Wszystko co związane z wyżej wymienionym tematem.
Lubicie? Czytujecie?
Coś was szczególnie zachwyciło lub wywołało mieszane uczucia?
Ulubiony autor?
Ulubiona postać? ^^
Zapraszam do dyskusji
Byłabym bardzo usatysfakcjonowana, gdyby userzy budowali wypowiedzi z uzasadnieniem swojego wyboru.
Ja jeszcze nie jestem obeznana w tym temacie, ale lubuję się w tego typu książkach, a zaczęło się od Potter'a (nie wiem, czy dobrze robię przyznając się do tego, ale bardzo mi się te książki podobały )
Czytałam "Wiedźmina" ale nie pamiętam którą część, też mi się podobało.
Obecnie czytam książki Andrzeja Pilipiuka.
Jestem na etapie testowania. Czytam różne książki o tej tematyce i narazie jeszcze nie mam ulubionego bohatera, ani autora. Muszę najpierw wszystkiego po trochu spróbować, żeby wybrać najlepsze książki Jestem początkująca
_________________ Kiedyś ktoś Cię opuści- uświadom to sobie, bądź na to gotowy, mniej boli...
Imię: Karol
Wysłany: 27-09-2007, 21:06
Wladca pierscienia tom 1 druzyna pierscienia - ostatnia scena gdy ginie Boromir cos pieknego - jest to fantastyka ale doskonale widac ze autor doskonale znal etos rycerstwa sredniowiecznego europy zachodniej - smierc Boromira mozna porownac nawet do smierci Rolanda ...
Rincewind i dwukwiat. ("Blask Fantastyczny" i "Ciekawe Czasy" - Terry Prattchet)
Yennefer i Renfri (aka Dzieżba). (Książki Sapkowskiego)
Jakub Wędrowycz i Semen. (Książki Pilipiuka)
Egaheer oraz kawaler Del Wares. ("Piekło i szpada", "Klejnot i wachlarz" - Feliks W. Kres)
Iwan napisał/a:
smierc Boromira mozna porownac nawet do smierci Rolanda
A nawet - Rolanda i całego jego oddziału
_________________ Odszedłem bez pożegnania. ~.~
Adieu.
Dziękować miłym i mniej-miłym.
Ostatnio zmieniony przez Alearan 03-10-2007, 08:49, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 08-10-2007, 13:58 Re: Literatura fantasy.
Alicja napisał/a:
Lubicie? Czytujecie?
Lubie, czytam
Lubie swiat wyimaginowany bardziej niz jakis nowy jork 10 lat wstecz lub w przod. Uwielbiam magie i inne takie
Cytat:
Coś was szczególnie zachwyciło lub wywołało mieszane uczucia?
W fabule czy wogole w ksiazce?
Jakbym miala wymieniac moje zachwyty i mieszanki to bym do jutra nie skonczyla
No dobra.. zachwyca mnie to, ze ktos potrafi swtorzyc taki swiat tak drobiazgowo - np. Tolkien lub Goodkind.
Mieszane uczucia? Gdy wyczytuje w ksiaze motywy "zapozyczone" z innych.
Cytat:
Ulubiony autor?
Terry Goodkind - za cykl Miecza prawdy
Maja Lidia Kossakowska - glownie za siewce ale im wiecej jej czytam tym bardziej za caloksztalt
Cytat:
Ulubiona postać? ^^
Richard Rahl, Berdine, Cara - z cyklu Miecza prawdy
Merry i Pippin z LOTRa
Daimon Frey z Siewcy Wiatru
Kane od Wagnera
Grunthor z cyklu o Rapsodii
ach no i Zedd naturalnie
Fantastykę lubię i to nawet bardzo. Czytuję - ostatnio rzadziej, bo niestety czasu mało
Ulubieni autorzy: Tolkien, Sapkowski, Pratchett, Goodkind.
Ulubione postacie: Gimli (z Władcy), Śmierć i Marchewa (ze Świata Dysku), Richard (z miecza).
Ostatnio też dostałam "hopla" na punkcie Locke'a Lamory z powieści Scotta Lyncha. "Kłamstwa Locke'a Lamory" to debiut tego autora. Książka rewalacyjna. Świetnie napisana. Dialogi rozwalają na łopatki. Mieszanina fantastyki i dobrego thrillera. Właśnie czytam z wypiekami na twarzy (tzn. teraz zrobiłam sobie przerwę na przejrzenie forum )
Terry Pratchett a ulubiona postacią jest Bagaż Tego nie trzeba uzasadniać. Ze "Światem dysku" zwiedziałam świat! Nie dość, że świetne książki, to jeszcze strasznie dobrze mi się kojarzy. "Czarodzicielstwo" i "Równoumagicznienie" czytałam w Grecji, "Trzy wiedźy" w Bułgarii. Zimowe wieczory spędzone na pochłanianiu kolejnych części... aż mi się łezka w oku zakręciła...
_________________ jeśli dziś masz dobry dzień chcę byś zaraził, zaraziła mnie.
gupia kretynka
dużo tego typu książek nie przeczytałam.
dla mnie najlepsza była "legenda" davida gemmla. zadna ksiazka nie wywarła na mnie takiego wrazenia. nie mogłam się oderwać, a jak ryczałam!
ulubione postaci: Caessa i Serbitar
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum