Mportalik - forum dyskusyjne Strona Główna Mportalik - forum dyskusyjne
Super forum młodzieżowe.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
"Katyń"
Autor Wiadomość
Alicja 
+++++
Dziewczyna Juny

Imię: Alicja
Wysłany: 23-01-2008, 18:37   

Erill napisał/a:
temat sam w sobie jest dosc trudny i moim zdaniem bledem bylo ze wyrezyserowal go zwapnialy Wajda ktory nie ma juz pomyslu na rezyserie

Genialna opinia kogoś kto nie widział filmu. :] Czym się sugerujesz, że uważasz, iż Wajda nie miał już pomysłu na reżyserię tego filmu? Tym: http://www.tvn24.pl/-1,1536248,wiadomosc.html ?

Znak zodiaku: koziorozec

kleopatra2 

Imię: Marlena
Wysłany: 23-01-2008, 19:45   

dkf napisał/a:
Jestem przerażona, bo na mnie ten film nie zrobił żadnego wrażenia.
Jedyne co mi uświadomił to jakie mam luki w historii i że prawie w ogóle nie znam najważniejszych okresów, bo zawsze jakoś były pomijane na historii.

Shaezaar napisał/a:
Jak dla mnie film był strasznie nudny, wiadomo - komedi z tego nie zrobią, ale jakby przyspieszyli bieg wydarzeń i dodali trochę faktów (bo na pewno nie podali wszystkich) to byłoby lepiej.

Alearan napisał/a:
Film, nie wzbudził we mnie specjalnych uczuć. O wiele bardziej trafiał do mnie np... Pianista - jeśli chodzi o wojnę.
Katyń jest... "Niespecjalny". Ot film jak film.

od siebie moge jeszcze dodac że ten film cały czas wygląda jak rozpoczęcie akcji,oglądając czekałam na jakieś rozwinięcie a następnie zakończenie a tu nagle wyskoczyły litery.....i koniec,nudny :562:
  Znak zodiaku: bliznieta

Erill 
Moderator
Zapracowana kobietka

Imię: Gabi
Wysłany: 23-01-2008, 20:07   

Alicja napisał/a:
Genialna opinia kogoś kto nie widział filmu

Po raz. Moge z cala swiadomoscia i wiedza historyczna powiedziec iz temat jest trudny. Nie musze widziec filmu by taki wniosek wyciagnac.

Alicja napisał/a:
Czym się sugerujesz, że uważasz, iż Wajda nie miał już pomysłu na reżyserię tego filmu?

Tym, ze uwazam, ze Wajda nie ma juz pomyslow na filmy. Nie czytalam zadnych komenatrzy dotyczacych pana wajdny na tvn24 czy innych portalach. Jest to moja prywatna opnia o czlowieku ktory blokuje mlodych zdolnych ludzi bo ON ma nazwisko i wie najlepiej jak powinen wygladac taki film. POnadto swoje opinie opieram na podstaiwe opinii ludzi majac "nieprzyjemnosc" z wajda blisko pracowac.

Zanim nastepnym razem napiszesz swoj blyskotliwy komenatrz zastanow sie do czego pijesz i czy wlasciwie. :]

http://pleciony.blog.onet.pl/

Znak zodiaku: baran

Alicja 
+++++
Dziewczyna Juny

Imię: Alicja
Wysłany: 23-01-2008, 20:13   

Może jednak warto obejrzeć film, żeby wyrobić sobie o nim jakąś opinię. Nie wiem jaki jest Wajda, bo nie miałam (nie)przyjemności z nim pracować, ale widziałam film i nie uważam, że jest on filmem bez pomysłu, źle wyreżyserowanym i w ogóle be.

diva 
Kocham sloneczniki!

Imię: ania
Wysłany: 23-01-2008, 20:21   

Ogladalam ten film..jakie wywarl na mnie wrazenie??Bylam zszokowana i nie moglam dojsc do siebie.ten film pokazal ze ludzie potrafia byc gorsi od zwierzat pod wzgledem zachowania i nie tylko. Ludzkie cierpienie..nie mam slow.
POLECAm

xD :*:*:*:*

I3ziko 
++
polisz dziołk

Wysłany: 23-01-2008, 20:51   

kleopatra2 napisał/a:
film cały czas wygląda jak rozpoczęcie akcji,oglądając czekałam na jakieś rozwinięcie a następnie zakończenie a tu nagle wyskoczyły litery.....i koniec,nudny

nie mogę zrozumieć takich właśnie wypowiedzi, jak ten film mógł nie dotrzeć do każdego polaka, chyba trzeba być kompletnym ignorantem żeby nie poczuć sie częścią tej historii i zrefleksowac oglądając ten film. Na co dzień gapimy sie w swoje telewizory oglądając szmiry typu „m jak magda” a jak wychodzi naprawdę film godny zobaczenia, mogący nas czegoś nauczyć to nawet nie potrafimy tego docenić.

Erill 
Moderator
Zapracowana kobietka

Imię: Gabi
Wysłany: 23-01-2008, 22:04   

Cytat:
Może jednak warto obejrzeć film, żeby wyrobić sobie o nim jakąś opinię.

Alicjo.
Raz. Nigdzie nie pisalam ze go nie chce ogladac a jeszcze podkreslilam ze chce zobaczyc.
Dwa. Wyrazam zdanie na temat materialu na film i rezyserze a nie strike o filmie.
Czytaj prosze Cie dokladniej.

Alicja napisał/a:
ale widziałam film i nie uważam, że jest on filmem bez pomysłu, źle wyreżyserowanym i w ogóle be.

Nie napisalam ze Katyn jest zle wyrzezyserowany i ze bez pomyslu. Napisalam iz moje zdanie o Wajdzie jako rezyserze jest takie, ze nie ma pomyslow na film, blokuje mlodych i sie juz wypalil. Nigdzie nie napisalam ze to sie wyczuwa w filmie "katyn" bo go jeszcze nie widzialam.

http://pleciony.blog.onet.pl/

Znak zodiaku: baran

devir 
Przyjaciel
killed by distortion

Wysłany: 23-01-2008, 22:54   

http://film.onet.pl/0,0,1678355,wiadomosci.html

Ja bym mu nie dal oskara.

http://www.myspace.com/r3dm0th
  Znak zodiaku: ryby

kicia90 
*
*~róbta co chceta~*

Imię: Agatka
Wysłany: 24-01-2008, 14:13   

A wg mnie ten film zasługuje na Oscara. Całą szkołą mieliśmy wyjście na 'Katyń'. Nie powiem, żebym była tym jakoś specjalnie zachychwycona i myślałam, że film mnie nie zaciekawi, nie cierpię filmów historycznych...

Jednakże oglądając ten film, nie mogłam powstrzymać się od łez, trgały mną różne emocje, chociażby złość kiedy przekręcano prawdę historyczną przed wszystkimi Polakami. To ilu zginęło tam wybitnych i ważnych ludzi, po to żeby tymi 'głupimi' można było pokierować... I tragedia kobiet - matek i żon, które do samego końca miały nadzieję na powrót ich synów i mężów.

A to że Wajda nie ma pomysłu na reżeserię, to kompletnie się z tym nie zgodzę. Temat owszem jest bardzo trudny, kontrowersyjny nawet, ale moim zdaniem w tym filmie ukazał wszystko co każdy Polak powinien wiedzieć o tej zbrodni. Tym bardziej, że w Katyniu zginął jego ojciec i ten temat wcale nie jest mu obcy.

Mam wielką nadzieję, że 24 lutego doczekamy się Oscara :)

Znak zodiaku: wodnik

devir 
Przyjaciel
killed by distortion

Wysłany: 25-01-2008, 16:42   

kicia90 napisał/a:
A wg mnie ten film zasługuje na Oscara. Całą szkołą mieliśmy wyjście na 'Katyń'. Nie powiem, żebym była tym jakoś specjalnie zachychwycona i myślałam, że film mnie nie zaciekawi, nie cierpię filmów historycznych...

Jednakże oglądając ten film, nie mogłam powstrzymać się od łez, trgały mną różne emocje, chociażby złość kiedy przekręcano prawdę historyczną przed wszystkimi Polakami. To ilu zginęło tam wybitnych i ważnych ludzi, po to żeby tymi 'głupimi' można było pokierować... I tragedia kobiet - matek i żon, które do samego końca miały nadzieję na powrót ich synów i mężów.

A to że Wajda nie ma pomysłu na reżeserię, to kompletnie się z tym nie zgodzę. Temat owszem jest bardzo trudny, kontrowersyjny nawet, ale moim zdaniem w tym filmie ukazał wszystko co każdy Polak powinien wiedzieć o tej zbrodni. Tym bardziej, że w Katyniu zginął jego ojciec i ten temat wcale nie jest mu obcy.

Mam wielką nadzieję, że 24 lutego doczekamy się Oscara

Osobiscie mi ten film nie pokazal nic czegobym nie wiedzial.
Bylo by o wiele lepiej jakby skoncentrowal sie na zyciu zolnierzy i ostatnich tygodniach ich zycia. Bardziej dotarl by do ludzi, a tak jest jak jest. Dla mnie ten oskar bedzie na sile, w sesie - zrobil film o Katyniu to przeciez powinien go dostac.

http://www.myspace.com/r3dm0th

[P]ania543 
Przyjaciel
na Klasyku gram.. :)

Imię: Ania
Wysłany: 25-01-2008, 17:08   

Oscara dla tego filmu.
Zasłużone brawa i gratulacje.

Zielono mi :D !

dkf 
Administrator

Imię: Agnieszka
Wysłany: 25-01-2008, 18:09   

Wg mnie też raczej się nie należy, bo film wcale nie był jakiś genialny.

Znak zodiaku: strzelec

[P]ania543 
Przyjaciel
na Klasyku gram.. :)

Imię: Ania
Wysłany: 25-01-2008, 20:44   

Agnieszko, dawno nie przeżyłam żadnego filmu w taki sposób. Byłam zszokowana. Czułam że jestem tam.. że uczestniczę niejako w tych prawdziwych przecież wydarzeniach. Moje oczy się otwarły na ogrom zbrodni. Patriotyzm.. patriotyzm.. właśnie takie filmy są potrzebne Polakom, którzy odchodzą powoli od poczucia solidarności, patriotyzmu czy przynależności do swojej ojczyzny.
Gratulacje dla Wajdy za świetny pomysł, dobry scenariusz i za to że się nie bał. :)

Zielono mi :D !

dkf 
Administrator

Imię: Agnieszka
Wysłany: 25-01-2008, 23:48   

No dobrze dla ciebie był wyjątkowy i zrobił na tobie duże wrażenie, na mnie jednak nie. To ż e uważam że nie należy mu się Oskar jest moja subiektywna oceną, wiec nie biorę pod uwagę czyiś przeżyć. Na mnie np dużo większe wrażenie zrobił "Pianista" i dużo bardziej podobał mi się również jako film.
A do tego ile tak naprawdę młodzieży by na niego poszło gdyby nie były organizowane wyjścia całymi szkołami.

Znak zodiaku: strzelec

[P]Ceemka 
Przyjaciel

Wysłany: 25-01-2008, 23:53   

ania543 napisał/a:
Oscara dla tego filmu.

Proponuje obejrzec najpierw wszystkie filmy nominowane.

Piotrek

Dołaczył: Dawno

Odpowiedz do tematu