Mportalik - forum dyskusyjne Strona Główna Mportalik - forum dyskusyjne
Super forum młodzieżowe.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Bardzo ważne pytanie
Autor Wiadomość
Roy
*

Wysłany: 13-02-2008, 18:14   Bardzo ważne pytanie

Witam wszystkich!
Mam bardzo ważne pytanie. W czerwcu będę absolwentem Gimnazjum. Ilośc uzyskanych przeze mnie punktów to gdzieś granice 160 pkt, jeśli zdobędę tyle punktów z egzaminu ile miałem na próbnym. I wybieram się do Technikum Budowlanego, dokładniej w Bielsku-Białej. Czy po ukończeniu tego technikum mam realne szanse na studia Architektura i Urbanistyka? A może ktoś uczy się właśnie w tym technikum? Proszę o odpowiedzi. Miło mi będzie również gdy ktoś przybliży mi jaką kończył szkołę jeśli obecnie studiuję Arch. i Urb.

Serdecznie pozdrawiam,
Roy

michasiekoOo 
*

Imię: Michał
Wysłany: 13-02-2008, 20:09   

hmmmm. Wybiersz sie do Budowlanki mój znajomy chodził do budowlanki i mówi że na dostanie sie na ten kierunek studi nie ma problemu ale jest male ale musisz napisac maturę z odpowiednich tematów... I W tym technikum masz strasznie dużo do pracy tzn. chodzi o to iż dużo szkicujecie, oraz są bardzo trudne zadania szczególnie z matematyki.. Wyobraź sobei zę maturę będziesz miał obowiązkową na maturze więc masz pierwszy stopień rozszerzenia tego przedmiotu.. pamietaj że wszystko tam wiąże sie z matematyką więc jeżeli jesteś słaby z maty radzę żebyś odpuścił sobie ten kierunek ;) )
  Znak zodiaku: byk

Roy
*

Wysłany: 13-02-2008, 20:51   

Tak się składa, że od dwóch lat z matematyki mam regularnie celujący i mam dobre osiągnięcia w konkursach przedmiotowych, więc myślę, że powinien sobie przy wkładzie pracy poradzić :)

ania543 
Przyjaciel
na Klasyku gram.. :)

Imię: Ania
Wysłany: 13-02-2008, 22:02   

Dostać się to nic.
Ale wytrwać i coś umieć, to już COŚ. :)
Tak więc...
"Ócz się ócz, bo naóka to potengi klócz"! :D

michasiekoOo, weź zmień to wielgachne zdjęcie co się wyświetla pod postami Twoimi.

napisałam mu na PW , obrazek jest niezgodny z regulaminem ;) /kamasutra

Zielono mi :D !

Znak zodiaku: ryby

fobia 
Zasłużeni
Antichrist Superstar

Imię: Albert Fish
Wysłany: 13-02-2008, 22:05   

michasiekoOo napisał/a:
Wyobraź sobei zę maturę będziesz miał obowiązkową na maturze

:558: :559: Cholera!! Niesamowite !! Fascynujące !!

Znak zodiaku: skorpion

Roy
*

Wysłany: 14-02-2008, 07:03   

W takim razie pójdę do tej budowlanki i mam nadzieję, że bezproblemowo dostanę "Technika Budownictwa", a potem na studia :D

Alicja 
+++++
Dziewczyna Juny

Imię: Alicja
Wysłany: 14-02-2008, 08:07   

żeby dostać się na architekturę to chyba trzeba zdawać nie tylko matematykę, ale również historię, a mam dziwne przeczucie, że jest ona zepchnięta w technikum w ciemny kąt.

Znak zodiaku: koziorozec

jakkolwiek 
+++++

Ostrzeżeń:
 1/5/10
Wysłany: 14-02-2008, 10:40   

Alicja napisał/a:
ale również historię,

Skąd Ty to wytrzasnęłaś? :D

Aby zdać na architekturę trzeba:
-zdać dobrze rozszerzoną maturę z matmy (podstawowa też może być, jak nadrobisz rysunkiem, tak jak ja :D )
- zapisać się na DOBRY, a dobry znaczy DROGI krs rysunku. Nie sugerować się tym, że kursy organizowane przez uczelnie są lepsze- bzdura. Biorą mało kasy, ale i nie przygotują jak trzeba.

Nie polecam żadnych techników czy innych wynalazków. Normalne liceum- najlepiej profil mat-fiz.
I najważniejsze: RYSOWAĆ.
Powodzenia

[ Dodano: 14-02-2008, 10:43 ]
michasiekoOo napisał/a:
Wybiersz sie do Budowlanki mój znajomy chodził do budowlanki i mówi że na dostanie sie na ten kierunek studi

Ta, "mówi, że się dostanie" :D
Świetna rada. na prawdę.
Dostać się gdziekolwiek na arch. to może i się dostanie, do Białegostoku przyjmują wszystkich jak leci. Ale nchyba nie o to chodzi, zeby studiować na najgorszej uczelni jaka jest?

Założycielu tematu, a gdzie konkretnie chciałbyś się dostać?

Znak zodiaku: strzelec

Alicja 
+++++
Dziewczyna Juny

Wysłany: 14-02-2008, 11:05   

Cytat:
Skąd Ty to wytrzasnęłaś? :D

Koleżanka wspominała, że wybiera się na architekturę i dlatego ma zamiar zdawać historię na maturze. Nie wiem, może którejś z nas się coś powaliło. :]

Aorie 

Wysłany: 14-02-2008, 13:56   

Ja bym na Twoim miejscu wybrała dobre liceum. Profil mat-fiz. Technikum nie przygotuje Cię tak dobrze do zdania matury jak LO. Wiem, bo znam parę osób, które wybrały techniczne profile, a ze zdaniem egzaminu dojrzałości miały problem, bo niestety w wielu takich szkołach poziom nauczania jest dość niski (trafia tam dużo młodzieży, której nie chce się uczyć). Będziesz miał wiele niepotrzebnych przedmiotów, a mało takich, które będą Ci naprawdę potrzebne.
Dodaj do tego kurs rysunku technicznego - i to jak najwcześniej!
Uwierz mi, bardzo dużo osób które znam żałowały później, że wybrały technikum, bo ich szanse dostania się na studia zmalały...

harlequin 
Moderator
vehement flame

Imię: Anna
Wysłany: 14-02-2008, 14:04   

Alicja napisał/a:
Koleżanka wspominała, że wybiera się na architekturę i dlatego ma zamiar zdawać historię na maturze. Nie wiem, może którejś z nas się coś powaliło. :]

Też zdaję historię rozszerzoną, bo tam gdzie ja chcę iść na architekturą wymagają albo historii albo historii sztuki.

Znak zodiaku: lew

Roy
*

Wysłany: 14-02-2008, 14:23   

jakkolwiek napisał/a:
Założycielu tematu, a gdzie konkretnie chciałbyś się dostać?

Architektura i Urbanistyka - Katowice.
Idę do technikum budowlanego, bo słyszałem wiele opinii, że jeśli się idzie na studia techniczne to lepiej jest z technikum...

Alicja 
+++++
Dziewczyna Juny

Wysłany: 14-02-2008, 14:47   

Cytat:
Też zdaję historię rozszerzoną, bo tam gdzie ja chcę iść na architekturą wymagają albo historii albo historii sztuki.

Kraków? ;>

jakkolwiek 
+++++

Ostrzeżeń:
 1/5/10
Wysłany: 14-02-2008, 15:30   

Ano, może właśnie w krakowie wymagają, już nie pamiętam :D Ale w większości uczelni ie chca historii/ historii sztuki.
Aorie napisał/a:

Dodaj do tego kurs rysunku technicznego - i to jak najwcześniej!

Jakiego kur** technicznego? Niby po co? Znawcy się zebrali i pier**** głupoty.

Jak w Katowicach to Ci za bardzo nie pomogę. Wiem, czego wymagają w Gdańsku, Wawie, Wrocławiu, Łodzi i Białym. Najlepiej znajdz jakieś forum studentów architektury tamtejszej uczelni i ich wypytaj. To pewne źródło. Poza tym radzę zdawać w kilka miejsc, nie wiadomo czy się dostaniesz tam, gdzie sobie wymarzyłeś.

kreska 
Przyjaciel
make a wish.

Imię: Catherine
Wysłany: 14-02-2008, 15:30   

Wszystko zalezy od uczelni.

Niektore wymagaj historie rozszerzona, inne fizyke, inne matme, a inne robia jeszcze egzamin z rysunku, wiec najlepiej orietowac sie na uczelni na ktora chcesz sie dostac.

Do budowlanki trafiaja ludzie i ludzie.

Znaczy sie Ci co ida tam, zeby w przyszlosci isc na studia zwiazane z budownictwem.
I Ci co ida tam bo sie przyjelo, ze teraz sie nie idzie do zawodówki.

W technikum masz ten luksus, ze masz techniczne przedmioty, ale zazwyczaj zaniedbywane zostaja te podstawowe.
W liceum odrotnie.

Ktora bramke wybierasz? ;D
  Znak zodiaku: wodnik

Piotrek

Dołaczył: Dawno

Odpowiedz do tematu