Jak w temacie. Którą ręką posługujecie sie na codzień. Lewą czy prawą?
I nurtuje mnie jeszcze kilka takich myśli" czy to, którą ręką piszemy, co jest jednoznaczne z większym rozwinięciem którejś półkuli mózgu, może mieć duży wpływ na nasze zdolności, upodobania itp? Dlaczego jedni są praworęczni a inni lewo? I dlaczego jednak o wiele mniej jest ludzi leworęcznych?
_________________ Taki przewrotny i ambiwalentny Ikar.
_________________ Nawet nie wiesz, że wcale nie proszę o więcej niż możesz mi dać.
Po prostu się pojaw. Przemknij mi przez życie i daj do zrozumienia,że cokolwiek ma jeszcze sens.
Problem w tym, że prawdopodobnie w ogóle nie istniejesz.
Imię: Ania
Wiek: 17 Dołączyła: 18 Mar 2006 Posty: 1442 Skąd: z nieba.. :)
Wysłany: 06-08-2007, 20:43
Kamiluska napisał/a:
Którą ręką posługujecie sie na codzień. Lewą czy prawą?
Prawą. Jestem praworęczna .
Kamiluska napisał/a:
czy to, którą ręką piszemy, co jest jednoznaczne z większym rozwinięciem którejś półkuli mózgu
Tak. Jeśli piszemy prawą ręką to rozwijamy LEWĄ półkulę, a jeśli piszemy lewą to rozwijamy PRAWĄ półkulę.
Kamiluska napisał/a:
może mieć duży wpływ na nasze zdolności
Ma taki wpływ. Nie wiem czy dobrze pamiętam z zajęć /które były jakieś pół roczq temu /, ale - chyba- leworęczni są dobrymi matematykami.
Kamiluska napisał/a:
Dlaczego jedni są praworęczni a inni lewo?
Hmm.. A dlaczego piłka jest okrągła a bramki są dwie? Heh. Ludzie nie są jednakowi. Jedni piszą prawą ręką a inni lewą. Jedni umią to, a inni tamto. Łączy się to ze zdolnościami danej osoby .
Leworęczność wynika z silniejszego rozwoju prawej półkuli mózgu, co objawia się nie tylko w częstszym używaniu lewej ręki, lecz także w lepszym i sprawniejszym funkcjonowaniu całej lewej strony ciała. Tendencja do leworęczności pojawia się w niemowlęctwie i utrwala około 2 roku życia.
praworęczny. czasem jak na boisku trzeba to lewą nogą kopne ; p ale nic dobrego z tego nie wynika ; )
_________________ Zostaw to, nie szukaj problemów we wszystkim
Znajdź szczęście i daj je swym bliskim
Zostaw to, mija cenny czas, za kilka lat
Znów w tym samym miejscu powiesz - miałem zły start
Ja teraz jestem praworęczna. Jako dziecko byłam leworęczna,ale rodzice przestawiali mnie na prawą,nie wiem dlaczego,mam im to trochę za złe,no ale już jest to niech będzie. Chociaż dużo rzeczy robię lewą,np. jem,nieźle rysuję i lewą i prawą,a jestem typowym ścisłowcem.
_________________ Taki przewrotny i ambiwalentny Ikar.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum