Mportalik - forum dyskusyjne Strona Główna Mportalik - forum dyskusyjne
Super forum młodzieżowe.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: kamasutra
20-03-2008, 00:34
depresja?
Autor Wiadomość
nirvankaforever 
*
nirvanka

Imię: fajne
Wysłany: 15-08-2007, 22:30   depresja?

tak właściwie chciałam was zapytać czy mieliście kiedyś depresje? bo ja właściwie kiedyś przez coś takiego przechodziłam i to dosyć niedawno...kurcze i najgorsze jest to że nie wiem dlaczego...nie chciało mi się wychodzić z domu, płakałam i słuchałam smętnej muzyki...teraz jest już ok tylko dziwne jest to że moja depresja nie wynikła z jakiegoś problemu czy czegoś takiego...
  Znak zodiaku: koziorozec

Madritian 
Przyjaciel
Blah blah blah !!

Imię: Marek
Wysłany: 15-08-2007, 22:33   

Za dużo myśłisz, od tego dostaje się deprechy, wynikają z tego problemy i człowiek zaczyna sobie ukłądać scenarisze życia i myśleć jakie to zycie jest okrutne...
Ostatnio zmieniony przez Madritian 15-08-2007, 22:44, w całości zmieniany 1 raz  

Znak zodiaku: skorpion

Kamiluska 
Przyjaciel
Umrzeć,jedząc lody.

Wysłany: 15-08-2007, 22:35   

Nie, nie miałam nigdy depresji. Co najwyżej zły humor, ale to przechodziło po jednym dniu, albo szybciej nawet. Też mi się wydaje, że depresja może wynikać ztego, że po prostu za dużo zastanawiasz się nad życiem, przez co czasami można dojść do bzdurnych wniosków, wktóre niestety się wierzy.

Znak zodiaku: bliznieta

dkf 
Administrator

Imię: Agnieszka
Wysłany: 15-08-2007, 22:46   

Nigdy nie miałam depresji.

Znak zodiaku: strzelec

Madritian 
Przyjaciel
Blah blah blah !!

Imię: Marek
Wysłany: 15-08-2007, 22:49   

też nigdy nie miałem depresji ale bardzo żły humor ...

Znak zodiaku: skorpion

master_snake 
Przyjaciel
cizia

Wysłany: 15-08-2007, 22:50   

Cytat:
depresja?

Miałem nad Morzem Martwym.

Jasminum 
*

Imię: Agatka
Wysłany: 15-08-2007, 22:56   

Miałam depresje powiem o niej tyle - wiem , że da się ją wyleczyć.I że życie jest piękne :)

Charming 
Administrator

Imię: Kasia
Wysłany: 15-08-2007, 23:03   

Przyczyny depresji.
Przyczynami depresji są zaburzenia podstawowych procesów biochemicznych, psychicznych i społecznych w rozwoju człowieka.

Przyczyny biochemiczne.
Właściwe funkcjonowanie mózgu człowieka zależne jest od prawidłowego działania substancji chemicznych, tzw. neuroprzekaźników (jak nazwa wskazuje przekazują one informacje z jednych komórek nerwowych do innych). Zaburzenia w przekaźnictwie mogą stać się przyczyną depresji lub powstania predyspozycji do depresji. Najważniejsze są trzy podstawowe neuroprzekaźniki: serotonina (kontroluje nastrój oraz stany świadomości, działa przeciwdepresyjnie), noradrenalina (pokrewna adrenaliny, wydzielana przez komórki nerwowe, popularnie nazywana hormonem walki i ucieczki) oraz dopamina (zaburzenia jej ilości prowadzić mogą do schizofrenii, choroby Parkinsona i depresji).

Te substancje wpływają na nastrój człowieka. W mózgu są różne obszary – centra regulujące nastroje. Jeśli centra te pracują poprawnie, neuroprzekaźniki w sposób zsynchronizowany i prawidłowy pomagają kontrolować nastroje. Przy zaburzeniach przekaźnictwa pojawiać się mogą zaburzenia, np. depresja.

Przyczyny społeczne.
Wystąpienie depresji związane może być z wieloma czynnikami takimi jak samotność i izolacja, przewlekła choroba lub chroniczny ból, kłopoty finansowe, śmierć ukochanej osoby, rozwód lub zerwanie związku, kłopoty w małżeństwie, przemoc seksualna, emocjonalna lub fizyczna, udział w katastrofie, wypadku, wojnie, operacja lub poród, bezrobocie.

Przyczyny psychologiczne.
Jedną z głównych przyczyn psychologicznych jest utrata poczucia własnej wartości. Związane jest to z kompleksami (wygląd, niepodobanie się sobie, niezadowalające wyniki w nauce lub pracy, miejsce w hierarchii grupy społecznej). Inną przyczyną powstania depresji może być negatywne postrzeganie świata i relacji międzyludzkich. Do depresji może prowadzić także poczucie winy, strach przed porzuceniem, czy też odrzuceniem.

http://www.mportalik.com
  Znak zodiaku: waga

harlequin 
Moderator
vehement flame

Imię: Anna
Wysłany: 16-08-2007, 07:13   

Depresja to bardzo dużo powiedziane.
Co widać po poście Charming.
Miewałam naprawdę bardzo zły humor, bardzo bardzo, ale nigdy depresji.
Nie mam do tego skłonności. Moja koleżanka miała, ale brała leki i jest w porządku.

Znak zodiaku: lew

Wentz=)) 
O_X

Imię: Rafał
Wysłany: 16-08-2007, 12:15   

Miałem depresje... Żeby sie z niej wyleczyć trzeba mieć chęci :) Trzeba chcieć z tego wyjść :D A wtedt jak to już Jasminum napisała życie jest pięęękne :)
  Znak zodiaku: wodnik

diva 
Kocham sloneczniki!

Imię: ania
Wysłany: 16-08-2007, 12:19   

tez mialam... a to dlatego ze mam b slaba psychike i byle co moze mnie zalamac.
Zeby z niej wyjsc trzeba checi,trzeba miec niesamowicie silna wole,trzeba byc otwartym na pomoc innych (psychologow,bliskich itd ) bo jesli sie zamkniemy w sobie w takiej sytuacji to sami nie damy rady.

xD :*:*:*:*
  Znak zodiaku: koziorozec

Wentz=)) 
O_X

Imię: Rafał
Wysłany: 16-08-2007, 12:38   

ja sie tak zamknalem... ALe udało mi sie otworzyc na jedna osobe..i to mi bardzo pomogło..
  Znak zodiaku: wodnik

master_snake 
Przyjaciel
cizia

Wysłany: 16-08-2007, 13:17   

Wentz=)) napisał/a:
Żeby sie z niej wyleczyć trzeba mieć chęci

Żeby się z niej wyleczyć trzeba mieć Clonazepam :D

Elektroniczna 
Przyjaciel

Wysłany: 16-08-2007, 13:48   

Też uważam, że nie należy szastać tym słowem...nie każdy kto ma czasowe obniżenie nastroju musi mieć od razu depresję...nie mówię tym samym że autorka tematu nie mogła mieć depresji tylko że powinno to być zdiagnozowane przez specjalistę a nie przez nas samych
"...we mgłę go wyprawiłam/ w deszcz co na rzęsach przysiadł/ samobójczymi kroplami/ żeby opaść i zniknąć/ wsiąknąć cieczą zieloną/ w spragnione ciało trawy/stoję niezmiernie sama/na nagiej obcej ziemi..."
  Znak zodiaku: ryby

Erill 
Moderator
Zapracowana kobietka

Imię: Gabi
Wysłany: 16-08-2007, 13:51   

Depresja.. Matko.. Naduzywacie popularnego osttanio slowa. Smutek czy dolek przez jakis czas, zachowania aspoleczne to nie depresja. To normalny stan, ktory sie kazdemu przytrafia mniej lub bardziej intensywnie. Depresja do choroba. Ciezka choroba. Z niej sie nie wychodzi samemu. To jest terapia, to sa leki. I co najgorsze depresje sie zalecza a nie wylecza calkowicie..
Tak naprawde te osoby ktore deklarowaly ze mialy depresje mogly sie czuc depresyjnie - jest takie powiedzenie w angielskiem i nie ma dobrego odpowiednika po polsku. To przygnebienie tak naprawde, dolek, ale przechodzi. I na dobra sprawe poza drobnymi zabiegami nie trzeba wkladac w to tyle sil i czasu co w przypadku faktycznego zaburzenia..

http://pleciony.blog.onet.pl/

Znak zodiaku: baran

Piotrek

Dołaczył: Dawno

Odpowiedz do tematu