Mportalik - forum dyskusyjne Strona Główna Mportalik - forum dyskusyjne
Super forum młodzieżowe.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: kamasutra
10-03-2008, 12:55
Jaki masz stosunek do NARKOTYKÓW??!!
Autor Wiadomość
Gosiaczek;) 
*
Gosiaczek;)

Wysłany: 30-07-2005, 13:43   

wiesz kiedy przyjdzie twoj czas na smierc ? Nie, choc mozesz powiedziedz, ze o tym ty mozesz zdecydowac. Jestem katoliczka, wiec chyba dyskusja na ten temat nie ma sensu. Jednak co do poruszanej sprawy to zalezy takze od podejscia. Spoko "nasz wbor, nasze zycie", ale niekiedy czlowiek wkaracza w taki sta,ze sam sobie nie poradzi i mimo wszystko cie o to nie poprosi. Narkotyki przygluszaja umysl, pozbawiaja logicznego mysleniai. Wtedy dziala sie instynktownie, oby zaspokoic pragnienie. Kazdy potrzebuje wsparcia innej osoby chociazby w jakijs blachej sprawie.

[ Dodano: 30 Lip 2005 02:48 pm ]
Watpie,zebys tak rzeczywiscie zrobil. Rodzice zrobia wszystko dla swojego dziecka gdy dzieje sie mu krzywda. A co do decydowania o smierci. To czy wiesz kiedy umrzesz?Nie, choc mozesz powiedziec, ze mozesz o ty zadecydowac. Jestem katoliczka wic chyba dyskusja na ten temat nie ma sensu. Wracajac do tematu to czlowik zarzywajacy narkotyki przestaje logicznie myslec,dziala instynktownie, oby zaspokoic "glod". Tak wiec watpie zeby twoje dziecko w takij sytuacji poprosilo cie o pomoc, najwyzej o kase nakolejna dzilke. A czy to jest pomoc?Chyba tylko wpedzania do grobu.

[ Dodano: 30 Lip 2005 02:49 pm ]
sory za dwie takie same wiadomosci, myslalam ze ta pierwsza sie nie wyslala bo wystapil blad :P

Dziobass 
*

Imię: Kamil
Wysłany: 30-07-2005, 13:54   

WaveCeptor, twój ostatni post całkowicie mnie rozbroił. Nie wiem ile masz lat, ale jesteś jeszcze bardzo niedojrzały. Zresztą po co ja się rozpisuję, Gosiaczek :) ma rację, że ta dyskusja nie ma najmniejszego sensu. Znam kilku ateistów, ale każdy z nich byłby w stanie poświęcić wszystko dla dobra własnego dziecka. A że Ty myślisz inaczej to zupełnie inna sprawa...
  Znak zodiaku: bliznieta

Gosiaczek;) 
*
Gosiaczek;)

Wysłany: 30-07-2005, 14:58   

Zupelnie zgadzam sie z dziobasem. Do wszystkiego trzeba dojrzec.

Shaezaar 
Pacyfikator

Wysłany: 30-07-2005, 15:37   

Gosiaczek;) napisał/a:
wiesz kiedy przyjdzie twoj czas na smierc ? Nie, choc mozesz powiedziedz, ze o tym ty mozesz zdecydowac. Jestem katoliczka, wiec chyba dyskusja na ten temat nie ma sensu. Jednak co do poruszanej sprawy to zalezy takze od podejscia. Spoko "nasz wbor, nasze zycie", ale niekiedy czlowiek wkaracza w taki sta,ze sam sobie nie poradzi i mimo wszystko cie o to nie poprosi. Narkotyki przygluszaja umysl, pozbawiaja logicznego mysleniai. Wtedy dziala sie instynktownie, oby zaspokoic pragnienie. Kazdy potrzebuje wsparcia innej osoby chociazby w jakijs blachej sprawie.

