Imię: Agnieszka
Wysłany: 21-03-2008, 16:04 Jezyk utworów.
Czy ma dla was znaczenie w jakim języku słuchacie muzyki??
Czy jakiś język szczególnie wam się podoba pod tym względem i poszukujecie zespołów wykonywujących właśnie w nim??
Czy uważacie że wykonawcy powinni tworzyć w swoich rodzinnych językach.
Btw. Chciałam założyć temat o muzyce po niemiecku, ale pewnie by był samotny i umarł śmiercią naturalną, bo nie wiem czy by się znalazł jeszcze jakiś psychol słuchający czegoś w tym języku .
Raczej nie. Nie przywiązuje do tego wagi. Podobają mi się polskie jak i zagraniczne utwory.
dkf napisał/a:
Czy jakiś język szczególnie wam się podoba pod tym względem i poszukujecie zespołów wykonywujących właśnie w nim??
Taa czeski głównie w piosence Jozin z Bazin Tak jak powyżej jest dla mnie obojętnie w jakim języku śpiewa dany wykonawca. Ważne aby nuta wpadła w ucho.
dkf napisał/a:
To, w jakim języku są teksty (muzyka chyba nie ma odrębnych języków ^^) ma dla mnie dość duże znaczenie, bo lubię rozumieć o czym jest dany utwór. Głównie jest to język polski i angielski, ale zdarzają się jakieś romanse z portugalskim, hiszpańskim czy słoweńskim, ale wtedy szukam tłumaczeń.
Nie lubię japońskiego / chińskiego itp. oraz niemieckiego, bo generalnie nie podoba mi się brzmienie tych języków. Nie wyszukuję nowych wykonawców pod kątem języka w jakim mają swoje teksty. Częściej zapoznaję się z muzycznym dorobkiem kraju, który mnie jakoś zainteresował, ale nie zawsze pokrywa się to z poznaniem ich języka, bo mogą mieć utwory np. po angielsku, a nie węgiersku.
Język w jakim są stworzone teksty mojego ulubionego wykonawcy nie jest dla mnie sprawą priorytetową. Nawet gdyby Glaca zacząć śpiewać w suahili to kupowałabym jego płyty, o ile teksty nadal miałyby sens.
_________________ "Taka już jest niewiasta, lubieżności pełna. I w chuci nienasycona. Jak świat światem, tak było i tak będzie in saecula saeculorum."
Ma, nie słucham muzyki po niemiecku, po prostu mnie odrzuca. Za muzyką polską też zbytnio nie przepadam, ale to chyba nie wina języka..
dkf napisał/a:
Nic wyjątkowego - angielski. Specjalnie nie muszę szukać ^^
dkf napisał/a:
Nieee. Gdyby wykonawcy towarzyli w swoich ojczystych językach to niestety minęłoby mnie słuchanie tak cudownego zespołu jakim jest Scorpions. Śpiewaliby po niemiecku, a ja się przemóć jakoś nie mogę.
_________________ czytaj mnie ukradkiem.
Ostatnio zmieniony przez Darn 21-03-2008, 19:29, w całości zmieniany 1 raz
Jest to dla mnie raczej sprawa drugorzędna...przy różnych utworach zwracam uwagę na różne rzeczy, być może są piosenki które urzekły mnie tylko ze względu na język (choć teraz jak na złość nic mi do głowy nie przychodzi)...generalnie jest tak że język jest jednym z czynników, które może sprawić że muzyki będzie mi się słuchało dobrze, ale z pewnością nie jest jakimś głównym kryterium dla mnie
dkf napisał/a:
Nie mam chyba ulubionego języka....najczęściej wychodzi tak że słucham utworów po polsku bądź angielsku, ale potrafią mi się podobać piosenki w każdym innym języku...nie ma takich języków które wydawałyby mi się nie do zniesienia przy słuchaniu
dkf napisał/a:
Uważam, że postawienie im takiego ultimatum byłoby ograniczaniem ich wolności także muzycznej...to tak jakby danemu wykonawcy kazać muzykę jednego tylko rodzaju nie nawiązującą do innych nurtów.
dkf napisał/a:
Btw. Chciałam założyć temat o muzyce po niemiecku, ale pewnie by był samotny i umarł śmiercią naturalną, bo nie wiem czy by się znalazł jeszcze jakiś psychol słuchający czegoś w tym języku .
Nie wiem czy psychol ale zdarza mi się słuchać muzyki po niemiecku...i podoba mi się...niemniej jednak dyskusja ze mną byłaby raczej kiepska bo przyznaję że moja znajomość ogranicza się jedynie do niektórych utworów zespołu Rammstein, więc za dużo bym napisać nie mogła bo się nie znam
_________________ "...we mgłę go wyprawiłam/ w deszcz co na rzęsach przysiadł/ samobójczymi kroplami/ żeby opaść i zniknąć/ wsiąknąć cieczą zieloną/ w spragnione ciało trawy/stoję niezmiernie sama/na nagiej obcej ziemi..."
1. Nie
2. Ang
3. Nie
dkf napisał/a:
muzyce po niemiecku
czasem słucham takowej muzy .
_________________ Miłośc to tylko uczycie przynależności
1. Wydaje mi się, że tak. Lubię słuchać piosenek, w których wiem o co chodzi i o czym są.
2.Najczęściej słucham po angielsku i polsku, nic nowego
3.Nie, absolutnie nie. Jeżeli każdy śpiewałby w swoim ojczystym języku, wydaje mi się, że wielu artystów nie było by tak popularnymi jak są. Np u2 śpiewające po irlandzku.
_________________ Taki przewrotny i ambiwalentny Ikar.
Wysłany: 28-03-2008, 16:53
a ja ostatnio mam obsesje na punkcie muzyki po polsku i niemiecku. Wszystkiego szukam pod tym kątem, co jest nie lada wyczynem coś znaleźć w tym języku i jeszcze w zadowalającym mnie rodzaju muzyki. Oczywiście nie pogardzę też jakimś dobrym metalem po angielsku, po fińsku maja też niezły.
Imię: Albert Fish
Wysłany: 28-03-2008, 17:22
Po niemiecku też lubię, ale problem ze znalezieniem.
dkf, znasz Nargaroth? Mają nieco piosenek po niemiecku. Tak pół na pół z angielskimi. Mają co najmniej ciekawie ustawione instrumenty, co daje zajebisty efekt. A może to tylko moje głośniki zniekształcają?
Wysłany: 28-03-2008, 17:31
fobia napisał/a:
dkf, znasz Nargaroth?
Niestety nie znam, ale się zobaczy zaraz pojedyncze i jak mi się spodoba to kolega dostanie zamówienie albo sama poszukam dyskografii.
fobia napisał/a:
ale problem ze znalezieniem.
I to jeszcze jaki. Ale mogę ci polecić Die Apokalyptischen Reiter naprawdę zajebiste, ten głos i wyraźnie śpiewa w niektórych, ale niestety nie ma nigdzie polskich tłumaczeń. Die Ärzte tez po niemiecku, jeszcze nie słuchałam w większej dawce, ale mam już obiecane. O OOmph chyba nie muszę mówić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum