Czyje książki najbardziej lubicie? Co was w nich pociąga? Jakie są wasze ulubione pozycje wybranych autorów?
Jak na razie lubuję się w książkach Sapkowskiego i Kinga. trochę Grisham, ale tu ograniczam się jedynie do zasobów domowej biblioteczki.
Sapkowskiego lubię za styl pisania - wplatanie żartobliwych motywów w stosunkowo znaczące wydarzenia, ukazywanie historycznych wydarzeń od bardziej przyziemnej strony (mimo, że sporo w tym ubarwiania, zapewne), za wyobraźnię - genialne opisy i pomysły.
Kinga lubię za konkretny styl pisania - nie potrafię tego ładnie określić, ale coś mnie w jego książkach pociąga. Mimo, że czytając jedną jego książkę przypomina mi się bohater z innej to i tak nie są one nużące. Czasami naprawdę zaskakuje mnie wyobraźnią.
_________________ "Taka już jest niewiasta, lubieżności pełna. I w chuci nienasycona. Jak świat światem, tak było i tak będzie in saecula saeculorum."
Kinga lubię za konkretny styl pisania - nie potrafię tego ładnie określić, ale coś mnie w jego książkach pociąga.
Też lubię Kinga i jego styl pisania. A także H. Cobena, bo ma bardzo zaskakujące zakończenia
Alex Kava również.
Końcówka zawsze mnie poraża. A i całość fajnie się czyta
_________________ Życie to 10% tego, co nam się przydarza i 90% tego, jak na to reagujemy. Nasze podejście jest wszystkim. Nie ma innego wyjścia. Koniecznie musisz się dobrze bawić.
Małgorzata Musierowicz wraz ze swą twórczością niesie wiele ciepła,uśmiechu,dobra i takiej prostej,życiowej radości.Przekazuje ona wartości,które w dzisiejszym świecie,gdzieś się zatarły,zagubiły.Moją ulubioną pozycją tej pisarki jest "Opium w rosole".
Ostatnio Zbigniew Herbert, nawet nie wiedziałam, że jest taki genialny, to co robimy w liceum, to w sumie nic. Gorąco polecam, bardzo ciekawie przedstawia etyczny heroizm.
Obok Herberta musi sie znaleźć Szymborska i jej postrzeganie współczesnego i "kolumbowskiego" świata. Uwielbiam jej ironię. Właśnie się jej uczę.
_________________ pod światło widać jak bardzo się różnimy.
Imię: Aneta
Wysłany: 10-11-2007, 17:58
Również tak uważam. Małgorzata Musierowicz jest bardzo sympatyczną i przyjemnie odbieraną przez mnie pisarką. Jej ksiązki są raczej dla młodszej młodzeży, ale starszym też nie zaszkodzą.
_________________ "A żyć możesz tylko dzięki temu, za co mógłbyś umrzeć".
Za ukochaną, przyszłą ojczyznę.
Wysłany: 11-11-2007, 12:28
Lubię Musierowicz do tej pory, jej książki mają taki ciepły, rodzinny klimat.
W sam raz do czytania pod kocykiem, z ciepłą herbatką z malinami zagryzaną ciasteczkami.
Co do ulubionych pisarzy- hm, nie przypominam sobie więcej- oglądając książki zwracam uwagę bardziej na tematykę, niż autora.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum