Istniejące kompleksy wywierają silny wpływ na zachowanie jednostki i wyrażają się w różnorakich dążeniach, obawach, postawach wobec otoczenia oraz nerwicowych reakcjach.
Jestem raczej pozbawiony lęków związanych z moimi niedoskonałościami. W dupie mam np moją wątłą budowę ciała gdy pojawiam się na basenie czy siłowni. Nie jestem moimi niedoskonałościami. Kompleksy można poznać po tym, że ograniczają nasze zachowanie - nie pójdę na basen, bo jestem gruby/nie będę chodziła na plaże, bo mam za małe cycki etc. Przy akceptacji, nie ma miejsca na obawy, lęki.
Kompleksy można poznać po tym, że ograniczają nasze zachowanie
Wychodzi na to, ze kompleksow nie mam, choc jest wiele rzeczy, ktore mi sie nie podobaja, ale staram sie o nich zapominac, udawac ze problemu nie ma lub - jesli sie da - zmieniac to
Imię: Anna
Wysłany: 07-01-2008, 18:26
Czasem warto po prostu uświadomić sobie co jest tak naprawdę ważne.
Ja na przykład byłam dawniej oślepiona jakimiś dziwnymi przekonaniami, jaka powinnam, a jaka nie powinnam być i stąd brały się moje kompleksy, z których teraz mogę się już tylko śmiać i starać się przekonywać inne osoby, które ich (przynajmniej na tym punkcie) mieć nie powinny.
Myślałam, że jestem gruba.
_________________ Żyć, błądzić, padać, triumfować, odtwarzać życie z życia!
Kompleksy...ależ oczywiście, że miałam i mam....ale staram się ich nie pielęgnować.
Kiedyś było ich dużo więcej, na szczęście z wiekiem człowiek nabiera odpowiedniego dystansu do pewnych ludzi czy opinii na swój temat (czy to wytworzonych przez kogoś czy przez samego siebie)...kto pomaga walczyć z kompleksami? Największą zasługę w tym możemy mieć my sami poprzez akceptowanie siebie...inni jasne mogą w tym pomóc, ale póki ktoś sam siebie nie będzie akceptował i miał dobrego zdania o swojej osobie to nikt mu w tym za bardzo nie pomoże żeby to zmienić i na trwałe pozbyć się kompleksów. Co do przebywania wśród pięknych osób...kiedyś pewnie tak, były dla mnie jakimś "źródłem" kompleksów bo się człowiek porównywał i myślał jak mu dużo brakuje do "ideału"...ale z wiekiem jak już powiedziałam mija...przynajmniej jeśli chodzi o mnie.
_________________ "...we mgłę go wyprawiłam/ w deszcz co na rzęsach przysiadł/ samobójczymi kroplami/ żeby opaść i zniknąć/ wsiąknąć cieczą zieloną/ w spragnione ciało trawy/stoję niezmiernie sama/na nagiej obcej ziemi..."
Wysłany: 05-02-2008, 15:08
Mam kompleksy, i to spore. I wiem, że mają swoje solidne podstawy.
Tylko, że mam je przy osobie, przy której nie powinnam ich mieć.
I która powinna mnie z nich wyciągnąć.
A tego nie robi.
Ano mam jakies tam.
Zawsze cos moze byc lepiej, raczej o nich nie mowie, jak juz mi sie zdarzy, to w formie zartu.
Ogolnie akceptuje siebie ze swoimi wadami
Wysłany: 05-02-2008, 18:48
Source napisał/a:
To nie prościej zrobić to samemu? Niebezpiecznie uzależniać własne szczęście i zdrowie psychiczne od innych.
W moim przypadku ciężej, jeśli nie mam wsparcia.
Owszem, cieszę się z tego, co osiąga X., ale jednocześnie zżera mnie, że sama nie robię tyle co on i nie mam takiej wiedzy.
A co do drugiego zdania, nie przesadzałabym. Być może świat obchodzi mnie za dużo, cały bym chciała naprawić i być może jestem altruistką, ale nie aż taką.
Być może świat obchodzi mnie za dużo, cały bym chciała naprawić i być może jestem altruistką, ale nie aż taką.
W tym wypadku mało istotne jest co Ty chcesz zrobić dla świata, tylko czego oczekujesz od niego. Czy wymaganie żeby inni nam pomagali to nie egoizm? Skupianie innych na sobie?
Czy wymaganie żeby inni nam pomagali to nie egoizm? Skupianie innych na sobie?
Egoisci sa szczesliwsi, wiecej z zycia czerpia
Potrafia zabrac to co im sie nalezy.
Pewnie, ze ma to swoje zle strony.
Jestem egoistka z natury, raczej nie potrafie sie poswiecac dla innych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum