Teraz w szkole mam sztukę. Raz jest plastyka, raz muzyka. zależy to od nauczycielki. Lubie te lekcje. Myśle, ze powinno byc ich wiecej, bo sa bardzo fajne, luźne.
_________________ Jeszcze raz zabierz mnie do pierwszej łzy...
Wysłany: 16-03-2008, 22:44
kreska napisał/a:
Chodzilo mi o zwrocenie uwagi na to, ze rodzice czesto przesadzaja, chca realizowac swoje niespelnione ambicje poprzez dziecko, albo co gorsze po prostu miec wiecej czasu dla siebie, wygodnie im, ze nie musza organizowac czasu swojemu dziecku.
Myślę, że odrobinę fantazjujemy, dyskutując o całym nawale zajęć pozalekcyjnych dla dzieci- ilu z was zna dzieci, których rodzice organizują im czas w rozwojowy sposób? I których na to stać?
Częściej w PL dzieci zostawiane są same sobie- przed telewizorem, kompem albo na ulicy.
Imię: Ola
Wysłany: 20-03-2008, 13:16
Alicja napisał/a:
Wy też uważacie, że polskie dzieci mają 2 lewe ręce do rysowania i nie są muzykalne?
zastanawiam się skąd wyciągnęli te wnioski. Nie zgadzam się, wiele osób ma talent ale poprostu nie pkazuje go np z lenistwa, albo z braku perspektyw.
Alicja napisał/a:
Czy dołożenie im kolejnych godzin zajęć poprawi tą sytuację?
Nie. Jezeli dla kogoś te lekcje są czasem na odpoczynek to nie zmienią swojego nastawienia tylko dlatego że będzie ich więcej, może to być pomocne dla tych którzy mają chęci do rozwijania sie w tym kierunku ale ile jest takich osób na klasę? mało. Pozatym tak jak wspomniał fobia bardzo dużo zalezy od nauczyciela. ja w gimnazjum miałam nauczycielke która kompletnie nie umiała śpiewać i z brakiem zainteresowania prowadziła lekcje. Nic dziwnego że wszyscy na niej spali.
Alicja napisał/a:
Czy zapisalibyście się w liceum na lekcje plastyki / muzyki?
na lekcje muzyki napewno nie bo śpiew to moja pięta Achillesowa, z zajęciami plastycznymi to nie wiem, zalezałoby od tego czy by mi pasowało z dojazdem, czy zajęcia sa ciekawie prowadzone bo chętnie bym z takich skorzystała lekcji, a i czy miałabym na to czas bo dojazdy zajmują mi codziennie 3 godziny.
Fajnie gdyby było więcej muzyki i plastyki, szkoda że nie wymyślili tego 10 lat temu jak chodziłam do podstawówki.
Może byłabym teraz na asp ;P
_________________ Życie to 10% tego, co nam się przydarza i 90% tego, jak na to reagujemy. Nasze podejście jest wszystkim. Nie ma innego wyjścia. Koniecznie musisz się dobrze bawić.
Ostatnio zmieniony przez akukaracza 21-03-2008, 14:30, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum