_________________ Zostaw to, nie szukaj problemów we wszystkim
Znajdź szczęście i daj je swym bliskim
Zostaw to, mija cenny czas, za kilka lat
Znów w tym samym miejscu powiesz - miałem zły start
właśnie coś mi sie jebutłu nie wiem jak ja to policzyłem co lepsze sprawdzałem i też mi wyszło 28 i było dobrze <lol z mnie> .
Bo najpierw miałem z 3 liczb ze wychodziło ale jak już powtarzałem cos pojebał**
aaa już wiem jak mi z 3 liczb wyszło (1+3)*6
btw. od początku było wiadomo zę będzie chodziło o nawiasy
Ostatnio zmieniony przez alanho 25-02-2008, 21:21, w całości zmieniany 1 raz
Rozwiązanie:
Dziecko ma dzisiaj X lat, a jego matka Y lat.
Wiemy, że matka jest 21 lat starsza od dziecka.
W następstwie:
X + 21 = Y
Wiemy również, że za 6 lat dziecko będzie 5 razy młodsze od matki. Możemy zatem napisać następujące równanie:
5 (X + 6) = Y + 6 Zastąpimy Y przez X i rozpoczynamy rozwiązywać:
5 (X + 6) = X + 21 + 6
5X + 30 = X + 27
5X - X = 27 - 30
4X = -3
X = -3/4
Dziecko ma dzisiaj -3/4 roku, co jest równe -9 miesięcy...
Rozumując matematycznie, można przez to dowieźć, że matka jest w tym własnie momencie BZYKANA!!
Imię: Agnieszka
Wysłany: 26-02-2008, 20:37
devir napisał/a:
Matka jest starsza od swojego dziecka o 21 lat, za 6 lat dziecko bedzie młodsze 5 razy od matki. Gdzie jest ojciec dziecka ?
To akurat znałam.
A to:
jest 3 facetow, ktorzy poszli ro recepcji w hotelu mowiac, ze chca wynajac jeden pokuj na 3. hotelowy powiedzial im cene tego pokoju 30$. z prostej matematyki wynika, ze na jedna osobe przypada do zaplacenia po 10$ (bierzemy pod uwage, ze w calym zadaniu dziela sie po rowno kosztami). gdy poszli do pokoju hotelowy przypomnial sobie, ze ten pokuj kosztuje 25$, a nie 30, czyli tyle ile oni zaplacili. idac do ich pokoju z 5$ by im je oddac pomyslal sobie, ze ich jest 3 to odda im 3$,a 2$ zatrzyma dla siebie. jezeli na samym poczatku zaplacili 30$ czyli 10$ na osobe i hotelowy im przynosi 3$, to po podziale kazdy dostanie po dolaze, czyli zaplaci nie 10$ tylko 9$. przyczym hotelowy zatrzymal dla siebie 2$. wszystko razem sumujac. jezeli oni zaplacili po 9$ mnozac to razy 3 bo tyle ich bylo dostajemy wynik 27$, hotelowy zatrzymal 2$. po dodaniu otrzymujemy sume 29$, a przeciez na samym poczatku zaplacili 30$, wiec gdzie jest jeden dolar???
Rozwiązanie:
Dziecko ma dzisiaj X lat, a jego matka Y lat.
Wiemy, że matka jest 21 lat starsza od dziecka.
W następstwie:
X + 21 = Y
Wiemy również, że za 6 lat dziecko będzie 5 razy młodsze od matki. Możemy zatem napisać następujące równanie:
5 (X + 6) = Y + 6 Zastąpimy Y przez X i rozpoczynamy rozwiązywać:
5 (X + 6) = X + 21 + 6
5X + 30 = X + 27
5X - X = 27 - 30
4X = -3
X = -3/4
Dziecko ma dzisiaj -3/4 roku, co jest równe -9 miesięcy...
Rozumując matematycznie, można przez to dowieźć, że matka jest w tym własnie momencie BZYKANA!!
Rozwiązanie:
OJCIEC JEST NA MATCE
Osz Ty....to nie fair...
Hymm...czy to zadanie dkf, to nie jakis paradoks matematyczny ?
Według mnie 1$ zginol w przyblizonych obliczeniach, bo oni nie placili po9$ tylko po 9,3$
Jezeli wziol 2$ napiwku to z 30. zostaje 28, 28/3 = 9,3 To tak jakby placili za pokoj 28$ a przeciez kosztuje 25. A 25/3 = 8,3.
_________________ "Autorytet, rząd, władza, państwo - każde z tych słów oznacza to samo - środek nacisku i wyzysku..."
Imię: Albert Fish
Wysłany: 26-02-2008, 21:09
Zapłacili 27$, razem z 2$ dla pana złodzieja, po czym przyniósł im 3$. Razem 30$.
Mówiąc inaczej dola hotelowego został policzony jakby dwa razy.
25$ + 2$ + 3$ = 30$
3*9=27 (z czego 2$ dla hotelmana), a 27$+3$=30$.
Proste.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum