Imię: Aneta
Wysłany: 03-12-2007, 14:13 Głos
Chciałabym Was zapytać o Wasze głosy. Niskie, wysokie, a może "ochrypnięte"? Wyróżniają się nosowościa, a może są bardzo piskliwe?
Głębokie, płytkie... czyli cała ich specyfika.
P.S Może macie kumpli/ele z ciekawymi głosikami?
Jakie głosy Wam się marzą?
_________________ "A żyć możesz tylko dzięki temu, za co mógłbyś umrzeć".
Za ukochaną, przyszłą ojczyznę.
Wysłany: 03-12-2007, 14:16
Chciałabym mieć głos Amy Winehouse albo Elli Fitzgerald.
Edit: najlepiej Bjork!!! I jej islandzki akcent.
Mam głos bardzo nijaki, niski.
Zwykle mówię wyraźnie, plując dookoła.
Denerwuje mnie, gdy ktoś mówi przytykając sobie usta (jakby nie był pewien tego co chce powiedzieć) i gdy mówiąc coś na zajęciach, mówi tylko do siebie.
Możemy zaprzeczać, ale różne mamy sposoby mówienia, w zależności od miejsca zamieszkania. Ja np pochodzę z pod Karkonoszy. Większość Dolnoślązaków, szczególnie tych małomiasteczkowych, ma głos bardzo śpiewny i melodyczny. Niejednostajny i nacechowany emocjami. Np Opolszczanie mają głos bardzo jednostajny, wręcz chłodny i bardziej twardy. Wolę nie wnikać z czego to wynika.
Mój głos? Przed tym jak zdałem sobie sprawę z tego, jaki jest istotny, mówiłem dość "sycząco", wysoko i niewyraźnie. Teraz po kilku latach ćwiczeń(niesystematycznych rzecz jasna) poprawiających wymowę, mój głos jest niski, wydobywający się z przepony i chrapliwy. Dalej jednak zdarza mi sie zawyć, zasyczeć i zjadać końcówki.
Ja mam glosc troche piskliwy jak sie emocjonuje. Raczej wysoki. I go nie lubie. Poza tym slysze go inaczej sama a inaczej odbieram na jakims nagradniu. W sumie taki tam dziewczecy glosik mam. Nic nadzwyczajnego.
a jaki chcialabym miec?
Troche bardziej melodyjny, moze ciut ochrypniety...
Za to moj facet ma taaaaaki glos.. Ach.. Normalnie, gleboki, mruczacy, rezonujacy.. normalnie uwielbiam jak do mnie mowi
Jaki mam głos? niski raczej, nie wydaje mi się żeby był to głos jakiś specjalnie przyjemny dla ucha, ale też chyba nie jest jakiś drażniący, bo jeszcze nikt się nie skarżył
(i tak jak powiedziała Erill ten który słyszę wewnętrznie ze względu na przewodzenie kostne bardziej mi się podoba niż ten który słyszę jak się na coś nagram...a podobno tak faktycznie brzmi więc współczuję tym którzy go słuchają )
Co do tego jaki głos chciałabym mieć to od zawsze marzy mi się specyficzna chrypka w głosie...podobnie jak Merel chciałabym mieć głos jak Nosowska...jej głos ma tę charakterystyczną chrypkę i wydaje mi się bardzo "ciepły" w brzmieniu...co do wysokości to jednak chciałabym pozostać przy niskich brzmieniach....takie podobają mi się również u innych osób (szczególnie u mężczyzn)....nie przepadam za głosem zbyt piskliwym (skrzekliwym wręcz)
_________________ "...we mgłę go wyprawiłam/ w deszcz co na rzęsach przysiadł/ samobójczymi kroplami/ żeby opaść i zniknąć/ wsiąknąć cieczą zieloną/ w spragnione ciało trawy/stoję niezmiernie sama/na nagiej obcej ziemi..."
Imię: Ania
Wiek: 17 Dołączyła: 18 Mar 2006 Posty: 1423 Skąd: z nieba.. :)
Wysłany: 03-12-2007, 16:18
Mam taki głos.. śpiewny i melodyjny i głośny strasznie bo.. śpiewam dosyć głośno. Ale głos mi służy, nieźle nim dyryguję, raz cichutko, raz głośno.
Pasuje mi mój głos!
raczej niższy. choć zdarza mi się jakoś dziwnie popiszczeć. jestem jak facet z lekka mutacją . trochę ochrypły, ale to raczej tak do 10 rano.
trudno mi jest mój głos opisać.
merel napisał/a:
Chciałabym mieć głos jak Nosowska.
mi tez się bardzo podoba
_________________ poznam Cię po zapachu snów, po tęsknocie w Twoich oczach, którą gasi widok mój
Imię: Anna
Wysłany: 03-12-2007, 16:49
Hmm.
Nader często mam głos niski, mówiąc bulgoczę i nie wyrażam żadnych emocji, ledwo otwieram usta, mówię niewyraźnie i cicho.
Gdy jestem zadowolona, pijana, otwarta, mówię głośno i skrzekliwie.
_________________ Żyć, błądzić, padać, triumfować, odtwarzać życie z życia!
Imię: Agnieszka
Wysłany: 03-12-2007, 16:52
caessa napisał/a:
trudno mi jest mój głos opisać.
Bardziej niski niż wysoki. Bardzo się różni jak mowie cicho, normalnie, a głośno i zdecydowanie i jak chce żeby wszyscy mnie słyszeli. Ogólnie nie lubię zbytnio swojego głosu w szczególności, jak nie umiem czegoś wypowiedzieć (z racji bardzo twardego i sztywnego języka, oczywiście niedosłownie , ale chyba wiecie o co chodzi), albo jak próbuje powiedzieć coś bardzo szybko.
Chciałabym mieć taki donośny i zdecydowany głos. Zawsze podobał mi się Chylińskiej i taki mogłabym posiadać.
Imię: Ola
Wysłany: 03-12-2007, 17:33
mój głos jest głośny, niezbyt wyraźny bo troche się seplenię, ani wysoki ani niski taki po środku, Moja siostra mówi mi że czasami jak o coś proszę czy marudzę to jakbym miałczała...
Imię: Aneta
Wysłany: 04-12-2007, 15:35
Elektroniczna napisał/a:
(i tak jak powiedziała Erill ten który słyszę wewnętrznie ze względu na przewodzenie kostne bardziej mi się podoba niż ten który słyszę jak się na coś nagram...a podobno tak faktycznie brzmi więc współczuję tym którzy go słuchają )
ooo ;| ja również tak mam.. chyba wszystkich to dotyczy ;P
Ja mam taki głos.. mezosopranik.. ciężko jest go określić. Nie powiedziałabym, ze jest typowo ochrypnięty, ale wydobywa się z bardzo głęboka i ma takie.. hm.. jakaby to opisać.. miękkie podłoże. Oglądacie M jak miłość? Jest tam taka gościarka, nazywa się Joanna Chrząszcz<?>, ta która gra początkującą piosenkarkę. Jak się jej przysłuchacie, to znajdziecie powyższe cechy.
Można o moim i jej głosie powiedzieć lekko ochrypnięty, matowy. Czasem też wydaje mi się trochę nosowy.. ;P
_________________ "A żyć możesz tylko dzięki temu, za co mógłbyś umrzeć".
Za ukochaną, przyszłą ojczyznę.
Ostatnio zmieniony przez Żelowa 04-12-2007, 15:36, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum