Wysłany: 17-11-2007, 19:40 Matura z historii i wosu.
Drodzy forumowicze, pytanie jest proste - z jakich podręczników korzystaliście / korzystacie przygotowując się do matury z historii i wiedzy o społeczeństwie?
Polecacie szczególnie jakąś pozycję?
_________________ "Taka już jest niewiasta, lubieżności pełna. I w chuci nienasycona. Jak świat światem, tak było i tak będzie in saecula saeculorum."
Wysłany: 17-11-2007, 19:48
Nie polecam kompendium PWNu o państwie, prawie i społeczeństwie, strasznie ciężko się czytało.
II części pomarańczowego Operonu + testy w komplecie powinny wystarczyć.
Imię: Ola
Wysłany: 18-11-2007, 10:13
Moja siostra uczyła się histori z repetytorium dla kandydatów na studia prawnicze, historyczne itp. wydawnictwo: Oficyna wydawnicza Branta. ksiązka jest pdzielona na połowe gdzie jedna dotyczy historii polski a druga historii powszechniej. dla mnie wszystko jest ładnie, przejzyście napisane.
Imię: Karol
Wysłany: 18-11-2007, 20:45
Z histori ... no coz jest tylko jedno dobre wyjscie ogladaj discovery ile sie da jak dlugo az zobaczysz te same filmy 3 raz oczywiscie do tego national geogrpahic i planete chyba ze masz cos jeszcze ... ogladajac nontoper discovery itd zdalem na 86 % rozszerzona :P
Jezeli chcesz isc na historie to to nie jest DOBRY pomysl zwlaszcza jezeli chcesz isc na historie do wroclawia ....
[ Dodano: 18-11-2007, 20:46 ]
Z histori ... no coz jest tylko jedno dobre wyjscie ogladaj discovery ile sie da jak dlugo az zobaczysz te same filmy 3 raz oczywiscie do tego national geogrpahic i planete chyba ze masz cos jeszcze ... ogladajac nontoper discovery itd zdalem na 86 % rozszerzona :P
Jezeli chcesz isc na historie to to nie jest DOBRY pomysl zwlaszcza jezeli chcesz isc na historie do wroclawia ....
PS. korepetycje z histori ....buahahahahahahahahahah :D:D:D WSTYD !!
Imię: Anna
Wysłany: 18-11-2007, 20:49
Ja dopiero rozpoczynam przygotowywanie się do matury z historii.
Mam podręczniki Operona i bardzo dobrze mi się jest z nich uczyć.
A co do wosu, to niestety nie wiem.
_________________ Żyć, błądzić, padać, triumfować, odtwarzać życie z życia!
Z histori ... no coz jest tylko jedno dobre wyjscie ogladaj discovery ile sie da jak dlugo az zobaczysz te same filmy 3 raz oczywiscie do tego national geogrpahic i planete chyba ze masz cos jeszcze ...
Niestety, posiadam 5 kanałów TVP1, TVP2, TVN, Polsat i Regionalna
Iwan napisał/a:
Nie mam zamiaru iść na historię jako taką.
Iwan napisał/a:
PS. korepetycje z histori ....buahahahahahahahahahah :D:D WSTYD !!
A pie****isz. Do mojego nauczyciela z gimnazjum ludzie przyjeżdżają nawet w niedziele na korepetycje, a facet sobie w domu musiał poczekalnię zrobić, bo się nie mieścili. Przygotowuje pod kątem matury i wszyscy od niego zdają -.-' Jak ktoś nie umie się sam nauczyć to nie widzę nic złego w udaniu się do kogoś, kto wiedzę umie dobrze przekazać.
_________________ "Taka już jest niewiasta, lubieżności pełna. I w chuci nienasycona. Jak świat światem, tak było i tak będzie in saecula saeculorum."
Wysłany: 06-12-2007, 16:16
Ja sobie kupiłam jakies testy, poza tym podreczniki ciekawe i zaje***** pod wzsględem merytorycznym pisze Andrzej Garlicki. Oprócz tego Norman Davis, Boże Igrzysko, jakies repetytorium którego autor chyba po prostu skopiował wikipedie w przypadkowej kolejnosci i mnostwo jakis innych pozycji, do których jeszcze nie zajrzałam więc nie pamietam tytułów, moja powtórka jest na razie dość chaotyczna, tzn czytam co mi w łapki wpadnie. WOSu jeszcze nawet nie tknęłam
_________________ Kiedy ludzie są tego samego zdania co ja, mam wrażenie że się pomyliłem - O. Wilde
Wysłany: 06-12-2007, 16:32
Cytat:
Wos to najmniejszy problem.
Też tak słyszałam, jak mi koloezanka powiedziala jakie pytania byly rok temu na rozszerzonym to stwierdzialm ze zdalabym dosc dobrze nawet gdybym sie w ogole nie uczyla ;p To mnie podbudowalo i ostatecznie przekonalo do pisania WOSu a nie WOKu
_________________ Kiedy ludzie są tego samego zdania co ja, mam wrażenie że się pomyliłem - O. Wilde
Wysłany: 06-12-2007, 17:30
Twoja Stara napisał/a:
daviesa polecam "europę
Czytałam dośc dawno, chyba jeszcze w gimnazjum, przed jakąś olimpiadą. Lubię Davisa, pisze ciekawie. Dzięki za przypomnienie Twoja Stara, muszę odgrzebać to tomiszcze
Cytat:
ja bym za to dał ostrzeżenie osobiście..
A potem poszłoby w świat że masz okres
merel, nie lubisz historii to nie wypowiadaj się w tematach o niej. Jeszcze ci cisnienie skoczy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum