Kupiłam dzisiaj puszkę mleka, więc jutro wypróbuję ten przepis
_________________ Przez życie trzeba przejść z godnym przymrużeniem oka, dając tym samym świadectwo nieznanemu stwórcy, że poznaliśmy się na kapitalnym żarcie, jaki uczynił, powołując nas na ten świat. Jan Stanisław Lec
Imię: Tullia d'Aragona
Wysłany: 21-05-2007, 17:21
Leany,
powodzenia
a tu przepis na kuleczki rafaello
skladniki:
-20 dag masla
-1 szklanka cukru pudru
-2 jajka
-20 dag wiorek kokosowych
-2 opakowania herbatnikow (2x85g)
-5 dag orzechow laskowych
przygotowanie:
Miekkie maslo utrzec na puszysta mase,
caly czas ucierajac dodawac cukier puder i jajka.
Na koniec do masy dodac wiorki kokosowe (około 5 lyzek wiorek odsypac) i wymieszac. Powstala mase wlozyc do lodowki na 1 godzine.
Herbatniki pokruszyc, dodac do masy i wymieszac. Z masy formowac kuleczki wielkosci orzecha wloskiego, w srodek kazdej wlozyć orzech laskowy. Kazdą kuleczke obtoczyc w wiorkach kokosowych (wczesniej odsypanych). Kuleczki schłodzic w lodowce.
Zrobiłam!
Słodziutki, smaczniutki... pychota!
Bardzo dobra rzecz - chwała Ci za ten przepis!
Na razie zrobiłam porcję na spróbowanie, więc wzięłam mniejsze ilości... a reszty masy toffi użyłam jako nadzienia do naleśników! Mniam mniam
_________________ Przez życie trzeba przejść z godnym przymrużeniem oka, dając tym samym świadectwo nieznanemu stwórcy, że poznaliśmy się na kapitalnym żarcie, jaki uczynił, powołując nas na ten świat. Jan Stanisław Lec
Wysłany: 22-05-2007, 17:56
Po hindusku dzisiaj, prawie że wegetariańsko- ryba z curry po indyjsku:
składniki:
- 5-6 płatów mrożonych białej ryby (np. mintaj)
- 4 pomidory
- 2 cebule
- 4 spore ząbki czosnku
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 4 łyżeczki curry (łagodnego)
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Rybkę rozmrozić, umyć i pokroić w paseczki. W garnku zagotować wodę, wrzucić kostkę bulionować i w tym wywarze gotować rybkę, aż będzie miękka.
Cebulkę i czosnek pokroić w plasterki, zeszklić na oleju.
Pomidorki sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę i dodać do cebulki i czosnku. Doprawić solą i pieprzem, dodać curry. Poddusić razem. Dodać gotowaną rybkę i dusić jeszcze ok. 5 minut. Podawać z ryżem.
Pyszne i proste.
nalesniki jesli juz to tylko z bialym serem,drzemem,nutella,owocami,badz na słono pychota .
_________________ "My ludzie umieramy na samą myśl o miłościach, które przepadły na zawsze, o chwilach które mogłyby być piękne a nie były, o skarbach, które mogłyby być odkryte, ale pozostały na zawsze niewidoczne pod piaskami. Obawiamy się sięgać po swoje największe marzenia, ponieważ wydaje nam się, że nie jesteśmy ich godni, lub że nigdy nam się to nie uda. "
Imię: Aneta
Wysłany: 11-08-2008, 10:41
Odnośnie placków z cukinii. Jadam i to często- bardzo lubię, w ogóle cukinię.
Wystarczy zetrzeć cukinię, dodać jajko, mąkę do gęstości, trochę soli i pycha gotowa!
_________________ "A żyć możesz tylko dzięki temu, za co mógłbyś umrzeć".
Za ukochaną, przyszłą ojczyznę.
Odnośnie placków z cukinii. Jadam i to często- bardzo lubię, w ogóle cukinię.
ja tez uwielbiam,mam tej cukini tak duzo,że nie mozemy jej przejesc,mama rozdaje rodzinie bo nie mamy co z tym robic,jeszcze takie kilosy porosły
Żelowa napisał/a:
Wystarczy zetrzeć cukinię, dodać jajko, mąkę do gęstości, trochę soli i pycha gotowa!
robie identycznie,czasami zamiast mąki dodaje bułkę tartą ale z mąką jest chyba lepsze.Na usmazone palcki kłade żółty ser i keczup
[ Dodano: 11-08-2008, 11:16 ]
POSTANOWIŁAM DOŁACZYĆ PRZEPIS NA " Likier z kawy"
-pół kilo cukru
-4-6 łyżek kawy rozpuszczalnej np Tchibo (wg uznania,im wiecej kawy tym wyjdzie mocniejszy aromat,lepiej dodac mniej bo inaczej wyjdzie lekko gorzkawy,ale jak kto lubi)
-pół szklanki przegotowanej wody
-0,5 L wódki
-smietana 30% w kartonie
Cukier za smietana rozpuscic (nie gotować!) wystudzić,zagotować wode na kawe i ja rozapuscic (wystudzic) nastepnie wlac ja do rozpuszczonego cukru ze smietaną,na sam koniec wlać wódkę i wstawić do zamrażarki do schlodzenia.
Wychodzi pyszny gęsty liker kawowy !
Ja tylko mam okazje to zawsze go robie,z jednej butelki wychodza dwie i pół. Polecam
_________________ "My ludzie umieramy na samą myśl o miłościach, które przepadły na zawsze, o chwilach które mogłyby być piękne a nie były, o skarbach, które mogłyby być odkryte, ale pozostały na zawsze niewidoczne pod piaskami. Obawiamy się sięgać po swoje największe marzenia, ponieważ wydaje nam się, że nie jesteśmy ich godni, lub że nigdy nam się to nie uda. "
no ten z mojego przepisu jest troszke slodki,ale jak sie doleje wiecej wódki to zmienia sie zupełnie smak
Wysłany: 30-08-2008, 17:10
Moja zupa, jaka wczoraj zrobiła w domu furorę, naprawdę szybka i prosta w przygotowaniu.
Zjedliśmy cały wielki gar na jednym posiedzeniu.
Jeśli lubicie ostre, orientalne rzeczy, będzie w sam raz.
W zależności od tego, ile wleje się wody, wychodzi zupka, albo potrawka z soczewicy, tzw. indyjski dhal.
Oto moje cudo:
Zupa z soczewicy z ananasem:
2 spore cebule
szczypta chilli (ja zastąpiłam 2 wielkimi prawdziwymi papryczkami, bo lubię na ostro)
łyżka imbiru - nie miałam korzenia, więc dałam 1,5 łyżki stołowej tego w proszku
puszka ananasa
3 łyżki masła
250 g czerwonej soczewicy - ja dałam całe 350 g opakowanie, bo wiedziałam, że zjemy więcej
3 łyżki curry
2 łyżki kurkumy
3 szklanki bulionu warzywnego
sok z jednej cytryny
3/4 szklanki śmietany (jeśli chcecie)
Cebule posiekać, chilli obrać z nasion i posiekać też.
Ananasa odsączyć, pokroić, zalewę zostawić.
Cebulę z imbirem (startym korzeniem lub proszkiem) i chilli zrumienić na maśle, dodać po chwili soczewicę i 2 łyżki curry, wymieszać, smażyć 3-5 minut. Pilnować, czy się nie przypala, jeśli tak - dolać wody.
Podlać szklanką zalewy z ananasa, dolać 2,5 szklanki bulionu, można więcej, w zależności od tego, ile chce się zupki.
Część wody i tak wyparuje, więc śmiało można dolać więcej.
Dodać pokrojonego ananasa.
Gotować na średnim ogniu 10 min.
Dodać kurkumę, wymieszać.
Przyprawić na samym końcu sokiem z cytryny, resztą curry.
W szklance wymieszać z częścią zupy śmietanę, zestawić zupkę z ognia i wlać mieszankę do zupy (robimy tak, żeby się nie ścięło).
Ewentualnie dosolić.
Koniec. Smacznego.
Gabi, zrobię tę zupę w przyszłym tygodniu. Jak będzie niedobra, to powieszę Cię za jajniki na Jasnej Górze.
ZUPA PIWNA!
SkładnikI:
250 ml ciemnego piwa (porter), zabek czosnku, 2 cebule (wg. mnie czerwone sa najlepsze), 2 czerstwe bulki, ok 25 g masla, 3 szklanki bulionu miesnego, aol, pieprz, natka, pokrojona kielbaska lub 50 g podsmazonego boczku.
Cebule, czosnek i natke posiekac, Kielbase ew. boczek i czerstwe bulki pokroic w kostke. W duzym garnku rozgrzac maslo i zeszklic na nim cebule i czosnek. Dorzucić kostki bulki i krótko je podprazyc. Wrzucamy podsmazona kielbaske ew. boczek i wlewamy miesny wywar- doprowadzić do wrzenia. Po 15 minutach wlac piwo i gotowac jeszcze 10 minut. Doprawic solc i pieprzem. Zupe posypac natka.
_________________ Ostatnio trochę OTuję o penisie!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum