Mportalik - forum dyskusyjne Strona Główna Mportalik - forum dyskusyjne
Super forum młodzieżowe.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: kamasutra
12-03-2008, 14:24
sporty ekstremalne
Autor Wiadomość
martin234

Wysłany: 20-06-2007, 00:19   sporty ekstremalne

Uprawiacie jakieś sporty ekstremalne? Ja bardzo chciałbym nauczyć się czegoś nowego. Zastanawiam się nad paralotniarstwem, ale to chyba dosyć droga zabawa :( Chociaż znalazłem fajny konkurs na stronce http://www.strong.pl/#ctx=home,contest,rules i nagrodą jest kurs paralotniarski na Słowacji. Fajnie byłoby wygrać...
A co wy myślicie o tym sporcie?

Sakura 

Wysłany: 20-06-2007, 08:26   

Wszystko jest dozwolone, kiedy robimy to z umiarem.
Ja bym się na sporty ekstremalne nie zdecydowała, bo bym sie bała :P
Czytałam o gościach, którzy np. zjeżdżają na rolkach z gór, wchodzą po górach bez sprzętu, skaczą z wysokich budynków, czy też nurkują bez butli z tlenem. Dla mnie to chore. Zycie im nie miłe? Zresztą, każdy lubi to co robi. Może jest to ich jakiś sposób na życie. Mi to imponuję, ale sama bym się na sporty ekstremalne nie zdecydowała, chyba, że by mi coś odwaliło. :P Polecam film: "Big blue". To o tych nurkach. Zawsze się wkur.wiam na końcówce filmu.
  Znak zodiaku: ryby

kreska 
Przyjaciel
make a wish.

Imię: Catherine
Wysłany: 20-06-2007, 21:31   

Sama nie.
Nie zdecydowałąbym sie, ale mam z tym bezposrednio do czynienia.
Chlopak dlugo zajmowal sie downhill'em, obecnie sprzedał rower i pozostal biernym obserwatorem, bardzo mi to na reke. Dużo mnie zmartwień.
  Znak zodiaku: wodnik

Piterek86 
*

Imię: Piotr
Wysłany: 21-06-2007, 10:20   

Ja uprawiam snowbordnig, może mało to ekstremalne, ale jak ktoś by się miał przejechać pierwszy raz to nazwał ekstremalnym ;) Ja już jeżdżę od pięciu lat :D Prócz tego wspinam się po górach i jeżdżę na nartach :/

Znak zodiaku: waga

martin234

Wysłany: 21-06-2007, 23:38   

Ja też od dziecka jeżdżę na nartach. Ostatnio trochę nurkowałem, ale chciałbym spróbować czegoś zupełnie innego a pomysł z paralotniarstwem zaczerpnąłem z pewnego artykułu http://sport.interia.pl/s...nspiruje,926635
Kreska a na czym dokładniej polega ten downhill? Może to jest coś czego szukam :596:

kleksu 
Obserwator

Imię: Paweł
Wysłany: 21-06-2007, 23:39   

miałem taki zamiar. chciałem bawić się w xma lub karate, wybrałem siłownię. może w przyszłości

Gość pamiętaj obserwuję Cię ;)

master_snake 
Przyjaciel
cizia

Wysłany: 21-06-2007, 23:42   

extremalnie palę papierosy i inne cuda.

Ceemka 
Przyjaciel

Wysłany: 22-06-2007, 11:20   

Sportem ekstramalnym jaki czasem uprawiam to rozmowa z babcią.

kreska 
Przyjaciel
make a wish.

Wysłany: 23-06-2007, 18:05   

martin234 napisał/a:
Kreska a na czym dokładniej polega ten downhill? Może to jest coś czego szukam

Już sprzedany.

I wszystko na temat.
Ostatnio zmieniony przez kreska 23-06-2007, 18:08, w całości zmieniany 1 raz  

martin234

Wysłany: 23-06-2007, 19:47   

Z tego co widzę to ma to trochę związku z lataniem :043:

kreska 
Przyjaciel
make a wish.

Wysłany: 23-06-2007, 22:38   

Konkretnie:

Downhill (DH) - indywidualny zjazd rowerem na czas po stromych, naturalnych stokach. Ścieżki zjazdowe są często bardzo wąskie, kamieniste czy poprzecinane wystającymi korzeniami. Nierzadko są też urozmaicone uskokami o różnej wysokości (dropami), które są najbardziej widowiskowe, lecz są też powodem najbardziej niebezpiecznych wypadków w downhillu. System rozgrywania zawodów przypomina zjazd narciarski. Zawodnicy używają ciężkich, bardzo solidnych rowerów posiadających pełne zawieszenie - czyli amortyzację obu kół. Geometria ramy uniemożliwia stosowanie tych rowerów do jazdy po płaskim terenie (jest to bardzo utrudnione i niewygodne), ze względu na nisko zamocowane siodło i wysoko zamocowaną kierownicę, co przesuwa znacznie środek ciężkości do tyłu. Z powodu dużych prędkości uzyskiwanych przez zawodników w trudnym terenie jest to sport bardzo urazowy, mimo stosowania specjalnych osłon ("zbroi"), pełnych zestawów ochraniaczy na ręce i nogi oraz kasków ze szczęką. Są one zbliżone wizualnie do motocrossowych, lecz są lżejsze, mniej wytrzymałe oraz nie dopuszczone do używania na motocyklach.

Nie latanie :P

devir 
Przyjaciel
killed by distortion

Wysłany: 24-06-2007, 15:33   

kreska napisał/a:
Downhill (DH) - indywidualny zjazd rowerem na czas po stromych, naturalnych stokach. Ścieżki zjazdowe są często bardzo wąskie, kamieniste czy poprzecinane wystającymi korzeniami. Nierzadko są też urozmaicone uskokami o różnej wysokości (dropami), które są najbardziej widowiskowe, lecz są też powodem najbardziej niebezpiecznych wypadków w downhillu. System rozgrywania zawodów przypomina zjazd narciarski. Zawodnicy używają ciężkich, bardzo solidnych rowerów posiadających pełne zawieszenie - czyli amortyzację obu kół. Geometria ramy uniemożliwia stosowanie tych rowerów do jazdy po płaskim terenie (jest to bardzo utrudnione i niewygodne), ze względu na nisko zamocowane siodło i wysoko zamocowaną kierownicę, co przesuwa znacznie środek ciężkości do tyłu. Z powodu dużych prędkości uzyskiwanych przez zawodników w trudnym terenie jest to sport bardzo urazowy, mimo stosowania specjalnych osłon ("zbroi"), pełnych zestawów ochraniaczy na ręce i nogi oraz kasków ze szczęką. Są one zbliżone wizualnie do motocrossowych, lecz są lżejsze, mniej wytrzymałe oraz nie dopuszczone do używania na motocyklach.

Nie latanie

Lubie na to patrzec, ale jak jeszcze nie uszkodziłem mojego roweru to równiez szalałem po lasach, gdzie mamy wykopane rowy do jeżdżenia, miałem kilka wypadków i stłuczen, ale to co oni przezywaja to juz koszmar, oglkadam czasem na extrime sport i podziwiam ich. Ci ludzie musza swietnie panowac nad swoim strachem.

http://www.myspace.com/r3dm0th
  Znak zodiaku: ryby

martin234

Wysłany: 24-06-2007, 20:25   

Na tych fotkach widzę, że są w powietrzu, więc dalej będę się upierał, że to prawie jak latanie ;) Dla rownowagi tez dorzucam filmik o glidingu:
http://www.youtube.com/wa...related&search=
Zobaczcie jak to wygląda z glajta:)

kreska 
Przyjaciel
make a wish.

Wysłany: 25-06-2007, 15:31   

martin234 napisał/a:
Na tych fotkach widzę, że są w powietrzu,

dlatego, że:

'Nierzadko są też urozmaicone uskokami o różnej wysokości (dropami), '

Czsami nawet 3, 5 lub nawet wiecej metrow.
Przewaznie zalezy od rangi zawodow, bo wiadomo, ze w zawodach dla amatrow takich wysokich nie bedzie.

devir napisał/a:
Lubie na to patrzec, ale jak jeszcze nie uszkodziłem mojego roweru to równiez szalałem po lasach, gdzie mamy wykopane rowy do jeżdżenia,

Ja z okazji Festiwalu w Szklarskiej Porębie zjechalam z 7 stopniowych schodow ha! jaka odwaga xD

devir napisał/a:
Ci ludzie musza swietnie panowac nad swoim strachem.

Zależy od czlowiek.
Mam kolege ktor juz nie jezdzi sprzedal rower, jego upadek skonczyl sie opracja w szpitalu.

martin234

Wysłany: 25-06-2007, 19:47   

Do tego sportu musisz mieć niezłą kondychę, a na lotni mozna sobie poprostu polatac:)

Piotrek

Dołaczył: Dawno

Odpowiedz do tematu