Mportalik - forum dyskusyjne Strona Główna Mportalik - forum dyskusyjne
Super forum młodzieżowe.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: kamasutra
18-04-2008, 16:39
Psia moda
Autor Wiadomość
dkf 
Administrator

Imię: Agnieszka
Wysłany: 14-03-2008, 20:58   

Elektroniczna napisał/a:
Zainteresowało mnie to co napisałaś i poczytałam o tym na necie...chciałabym się z ciekawości dopytać kogoś kto się zna na tych psach na ile to inicjatywa człowieka w powstaniu tej rasy, bo z tego co doczytałam to nie jest to nowa rasa...ale było tam napisane o tym, że za wygląd tego psa odpowiada genetyka i przypadek...nie było tylko nigdzie czy przypadek naturalny czy wynikający z jakichś działań....

Bardziej mi chodziło ogólnie o to ze wszelkie rasy psów są w mniejszy lub większy sposób, bardziej lub mnie celowo zmodyfikowane przez człowieka i przystosowane dla różnych potrzeb. Pies nie jest naturalnym wyrobem natury wiec niekoniecznie ma wszystkie cechy potrzebne do raczenia sobie w życiu i w różnych warunkach, również atmosferycznych.

Nie wiem za dużo o nich, ale sąsiadka kiedyś takiego miała, to mówiła że trochę zachodu z nim jest, trzeba go myć, nie może wychodzić za dużo na słońce bo sie opala. Ale jak wszystko chińskie rasa jest dość oryginalna.
Ale dużo ras powstało przez przypadek.

Znak zodiaku: strzelec

Gabi 
Zasłużeni
Szara Eminencja

Wysłany: 14-03-2008, 21:02   

Darn napisał/a:
Btw. często moja sąsiadka ubierała swojego psa w sweterki, teraz wozi go w wózku. Wyciąga go na 5 minut by zrobił swoje a później wkłada biedaczka spowrotem do wózka.

O_o

Zgadzam się z Alą, takie fanaberie naprawdę nie są potrzebne- mowa oczywiście o psach dostosowanych do naszego klimatu, a nie grzywaczach chińskich i innych zagranicznych wynalazkach.

Znak zodiaku: panna

Alicja 
+++++
Dziewczyna Juny

Imię: Alicja
Wysłany: 14-03-2008, 21:08   

Cytat:
przez tyle lat psy sobie bez skarpetek dawały radę. sądzę, że teraz też nie są im potrzebne

Ludzie przez wiele lat dawali sobie radę bez prądu, ale nikt nie mówi, że wtedy było lepiej.
Kiedyś niewiele psów było trzymanych w domach i były zahartowane, bo czy ulewa czy upał, śnieg czy wiatr to miały do wyboru albo trawnik albo budę. A teraz jak taki domowy piesek poczuje śnieg pod swoimi delikatnymi łapami to może doznać szoku. :] A jeśli ktoś lubi długie spacery, to pewnie i są jakieś zdrowotne konsekwencje tego.

Znak zodiaku: koziorozec

merel 
Boska i skromna.

Wysłany: 14-03-2008, 23:13   

Robić z psa lalkę to największa głupota. Myślę, że jednak męczące jest dla nich takie poobwieszanie go. Bynajmniej dla mojego. Jak byłam mała zakładałam mu klipsy, albo czapkę. Nie chodził z tym zbyt długo. Wyraźnie widać było, że się z tym męczy i jednak swobodnie czuje się bez żadnych "dodatków". Myślę, że nie on jeden i jedyny.
Jeśli chodzi o śnieg, zimę. Lubi tę porę roku, zżera śnieg. Co prawda nie śpi w budzie, ale garaż mu wystarcza.
dkf napisał/a:
wszelkie rasy psów są w mniejszy lub większy sposób, bardziej lub mnie celowo zmodyfikowane przez człowieka i przystosowane dla różnych potrzeb. Pies nie jest naturalnym wyrobem natury wiec niekoniecznie ma wszystkie cechy potrzebne do raczenia sobie w życiu i w różnych warunkach, również atmosferycznych.

Bo mój, to np. taki swojski kundel.:P

wronka 

Imię: Karolina
Wysłany: 15-03-2008, 12:28   

Według mnie robienie z psów lalusi, laleczek to glupia sprawa. Chciałabym wiedzic jak wtedy pies sie czuje.

Znak zodiaku: lew

harlequin 
Moderator
vehement flame

Imię: Anna
Wysłany: 15-03-2008, 21:11   

Niech sobie ludzie stroją swoje psy jak chcą, byle to dla samych psów nie było udręką.
Mój pies jest naturalnie piękny, nie muszę nic upiększać :P

Znak zodiaku: lew

miyako 
Zasłużeni

Wysłany: 13-04-2008, 18:00   

harlequin napisał/a:
Mój pies jest naturalnie piękny, nie muszę nic upiększać :P

O, właśnie. Sądzę, iż każdym zwierzęciem tak być powinno. ;)
Ostatnio zmieniony przez miyako 13-04-2008, 18:01, w całości zmieniany 1 raz  

Znak zodiaku: bliznieta

Piotrek

Dołaczył: Dawno

Odpowiedz do tematu