[ Dodano: 30 Lip 2005 02:48 pm ]
Watpie,zebys tak rzeczywiscie zrobil. Rodzice zrobia wszystko dla swojego dziecka gdy dzieje sie mu krzywda. A co do decydowania o smierci. To czy wiesz kiedy umrzesz?Nie, choc mozesz powiedziec, ze mozesz o ty zadecydowac. Jestem katoliczka wic chyba dyskusja na ten temat nie ma sensu. Wracajac do tematu to czlowik zarzywajacy narkotyki przestaje logicznie myslec,dziala instynktownie, oby zaspokoic "glod". Tak wiec watpie zeby twoje dziecko w takij sytuacji poprosilo cie o pomoc, najwyzej o kase nakolejna dzilke. A czy to jest pomoc?Chyba tylko wpedzania do grobu.

[ Dodano: 30 Lip 2005 02:49 pm ]
sory za dwie takie same wiadomosci, myslalam ze ta pierwsza sie nie wyslala bo wystapil blad :P

Istnieje taka opcja ---> "Edytuj"

[ Dodano: 30 Lip 2005 04:45 pm ]
WaveCeptor napisał/a:
Dziobass napisał/a:
WaveCeptor, wyobraź sobie, że ustatkowałeś się, masz dzieci, a one zaczynają ćpać. Czy Twoim zdaniem "to ich życie i mogą z nim robić co im się żywnie podoba"?

Ich wybór, ich życie. Ja zaprosze je tylko na dyskusje, wytłumacze pewne sprawy, jak będą liczyć się z moim zdaniem, będą mnie szanować to posłuchają, albo poprosza o pomoc wtedy pomogę. Jeśli natomiast nie posłuchają to ich pech.

Podejrzewam, że przy twoim podejściu od małego będą robiły co zechcą... czyli zostaną tak ukierunkowane, że gówno będzie ich obchodziło co do nich mówisz.
Najpierw był chaos... potem poszedłem do sklepu, kupiłem dwie nalewki, stworzyłem świat i było ok.
------------------

WaveCeptor 
Racjonalista

Wysłany: 30-07-2005, 19:09   

Cytat:
Jednak co do poruszanej sprawy to zalezy takze od podejscia. Spoko "nasz wbor, nasze zycie", ale niekiedy czlowiek wkaracza w taki sta,ze sam sobie nie poradzi i mimo wszystko cie o to nie poprosi. Narkotyki przygluszaja umysl, pozbawiaja logicznego mysleniai. Wtedy dziala sie instynktownie, oby zaspokoic pragnienie. Kazdy potrzebuje wsparcia innej osoby chociazby w jakijs blachej sprawie.

Nie sądzisz, że moja interwencja bedzie o wiele szybsza niż działanie mojego syna/córki? Narkotyki jest bardzo łatwo wykryć, zwłaszcza jesli na co dzień żyje się w takim środowisku i ja gdy dostane jakiekolwiek przesłanki od mojego syna/córki, że coś jest nie tak odrazu zainterweniuje. Wtedy jeszcze nie będzie za późno i jeśli bedą chciały to pomogę im z tego wyjść, jeśli natomiast wybiorą inną droge to skończą... jakoś skończą. Poza tym stan o którym mówisz w zdaniu "Narkotyki przygluszaja umysl, pozbawiaja logicznego mysleniai. Wtedy dziala sie instynktownie, oby zaspokoic pragnienie. Kazdy potrzebuje wsparcia innej osoby chociazby w jakijs blachej sprawie." nie jest wcale tak łatwo osiągnąć. Mam znajomego który ćpa dzień w dzień, a mimo to kontroluje wszystko co dzieje się wokół niego. Tak więc z narkotykami to nie jest tak hop-siup i do grobu.

Cytat:
WaveCeptor, twój ostatni post całkowicie mnie rozbroił. Nie wiem ile masz lat, ale jesteś jeszcze bardzo niedojrzały. Zresztą po co ja się rozpisuję, Gosiaczek ma rację, że ta dyskusja nie ma najmniejszego sensu. Znam kilku ateistów, ale każdy z nich byłby w stanie poświęcić wszystko dla dobra własnego dziecka. A że Ty myślisz inaczej to zupełnie inna sprawa...

Nie zaczyna się zdania od samogłoski "A" - chyba :P ... no, ale nie o tym miałem pisac. Piszesz, że jestem niedojrzały hm...? widze, że przy braku argumentów urządzasz "prywatę"? no cóż taki już jesteś, nie przejmuj się.

Cytat:
Podejrzewam, że przy twoim podejściu od małego będą robiły co zechcą... czyli zostaną tak ukierunkowane, że gówno będzie ich obchodziło co do nich mówisz.

Fajnie, chciałbym zaznaczyć tylko, że to będą moje dzieci i moje i ich życie, a więc [cenzura].

P.S
Jak wyszukacie w tych swoich głowach, jakieś sensowne argumenty to możemy powrócić do tematu, ja narazie kończe gdyż nie widze godnego sobie rózmówcy.

Znak zodiaku: ryby

Gosiaczek;) 
*
Gosiaczek;)

Wysłany: 30-07-2005, 20:08   

"Nie wrzucaj wszystkich do jednego kosza. Ludzie uzywający sobie narkotyków nie robią krzywdy drugiej osobie tak jak ma to miejsce u gwałcicieli. Tak więc pozwól im zyć własnym życiem.[/quote]"

Twierdzisz, ze narkomani nie robia nikomu krzywdy oprocz sobie samym. Nie zgadzam sie z tym. A ich bliscy?Co np. czulbys jakby twoje dziecko cpalo, alb dzieczyna/chlopak, matka/ojcec, czy ktokolwiek z twoich bliskich?Nie mow co bys robil, bo to poniekad wiemy, tylko co bys czul?Skazywanie swoich bliskich na cierpienie takze jest sprawianiem komus krzywdy.

Osobiscie nawet jezeli moje dzieci nie chcialy by pomocy, zrobilabym wszystko, aby im uswiadomic, ze jest im ona potrzebna.

Nie twierdze, ze narkomania wpedza do grobu, ale jezeli zarzywasz, robisz pierwsze kroki w ta strone.Ale niegdy nie jest za pozno zawrocic.

WaveCeptor 
Racjonalista

Wysłany: 31-07-2005, 14:11   

Gosiaczek;) napisał/a:
Twierdzisz, ze narkomani nie robia nikomu krzywdy oprocz sobie samym. Nie zgadzam sie z tym. A ich bliscy?Co np. czulbys jakby twoje dziecko cpalo, alb dzieczyna/chlopak, matka/ojcec, czy ktokolwiek z twoich bliskich?Nie mow co bys robil, bo to poniekad wiemy, tylko co bys czul?Skazywanie swoich bliskich na cierpienie takze jest sprawianiem komus krzywdy.

Powiem tak: live is brutal.
Gosiaczek;) napisał/a:
Osobiscie nawet jezeli moje dzieci nie chcialy by pomocy, zrobilabym wszystko, aby im uswiadomic, ze jest im ona potrzebna.

Wyobraź sobie, że ja też bym się starał im uświadomić, że robią źle i jak to wszystko może się skończyć, ale gdybym zobaczył, że walę głową w mur to... reszte znacie.

Lolana 

Wysłany: 31-07-2005, 16:09   

Z jednej strony popieram opinie, ze to przeciez ich zycie i niech z nim robia co chca, z drugiej nie do konca pozwolilabym przyjacielowi, dziecki czy komu kolwiek innemu bliskiemu pograzyc sie w narkomanii. Bo oczywiscie to nie jest takie proste ze raz wezmiesz i juz nie zyjesz ale najczesciej strasznie zmienia czlowieka, oslabia zarowno fizycznie a tym bardziej psychicznie. Mam brata bylego narkomana - nie jest to nic przyjemnego zwlaszcza ze to kim jest teraz to zupelnie inny czlowiek niz ten ktory cpal, narkotyki robia z czlowieka swojego niewolnika. Jestem totalnie przeciwna wszelkim uzywkom - nie pale a palilam, nie pije a pilam, nie biore nic i nigdy nie bralam i brac nie bede. Dlaczego palilam i pilam - bo bylam mloda i glupia! Robilo sie to dla bycia w towarzystwie no bo przeciez najfajniejsi ludzie z klasy na przerwach ida na dymka. Dlatego jestem totalnie przeciwna narkotykom i uwazam ze karalne powinno byc posiadanie najmniejszych ilosci, nie dlatego zeby tych mlodych wsadzac do paki, tylko dlatego zeby wiedzieli ze moze ich za to spotkac kara i byli bardziej skorzy do wspolpracy odnosnie wskazania osoby od ktorej to dostali. Mlodzienczy honor zazwyczaj nie pozwala sypac no jak to. Dlatego jestem na NIE, bo narkotyki zbyt latwo sie zorprzestrzeniaja i za duzo z tych co sami biora promuje to wsrod mlodziezy bo przeciez to calkiem nizly interes. Mlodzi mysla ze to nie wiadomo jaka faza, super cool zabawa i przynajmniej chca sprobowac, a tamci chca zarobic i tak stoja pod szkolami podstawowymi, srednimi, wyzszymi i sprzedaja zloty srodek. W kazdej szkole jest dealer, i nie jest to osoba obca tylko najczesciej uczen danej szkoly. Narkotyki sa zle i sieja zlo dookola, nie rzadko zdarzaja sie przestepstwa spowodowane przez osoby pod wlpywem i to nie tylko narkotykow. NIE narkotykom, papierosom! Alkohol teraz pije do obiadu bo podobno lepiej smakuje i ma wlasciwosci trawienne...lampka szampana dla zdrowia a nie zeby sie uchlac, a jak czlowiek nie chleje co drugi dzien to i lampka szampana powoduje poprawe nastroju! Laczymy dobre z pozytecznym!
Ostatnio zmieniony przez Lolana 31-07-2005, 21:42, w całości zmieniany 1 raz  

Kabraxis
[Usunięty]

Wysłany: 31-07-2005, 16:19   

Narkotyki. Powinno być stosowane jako trutka na szczury. Nigdy na żywo nie widziałem narkotyku. I nie chce. Uważam że zażywanie narkotyków to kompletny brak fantazji i szarych komórek. Szkoda zdrowia. Ja jakbym mógł to bym wszystkie wywalił w kosmos :056: Tam nikt by ich nie zażył. A taki narkoman to patolog i zapewne niebezpieczeństwo dla społeczeństwa.

Lolana 

Wysłany: 31-07-2005, 17:02   

Popieram i zaliczam wszystkich narkomanow do patologii spolecznej wymagajacej leczenia!

WaveCeptor 
Racjonalista

Wysłany: 31-07-2005, 17:41   

Kabraxis napisał/a:
Narkotyki. Powinno być stosowane jako trutka na szczury. Nigdy na żywo nie widziałem narkotyku. I nie chce. Uważam że zażywanie narkotyków to kompletny brak fantazji i szarych komórek. Szkoda zdrowia. Ja jakbym mógł to bym wszystkie wywalił w kosmos Tam nikt by ich nie zażył. A taki narkoman to patolog i zapewne niebezpieczeństwo dla społeczeństwa.

W ten sposób się nie uzależnisz.
Lolana napisał/a:
Z jednej strony popieram opinie, ze to przeciez ich zycie i niech z nim robia co chca, z drugiej nie do konca pozwolilabym przyjacielowi, dziecki czy komu kolwiek innemu bliskiemu pograzyc sie w narkomanii. Bo oczywiscie to nie jest takie proste ze raz wezmiesz i juz nie zyjesz ale najczesciej strasznie zmienia czlowieka, oslabia zarowno fizycznie a tym bardziej psychicznie. Mam brata bylego narkomana - nie jest to nic przyjemnego zwlaszcza ze to kim jest teraz to zupelnie inny czlowiek niz ten ktory cpal, narkotyki robia z czlowieka swojego niewolnika. Jestem totalnie przeciwna wszelkim uzywkom - nie pale a palilam, nie pije a pilam, nie biore nic i nigdy nie bralam i brac nie bede. Dlaczego palilam i pilam - bo bylam mloda i glupia! Robilo sie to dla bycia w towarzystwie no bo przeciez najfajniejsi ludzie z klasy na przerwach ida na dymka. Dlatego jestem totalnie przeciwna narkotykom i uwazam ze karalne powinno byc posiadanie najmniejszych ilosci, nie dlatego zeby tych mlodych wsadzac do paki, tylko dlatego zeby wiedzieli ze moze ich za to spotkac kara i byli bardziej skorzy do wspolpracy odnosnie wskazania osoby od ktorej to dostali. Mlodzienczy honor zazwyczaj nie pozwala sypac no jak to. Dlatego jestem na NIE, bo narkotyki zbyt latwo sie zorprzestrzeniaja i za duzo z tych co sami biora promuje to wsrod mlodziezy bo przeciez to calkiem nizly interes. Mlodzi mysla ze to nie wiadomo jaka faza, super cool zabawa i przynajmniej chca sprobowac, a tamci chca zarobic i tak stoja pod szkolami podstawowymi, srednimi, wyzszymi i sprzedaja zloty srodek. W kazdej szkole jest dealer, i nie jest to osoba obca tylko najczesciej uczen danej szkoly. Narkotyki sa zle i sieja zlo dookola, nie zadko zdarzaja sie przestepstwa spowodowane przez osoby pod wlpywem i to nie tylko narkotykow. NIE narkotykom, papierosom! Alkohol teraz pije do obiadu bo podobno lepiej smakuje i ma wlasciwosci trawienne...lampka szampana dla zdrowia a nie zeby sie uchlac, a jak czlowiek nie chleje co drugi dzien to i lampka szampana powoduje poprawe nastroju! Laczymy dobre z pozytecznym!

Zgadza się, wielu młodych ludzi ćpa bo wtedy są "trendy". Dopiero po jakimś czasie łapią, że chyba coś jest nie tak. Jedni z tego wychodzą bez konsekwencji drudzy nie. Nasz protesty nic nie pomogą, to by była walka z wiatrakami. Mogą jedynie zaszkodzi, młodzież lubi robić na przekór. Swoją drogą to jest ich zycie ich wybór i dopóki nie robią krzywdy innym niech sobie ćpają.

P.S
Rzadko piszemy przez "rz".

Roza 
Miss Avatar

Imię: Rozalia
Wysłany: 31-07-2005, 21:10   

Nie rozumiem jak można być tak obojętnym do narkotyków. człowiek ktory cpa nie wie co sie dzieje z jego życiem!! NIe umie sobie poradzic z narkotykami!!! WaveCeptor to nei takie proste!!! Znam kogos kto sie uzależnił chcial skończyc ale nie mógł ale w końcu się duało. ALe za interewnecja innych. I tym teraz dziękuje. ON im dziękuje za to że zmusili go do podjecia decyzjii. bo to trzeba robić. Narkotyki to choroba.

