Imię: Marta
Wysłany: 07-08-2006, 19:12
Narkomania to choroba i trzeba ja leczyć jak każdą, tylko że w tym przypadku najbardziej zaatakowana jest psychika człowieka...
Żeby im pomóc trzeba wiedzieć jak...
Ostatnio zmieniony przez MarTiTa 07-08-2006, 19:12, w całości zmieniany 1 raz
Poprostu dla niektórych jest to ucieczka od rzeczywistości bo jest im z tym lepiej..poprostu nie myśleć narazie o tym i zapomniec na chwile-->co nie jest rozwązaniem jak wiadomo...Warto pomagać...oni tez są ludźmi ....Tylko najpierw taki człowiek musi chceć pójść na detoks...jedyne co można zrobić to wpłynąc na niego w taki sposób, żeby poszedł na odwyk
Gruvby napisał/a:
narkomanów i nie zamierzam im pomagać,
Przypuszczalnie jakbyś miał w rodzinie lub w gronie bliskich znajomych kogoś kto byłby uzalezniony...to byś chciał pomóc tej osobie...chyba, że nie?
Wysłany: 13-07-2007, 00:30 Re: Czy warto pomagać narkomanom?
Gruvby napisał/a:
Jak uważacie? Ja np. mam w d**** narkomanów i nie zamierzam im pomagać, przecież sami tego chcieli
jak czytam coś takiego to się zastanawiam skąd się tacy ludzie biorą. Skoro jesteś taki idealny i nie popełniłeś w życiu żadnego błędu to rzeczywiście chyba powinniśmy wszyscy brać z Ciebie przykład Mistrzu
jasne, co tam, miejmy w d**** narkomanów, alkoholików... jak ktoś próbuje popełnić samobójstwo i go odratowali to w szpitalu też powinni go olać i nie udzielić pomocy, bo przecież sam tego chciał, jak ktoś sobie w szkole nie radzi to też nie wolno mu pomagać, bo to przecież jego wina, nie uczył się to niech teraz ma za swoje....
przez takich ludzi jak Ty zabijają człowieka na ulicy w biały dzień i nikt nawet nie zwróci uwagi, taka znieczulica potrafi zryc mózg gorzej niż niejeden narkotyk. Człowieku, zastanów się lepiej nad sobą. I życzę Ci,żebyś nigdy nie potrzebował takiej pomocy, bo się może okazać ,że właśnie wszyscy mają Cię w d**** .
nie warto im pomagać bo to uzależnienie zmienia tak człowieka że potrafi czasem zabić za pare złotych na działkę. Ja bym się od takich ludzie z dala trzymał.
Wysłany: 13-07-2007, 12:50
Cytat:
nie warto im pomagać bo to uzależnienie zmienia tak człowieka że potrafi czasem zabić za pare złotych na działkę. Ja bym się od takich ludzie z dala trzymał.
Ciężka i długotrwała choroba także zmienia człowieka, także sprawia że staje się niebezpieczny dla otoczenia, także może zrobić krzywdę i uprzykrzyc życie. Ranne zwierzę gryzie, zrozpaczony człowiek traci kontrolę nad sobą. Starzec staje się uciążliwy. Masz rację, po co mamy utrudniać sobie życie rozwiązując takie problemy i pomagając im. Lepiej przejść obojętnie udając że takie obrazki to jedynie średnio ciekawy film fantasy.
_________________ Kiedy ludzie są tego samego zdania co ja, mam wrażenie że się pomyliłem - O. Wilde
Oj nie ładnie. Ludziom trzeba pomagać. Na pewno nie jeden z nich na to czeka, nie wolno zostawiać ich samych z takim problemem. Wielu z nich poprzez pomoc drugich wyszło z tego nałogu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum