyś dalej nie widział, to apostazja by Ci nawet do główki nie przyszła. Etykieta "zdolny do ślubu", jak sam mówisz Ci nie potrzeba. Bez bierzmowania łatwiej byłoby Ci z wystąpieniem z KK, bo jak pewnie wiesz księża mogą robić problemy.
Mój tata-apostata dał sobie radę po chrzcie, komunii, bierzmowaniu i ślubie kościelnym. Problemu nie było, walk większych ani mniejszych również.
Był przez kilka lat. Wtedy nikt się nie pluł, prawda?
Nie wiem jak to bylo kiedyś, zauważ ze te koncerty sa juz dłuższy czas, a ja sie tym interesuje od niedawna.
Cytat:
A co kogo obchodzi, że ty go nie lubisz? Był i tyle.
Nie rozumiesz, Życinski to liberał wyslugujący się dla wyborczej
Cytat:
Na stos z nimi. -.- Były też warsztaty artystyczne. Był pokojowy patrol - ludzie, którzy przechodzą szkolenie pierwszej pomocy dzięki fundacji.
do psychiatryka na a te kursy pierwszej pomocy to może i coś dobrego, ale w brudstocku chodzi glównie o ćpanie i chlanie. ale może kiedyś tam pojade jak jeszcze ten spęd będzie organizowany
Cytat:
Kolejna głupota. Jest 90 procent ochrzczonych, nie katolików. Ja zostałam ochrzczona, nie jestem katoliczką. Nie ja jedna, zapewniam.
poziom praktyk jest na poziomie 50% i to wystarczy. poza tym nie tylko kosciol katolicki dostaje pieniadze od panstwa, bo ubezpieczeni są tez ksieza innych wyznan. i tak wogole to kosciół tez placi podatki
Cytat:
Z tym, że nieroby, więźniowie i bachory są chcąc nie chcąc elementem społeczeństwa niezależnie od religii. A faworyzowanie jakiejkolwiek religii przez państwo jest z dupy. Państwo powinno być świeckie, a jak ktoś chce być katolikiem / muzułmaninem / świadkiem Jehowy czy cholera jeszcze wie czym, to niech daje z własnej kieszeni na złote klamki, a nie sięga do cudzej.
To żadna cudza tylko tez jego. Katolicy też są częścia spoleczenstwa. Panstwo polskie jest oparte na tradycji katolickiej a nie żadnej laickiej, posluchaj sobie co mówoi poseł Gowin z PO. najlepiej by było jakby podatki były bardzo niskie i nie było zadnego łożeni na socjal i na koscioły, ale tak nie jest. A niestety jest jak jest i moi starzy cale dnie zap... zeby utrzymac firme i musza lożyć na cudze bachory
Cytat:
Teraz Kościół ma dużo większy majątek niż przed wojną chociażby. To co im zabrali za komuny już dawno zostało zwrócone. Nie widzę powodu, dla którego rządzący mieliby oddawać działki w środku miasta warte kupę kasy, "bo tak".
nieprawda, nie wszystko zwrócono. np. dzialki pod hutami KGHM albo szpitalem mswia warte jakies 100 mln łącznie nie zostaly oddane. mnóstwo jest jeszcze majątku ktorego nie zwrocono.
Cytat:
Rozumiem, że przemawia przez ciebie chrześcijańskie współczucie i takie tam? ^^ Tutaj sprawy wyglądają inaczej. Należy oddzielić sprawy przyziemne od duchowych. Tak jak nikt nie ma prawa narzucić mi religii tak nie powinien mieć prawa narzucać mi płacenia pieniędzy na instytucje religijne, z którymi nie mam nic wspólnego. Płacąc podatek wiesz, że płacisz na utrzymanie państwa, więc też więzień, dajesz na zasiłki itd, ale te pieniądze nie mają prawa iść na cele religijne (tak jest w konstytucji). To żałosne, że Rząd, który powinien reprezentować wartości zapisane tam omija ją jak może, dając darowizny. Nie wiem szczerze mówiąc co nimi kieruje. Nie żyjemy w średniowieczu, klątwa rydzyka też pewnie by nie zadziałała, w ogniu piekielnym smażyć się też nie będą.
wlasnie na zasilki dla nierobow i na ich bachory. do tego na więzienia dla mordercow (zamiast wykonac na nich KŚ) i na beznadziejna sluzbe zdrowia i edukacje, zamiast wszystko zrobic prywatne. i zero zasilkow dla nierobów. panstwo ma prawo zmuszać żeby okradać ludzi z kasy i rozdawac jakimś plebom to może wszystko narzucic. wole żeby czesc poszlo na kosciol niż na chlanie dla alkoholikow na falszywych rentach. a najlepiej jakby nie szlo ani na to, ani na to, ale to by musiał wygrac JKM wybory
Cytat:
W sprawiedliwość nie wierzę, ale przymuszany do płacenia na rzecz "jedynej słusznej" religii być nie lubię. Widzę, że nie tylko ja. Porównywanie administracji do religii mija się z celem. O ile obywatelstwo zobowiązuje do pewnych działań na rzecz państwa, to o przymusie wyznaniowym nic nie ma w konstytucji. Jakim prawem się pytam płacimy na coś, co nas nie dotyczy. Kościół i państwo to dwie różne rzeczy.
A dla mnie państwo i zasiłki dla nierobów to też co innego i jakos nikt nie mowi zeby to znosić. zreszta kase dostają tez prawoslawni ale jest ich mniej, wiec dostają mniej to chyba logiczne!!!
Cytat:
O ile pamiętam, że przegłosowaliśmy sobie sami naszych reprezentantów do sejmu, to nic o głosowaniu na najlepsze wyznanie nie słyszałem.
tak najwieksza partia to konserwatysci i katolicy - 205 poslow, druga 165 poslow tez, no i PSL ludowcy tez glownie katolicy 50 poslow Razem jakies 410 poslow prokoscielnych, a w senacie to juz wogole klechistan
nie wiem jak to bylo kiedys, zauważ ze te koncerty sa juz dluzszy czas, a ja sie tym interesuje od niedawna.
Ja już cię uświadomiłam jak było, masz internet, ustosunkuj się.
Kaspian napisał/a:
do psychiatryka na a te kursy pierwszej pomocy to może i coś dobrego, ale w brudstocku chodzi glównie o cpanie i chlanie. ale może kiedyś tam pojade jak jeszcze ten spęd będzie organizowany
A w kościołach chodzi o złodziejstwo, ale może kiedyś się przejdę, jak będą rozdawali ciasteczka. -.-
Kaspian napisał/a:
to żadna cudza tylko tez jego.
Do mojej kieszeni może sięgać państwo, które loży na więzienia, ponieważ dzięki temu jest bezpieczniej na ulicach itd, opieką socjalną, ponieważ może sama będę tego potrzebowała itd.Taki jest system i ja się z tym zgadzam, ale osobiście bardzo nie podoba mi się, że z mojej kieszeni wożą się księża, którzy nie są dla mnie nikim innym jak zwykłym człowiekiem, który powinien być wobec prawa tak samo równy jak ja. A nie jest.
Kaspian napisał/a:
wlasnie na zasilki dla nierobow i na ich bachory.
Weź pod uwagę, że w tej chwili ludzie, którzy normalnie pracują mogą nie wyrabiać finansowo, bo w takim świecie żyjemy. I nie trzeba być nierobem pijącym dzień w dzień i robiącym stado dzieci, żeby nie wiązać końca z końcem.
Kaspian napisał/a:
zreszta kase dostają tez prawoslawni ale jest ich mniej, wiec dostają mniej to chyba logiczne!!!
A ateiści? życzę sobie darowizny.
Imię: Albert Fish
Wysłany: 15-04-2008, 18:10
Kaspian napisał/a:
może nie ja, ale moi rodzice placą podatki na zasilki i renty dla nierobow i alkoholikow i na ich bachory, na utrzymywanie morderców w wiezieniach albo na zabijanie dzieci nienarodzonych i tez z tym nic nie mogą zrobić!!!!!
Nie masz swojego zdania? Ja rozumiem, że w tak młodym wieku sugerujesz się tym, czym usłyszysz od dorosłych, ale nie przesadzaj. Zaproś tu rodziców, chętnie z nimi pogadam, bo nie lubię wymiany informacji z drugiej ręki. Najpierw wyrób sobie na ten temat własne poglądy, oparte na empirycznych przeżyciach, dopiero potem o tym debatuj.
Kaspian napisał/a:
byli tez za to hare krysznowcy
A co ty masz do nich? Religia jak każda inna. W sumie nie ma się co dziwić, jak tak patrzę na ludzi religijnych to mnie odpycha ich nienawiść i obrzydzenie innymi religiami. Dlatego uważam, że najlepiej pozostać niewierzącym.
Jeśli oczekujesz szacunku od innych, najpierw Ty zacznij ich szanować.
Kaspian napisał/a:
to tylko przekręcenie nazwiska.
Kaspian - sraspian - kutaspian - dupaspian - fiutaspian.
To tylko przekręcenie nicku...
Source napisał/a:
+1
Miałem zamiar napisać to samo, w takiej samej formie.
Kaspian napisał/a:
nie wiem jak to bylo kiedys, zauważ ze te koncerty sa juz dluzszy czas, a ja sie tym interesuje od niedawna.
I jest to kolejny powód na, i tak już długiej liście, dla którego każdy może osrać z góry twoje zdanie na ten temat.
Kaspian napisał/a:
nie rozumiesz, Życinski to liberal wyslugujący się dla wyborczej
Rozumiem, że to Ty dokonujesz podziału na dobrych i złych duchownych. Jako specjalista w sprawie moralności, wiary i sumienia, masz jak najbardziej do tego prawo.
Kaspian napisał/a:
ale w brudstocku chodzi glównie o cpanie i chlanie.
Jak już mówiłem, jako wybitnemu specjaliście w dziedzinie socjologii i zachowań młodzieży, zaufam Ci i przyjmę twoje zdanie jako swoje motto życiowe.
Kaspian napisał/a:
poza tym nie tylko kosciol katolicki dostaje pieniadze od panstwa,
Nie chodzi o to CZY, ale ILE.
Kaspian napisał/a:
a niestety jest jhak jest i moi starzy cale dnie zap... zeby utrzymac firme i musza lozyc na cudze bachory
Ktoś im każe? Ktoś ich do tego zmusza? Skoro tak bardzo cierpią, poświęcając swoje życie i Twoje dzieciństwo, to dlakurwaczego nie rzucą tego w cholere?
Kaspian napisał/a:
nieprawda, nie wszystko zwrócono. np. dzialki pod hutami KGHM albo szpitalem mswia warte jakies 100 mln lacznie nie zostaly oddane. mnostwo jest jeszcze majątku ktorego nie zwrocono.
I bardzo dobrze. Powinni im jeszcze zabrać więcej. Porównaj sobie to z majątkiem innych instytucji kościelnych w naszym kraju. Powinno być to wyrównane, niezależnie od liczby wierzących. Każdy kościół powinien zarabiać wyłącznie na hojności wiernych, nie ssać pieniędzy od kraju.
Kaspian napisał/a:
wole żeby czesc poszlo na kosciol niż na chlanie dla alkoholikow na falszywych rentach.
Możesz woleć i nie woleć, póki nie płacisz podatków, to gówno Cię obchodzi co idzie na co.
Ostatnio zmieniony przez fobia 15-04-2008, 18:15, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum