Imię: Adam
Wysłany: 11-02-2008, 11:33 Origami
Origami
Origami składam od roku ,jest to moja największa pasja ,zaraz po niej jest modelarstwo kartonowe ale to już inne drzewo zupełnie.
Skupmy się na origami klasycznym:
Oto 2 linki dla początkujących
Polska strona ,można od niej spokojnie zacząć składać, jest w niej dział z wyjaśnieniami większości znaków jakie stosowane są na diagramach ,jeśli zainteresowani nie znajdą to PM do mnie : ]
www.origami.art.pl
Polskie forum na których przesiaduję pod nickiem Rogacz i tak jak koledzy i koleżanki służę pomocą.
http://oriforum.mojeforum.net/index.php
To kilka zdjęć na zachętę do składania:
Wszystkie prace złożone są z kwadratowych kartek bez użycia cięcia i kleju!
Na początek figurka złożona przeze mnie (Nie jest zbyt piękny ,bo niedomalowany ^^):
Figurka stworzona przez Kamiya Ryo
Ptak wymyślony przez Romana Diaza
Ikar ,jak wskazuje napis autorstwa Takashiego
I na koniec najtrudniejsza figurka origami na świecie.
Imię: Anna
Wysłany: 11-02-2008, 12:26
To naprawdę godne podziwu! Trudno mi uwierzyć, że to wszystko jest bez cięcia i użycia kleju.
Te łuski na ostatnim na przykład.
Albo że ten ptak stoi, że jest tak wyważony.
Niesamowite!
Fakt, ten smok ostatni budzi podziw : ). Kiedyś jak byłem mały to wykonywałem jakieś proste figury, nawet książkę miałem kiedyś i na niej się wzorowałem. Ogółem fajna sprawa takie hobby.
_________________ Zostaw to, nie szukaj problemów we wszystkim
Znajdź szczęście i daj je swym bliskim
Zostaw to, mija cenny czas, za kilka lat
Znów w tym samym miejscu powiesz - miałem zły start
Zawsze mi się podobało origami i podziwiam ludzi którzy mają do tego tyle cierpliwości (której mi chyba brakuje)....może w ramach odświeżenia sobie zajrzę na tę stronkę i spróbuję sił na czymś prostym bo wątpię, żeby kiedykolwiek wyszedł mi taki smok....świetne prace...a i Twoje przejrzałam i niektóre mi się podobały (najbardziej chyba kot)
_________________ "...we mgłę go wyprawiłam/ w deszcz co na rzęsach przysiadł/ samobójczymi kroplami/ żeby opaść i zniknąć/ wsiąknąć cieczą zieloną/ w spragnione ciało trawy/stoję niezmiernie sama/na nagiej obcej ziemi..."
Imię: Adam
Wysłany: 11-02-2008, 13:05
No ja zachęcam do składania ,po to temat istnieje^^
Po kilku złożeniach i zapoznaniu się z podstawami origami tego wyważonego ptaka można bez problemu złożyć, po roku można złożyć ikara po latach smoka z łuskami : ]
_________________ Komu trzy tysiące lat
nie mówią nic,
niech w ciemności niewiedzy
żyje z dnia na dzień.
Heh jeśli tylko coś na kształt tego ptaka mi kiedykolwiek wyjdzie (o smoku nawet nie marzę) to na pewno zamieszczę zdjęcie do krytycznej oceny
_________________ "...we mgłę go wyprawiłam/ w deszcz co na rzęsach przysiadł/ samobójczymi kroplami/ żeby opaść i zniknąć/ wsiąknąć cieczą zieloną/ w spragnione ciało trawy/stoję niezmiernie sama/na nagiej obcej ziemi..."
Elektroniczna słusznie wspominała o tej cierpliwości, którą niewątpliwie trzeba mieć do takich rzeczy, i której mnie z pewnością brakuje
Origami ćwiczy wyobraźnie
Oj ćwiczy ćwiczy...właśnie odkrywam jak trudne jest nauczenie się czegoś tylko z takiego opisu rysunkowego w internecie...dużo łatwiej byłoby mi gdyby ktoś to pokazał...bo troszkę ciężko się w tym połapać....ale może jakoś pomału to opanuję...poszukam może jakichś innych stron o tej tematyce...Tryton gdybyś miał w zanadrzu jakąś stronkę która mogłaby być pomocna dla totalnie początkujących to podeślij, będę wdzięczna.
Od zawsze podobało mi sie origami i podziwiam ludzi, który potrafią zrobic tak wiele pieknych rzeczy bez użycia kleju i nozyczek. Kiedyś próbwałam coś zrobic, ale lepiej nie mowic o efekcie końcowym...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum