Mportalik - forum dyskusyjne Strona Główna Mportalik - forum dyskusyjne
Super forum młodzieżowe.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Diety.
Autor Wiadomość
[P]Source 
Przyjaciel
Niepoprawny Bajarz

Wysłany: 24-03-2008, 19:22   

Żyję zdrowo...do pewnego stopnia. Można powiedzieć, że jestem na nieustannej diecie, albo po prostu, że zdrowo się odżywiam.

Z regulacją wagi nigdy nie miałem większych kłopotów. Pomijam czasy kiedy za łepka śniadanie jadłem w drodze na boisko a kolacje po powrocie, o ile miałem jeszcze siły.

Dieta to przeżytek. Dieta w rozumowaniu większości ludzi - byle zrzucić parę KG a potem znów wrócić do starych nawyków żywieniowych. 5 posiłków dziennie, chlebek razowy, brak bomb kalorycznych(jak chleb biały), brak tłustych rzeczy. Dużo płynów w krótkich odstępach czasu. Niekiedy i 3-4 litry się nazbiera.

Odradzam każdemu katowanie się przez krótki czas. W końcu żyjemy dla siebie, a nie przeciw sobie.

Pozdrawiam
Source.

harlequin 
Moderator
vehement flame

Imię: Anna
Wysłany: 25-03-2008, 17:02   

Wydaje mi się, że to, co robię nie jest zdrowe.
Gdy jadę do mojego chłopaka, jestem faszerowana przez jego mamę dwudaniowymi obiadami, ciastami, wszystkim w ogromnych ilościach, mięsnych ilościach, tłustych ilościach i na dodatek jeszcze pysznych, więc nie mogę się oprzeć. Poza tym ona obraża się, jeśli choć odrobinę zostawię na talerzu, więc staram się tego nie robić.
Za to gdy jestem u siebie w domu, jem rzadko, ale często w dużych ilościach, szczególnie słodycze, jednak dużo się ruszam i zawsze tu chudnę, co mnie cieszy, bo tak mi bardziej do twarzy.

Jem zawsze wtedy gdy jestem głodna. Najbardziej głodna jestem w szkole, w weekendy jem znacznie mniej. Mój mózg zużywa ogromne ilości glukozy, znaczy myślę, czyli ogólnie to pozytywnie.

Znak zodiaku: lew

merel 
Boska i skromna.

Wysłany: 25-03-2008, 18:47   

Nie potrafię żyć według jakiś diet.
Nie potrafię i szybko przegrywam.
Gdyby gdzieś tam zamieścić 3bita to i może coś by z tego było.
Tak wiele razy próbowałam sobie wmawiać jedząc go, że jest wstrętny, że to ozorek. xD
Nie pomogło.
Staram się mniej jeść. Gdzie kolacji w ogóle.
Śniadanie normalne, trochę mniej niż zazwyczaj na obiad. Pić tylko wodę niegazowaną, nie podjadać między posiłkami i nie brac pieniędzy do szkoły. ^^

dkf 
Administrator

Imię: Agnieszka
Wysłany: 25-03-2008, 22:25   

merel napisał/a:
Pić tylko wodę niegazowaną

Gazowana nie jest w niczym gorsza od niegazowanej.

Znak zodiaku: strzelec

kamasutra 
Użytkownik roku
baunsuj dziw**

Imię: Kamila Cecylia Klara
Wysłany: 25-03-2008, 22:36   

dkf napisał/a:
merel napisał/a:
Pić tylko wodę niegazowaną

Gazowana nie jest w niczym gorsza od niegazowanej.

ale wypycha brzuch od srodka :P

Sakura 

Wysłany: 09-04-2008, 18:05   

Darn napisał/a:
Jakie są wasze osiągnięcia jeżeli chodzi o diety?

10 kg udało mi się schudnąć.

Darn napisał/a:
Jakie stosowałyście?

Stosowałam dietę Nż (nie żreć). Najlepiej skuteczna. Nie jadłam po 18, nie piłam słodkich napojów, które są moim uzależnieniem i nie robiłam sobie przegryzek typu paluszki, batoniki jak to miałam w zwyczaju. Jednak najlepszym sposób na dietę, to ograniczenie jedzenia i sport.

Darn napisał/a:
Jakie możecie polecić a jakie odradzić?

Odradzam tzw. cudowne diety, bo których du.pa jeszcze bardziej rośnie, gdy wróci się do starych nawyków żyywieniowych.

kamasutra napisał/a:
Darn napisał/a:
Jakie są wasze osiągnięcia jeżeli chodzi o diety?

hmmm..
Moją jedyna dietą jest obżerać się albo w ogóle nie jeść ;P

Też tak robiłam.
  Znak zodiaku: ryby

Żelowa 
tnemarepmet

Imię: Aneta
Wysłany: 19-05-2008, 14:56   

Staram się cały czas być na lekkiej dicie, bo wydaje mi się, że tylko diety długotrwałe(czyli takie, które stosuje się długo) są długotrwałe(pozostają na zawsze :P ).
Nie jem po 18, ograniczam słodycze, codziennie wykonuje, choć przez chwilkę, kilka prostych ćwiczeń, staram się wolny czas wypełnić tańcem, spacerami.

Znak zodiaku: wodnik

fobia 
Zasłużeni
Antichrist Superstar

Imię: Albert Fish
Wysłany: 19-05-2008, 15:52   

Pierdolona głupota i kompleksy.
Nigdy nie miałem żadnej diety, jem sporo i niezdrowo. Dziennie muszę zjeść przynajmniej 2 czekolady. Nie wykonuje na siłe żadnych ćwiczeń, czasem jak mam ochotę to pomacham sztangą czy hantlami albo zrobie parę brzuszków, ale to bardziej z nudów. Po chuj ograniczać coś co się lubi? W imię czego? Nie szanuje osób, które głodzą się żeby lepiej wyglądać (o ile nie mają nadwagi zagrażającej życiu i zdrowiu).

Znak zodiaku: skorpion

Leany 
sasasasasa...

Wysłany: 19-05-2008, 18:36   

Ja żadnej diety nie stosuję i nigdy nie stosowałam - chociaż od pewnego czasu próbuję się zdrowo odżywiać.
Wyeliminowałam ze swojego jadłospisu białe pieczywo, jem więcej warzyw i owoców, a mniej słodyczy.
Zawsze też jem śniadanie, które dawniej omijałam.
W dni kiedy piję mleko, zjadam też jogurt albo kefir, które zawierają żywe kultury bakterii, potrzebne do strawienia laktozy.

Niestety nie udaje mi się wyeliminować napadów głodu (szczególnie tych nocnych) - które jak ostatnio zaobserwowałam nie są głodem "żołądkowym", tylko psychicznym :/

Jako, że od przyszłego roku chcę zacząć studiować dietetykę jako drugi kierunek, ostatnio sporo czasu spędzam na czytaniu różnych książek tematycznych. W większości doradza się zdrowe podejście do kwestii picia wody. Ostatnio byłam też na wykładzie pani profesor Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, która również zachęcała do nie wpadania w skrajność, że woda jest taka cudowna i niezwykle pomocna w odchudzaniu ;)
Alicja napisał/a:
Chyba kiedyś Erill pisała na tym forum o mitach związanych z odchudzaniem i tam było również coś o piciu wody.

Dokładnie - sporo jest tych mitów.
Gabi napisał/a:
Jak to jest- dwa litry dziennie oprócz herbaty, zupy itd.? Czy łącznie z nimi? Bo nigdy nie wiem.

Nie chodzi o picie samej wody - przecież wszystkie płyny (a więc to z czego składają się zupy, herbatki, owoce, itp) zawierają już w sobie wodę ;)

Alicja 
+++++
Dziewczyna Juny

Imię: Alicja
Wysłany: 19-05-2008, 21:38   

Leany napisał/a:
Zawsze też jem śniadanie, które dawniej omijałam.

Ja po prostu nie mogę patrzeć na jedzenie rano. Kiedy wstaję i widzę jakiekolwiek jedzenie, to od razu robi mi się niedobrze i wmuszam w siebie chociaż kawę albo herbatę. Nie zjem rano to później sobie odbijam przez cały dzień. Do dupy. Nie wiem jak przekonać się do śniadań. Musiałabym chyba wstawać z 2 godziny wcześniej, bo mniej więcej po 2-3 godzinach od pobudki jestem w stanie cokolwiek przełknąć.

Znak zodiaku: koziorozec

[P]caessa 
Przyjaciel
**złośnica**

Wysłany: 19-05-2008, 22:05   

Alicja napisał/a:

Ja po prostu nie mogę patrzeć na jedzenie rano.

a ja akurat śniadanie muszę zjeść. reszta posilków już nie jest taka ważna. a na śniadanie musi być coś "słodkiego". kiedyś to była nutella, ostatnio stwierdziłam, ze jest za droga jak na mnie biedną studentkę, a teraz dżemy. żadnego sera, szynki czy coś rano nie zjem.
poza tym białego pieczyw już od dawna nie jem. no chyba, że jestem w domu rodzinnym, gdzie czasem bywa tylko białe pieczywo, ale głównie jakieś ciemne albo wasa.
ost zaczęłam jeść więcej warzyw i owoców. jakoś tak zimą do mnie nie przemawiały.
moje obiady wyglądają tak: zjem to co znajdę, albo to co dadzą. dziś np. sałatka którą przywiozłam z domu. na studiach nie jem mięsa bo mi się go robić nie chce.

jakieś tam etapy różnego dziwnego odżywiania w moim życiu przeszłam. teraz wolę zwiększyć ilość wysiłku fizycznego niż drastycznie zmiejszyć ilość spożywanego jedzenia. byleby mi stawy nie siadly, to mogę ćwiczyć

Znak zodiaku: byk

dkf 
Administrator

Wysłany: 19-05-2008, 23:32   

Alicja napisał/a:
Ja po prostu nie mogę patrzeć na jedzenie rano.

Ja też, rano nie zjem nic, bo wszystko mi staje w gardle i puchnie w ustach, a później mi niedobrze. Już nawet ojciec przestał ze mną walczyć że mam jeść śniadanie. Rano to tylko mocna kawa.

Leany 
sasasasasa...

Wysłany: 20-05-2008, 11:09   

dkf napisał/a:
Ja też, rano nie zjem nic, bo wszystko mi staje w gardle i puchnie w ustach, a później mi niedobrze.

Też tak miałam przez całe życie - na widok kanapek z rana robiło mi się niedobrze (później zresztą zauważyłam, ze nie tylko z rana - jedzenie kanapek zaczęło mnie odrzucać o każdej porze).
Dopiero kiedy poszłam na studia, przestałam sobie wyobrażać świat bez śniadania - ale na widok chleba rano i tak jest mi niedobrze. Tak więc przerzuciłam się na smaczniejsze i lżejsze śniadania - typu pyszne musli Crunch, którego mogę zjeść każdą ilość niezależnie od pory dnia czy nocy! :P

dkf 
Administrator

Wysłany: 20-05-2008, 18:45   

Nie no ja nie mam tak ekstremalnie, że niedobrze mi już na sam widok jedzenia. Po prostu dopiero jak bym próbowała je skonsumować. Dopiero ok 10 mogę coś zjeść, albo przetrzymać to i nie jeść cały dzień.

kamasutra 
Użytkownik roku
baunsuj dziw**

Imię: Kamila Cecylia Klara
Wysłany: 20-05-2008, 19:37   

Leany napisał/a:
Jako, że od przyszłego roku chcę zacząć studiować dietetykę jako drugi kierunek,

Bardzo fajny kierunek ;)

Ja ostatnio piję mniej kawy,ćwiczę ,nie jadam po 22 :P tzn staram się :P
Staram się nie jeść fast foodów :P
(wychodzi mi to z marnym skutkiem)

[ Dodano: 20-05-2008, 19:39 ]
Cytat:
widok chleba rano i tak jest mi niedobrze.

mam taki sam odchyl wymiotny ;/
Nie moge tego przeboleć :(
Piję herbate jak zdarze :P
Jak mialam praktyki to jadalam śniadanie i to w sumie bylo jakieś 4 kęsy o_O reszta kromki leżała w smietniku albo po prostu kroiłam pół.

Piotrek

Dołaczył: Dawno

Odpowiedz do tematu