Wszystko co związane z wyżej wymienionym tematem.
Lubicie? Czytujecie?
Coś was szczególnie zachwyciło lub wywołało mieszane uczucia?
Ulubiony autor?
Ulubiona postać? ^^
Zapraszam do dyskusji
Byłabym bardzo usatysfakcjonowana, gdyby userzy budowali wypowiedzi z uzasadnieniem swojego wyboru.
Ja jeszcze nie jestem obeznana w tym temacie, ale lubuję się w tego typu książkach, a zaczęło się od Potter'a (nie wiem, czy dobrze robię przyznając się do tego, ale bardzo mi się te książki podobały )
Czytałam "Wiedźmina" ale nie pamiętam którą część, też mi się podobało.
Obecnie czytam książki Andrzeja Pilipiuka.
Jestem na etapie testowania. Czytam różne książki o tej tematyce i narazie jeszcze nie mam ulubionego bohatera, ani autora. Muszę najpierw wszystkiego po trochu spróbować, żeby wybrać najlepsze książki Jestem początkująca
_________________ Kiedyś ktoś Cię opuści- uświadom to sobie, bądź na to gotowy, mniej boli...
Imię: Karol
Wysłany: 27-09-2007, 21:06
Wladca pierscienia tom 1 druzyna pierscienia - ostatnia scena gdy ginie Boromir cos pieknego - jest to fantastyka ale doskonale widac ze autor doskonale znal etos rycerstwa sredniowiecznego europy zachodniej - smierc Boromira mozna porownac nawet do smierci Rolanda ...
Rincewind i dwukwiat. ("Blask Fantastyczny" i "Ciekawe Czasy" - Terry Prattchet)
Yennefer i Renfri (aka Dzieżba). (Książki Sapkowskiego)
Jakub Wędrowycz i Semen. (Książki Pilipiuka)
Egaheer oraz kawaler Del Wares. ("Piekło i szpada", "Klejnot i wachlarz" - Feliks W. Kres)
Iwan napisał/a:
smierc Boromira mozna porownac nawet do smierci Rolanda
A nawet - Rolanda i całego jego oddziału
_________________ Odszedłem bez pożegnania. ~.~
Adieu.
Dziękować miłym i mniej-miłym.
Ostatnio zmieniony przez Alearan 03-10-2007, 08:49, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 08-10-2007, 13:58 Re: Literatura fantasy.
Alicja napisał/a:
Lubicie? Czytujecie?
Lubie, czytam
Lubie swiat wyimaginowany bardziej niz jakis nowy jork 10 lat wstecz lub w przod. Uwielbiam magie i inne takie
Cytat:
Coś was szczególnie zachwyciło lub wywołało mieszane uczucia?
W fabule czy wogole w ksiazce?
Jakbym miala wymieniac moje zachwyty i mieszanki to bym do jutra nie skonczyla
No dobra.. zachwyca mnie to, ze ktos potrafi swtorzyc taki swiat tak drobiazgowo - np. Tolkien lub Goodkind.
Mieszane uczucia? Gdy wyczytuje w ksiaze motywy "zapozyczone" z innych.
Cytat:
Ulubiony autor?
Terry Goodkind - za cykl Miecza prawdy
Maja Lidia Kossakowska - glownie za siewce ale im wiecej jej czytam tym bardziej za caloksztalt
Cytat:
Ulubiona postać? ^^
Richard Rahl, Berdine, Cara - z cyklu Miecza prawdy
Merry i Pippin z LOTRa
Daimon Frey z Siewcy Wiatru
Kane od Wagnera
Grunthor z cyklu o Rapsodii
ach no i Zedd naturalnie
Fantastykę lubię i to nawet bardzo. Czytuję - ostatnio rzadziej, bo niestety czasu mało
Ulubieni autorzy: Tolkien, Sapkowski, Pratchett, Goodkind.
Ulubione postacie: Gimli (z Władcy), Śmierć i Marchewa (ze Świata Dysku), Richard (z miecza).
Ostatnio też dostałam "hopla" na punkcie Locke'a Lamory z powieści Scotta Lyncha. "Kłamstwa Locke'a Lamory" to debiut tego autora. Książka rewalacyjna. Świetnie napisana. Dialogi rozwalają na łopatki. Mieszanina fantastyki i dobrego thrillera. Właśnie czytam z wypiekami na twarzy (tzn. teraz zrobiłam sobie przerwę na przejrzenie forum )
Terry Pratchett a ulubiona postacią jest Bagaż Tego nie trzeba uzasadniać. Ze "Światem dysku" zwiedziałam świat! Nie dość, że świetne książki, to jeszcze strasznie dobrze mi się kojarzy. "Czarodzicielstwo" i "Równoumagicznienie" czytałam w Grecji, "Trzy wiedźy" w Bułgarii. Zimowe wieczory spędzone na pochłanianiu kolejnych części... aż mi się łezka w oku zakręciła...
dużo tego typu książek nie przeczytałam.
dla mnie najlepsza była "legenda" davida gemmla. zadna ksiazka nie wywarła na mnie takiego wrazenia. nie mogłam się oderwać, a jak ryczałam!
ulubione postaci: Caessa i Serbitar
_________________ poznam Cię po zapachu snów, po tęsknocie w Twoich oczach, którą gasi widok mój
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum