Mportalik - forum dyskusyjne Strona Główna Mportalik - forum dyskusyjne
Super forum młodzieżowe.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: kamasutra
10-03-2008, 22:38
Parada równości
Autor Wiadomość
jakkolwiek 
+++++

Ostrzeżeń:
 1/5/10
Wysłany: 16-08-2007, 22:50   Parada równości

Pierwszy publiczny happening dotyczący środowiska homoseksualnego w Polsce odbył się w 1998 roku. Pod Kolumną Zygmunta w Warszawie, trzy osoby z twarzami zasłoniętymi chustami trzymały tabliczki z nazwami zawodów. Nikt wtedy nie przepuszczał, że w Polsce można zorganizować święto lesbijek i gejów.
Pierwsza parada równości została zorganizowana w 2001 roku i od tego czasu odbywała się co roku, z pominięciem lat 2004, 2005 (prezydent Warszawy Lech Kaczyński nie zgodził się na przemarsz gejów i lesbijek przez Warszawę).
Czy uważacie, że organizowanie takich imprez powinno być dozwolone? Może obrażają one wasze uczucia? A może chcielibyście uczestniczyć w takiej paradzie?

Znak zodiaku: strzelec

miyako 
Zasłużeni

Ostrzeżeń:
 1/5/10
Wysłany: 16-08-2007, 23:01   

jakkolwiek napisał/a:
Czy uważacie, że organizowanie takich imprez powinno być dozwolone?

Powinno.
jakkolwiek napisał/a:
Może obrażają one wasze uczucia?

W żadnym wypadku.
jakkolwiek napisał/a:
A może chcielibyście uczestniczyć w takiej paradzie?

Z chęcią. Chciałabym mieć jakiś wpływ na polepszenie się sytuacji homoseksualistów w naszym kraju.

A Ty, jakkolwiek?

Znak zodiaku: bliznieta

Madritian 
Przyjaciel
Blah blah blah !!

Imię: Marek
Wysłany: 16-08-2007, 23:04   

Czy ja chodze z transparentem i wołam dokoła ludziom że kocham kobiety. Skoro sa tacy normalni i ta miłość jest taka normalna to poco jakieś poje*ane prady robia. Nie mam nic do homoseksualistów ale totalnie ich nie rozumiem, czy oni nie widzą że to właśnie te ich "pokazy" prowokują homofobów ... gdyby siedzieli cicho łatwiej wdrożyli by siędo społeczeństwa ...

Znak zodiaku: skorpion

cattivo 

Imię: Marta
Wysłany: 16-08-2007, 23:11   

Cytat:
Czy ja chodze z transparentem i wołam dokoła ludziom że kocham kobiety. Skora sa tacy normalni i ta miłość jest taka normalna to poco jakieś poje*ane prady robia. Nie mam nic do homoseksualistów ale totalnie ich nie rozumiem, czy oni nie widzą że to właśnie te ich "pokazy" prowokują homofobów ... gdyby siedzieli cicho łatwiej wdrożyli by siędo społeczeństwa ...

po części się zgadzam. chcą być zbyt widoczni..

Znak zodiaku: koziorozec

miyako 
Zasłużeni

Ostrzeżeń:
 1/5/10
Wysłany: 16-08-2007, 23:13   

cattivo napisał/a:
chcą być zbyt widoczni..

Chcą być po prostu akceptowani i tolerowani.
Chcą uświadomić ludziom, że istnieją i, że nie można się od nich odwrócić.
Tak sądzę.

cattivo 

Imię: Marta
Wysłany: 16-08-2007, 23:15   

miyako napisał/a:
Chcą być po prostu akceptowani i tolerowani.
Chcą uświadomić ludziom, że istnieją i, że nie można się od nich odwrócić.
Tak sądzę.

ja tez tak sądze. ale po co aż tak widoczni? zresztą. jestem hetero, dobrze mi z tym a reszta niech żyje jak chce :)

Znak zodiaku: koziorozec

jakkolwiek 
+++++

Ostrzeżeń:
 1/5/10
Wysłany: 16-08-2007, 23:19   

A ja nie. Homoseksualiści mają takie same prawa jak hetero. Nigdzie nie ma żadnych zapisów, że nie przysługują im jakieś prawa. Nie powinni czuć sie w żaden sposób skrzywdzeni przez polskie prawo. Homoseksualiści w Polsce dążą dokładnie do tego samego, co w Holandii. Miyako, chciałabyś mieć dwóch tatusiów? ;)

Takie parady tylko wzbudzają niechęć przeciętnego mieszkańca. Czy fani seksu analnego urządzają parady propagujące tenże? Nie? Więc czemu ktoś, kto uznaje seks z tą samą płcią chce to ujawniać całemu światu? We mnie takie wydarzenia wzbudzają niesmak. Zawsze wydawało mi się, że seks jest sprawą intymną, osobistą.

I jeszcze: na prawdę nie mam nic do homoseksualistów. Denerwuje mnie natomiast to, że chcą za wszelką cenę w nachalny sposób pokazać, że są normalni. Każdy w miarę inteligentny człowiek o tym wie, natomiast do idioty i tak nie dotrą.

tutaj jest całkiem ciekawy artykulik. Nie podpiszę się pod każdym zdaniem Kominka, jednak myśle, że warto przeczytać.
http://kominek.blox.pl/2005/11/GEJU-TY-PEDALE.html
Link nie działa, bo sowo "geju" jest cenzurowane ;)
Cytat:

Ki chuj wymyślił organizowanie marszów równości?
Komu potrzebne są bandy kochających inaczej, maszerujących przez miasta wśród patetyczno-wulgarnych okrzyków skierowanych do tego złego, przepełnionego znieczulicą i brakiem tolerancji świata?
Są tak nieszcześliwi, bo...hm...kurwa...?!
No właśnie. Bo co?
O co tak w ogóle oni walczą?

W poważnej broszurze, przeczytałem niedawno co następuje:

* 90% homoseksualistów zażywa narkotyki
* przeciętny homoseksualista ma rocznie od 20 do 106 partnerów
* homoseksualiści żyją krócej. geje: 40 lat, lesbiki: 45 lat
* 33-50% homoseksualistów jest odpowiedzialnych za pedofilię i molestowanie dzieci.

Brzmi wiarygodnie, prawda?:-)
Przecież nikt nie byłby w stanie wymyślić tak idiotycznych kłamstw. Dlatego ja w to wszystko święcie wierzę i tym bardziej zastanawiam się, dlaczego te geje tak sie burzą? W każdym normalnym kraju powinni siedzieć w więzieniach, nawet jeśli nie są niczemu winni, to przecież mogliby być! Mam nadzieję, że ktoś w końcu wpadnie na pomysł wybudowania dla nich getta.
A tymczasem w naszej III RP, na przekór miłościwie panującemu nam Kaczyńskiemu Lechowi, mniejszości seksualne w najlepsze urządzają sobie wiece na ulicach miast.
W imieniu tolerancji i równości zbierają ostry wpierdol zarówno od stróżów prawa jak i proGiertychowych ziomali, siłą podpierających swoje racje.
I po co to wszystko?
Kto jest tak popierdolony, że nie może zrozumieć prostej rzeczy - marsze te mijają się z celem.
Zamiast gasić, wzniecają pożar.
Żeby jeszcze te cipy miały źle, żeby jeszcze tępiono u nas gejów. Nie wiem, może jestem ślepy, ale nie spotkałem się z przejawami braku tolerancji dla nich. Pierdolą coś o konstytucji, o wolności do zrzeszeń, wolności słowa. Szkoda tylko, że wieje od nich hipokryzją. Coś takiego jak wolność słowa istnieje tylko w teorii, choćby dlatego, że ograniczana jest przez Kodeks Karny. Tym samym organizowanie demonstracji także musi być ograniczane, choćby ze względu na bezpieczeństwo obywateli, którzy przypadkowo znajdą się między pałą gliniarza, a koktailem mołotowa młodego wszechpolaczka. To jest jednak zbyt trudne do zrozumienia przez przeciętnego obywatela. Po co martwic się o czyjeś bezpieczeństwo, skoro lepiej poprzeklinać na władzę? Po co dziękować prezydentom za podjęcie trudnej, acz odpowiedzialnej decyzji, skoro łatwiej przykleić im etykietkę homofoba?
No dobra, nie jestem na tyle naiwny, aby wierzyć, że decyzje te nie mają politycznego uzasadnienia, ale to jest jak z wyprawą do Iraku. Jedni woleli postrzegać to jako agresję mocarstwa na biedne państwo, inni zaś widzieli w tym szansę na wyzwolenie narodu spod rządów dyktatora. I obie strony miały rację, natomiast głupi ludzie wybierają zawsze tylko jedną stronę medalu.
Gdyby każdy usiadł na chwilę i pomyślał - czy marsze równości, a co za tym idzie - marsze ich przeciwników i wzajemne walki między nimi - są komukolwiek potrzebne? Czy spełniają swoją funkcję?
Toleruję wszystko i wszystkich - i gejów i lesby i nacjonalistów, weganów, jehowych, nawet Jaruzelskiego lubię. Każdemu z nich podałbym rękę, wypiłbym z jednego kubka, a nawet dał dupy. I wiem, że nie jestem jedyny, bo większość moich znajomych także jest tolerancyjna.
No to o co tu kurwa chodzi? Po co to wszystko?
Kiedy do tych śmierdzących, spedalonych dup dotrze w końcu, że swoimi marszami podcinają gałąź, na której siedzą? Zapewne wtedy, kiedy w końcu padną pierwsze w trupy.
A wtedy miej nas panie Boże pod swoją opieką, bo miliony głupich Polaków ruszą w czarnym marszu, pamięci jakiegoś anonimowego idioty-geja, który swoją męczeńską śmiercią w końcu(!) udowodni wszystkim, jak bardzo nietolerancyjnym społeczeństwem jesteśmy.

I na deserek:
http://www.youtube.com/watch?v=c0fXMnIfA2Q
Ostatnio zmieniony przez jakkolwiek 16-08-2007, 23:25, w całości zmieniany 2 razy  

miyako 
Zasłużeni

Ostrzeżeń:
 1/5/10
Wysłany: 16-08-2007, 23:21   

Cytat:
ale po co aż tak widoczni?

Bo nie są tacy jak większość społeczeństwa.

Heteroseksualni mają już pozycję w społeczeństwie, oni muszą ją sobie wywalczyć.

Madritian 
Przyjaciel
Blah blah blah !!

Imię: Marek
Wysłany: 16-08-2007, 23:33   

miyako napisał/a:
Heteroseksualni mają już pozycję w społeczeństwie, oni muszą ją sobie wywalczyć.

Tym co robia wywalczą sobie tylko wstząśnienie mózgu spowodowane udezeniem kija baseball-owego ... te parady w niczym im nie pomagają a wręcz przeciwnie. Starając sie pokazać że są tacy jak my, nie pokazują tego bo robią parady na temat ich oriętacji seksualnych, co za NORMALNY człowiek robi parady w imie swojej seksualności. Gdyby nie robili tego tak agresywnie, pojawiając się sporadycznie na ulicy razem pokazując swoje uczucia, ale bez przesady oczywiście, po pewnym czasie na pewno stali by się zupełnie normalnym widokiem na ulicach. Dla nich oczywiście lepiej walić prosto z mostu transparentami, sloganami z megafonem i wygłaszając swoje pogady ...
Ostatnio zmieniony przez Madritian 16-08-2007, 23:35, w całości zmieniany 1 raz  

Znak zodiaku: skorpion

miyako 
Zasłużeni

Ostrzeżeń:
 1/5/10
Wysłany: 16-08-2007, 23:39   

Cytat:
Tym co robia wywalczą sobie tylko wstząśnienie mózgu spowodowane udezeniem kija baseball-owego ... te parady w niczym im nie pomagają a wręcz przeciwnie. Starając sie pokazać że są tacy jak my, nie pokazują tego bo robią parady na temat ich oriętacji seksualnych, co za NORMALNY człowiek robi parady w imie swojej seksualności. Gdyby nie robili teog tak agresywnie, pojawiając się sporadycznie na ulicy razem pokazując swoje uczucia, ale bez przesady oczywiście po pewnym czasie na pewno stali by się zupełnie normalnym na luicach. Dla nich oczywiście lepiej walić prosto z mostu transparentami, sloganami z megafonem i wygłaszając swoje pogady ...

Ludzie urządzają od wieków parady, aby uzyskać jakiś cel. Walka o akceptację takiej formy seksualności to nic dziwnego. Dziwne jest tępienie i dokuczanie ludziom o innej orientacji, tylko dlatego, że nie są heteroseksualni.

Schiza009 
Przyjaciel
Maurice

Imię: Johann Gottlieb Goldberg
Ostrzeżeń:
 1/5/10
Wysłany: 16-08-2007, 23:50   

jakkolwiek napisał/a:

W zaden spsoób nie obraża to moich uczuć, nie uważam, żeby byli gorsi od innych, po prostu kochają "inaczej".
jakkolwiek napisał/a:

Chciałabym kiedyś zobaczyc cos takiego.
Szkoda, że Warszawa tak daleko..

Wentz=)) 
O_X

Imię: Rafał
Wysłany: 17-08-2007, 10:30   

miyako napisał/a:
jakkolwiek napisał/a:
Czy uważacie, że organizowanie takich imprez powinno być dozwolone?

Powinno.
jakkolwiek napisał/a:

W żadnym wypadku.
jakkolwiek napisał/a:

Z chęcią. Chciałabym mieć jakiś wpływ na polepszenie się sytuacji homoseksualistów w naszym kraju.

popieram w 100%
  Znak zodiaku: wodnik

jakkolwiek 
+++++

Ostrzeżeń:
 1/5/10
Wysłany: 17-08-2007, 10:32   

miyako napisał/a:

Ludzie urządzają od wieków parady, aby uzyskać jakiś cel. Walka o akceptację takiej formy seksualności to nic dziwnego. Dziwne jest tępienie i dokuczanie ludziom o innej orientacji, tylko dlatego, że nie są heteroseksualni.

Ale to coś innego. Parada, która ma na celu na przykład wywalczenie jakieś ustawy ma sens, bo jest skierowana do konkretnych ludzi, którzy są w stanie zrobić to, co chcą uczestnicy parady. Natomiast geje i lesbijki nie mogą wymusić na ludziach akceptacji. To jest po prostu niewykonalne. Zamiast w nachalny sposób afiszować się ze swoją orientacją powinno się uczyć dzieci od podstawówki, ze istnieją tacy ludzie i są tak samo wartościowi jak reszta. Nie zachęcać do tego, po prostu informować. Ludzi, którzy mają ukształtowany światopogląd na prawdę ciężko jest zmienić, a taka parada tylko pogarsza sytuację wśród osób niechętnych do ludzi o innej orientacji.

miyako 
Zasłużeni

Ostrzeżeń:
 1/5/10
Wysłany: 17-08-2007, 12:25   

jakkolwiek napisał/a:
Miyako, chciałabyś mieć dwóch tatusiów? ;)

Nie i wcale nie mówię, że należą im się wszystkie identyczne prawa. Mogą się pobierać, ale nie mogą mieć dzieci, tak sądzę.
jakkolwiek napisał/a:
Takie parady tylko wzbudzają niechęć przeciętnego mieszkańca. Czy fani seksu analnego urządzają parady propagujące tenże? Nie? Więc czemu ktoś, kto uznaje seks z tą samą płcią chce to ujawniać całemu światu? We mnie takie wydarzenia wzbudzają niesmak. Zawsze wydawało mi się, że seks jest sprawą intymną, osobistą.

A dlaczego zwolennicy jednej partii buntują się przeciwko rządom innej? Przecież to też intymna sprawa kogo popieramy, a kogo nie.

jakkolwiek napisał/a:
I jeszcze: na prawdę nie mam nic do homoseksualistów. Denerwuje mnie natomiast to, że chcą za wszelką cenę w nachalny sposób pokazać, że są normalni. Każdy w miarę inteligentny człowiek o tym wie, natomiast do idioty i tak nie dotrą.

Masz w tym trochę racji jest.

Homoseksualiści nadal nie są dobrze traktowani w życiu codziennym. Przez cały czas ludzie posiadający władzę obrażają ich i próbują szerzyć jakieś debilne teorie, że homoseksualiści są gorsi i nienormalni.

Hmm.. po przemyśleniu dochodzę do wniosku, że to jest po prostu jeden z kilku sposób na dotarcie do ludzi. Może nie zawsze skuteczny, a jednak jedna z wielu metod.

kleopatra2 

Imię: Marlena
Wysłany: 17-08-2007, 13:35   

a niech robią co chcą jak im z tym dobrze.............nie jestem przeciw homo ale nie muszą robić aż takiego zamieszania........... :D obojętne mi to w sumie

Piotrek

Dołaczył: Dawno

Odpowiedz do tematu