Znak zodiaku: baran

Lolana 

Wysłany: 31-07-2005, 21:40   

Lolana napisał/a:
-----------------------------
Edytowano: Charming

[url=http://www.mportalik...top.png]Obrazek[/url]

Czy na tym forum zadanie administratora polega na poprawianiu blegow uzytkownikow? Jest to dla mnie conajmniej nowosc, myslalam ze idea forum jest wymiana pogladow a nie wytykanie ludziom bledow ortograficznych, literowek popelnionych przy szybkim pisaniu itd, nie widze naprawde potrzeby takiego dzialania, ani tym bardziej zaznaczania tego na czerwono. Czy my jestesmy w szkole a to jest klasowka czy wolna wymiana zdan? Nawet jezeli popelniam jakies bledy to moze robie to celowo i nie chce zeby ktos je poprawial. Gdybym chciala nauczyc sie poprawnej ortografii poszlabym na kurs a nie uczestniczyla w forum.

[ Dodano: 31 Lip 2005 10:52 pm ]
WaveCeptor napisał/a:
Mogą jedynie zaszkodzi, młodzież lubi robić na przekór. Swoją drogą to jest ich zycie ich wybór i dopóki nie robią krzywdy innym niech sobie ćpają.

Jasne mlodziez lubi robic na przekor ale tylko wtedy kiedy ma poczucie ze wlasciwie nie zostanie za to ukarana ani nie poniesie wiekszych konswkwencji. Wzmocnijmy prewencje, prace policji, zakazmy posiadania najmniejszej ilosci narkotyku, uczmy juz dzieci w podstawowce ze to nic dobrego i fajnego i ze to nie jest ok nawet raz sprobowac. Ksztaltuje sie poglad ze zazywanie narkotyku nalogowo jest zle ale od czasu do czasu jest ok a pozniej od czasu do czasu staje sie co drugi dzien i tak krok po kroku rodzi sie nalog. Zupelnie jak z paleniem papierowso, kiedy pytam niektorych osob czy pala mowia mi "nie nie pale normalnie, tylko na imprezach" a imprezuje co 2 dzien wiec jaki w tym sens!
Tyle tylko ze oni robia krzywde innym i najczesciej nieswiadomie samym sobie, ci ktorzy cpaja czesto sprzedaja mlodszym, popelniaja roznego rodzaju przestepstwa bo narkotyki kosztuja, kradna kase rodzicom itd ja uwazam ze robia krzywde spoleczenstwu i sobie a to wystarczajace by im tego zakazac. Z takim podejsciem mozna by myslec dlaczego wlasciwie leczyc osoby ze sklonnosciami samobojczymi niech sie zabija to ich zycie po co sie mieszac i wydawac kase na psychologow, niestety a raczej stety po to jest spoleczenstwo by sobie nawzajem pomagac i powstrzymywac ludzi od robienia krzywdy samym sobie - uwazam ze to dobry system bo na poczatku oni wszyscy uwazaja ze my chcemy ich zla a nie dobra ale pozniej dziekuja za to ze zostali do pewnych rzeczy przymuszeni, zupelnie jak dzieci ktore po latach dostrzegaja dobre strony szkoly i wychowania rodzicow.

WaveCeptor 
Racjonalista

Wysłany: 01-08-2005, 07:47   

Roza napisał/a:
Nie rozumiem jak można być tak obojętnym do narkotyków. człowiek ktory cpa nie wie co sie dzieje z jego życiem!! NIe umie sobie poradzic z narkotykami!!! WaveCeptor to nei takie proste!!! Znam kogos kto sie uzależnił chcial skończyc ale nie mógł ale w końcu się duało. ALe za interewnecja innych. I tym teraz dziękuje. ON im dziękuje za to że zmusili go do podjecia decyzjii. bo to trzeba robić. Narkotyki to choroba.

Wie, doskonale wie. Oczywiście do pewnego momentu, ale żeby doprowadzić się do stanu skrajnego to nie jest wcale tak łatwo. Wyobraź sobie, że ja też mam znajomych. Niektorzy z nich są na odwyku inni już po, a niektórzy tam niedługo wylądują, a ja sobie z tego nic nie robie, bo to jest ich życie, a nie moje i oni najlepeij wiedzą co jest dla nich dobre.

Cytat:
Jasne mlodziez lubi robic na przekor ale tylko wtedy kiedy ma poczucie ze wlasciwie nie zostanie za to ukarana ani nie poniesie wiekszych konswkwencji. Wzmocnijmy prewencje, prace policji, zakazmy posiadania najmniejszej ilosci narkotyku, uczmy juz dzieci w podstawowce ze to nic dobrego i fajnego i ze to nie jest ok nawet raz sprobowac. Ksztaltuje sie poglad ze zazywanie narkotyku nalogowo jest zle ale od czasu do czasu jest ok a pozniej od czasu do czasu staje sie co drugi dzien i tak krok po kroku rodzi sie nalog. Zupelnie jak z paleniem papierowso, kiedy pytam niektorych osob czy pala mowia mi "nie nie pale normalnie, tylko na imprezach" a imprezuje co 2 dzien wiec jaki w tym sens!

Każdy człowiek posiada mózg i potrafi go wykorzystać, My nie możemy każdemu pomagać. Życie jest brutalne i ostro daje po dupie, kto nie doświadczy tego na własnej skórze nigdy nie zmądrzeje.

Cytat:
Tyle tylko ze oni robia krzywde innym i najczesciej nieswiadomie samym sobie, ci ktorzy cpaja czesto sprzedaja mlodszym, popelniaja roznego rodzaju przestepstwa bo narkotyki kosztuja, kradna kase rodzicom itd ja uwazam ze robia krzywde spoleczenstwu i sobie a to wystarczajace by im tego zakazac.

Jesli robią komuś krzywdę to a i owszem trzeba karać, ale tylko wtedy.

Cytat:
Z takim podejsciem mozna by myslec dlaczego wlasciwie leczyc osoby ze sklonnosciami samobojczymi niech sie zabija to ich zycie po co sie mieszac i wydawac kase na psychologow, niestety a raczej stety po to jest spoleczenstwo by sobie nawzajem pomagac i powstrzymywac ludzi od robienia krzywdy samym sobie - uwazam ze to dobry system bo na poczatku oni wszyscy uwazaja ze my chcemy ich zla a nie dobra ale pozniej dziekuja za to ze zostali do pewnych rzeczy przymuszeni, zupelnie jak dzieci ktore po latach dostrzegaja dobre strony szkoly i wychowania rodzicow.

No jak ktoś chce się zabić to niech się zabija. Zrozumy wreszcie, że każdy ma swoje życie i ma pełne prawo nim władać jak chce dopółki nie robi krzywdy drugiej osobie. Zezwólmy na eutanazję, aborcję i bądźmy wreszcie krajem na miarę XXI wieku.

Gosiaczek;) 
*
Gosiaczek;)

Wysłany: 01-08-2005, 17:29   

XXi wiek nie oznacza, ze powinnismy wprowadzic prawo do zabijania siebie i innych. Aborcja jest zabijaniem niewinnej istoty, ktora zawinila jedynie tym ze np. rozpoczela swoje zycie w nieodpowiednim momencie. Kadzemu trzeba dac szanse. Odbiegam od tematu. Czasami osoby trzecie lepiej widza co sie dzieje, niz osoba ktora jest w danej syuacji. Tak samo jest z narkomanja. Ty masz ostwarte oczy i widzisz co sie dzieje. A narkoman jest zaslepiony swoja potrzeba brania i tylko to w pewnym momencie jest dla niego wazne, w tym momencie nie mysli trzezwo. Ok,jezeli ktos ma naprawde silna wole to moze i sam z tego wyjdzie, ale jezeli, nie?Chociazby poczuce spoleczenstwa i szacunek do zycia powinnien byc podzcem do pomocy takiej osobie.

Piotrek

Dołaczył: Dawno

Odpowiedz do tematu