Imię: Agnieszka
Wysłany: 24-03-2008, 23:48 Satanizm
Czym jest wg ciebie satanizm??
Religią i kultem szatana, z tą całą otoczką czarnych mszy i dewastacji grobów??
Czy może filozofią życiową??
A do tego jeszcze uważasz ze powinno się to pisać przez "s" czy "sz", czy jest to obojętne??
Samo słowo już wywołuje u ciebie ciarki na plecach??
Znasz jakiegoś satanistę??
Satanizm tak jakby dzieli się na różne odłamy, np. na pseudosatanistów, którzy zabijają jakieś zwierzaki w ramach idiotycznego buntu i piszą 666, pomimo kompletnej nieznajomości znaczenia tego. Ot tak, dla zabawy. Ale jest też satanizm ideologiczny, który mnie osobiście się podoba.
fobia napisał/a:
dkf napisał/a:
A do tego jeszcze uważasz ze powinno się to pisać przez "s" czy "sz", czy jest to obojętne??
To o czym jest ten temat? Bo satanizm, a szatanizm to dwie różne rzeczy.
Tak, nawet ostatnio dosyć obszerny artykuł na ten temat znalazłam.
dkf napisał/a:
Nie. Te wszystkie idiotyzmy, które opowiadają o satanistach wręcz bawią mnie.
dkf napisał/a:
Znasz jakiegoś satanistę??
Nie znam.
_________________ Król bezgranicznie kochał swą małżonkę, królową, a ona całym sercem kochała jego. Coś takiego musiało skończyć się nieszczęściem.
Imię: Agnieszka
Wysłany: 25-03-2008, 00:05
fobia ja wiem że ty dobrze wiesz o co chodzi i czym jest satanizm, ale temat jest specjalnie tak napisany, bo coś mi się wydaje że Kamasutra nie będzie jedną co da tego typu odpowiedzi.
Fobia mi jedynie mógłbyś napisz czym jest szatanizm w takim razie ba szukam i jak narazie nic sensownego nie znalazłam, a znam tylko to co jest satanizmem.
Biblię LaVeya mam dawno za sobą. Kręciło mnie to. Dreszczyk był, ale emocji. Skończyłem z tym jednak.
myiako napisał/a:
Ale jest też satanizm ideologiczny, który mnie osobiście się podoba.
Wbrew temu, co sami Sataniści głoszą, nie jest aż tak rozwojowy i niepowtarzalny. Byłem Satanistą ideologicznym przez jakiś czas, jednak było to zbyt ograniczające i zbyt "powolne". Są szybsze drogi do wiedzy i sukcesu. Pomijam zbytnią ignorancję wyznawców.
Czy w ogóle można satanistów nazwać wyznawcami? W sumie nie mają takiej jednej "idei", bądź celu jak np. chrześcijanie. Kilka warunków, rad, koncepcji i większość i tak wybiórczo traktuje owe rzeczy.
_________________ Król bezgranicznie kochał swą małżonkę, królową, a ona całym sercem kochała jego. Coś takiego musiało skończyć się nieszczęściem.
Może rzeczywiście niezbyt fortunnie sformułowanie. Tyle, że te kilka koncepcji w pewien sposób narzuca patrzenie na świat, który ogranicza własny rozwój na pewnych płaszczyznach. Warto zwrócić uwagę, że sataniści dodają sobie kilka rzeczy i "zasad", które nie mają pokrycia w ich "księdze", a z których rozliczają innych. Mówię o tych, z którymi styczność miałem.
Imię: Albert Fish
Wysłany: 25-03-2008, 00:31
Cytat:
fobia ja wiem że ty dobrze wiesz o co chodzi i czym jest satanizm, ale temat jest specjalnie tak napisany, bo coś mi się wydaje że Kamasutra nie będzie jedną co da tego typu odpowiedzi.
:*
dkf napisał/a:
Fobia mi jedynie mógłbyś napisz czym jest szatanizm w takim razie ba szukam i jak narazie nic sensownego nie znalazłam, a znam tylko to co jest satanizmem.
Podstawowa różnica to taka, że satanista uważa Szatana jako symbol opozycji przeciw np. zasadą czy ograniczeniom. Szatanista natomiast wyobraża go sobie jako uosobienie zła, jako ciemnego pana, któremu składa cześć i wielbi go. Jest to coś pomiędzy satanizmem a pseudosatanizmem, gdyż modląc się do swojego pana i władcy na ogół nie robią tego w sposób taki jak pseudosataniści (nawaleni tanim winem gwałcą koty na rozwalonych wcześniej nagrobkach), ale też inaczej niż sataniści, którzy nie praktykują oddawania czci Szatanowi.
[ Dodano: 25-03-2008, 00:32 ]
miyako napisał/a:
W sumie nie mają takiej jednej "idei", bądź celu jak np. chrześcijanie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum