Trini López - Pedro Jiminez
Lee Marvin - John Reisman
Ernest Borgnine - General Worden
Charles Bronson - Joseph Wladislaw
Jim Brown - Robert Jefferson
John Cassavetes - Victor Franko
George Kennedy - Max Armbuster
Robert Ryan - Colonel Breed
Telly Savalas - Archer Maggot
Stuart Cooper - Roscoe Lever
Clint Walker - Samson Posey
Robert Phillips - Kapral Carl Morgan
Ralph Meeker - Kapitan Stuart Kinder
Robert Webber - Denton
Al Mancini - Tassos R. Bravos
Tom Busby - Milo Vladek
George Roubicek - Szeregowy Arthur James Gardner
Colin Maitland - Seth K. Sawyer
Thick Wilson - Kapitan Haskell
John Hollis - Niemiecki portier (niewymieniony w czołówce)
Dora Reisser - Niemiecka dziewczyna
Gerard Heinz - Niemiecki oficer grający w karty (niewymieniony w czołówce)
Richard Marner - Niemiecki wartownik na zamku (niewymieniony w czołówce)
Frederick Schiller - Pijany niemiecki generał (niewymieniony w czołówce)
Donald Sutherland - Vernon Pinkley
Opis:
Kod:
Rok 1944. Amerykańskie dowództwo chce przyspieszyć koniec działań wojennych w Europie. Ale do tego konieczna jest likwidacja czołowych niemieckich dowódców. Pozornie jest to proste - wystarczy zdobyć pewien zamek we Francji, w którym niemieccy dowódcy odpoczywają. Tyle, że nikt nie może nie przeżyć rajdu na tyły wroga. Znajdą się żołnierze, którzy się na to odważą - oczekujący w celach na karę śmierci lub odsiadujących wiloletnie wyroki za ciężkie przestępstwa. Z tych degeneratów major Reisman tworzy oddział świetnie wyszkolonych komandosów.
Świetny film. Dwunastu super wyszkolonych komandosów, a przeżył tylko Polak.
Zapomniałem o piątce.
_________________ I oto ujrzałem, koń trupioblady, a imię siedzącego na nim śmierć. I piekło szło za nim.
Ostatnio zmieniony przez G.a.p.o.n. 04-06-2007, 21:27, w całości zmieniany 1 raz
film z roku 1967. Gapon zrobisz wreszcie majowe glosowanie na zlote usta?
_________________ Siostra zbiera aktorów, brat wycina piłkarzy... A ja tylko gołe baby, jesli gdzies zauważę.
Znak zodiaku:
Didek [Usunięty]
Wysłany: 04-06-2007, 21:54
Nie zaliczam się do fanów filmów wojennych, ale ten mi się podobał. A oglądałem go dawno. No i Lee Marvin - taka "Odliczanka", lub "Co aktualnie porabiacie" kina wojennego.
"Parszywa dwunastka" to jeden z najlepszych filmów wojennych USA, które oglądałam (nie lubie f. wojennych produkcji rosyjskiej i polskiej).
Lee Marvin, Donalda Sutherland, Telly Savalas i Bronson przeszli samych siebie.
A filmy z udziałem Lee Marvina polubiłam jak obejrzałam film "Zbieg z Alcatraz".
Zawsze w napisach początkowych denerwowało mnie, że nazwiska aktorów nie ukazywały się w tym samym czasie, w którym pokazywano bohaterów. Niby szczegół, ale można się lekko wkurwić, gdy na ekranie pokazują Bronsona, a napisy próbują wmówić widzowi, że to Savalas. Za dużo seriali z lat oglądałem wówczas.
_________________ I oto ujrzałem, koń trupioblady, a imię siedzącego na nim śmierć. I piekło szło za nim.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum